Jumaat, 18 Disember 2015

cacatan rare..heh heh

Assalamualaikum

lamanya tak berkata apa-apa...meluahkan rasa di ruangan ni..

Alhamdulillah..setelah setahun bekerja dari rumah, aku rs seronok..bahagia kerana tujuan utk wfh ni dapat di rasai...dapat luangkan lebih masa dgn anak2..









wajah kesayangan kami suami isteri

Rabu, 8 April 2015

saya masih bekerja...hmmmm

ya aku masih bekerja...masih punya majikan iaitu satu perbadanan kerajaan..perbadanan yg memperkenalkan system work from home..untuk memberi sedikit kelonggaran..iaitu hanya perlu datang opis bila pihak opis suruh datang..

rasanya mcm out of mind klu brenti kije..fuhhh zaman GST ni..wah mau mkn apa..?..ya rezeki Allah bg tapi rsnya sekarang bukan lg masa utk aku struggle nk carik kije len..masa utk membesarkan anak2..memperbaiki kehidupan supaya masa pencen.. xde lg hutang itu & ini..Insya Allah kalau masih ada umur pada ketika itu..

yang komen pun org Shaklee..aku x minat..please..klu nk beli Shaklee ni dekat opis pun da ramai agen..utk jadik ahli tu x mo la..aku sdiri agen amway..walau x blanje, duit income amway masih di bank-in kan..mmg x banyak sbb x aktif..tp sape nk bg gitu-gitu je kan...

aku x minat & aku pun x bape support en somi aktif dlm amway sbb aku lebih suka masa tu guna utk family..klu kita asik bz..bila masa nk layan anak2..cukupla 10 jam sehari ni aku layan kije..next hours ni nak spent utk family & brehat..

ye..aim utk 2 tahun ni..more time for my family...pas 2 tahun..berlari kembali mengejar tren..wohaaaa

Selasa, 2 Disember 2014

bekerja dari rumah

baru start hampir sebulan..setakat ini aku amat bersyukur...tiada lg balik lambat..tiada lagi ambil moncet malam2..tiada lg risau melampau bila hujan lebat..

sebelum ni mmg slalu sangat amek moncet mlm2..dgn berjalan kaki..klu en somi keje, aku terpaksa naik komuter & ambil teksi..teksi dekat kajang ni suka ambil penumpang penuh2 & anta pulak kawasan yg Nampak aje dekat2 tp ambil masa..biasanya aku yg paling last dia anta..elok2 smpai stesen kajang kul 6.20..naik teksi smpai umah 7.20..hooo stress.. tp itu aje yg ada..so hadap la..

aim aku adalah dpt lebih masa dgn moncet..sentiasa pahat dlm hati..I am working!..Alhamdulillah stat cukup & aku x stress sbb moncet tetap anta taska..cuma taun depan kene struggle skit..sbb hero ni da masuk tadika..

harapan aku..semuanya baik2 belaka..moga2 di permudahkan segala2nya..

semoga pengorbanan ini besar manisnya...

I luv my family

Isnin, 13 Oktober 2014

mudah mudahan kekal kita bersama

 
 
bersawang lagi nampaknya...
 
menguruskan 3 anak mmg kadangkala menguji..tp itulah bahagianya..kalau tiada siapa yg nk di urus pasti hidup rasa kosong...aku telah melaluinya sblm berjumpa en somi..hidup rasa tersangat kosong..walau ada keluarga dan arwah inah yang kurang sihat..tetap rasa kosong..
 
melihat kawan2 sepengajian, sepersekolahan, sepejabat..satu persatu ke alam perkahwinan &happy .. Alhamdulillah..segala ketentuan Allah..lambat atau cepat..soal jodoh, anak..ramai yg suka Tanya..semuanya rahsia Allah...tapi rasanya x pernah lagi org Tanya bila nak mati? kan..jawapannya tetap sama..semua rahsia Allah..yang penting kita harus berusaha .. usaha untuk masuk syurga...membawa semua ahli keluarga kita masuk syurga...
 
 
copy paste dari email tahun 2010
 
 
 
 

LALUAN MENUJU KE KUBUR

Bagaimana memudahkannya?

a. Jauhkan dari perbuatan mengumpat & mengeji
b. Hindarkan perasaan irihati (benci)
c. Jangan terpengaruh dengan harta dunia
d. Sucikan qadha' hajat dengan istibra (berdehem selepas buang
air kecil)

