Khamis, 31 Disember 2009

candid!!!

entry kali ni tergerak pulak nak citer gambo candid yg ada...



ni masa batal air smayang...macam berlakon pulak rasanya...aku rasa yg paling nebes mestilah en somi...di sebabkan terkejut xda praktis lafaz nikah, abah terus salam & lafaz...nasib baik x tanya soklan cepu mas..macam surah2 lazim & niat mandi wajib ke...sure en somi nganga je kot..he he..malu abah den, menantu bekas imam ni...

insiden ni memberi impak kpd en somi...4x lafaz...seb baik pastu ok...then en somi x bole nak buka kancing rantai...ramai da gelak2 masa ni..termasuk aku tapi di sebabkan aku pengantin, aku kontrol, jadik senyum lebar je...padahal photografer da bagi tau suh senyum nampak gigi sikit je...haii...nebesnya pasal...



masa ni kursus kat pangkor...macam2 aksi ada...aksi kontrol pun ada..cam sape ye? he he...teruja jugak la pusing2 naik bot ni...seronok kat sini...suasana kg & tempat pun agak bersih...time ni ada yg gelabah x dpt call aku cos sini signal kat tepi pantai je...he he...



yg kali ni nak g srawak...kursus gak..masa ni kat klia...kali ni berbakul2 nasihat en somi ni...aku x sihat, tu le muka x mo senyum...sampai srawak, sihat pulak..agaknya udara kurang tercemar, nyaman...tapi masa ni aku rasa bandar kucing ni macam pekan masjid tanah je...skang x tau le...



aku yg berseluar line merah tu...malas nak kejar bola...penat woo..aku macam nak pengsan masa first game..sbenarnya aku x reti main netball...masuk pun sebab nak cukupkan org...lawan pulak ngan team 1 department...kita org pun main cam main2 je...biar le department kita jugak...baju merah tu bos aku...yg gol bola tu kerani aku...yg len sengih ngan suka hati je...ala main suka2 kan...

Rabu, 30 Disember 2009

cintaku

x sampai 48 jam kita akan melangkah ke tahun baru....dulu every year tulis azam..skang x payah le...bukan buat pun...

pagi ni dengar si fafau ni bertopik pasal cinta...macam2 cerita, yg hepy & sad ending....cinta kalau x rasa sayang, kasih, cinta & benci, itu bukan namanya cinta...kejap2 rasa sayang, kejap2 time x hepy rasa benci, marah...pelbagai rasa...tapi perkara ini biasanya akan menguatkan ikatan itu...

teringat citer my lovely sam soon...awal citer di mana dia di kecewakan x's boyfriend..
sam soon tanya adakah dia pernah menyintai dirinya...bukan kah dulu dia suka sam soon ini yg cakap terus terang, berbau gula, berbadan gempal...jawab si x's itu...dia pernah menyintai sam soon tapi cintanya cuma setakat itu...berhenti setakat itu...

maknanya cinta lelaki itu da mati...

dulu pertama kali cinta monyet, aku di permainkan...kali kedua bercinta bertahan hampir 4 tahun, cinta ku seolah mati & aku kecewa sebab dia memilih cinta baru...lama menunggu cinta. rupa2nya cinta ke tiga ku ini da lama ku kenal..tapi takdir menentukan kami rapat setelah 3 tahun & dlm tempoh tu cuma jumpa skali...sapa lagi kalau bukan en somi...

tapi kami mulakan dengan berkawan lepas tu..teman tapi mesra? he he he..dlm tempoh berkawan ini banyak menguji ketabahan aku...sms "miss u, dont ask why" x akan aku lupa sampai bila2...

aku ini seumpama dr cinta en somi...tapi dlm hati hanya Allah & hana(best friend) aje yg tau...dgn arwah inah pun aku x citer...cukuplah dgn dugaan kesihatan dia...berkat kesabaran & keberanian utk luahkan apa yg aku rasa, kami akhirnya bersama...

sebenarnya nasihat cinta aku pada en somi tu plastik je... sebab minda kita da set perigi x cari timba..org da tanya takkan kita bagi jawapan yg x baik...bila da bersama tu, rupenya banyak perangai aku yg masih nampak spt budak...x prasan pulak...

aku bersyukur bila jodoh ini tiba, aku da bekerja, ada simpanan, abah & mak x susah nak carik duit buat blanja kawen, perkahwinan di permudahkan...
tapi aku bersedih sebab arwah inah & nenek x kesampaian melihat hari bahagia aku...padahal dulu mereka lah yg sibuk tanya pasal ni...

itulah serba sedikit kisah cinta aku...aku harap cintaku kekal mekar bersama permata hati kami di mahligai kecil ini....

Selasa, 29 Disember 2009

ellow

hari ini aku....
mengantuk giler weiii....

amoi ku....
macam nak demam pulak....

smalam si comel zarif da aperation mulut....tapi aku ni seriaula nak g wad baby ...terbayang baby lain yg ada kat situ....& en somi suh aku tengok kat umah dia aje...nasib baik da pindah ke umah teres...x da alasan x pegi ye...he he...tingat masa pegnen amoi aku daki tingkat 3 apartmen umah sewa abang en somi ni...start malam sampai esok pinggang aku sakit macam nak deliver....padahal aku ada l/kurang sebulan++ kot..

emmm my bigger dot da 33 weeks...alamak 3-7 weeks to go...kadang2 terlupa nak set mind yg bigger will come out...ngeee camana ye..yg pasti aku & en somi mesti kalut nak urus sepasang anak ni...bigger dot pulak memang kuat...syukur cos malam2 dia senyap..masa amoi dulu mlm pun aktif tapi x sekuat tendangan bigger dot...agaknya boy kot...

mil & sil datang 3 hari 2 mlm dok umah aku...amoiku pulak kejap2 carik diaorg...amboi da geng nampak...jeles aku...macam smalam diaorg da balik amoi siap carik kat bilik atas...hu hu agaknya kalau aku dok hospital nanti dia carik tak ye??

en somi kata celcom nak bagi token tesco..harap2 betul, bole la aku kumpul stok drypers & susu nanti...yg pasti en somi da survey mp3 player...hmm kalau da nak tu mmg x bole lupe...smalam dlm buletin utama nama company celcom tambah axiata...aku tanya en somi, sebenarnya sapa yg buat untung? celcom @ axiata? fikir sdiri la..

Rabu, 23 Disember 2009

bebel lagi

dr last week, kepala aku sakit sebelah...en somi kata migrain kot...smalam g klinik, dr cakap low blood pressure...hmm patutle sakit...skang aku asik dok makan, minum aje...kejap minum susu, makan buah, kue..tah macam2 asalkan kepala x sakit...stakat ni alhamdulillah ok lagi...aku da niat kalau sakit pagi ni nak mc tapi Allah da bagi nikmat kesihatan xkan nak mc jugak...

hari ni jugak, bigger dot mula aktif...mmg merisaukan kalau bigger dot kurang/x kuat pergerakannya...smalam aku dok pujuk...alhamdulillah arini pg2 da kicking...

21/12 aritu amoi genap 2 taun...x nampak mcm 2 taun pun..comel je..aritu amoi ni tarik pili kat sinki masa nak basuh tangan dia...patah penyambung pili tu...tak pasal2 aku kena bersihkan table top yg da banjir..solution---soknya en somi kena beli pili baru...hu hu jadik keja pulak..

masa aku x kawen dulu, aku x bape faham tugas seorg ibu...anak x sehat kena cuti, somi x sehat pun cuti gak...tapi x da la aku cakap bukan2..nape asik cuti/time off je...dan skang bila da laluinya, aku faham...& aku memahami masalah ibu lain gak kat opis ni...kita kije baik @ sampai nak mati ke, adakah org atasan nak bg advantage pada kita sampai pencen? x mungkin...kerja & kluarga adalah dua perkara yg berlainan...kerja bole tinggalkan kita bila2 masa tapi kluarga terikat dunia & akhirat...

aku mmg hangin bila denga org yg x faham hal kluarga ni...x payah le ko nak bising2 nape masuk lambat, nape asik el...bukan ko yg bayar gaji...ni le masalah kalau dapat bos yg x kawen & x matang & jugak jenis penting diri sdiri...kalau si ibu stakat kerani je, bukan masalh besar pun...sebab bukan dia yg buat keputusan jatuh bangun tempat ni..

persepsi aku pun da mula berubah...sooo sad sebenarnya....tapi hidup mesti di teruskan..chewah...

macam nak tanam pokok buah pulak rasanya....tapi mungkin pas deliver kot...nak mintak en somi...emmmm aku rasa makan taun gak kot...he he he...ya ampun en somi, tapi da hakikat kan...

kadang2 tengah borak ngan en somi, kawan dia cal...emm x abes2 ngan masalah negara dia ni...bak kata kawan en somi, muka, badan da macam samseng kg dusun (aku yg tokok tambah) tapi dalam hati ada taman...he he he...time cintan cintun ni jadik lembik pulak...nasib ko lah...org da banyak bg advise, nak ikut @ tak je...tapi yg penting mak bapak kat kg jgn di lupa...