LALUAN UNTUK BERJUMPA IZRAIL

Bagaimana memudahkannya?

a. Bersihkan diri dengan bertaubat umpama berdosa setiap masa
b. Gembirakan hati orang Mu'min
c. Bayar semula qadha/ganti (solat & puasa) yang tertinggal
d. Kasih sepenuh hati kepada ALLAH Taala

LALUAN UNTUK BERTEMU MUNGKAR NANGKIR

Bagaimana memudahkannya?

a. Mengucap dua kalimah syahadat
b. Suka memberi sedekah
c. Berkata benar dan tidak berdusta
d. Bersihkan dan perbaiki hati


LALUAN UNTUK MEMBERATKAN TIMBANGAN

Bagaimana memudahkannya?

a. Belajar atau mengajar ilmu yang bermanafaat
b. Sucikan perkataan dan pakaian
c. Bersyukur dengan yang sedikit
d. Suka dan redha dengan yang didatangkan oleh ALLAH


LALUAN MEMANTAPKAN AMALAN

Bagaimana memudahkannya?

a. Jauhkan perkataan yang sia-sia
b. Pendekkan cita-cita dunia
c. Banyakkan puji-pujian kepada ALLAH
d. Banyakkan sedekah dan khairat


LALUAN MELALUI TITIAN SIRAT AL-MUSTAQIM

Bagaimana memudahkannya?

a. Kasihilah aulia ALLAH S.W.T
b. Berbaktilah kepada kedua ibubapa
c. Berpegang teguh dengan syariat dan hukum syara'
d. Bercakap perkataan yang baik sesama makhluk


LALUAN MENJAUHKAN DIRI DARI NERAKA

Bagaimana memudahkannya?

a. Banyakkan membaca al-Quran
b. Banyakkan menangis kerana bertaubat pada ALLAH dengan dosa-dosa yang lalu
c. Tinggalkan perkara yang maksiat
d. Jauhkan segala yang haram


LALUAN UNTUK MEMASUKI SYURGA

Bagaimana memudahkannya?

a. Membuat kebajikan seberapa banyak yang boleh
b. Kasihi orang yang soleh
c. Kerjakan segala suruh-suruhan ALLAH
d. Merendahkan diri di antara semua makhluk ALLAH


LALUAN BERJUMPA DENGAN Rasulullah S.A.W

Bagaimana memudahkannya?

a. Kasihilah Nabi ALLAH
b. Kasihilah Rasullullah S.A.W
c. Tuntutilah yang difardhukan oleh ALLAH
d. Banyakkan selawat ke atas Rasulullah S.A.W


LALUAN UNTUK BERTEMU ALLAH

Bagaimana memudahkannya?

a. Serahkan seluruh jiwa raga kepada ALLAH
b. Hindarkan diri dari menderhaka/syirik kepada ALLAH
c. Betulkan dan baikkan i'tiqad kepada ALLAH
d. Bencikan dan hindarkan segala yang diharamkan-Nya
 
 
 
jadikanlah kami ahli syurga  Mu ya Allah...
 

 
cinta hati ibu 
 
 
 
 
 
ibu sayang kamu..

 
hero-hero kesayangan
 
 

 
 
cinta ku dunia akhirat..semoga takkan terpisah..
 
 
-luv my family-

Isnin, 11 Ogos 2014

cerita hari keluarga

 
 
di sebabkan pc ni x mcm pc terdahulu...baru reti nk bg gambar appear pas upload..umur da meningkat ni maleh nk pikir...kojo kan banyak..naik cuti ghayo backlog menimpo bertimpo-timpo..hi hi..
 
 
cerita hari keluarga myipo...pas berkeluarga ni ade skali je hari kluarga aku x dpt join..sbb amoi demam panas..
 
kali ni hari keluarga buat kat desa warter park..biasa la bila berangin tu ade bau2 an..hi hi...sbb da penah pegi..aku rasa ok je..x sempit x luas...sbb aku bukan bujang yg bole sesuka ati main..mandi manda ni..
 