Khamis, 17 Disember 2009

mari baca bebelan ku

malam smalam nape le mata x mo lelap...pagi ni sudahnya aku x bermaya, da start ngantuk...sms en somi pagi ni...kalau aku ada firasat aku akan bangun lambat...sebabnya punch kad rosak...hu hu hu

td aku terbuka blog politik2 ni..tertarik dgn peribahasanya "hanya babi dtg mcm samseng dlm satu kumpulan tetapi singa datang seekor sudah cukup" rajnikan sivaji the boss...ha ha ha...idola en somi...

smalam mak kesayangan aku call...tanya pasal baju dia le...adoii aku x g tempah lagi sebenaunya...pastu tiba2 pulak mood dia berubah bila citer pasal bil aku yg sorang ni...sedar x sedar da dekat staun dia benti kije dr officer bank...aku mmg kesian sangat kat akak aku ni...ms aku anak dara bole la aku blanja itu ini...aku ni mak sdara yg baik ati..kui kui...kalau stakat blanja skit2 tu aku buat x tau je...cuma skang di sebabkan peruk da besar, nasik nak penuh, kerak pun tebal...maka jarang la aku menolong kakak & abangku ni...

kita sbg umat islam mmg wajib mencari yg halal dlm kehidupan kita...menyediakan yg halal utk keluarga kita...tapi dlm proses mencari yg halal ni, kebanyakannya kadang2 tersasar dari landasan yg betul....

adakah betul membiarkan isteri bekerja seorg menampung keluarga? adakah betul mencari rezeki sambil lewa & tidak bersungguh2? adakah betul memberikan jawapan yg mmg menyakitkan hati kepada org yg bertanya? adakah betul alasan benti kije sebab x dapat tumpu pada ibadah? yg ni betul tapi kat malaysia ni bank mana yg halang pekerja g smayang? x penah lagi aku dengar...ada 3 bank kat daya bumi ni xde le pulak aku dengar diskriminasi ni...

kakak ku cantik, rajin, lembut, sejuk mata memandang...masa zaman anak dara dia jadi rebutan...muka chinese look...tapi da jodoh ngan bil ku yg sorang ni...mmg hensem & lengkap pakej, bole jadi model & muda staun dr kakak ku....macam pinang di belah dua...tapi skang sejak benti kije, siapa yg x stress bila jadi macam ni...muka ensem pun x guna...masa awal2 benti kije slalu gak kakakku call aku...aku nak dengar bole la tapi nasihat tu mungkin x, hanya bg kata smangat je...

my mak mmg marah sangat...sebabnya abah & abang aku x penah buat bini macam ni..tugas isteri bukan mencari rezeki tapi menolong mencari bersama2 tu boleh la...aku terfikir jugak, bil aku ni x bagi duit kat mak bapak dia ke? ...entahlah

x salah nak beribadah....tapi jgnlah pentingkan diri sendiri....ibadah sorang je fikir, ibadah org lain macam mana? nak cari pendapatan yg halal tapi terfikir x my kakak ni kije bank jugak...nak halalkan pendapatan, bayarla zakat & bersedekah...zaman skang ni mmg susah nak cari yg halal 100%...bila my kakak tegur, jawapan terkini dia isteri wajib tolong suami...memang aku x nafikan...utk kehidupan yg lebih baik, isteri zaman skang mmg tolong suami sediakan itu ini, tapi bukan menanggung sepenuhnya...sepatutnya ada sifat tolak ansur antara suami istri....

my mak marah bila rumah yg nak abis bayar tu di refinance cos nak duit wat berniaga..aritu adala aku nampak jual kurma...itupun my kakak & kak long yg tolong promote...tapi nak mintak aku promote, sori aku x pandai lagipun da lambat waktunya....okla tamat bulan pose, xde la jual kurma lagi...pastu reno rumah, tambah atap kayu kat bhgn depan + pagar kayu...kata nak berniaga...gah betul...aku pun x brani nak kua modal cenggini...tapi yg aku dengar, anak sulung aka fatimah yg banyak jualkan barang macam gula2 & jajan kat skolah...my kakak call umah sometimes my bil wat taik mata je...waa senang lenang nye....sometimes ikut org sana sini tinggalkan anak kat umah suh bini jaga...yg ni mmg prangai dia start dr dapat anak...tingat kata arwah inah masa dok ngan my kakak dulu..hr2 smpai umah kul 8 mlm...fatimah kami yg g amek dlm kul 6..katanya "kije sampai mlm tp x kaya2"...mana xnya, balik umah tentulah fatimah ni nak main2 ngan parent tp paksa masuk buai suh tido pulak...pastu marah kalau x tdo cos da penat...kami yg denga & tengok ni sakit ati...aku ni x sampai ati nak marah amoi kalau x tido...cuma guna psiko je, masuk bilik tutup lampu, toksah marah2...

apapun my kakak ni mmg penyabar...sblm ni dia kata jangan bagi tau mak...tapi maybe da x tahan, dia citer sdiri ngan mak...anak da 4, bibik lagi nak bayar, keta pulak lum smpai staun lagi nyawa si avanza tuh..umah lagik...loan pinjaman lagik..x kan my kakak yg nak tanggung? en somi pun kalau cakap pasalni pun berapi dengar....belum dengar along cakap lagi...along pun x bape join ngan bil sorang ni...pada pandangan aku pun sama...high taste...nak yg cantik, canggih, mahal...tapi skang sapa yg nak sediakan sume tuh? entahlah...skang bolela makan duit pinjaman...tapi hari2 tarah, bukit pun bole gondol...bak kata mak, rezeki bukan datang tergolek kat kaki...

kalau nak luahkan mmg banyak sangat rasa marah aku ni...tengok pengorbanan my kakak yg hari2 naik komuter & monorel g kije...ot tiap hari, kadang2 ari coti pun ot...penat tau...balik umah nak layan anak2 & suami tambah2 bibik tgh coti balik kg...pastu yg bil ni sah2 ilang sabtu ahad...kadang2 kesian kat anak buah aku tu...balik kg janji nak jalan2 tapi bil ni g mancing smpai masa nak balik umah sdiri...so disappointed tau...apa salahnya bawak kejap g taman ke...aritu dtg umah aku, tengok diaorg main mainan amoi...diorg nak bawak balik mainan tp parentnya x bagi..kesian pulak..aku x kesah, amoi ni mainan da terlebih..

hmmm masing2 ada bahagiannya tapi harap my bil ni berubah la...demi kebaikan sendiri jugak...jangan pentingkan hati sdiri yg konon lebih tenang tapi hati org lain galau fikir masa depan..

Rabu, 16 Disember 2009

untuk alisya



masa dalam pantang di kampung.....



amoi ku susah bangun pagi...usik la macam mana pun, dia x bangun jugak...kadang2 mandi pagi ni jejak kul 11...
ibu sayang alisya..
ibu sayang bigger dot...
ibu sayang abah...
kehadiran alisya dalam kehidupan ibu membawa sinar kebahagiaan..kadangkala rasa x puas nak peluk cium alisya yang dah semakin membesar...dari hari ke hari serasa tidak sedar alisya yang ibu pangku masa menyusu badan dulu kini telah 2 x ganda tinggi...sekarang walaupun alisya da besar & semangat, alisya tetap nak manja dgn ibu...masih nak di pangku masa menyusu...ibu sayang alisya & ibu harap alisya sayang bigger dot ye...

Selasa, 15 Disember 2009

patutkah...?

patutkah aku rasa marah bila....

-pagi2 nampak partition para kerani unit aku di tukar dari tinggi kepada rendah tanpa di tanya sepatah pun?
-pagi2 dapat email yg x best dari....
-pagi2 sandal hampir di pijak oleh budak bodoh yg x reti mintak maaf. dlm banyak laluan nak jalan blakang mak buyung yg perlahan ni. kalau aku jatuh tadi memang kena sumpah seranah dengan aku ni..

sebenar aku x da mood...sayangnya waktu pagi sepatutnya di mulakan dgn ucapan yg mulia, baik2 tapi aku...entahlah...apapun kalau nyawa aku x panjang, aku mintak maaf banyak2 ye...sejak akhir2 ni rasa semacam je...mungkin prasaan org mengandung kot...