 
selfie dlm keta...rambut otomen tu..jgn ngengade nk kacau anak teruna ni..nak mujuk kene peluk kuat2..kene cium..hai manje terlebih dah ni..taun depan nk sekolah tadika da..name aje kuat macam otomen @ kegilaan skang teenage mutant ninja turtles...ninja la sangat..
 

 
amoi, en tembam & en somi...da x sabar nk masuk tulam..

 
peace yooo...da basah main pistol air..budak ni lagi x sabar..nasib baik dengar cakap lagi...klu x tah da ke kolam ni..

 
kijenye isap jari...en somi pun kene pakai baju pink...konon kat umah sarung t shirt xde lengan kat luar..aku tengur nape pakai t shirt..kate nya malu nnti jiran Nampak..ehhh abes lengan tu dah sah sah Nampak..dahtu anak bini pun pakai pink baju cop yg same...apeya en somi ni..


nyenyak tido walaupun speaker kuat..kalu x kuat x bole ke...sbb yg nk dengar org yg main game je...hmmm
 
 
my emak..

 
kak echah ngan amoi yg baru turun gelongsor..asik jumpa kak echah je..bila cakap kak long mira..."sape tu?..kak echah ke?.."si amoi Tanya..dah kak long mira "bizi" manjang..asal dtg umah die kluar..mane nk ingat kan..

 
 
si hero yg gagah turun gelongsor sorang2...kemain senyum tu

 

 
amboi tunjuk skill Nampak..en somi pulak teruja nnti nk masukkan hero dlm kelas berenang..iyela bang..suka ati lah..jgn kelas nyanyi sudah..
 
 
sabtu aritu biasa aku Tanya amoi nk sarapan kat mamak ke nasi pedas...aku try Tanya hero pulak...
"nk makan kat otel..!!"...haish mamat sorang ni...sedap anak tekak je kan...mkn kat mamak ajelah...nyesal Tanya..
 

 

sentapppp

terasa nk meluahkan hati pulak arini..smalam g open house kawan en somi kat rawang...serba serbi ok je..cuma satu je la...jiran yg datang..

ms aku nk amek mknn aku biarkan en tembam merangkak kat lantai..dia pegi dekat somi jiran kawan en somi tu..then dia pun angkat..x tau anak sape..en somi menyapa "haa harriz duk dgn sape tu  ?"...aku pndang & jamah skit kue yg aku amek...then aku tetangkap perkataan bini die "mentedaghah"...aku pndang anak ngan laki dia xde pulak g amek mknan..zuppp..trase spt dia mengata aku & en somi..dan slowly aku acah en tembam & amek dia balik..

en tembam bukan buat ragam pun masa tu..stakat pegang x smpai 5 minit..dah tu bukan laki die masam muka..weiii hangat ni ati aku ni...muka cantik, baju cantik..tapi mulut nauzubillah...Alhamdulillah bukan jiran aku...syukur..

aku org Melaka..mmg org Melaka dah di cop dgn kata2 gurauan yg kasar..perkataan "mentedaghah" tu hanya arwah nenek & mak aje yg cakap..kakak aku & keturunan yg terkini da x keluar perkataan tu..kami sume tau hormat org tau..hish marah rasanya..sebab bukan makan beria2..just mkn mi sup & kue raya da di cop begitu...& rasanya pompuan tu x mkn pun, borak pun tah x nmpak pulak...masa dtg x salam..x kisahla..masa balik mcm teragak2 nk salam..padahal ko lalu dekat dgn aku...

Jumaat, 8 Ogos 2014

melayan en tembam yg demam dui bulan ramadhan

ni sume entry tertangguh..skali publish banyak2...
 
en tembam yg demam ms bulan pose..plus be bird merah sbb lmbat cuci berak..senang klu kat umah x pki drypers..kencing jugak la tp umah sdiri..Alhamdulillah be bird elok balik..
 
 
 
da bole main2 masa ni..

 
hmm besepah umah..main la sayang..klu asik terlepek risau pulak..budak yg senang mkn ubat..

 
sentiasa di sisi menemani en tembam..

 
ms nk g klinik..demam panas pulak..rupernya tonsilnye bengkak...agaknya dia minum air kotak ribena sejuk..ms berbuka dia pun sibuk nk makan sama..en somi pun bg aje..sudahnya mendapatla demam..aku pun mendapat la el..hmm nasib baik cuti banyak lg..taun depan kene kumpul balik cuti ni..