Isnin, 14 Disember 2009

ujung minggu yg berdua

dua ari en somi x da cos g penang & kedah...mungkin masuk 2 1/2 kut cos pagi ni baru smpai...adoii boringnya + penat layan amoi yg asik nak lompat atas perut aku....meh layan aksi amoi comel ni...



nak sangat pakai tudung...aku pakaikan...nak amek gamba ni bukan senang ye...da x bole dok diam...dah le pakai hp je



ni pulak ops mengemas reta yg aku bawak pegi balik opis...sayang! x da coklet tersembunyi kat dalam tu...



pos menarik, tertarik amoi memang x denga cakap...! sila teka dimana posisi amoi sebenarnya?...jeng-jeng-jeng...lokasi-kat traffik light-kat masjid-kat kondo/apartmen monte bayu yg baru nak siap...seingat aku monte bayu ni iklan sebelum umah aku buat lagik...sebabkan aku x minat umah x bertanah & tepi bukit, soo aku x g tengok pun...agaknya kalau aku beli, still dok umah sewa lagik...hu hu beshnya dok umah sdiri ni...opps lari dr tajuk...

posisi amoi adalah di blakang en somi...aku dapat bayangkan betapa seksanya en somi membongkokkan badan..ha ha..itule pakai lagi baju chicken tu...amoi pun sibuk le nak kira ada berapa ekor chicken kat baju en somi ni...mula2 kat lengan...pastu kat blakang baju..tu yang dok kat situ...amoi ku ini



ni pulak..tah kat mana tah...macam gambo edit je...nampak persamaan x?



sibuk ngan baju ba boop dia...






posing lagik...



susahnya nak begambo mesra nih...agaknya kalau masuk contest muka seiras, sah2 kena reject...
arini bigger dot genap 31 minggu..mlm smalam bigger dot asik main pusing2 then benti kejap...masa tu macam ada bola tenis atas perut aku...terbonjol je...sebabkan ngantuk aku usap2 je suh pusing balik...org asik tegur muka x bermaya aku nih...bukan apa, kt opis kalau da dok lama ni punggung rasa krem skit...pastu bila nak jalan masa tu la bigger dot bergerak...
kadang2 masa main ngan amoi, bigger dot pun bergerak macam nak main sama...xpe nanti kita main sama2 ye...


ni gambo wardrobe yg kat dlm bilik...


kira okla...bhgn atas x isik apa pun lagi...kena pakai tangga...nanti la pas pantang le aku isik...tu sume kena susun betul2...
aku banyak baca blog org...ada macam2 jenis...tapikan kalau jenis yg suka menyumpah/mencarut ni macam mana nak bagi anak baca? blog boleh di umpamakan as diary jugak...tapi terpulang pada penulis sama ada tulisannya nak bagi org len baca ke tak...bagi aku cerita lah apa saja tapi jangan lah melampaui batas...hidup cuma seketika, hargai la masa yg ada...jgn cipta masalah...apa aku mengarut ni...
tadi g cm ada pelancaran raja lawak 4...nampak aflin & din beramboi...sebabkan aku peminat aflin, aku asik tengok aflin le...comel jugak...cuma putih & chubby dr en somi..he he...apapun en somi tetap di hati...bukan senang nak kawen ngan en somi ni...banyak halangan tapi ada aje yg mendekatkan balik...harapanku jodoh ini kekal dunia akhirat..
ari jumaat aritu, aku & en somi coti sama2...sibuk pulak kawan2 en somi ni nak datang makan kat umah...bukan aku masak tapi diorg tapau je...aku da penat mengemas masa ni...kira kemas skit le umah aku cos amoi x nampak aku simpan mainan & kalau ada org lelaki ni dia x bole bergerak...keras gitu...emm bila penyakit yg satu ni nak ilang...

Khamis, 10 Disember 2009

baca aje

hr ni appoinment ngan dr...alhamdulillah uri da naik just melintang je...tadi mintak dr jamil tu print muka bigger dot..tapi nampak sbelah je cos tangan tutup muka..rasa cam lebat je rambut dia...nanti balik kg en somi nak bawa jumpa bidan...nak mintak tengokkan je...harap2 bigger dot pusing kebawah...

agaknya smalam aku asik tido je...arini rasa cam x penat tapi ada rs penin skit...

dilema skit aku bila en somi minta kebenaran nak g bercuti ngan kawan2 dia....entahlah...aku x tau situasi da ada 2 anak macam mana nanti...yg penting aku nak moral support..even bole calling2 tapi x bole balik serta merta...hu hu en somi nak g kedah 2 ari ni pun aku da rasa x smangat..

"kesombongan, bongkak, x mengaku salah sendiri, asik menuding jari ke arah org lain, x hormat org lain, x hirau pandangan org lain atas sikap sendiri (yg mmg salah), & banyak lagi sikap mazmumah" wajarkah org ini menjadi kawan kita? maaf aku x sanggup...

esok coti...pengasuh nak coti, kenala coti...en somi nampak smangat pulak suh coti sama2....best le si amoi nanti...

aku kurang idea nak taip apo lg ni...

Isnin, 7 Disember 2009

amoi, abah cuk & bigger dot

atas permintaan en somi, aku ingin menceritakan satu detik yg tidak bole di lupakan...tajuknya..amoi berak & kena atas tangan en somi yg tengah syok tido depan tv...ha ha ha...

amoi pakai cloth diaper...pastu dia kata dia yak..masa ni aku x bape faham apa dia cakap..habit amoi ni, dia suka tanggalkan cloth diaper cos mende tu aku pakaikan longgar skit...aku just kata jangan bukak...then tiba2 aku nampak mende gelap kat kaki...ait ape tu? realize when it's too late...amoi pijak then pijak tangan abah...ha ha ha...abah cuk..aku pun cepat2 angkat amoi masuk toilet...nasib baik en somi x marah2...bau pun semerbak kat carpet...banyak kojo den ni...pastu en somi pun x bole tido lagi...gitu le kesahnya...

kebaikan cloth diaper ni...skang amoi bole cakap cing @ yak lepas terkencing/yak bila pakai cloth diaper...keburukannya...cloth diaper ni skang asik tembus je...adoi penat nak tukar tapi jimat..xpe la..tapi masa pantang nanti maybe amoi pakai drypers je...sapa pulak nak basuhkan..

pagi ni en somi tanya aku x penah mintak cikgu ke? aku x penah mintak...dulu2 kije cikgu ni x glamer...masa aku form 6 ada sorang je yg mintak & dapat maktab..then bila heboh susah nak dapat kije, krajaan cuma bukak kerjaya ni pada org ber degree shj..soo aku xda pluang nak minta..memang cuti banyak tapi setiap kije ada kebaikan & keburukan...kan kan

cite pasal kije aku ni, dulu wondering sangat2 le apa itu harta intelek? ada proses jual beli ke? then bila kije bertahun2 kat sini baru aku faham...nak explore mende ni x bole sminggu dua je...bertahun2 jugak...& ilmu banyak datang dari pengalaman...jumpa public/agen...maafla kalau aku kata agen skang ni ada yg kurang pengetahuan..blaja lagi ye...cos aku pun kena tambah ilmu jugak...

hari ni aku sakit pinggang...x kan bigger dot da nak kuar?...blum kot...baru 30 minggu...tapi pas rehat sakit da kurang...cuma nak jalan tu yg kena pelan2...xpe ari khamis ni check up...

ari jumaat aritu amoi main tarik2 mainan ngan en somi..en somi x sengaja regang tangan trus amoi terlentang atas carpet...sakit jugakla pala tu...kecian anak ibu ni...

start minggu lepas aku da jarang masak...penat la...makin cepat penat...soo smalam g tesco x beli sayur pun...just mende yg tahan lama je..lagipun aku baru je lap dapur tu...hu hu sayangnya nak masak...skang tumpuan nak settlekan kije ni...kalau bole da coti nanti kije aku ni kurang tertangguh...& lagi, pastu aku mungkin kena banyakkan masa utk bigger dot & amoi comel tu...amoi jgn nakal ye....adoiii bigger dot nak regangan...

Jumaat, 4 Disember 2009

melayan perasaan

mula2 kawen dulu aku pernah terasa sronoknya zaman anak dara....cos da kawen, aku kena berubah serba serbi yg mana perubahan itu bukan kehendak kita...mungkin org yg da nak kawen tu da x sabar2 nak kawen...macam aku dulu....ngeh ngeh

tapi keseronokan tu mula terasa bila dapat anak..memang la org kata anak permata hati, jantung...nyawa pun ada...semenjak di pinjamkan amoi kepada aku & en somi, hidup berkeluarga lebih bermakna...bak kata abah, mak abah kat kampung ni sebenarnya lebih kejarkan cucu dari anak sdiri...agaknya pasal tu kot amoi lekat ngan atuknya..skit2 atuk..asal jumpa org tua/org berkopiah, dia panggil atuk...apek tua tepi jalan pun panggil atuk jugak...

tapi aku & sesiapa yg baca ni kena pahatkan dalam hati bahawa semua ni adalah pinjaman, satu hari kita kena pulang balik...sama ada kita yg pulang @ org2 sekeliling kita...redhalah dgn ketentuan yg di tetapkan...

masa raya aritu, tengok drama taubat nasuha sorang2..aku x bole brenti menangis...aku ni memang x bole tengok cite yg ada scene mati2 ni..mmg confirm air mata kuar..tapi yg kali ni yg x mati pun aku nangis...start anak kena pukul smpai last kuar nama2 plakon tu aku still teresak2 lagi...hu hu mmg sedih sangat..walaupun citer ni dia amek dari email & da tau endingnya...entahlah... mungkin aku pegnen, rasa sensitif tu bertambah dr biasa kot...

citer pasal bigger dot...aktif betul...start pas srapan sampai nak tido malam nanti baru dia senyap sampai pagi...stakat ni aku bole nyenyak lagi, cuma kadang2 x bole tido pasal sakit blakang...harap2 bila da lahir, bigger dot tido macam biasa...masa amoi dulu dekat 2 minggu aku berjaga malam cos dia x tido..

perbualan ngan amoi di satu pagi....
aku: bi bangun...jom kita nak g umah mak...
amoi : anak...
aku : jom mandi, main air nak...
amoi : anak...
aku : kalau macam tu tinggal umah sorang2 la..ibu ngan abah kluar ye...
amoi : anak...
aku : abes apa yg nak ni? sume x nak.. da.. cepat bangun...

barula dia nak bangun...anak dara aku nan sorang nih...sabar ajela

en somi slalu kije malam...kalau en somi x da, amoi pun kata abah je...en somi g mandi pun dia kata abah je...agaknya mandi lama sangat kot...

Rabu, 25 November 2009

kenangan & cacatan kesah amoi ku

lusa hari raya korban....balik umah en somi dulu...

tiba2 aku teringat...beberapa minggu sbelum arwah inah pegi..dia ada tinggalkan voice mail kat hp aku...ucap slamat hari ulang tahun yg ke 27...masa tu aku da rasa pelik & tanya dia kenapa wish? kan lambat lagi... tapi kadang2 aku x hirau rasa pelik tu...aku x nak fikir yg x elok...tapi itulah tandanya...pergi sehari sbelum aku genap 27 tahun...pastu aku x sanggup nak dengar voice mail tu...& peragut durjana da ambik kenangan aku yg satu ni...hu hu x sanggup nak taip lagi...air mata x bole nak brenti..

cite pasal len pulak la...emm amoiku...smalam pak teh & mak teh datang umah...amoi da x bole gerak start nampak pak teh kat dlm keta apatah lagi kat dlm umah...apahal le takut sangat agaknya...

smalam g mc d drive tru...amoi mula2 duk atas en somi...pastu bila da dapat meal, amoi x saba nak makan fries..en somi x bole bawak keta dgn sempurna cos amoi rempuh tangan & gear keta skali...alahai amoi ku ni...

perangai amoi ku...
-pandai pakai sluar sendiri...smalam tido dgn sluar 2 lapis..pagi ni bangun2 da panggil miau..rupe2nya sluar tu ada gambo miau..
-kalau tanya "sapa cuk? abah ke bb?" dia jawab "abah...abah cuk"
-menari sambil melompat...menangis pun sambil melompat...ikut sapa ni??
-g jalan2 kat pasaraya, jln kat bhgn mainan...da start da skang pandai amek mainan...kalau dukung, menjerit suh amek mainan..kesian tapi jgn di ajar sangat...mainan kat umah pun asek bersepah je buat sakit mata... baru sorang ni..

my bigger dot pulak makin aktif...macam da start pusing tapi tunggu scan baru leh tau...skang da 28 minggu...emmm ada 8 ke 12 minggu lagi...x lama je lagik kan...rasa macam x lama lagi kena pakai maxi je..

Rabu, 18 November 2009

entry bergambar

skang ni cam malas nak up load gambar...ni la di skali up load banyak2...
gambar kat bawah ni, gamba wardrobe dlm bilik...masa ni x siap lagi...nak pasang ni amek masa dalam 5 jam lebih kot...ada 5 keping pintu bawah & 7 pintu atas...amoi asik nak suh bukak tapi nasib baik x bole panjat...kang x jumpa pulak anak dara aku ni...


pada aku, sesuai la ngan regenya...nanti kalau rajin aku upload gambar yg da siap ngan stor bawah tangga skali...

ok tukar topik....jom dengar aku bebel pasal amoi pulak...gambo ni masa raya aritu...g jj mlaka...



ni masa baru sampai...suka betul posing cenggini...





ok...ni sume gamba kontrol ayu...aku suh pandang & senyum tapi wat2 posing model pulak...smalam aku pesan ngan amoi...da besar cari kije betul2...jgn nak jadik penyanyi, model & kije yg tah apa2 ni...bukan apa banyak sangat program realiti kat tv...macam nak tunjuk pada anak2 kita benda2 ni sume sronok, x payah blajar tinggi2...jadik je penyanyi/model instant ..




ok babe...jom balik...stereng je yg bole pegang..



nak air....hausnya anak ibu ni...penat berjalan



ok...posing paling mengancam...skang kalau sebut ujung x muncung bole jadik muncung...cth bas...school...sila muncungkan bibir bila sebut school...he he
kuat betul majuk skang ni..asal kena marah ngan en somi, mula la nangis pastu dok jauh2...mintak pujuk...aku pulak x larat nak layan sangat...masalah yg ada buat aku sentiasa hati2...da x jalan laju & buat kije pun pelan2 je....aritu penat sangat, amoi nangis cos x layan dia..em alahai...kenala bangun pujuk...camana la kalau adik da lahir ni...aku slalu pesan kat dia yg aku akan slalu dukung adik..tapi amoi mungkin x faham lagi...nenek bkt bruang ada offer nak jaga amoi masa pantang tapi sanggup ke aku @ nak ke amoi berpisah ngan aku?...aku baru skali tinggalkan amoi taun lepas..x nampak muka amoi rasa macam x tenang hidup...walaupun amoi akan huru harakan keadaan...satu lagi perangai extra dia skang, nampak aku duduk rapat ngan en somi, dia akan datang duduk antara kami...jeles le ni..terpaksala aku @ en somi berganjak bagi dia duduk...hemm kalau adik kat sbelah aku camana yer?...janganla masa pantang dia buat perangai...
mungkin jugak amoi da tambah matang...masa g check-up aritu, amoi x banyak jalan2...banyak main kat sekitar aku & en somi...pandai amek ruti...& apalagi en somi kena hulur duit le...pandai carik kawan...
kalau masa nak tido dlm bilik, jarang jalan2 dlm bilik...main chak2 sbelum minum susu...layan skit & tido...cuma kena layan apa dia buat...kalau x layan..majuk le...

Jumaat, 13 November 2009

my bigger dot

smalam g check up...hu hu miserablenya aku....bigger dot melintang, uri kat bawah, darah rendah...dr jamil kata kalau minggu 32/34 x ok jugak, confirm ceaser...aku kalau bole nak normal tapi apapun aku redha asalkan aku & my bigger dot selamat...

kadang2 bila fikir2 sangat aku jadi sebak...takut aku x dapat tengok amoi membesar...mungkin jauh sangat aku ni berfikir kot...nasib baik perangai amoi ni pelbagai buat aku x senang duduk...smpai aku terlupa apa yg aku fikir....

impian aku cuma ingin satu kluarga yg bahagia...melihat anak2 membesar...mengembirakan parent aku & en somi...tua bersama2 en somi..he he...skang amoi suka menyampuk kalau kami berborak...kena cakap pakai tapis le jawabnya..

sok pakistan tu nak pasang wardrobe...harap2 sume ok...bole la aku sumbat segala barang2 kat dalam tu...smalam en somi tanya jersi dia...aku?hemmm mana ingat..nantila aku cari...en somi nak main futsal balik..tapi x taula bape lama..cos dulu main 2x...baru skali pakai kasut futsal yg baru dah x main cos x de geng..raket badminton pun sama...baru skali ke 2x main da x da geng...nak ajak aku ni susah..x kan nak dukung amoi smbil main kan...simpan le dulu smpai amoi bole pukul bola...

Jumaat, 6 November 2009

caca marba

aritu amoi yak...en somi x nak bersihkan...soo aku buat..rasa badan cam ok tapi wa...sakitnya pinggang masa bongkok tu...bingger dot mungkin da tambah berat...kejap2 berdiri nak kurangkan sakit...pasni kena la en somi yg buat...smalam amoi yak..en somi tolong bersihkan..ha ha ha macam org mabuk je..kejap2 uwek..uwek...aku dok gelak.."kenapa bang"..en somi kata "lama x buat" ..pasni kena la tolong slalu ye...

arini plan nak jumpa makcik kc...tiba2 tingat kat dia & rindunya...kenangan kat itm mlaka dulu slalu terbayang...bila search kat google, x banyak citer itm dulu2...yg banyak time skang je...dulu internet ni utk buat assignment & chatting jer...tu pun kena g kat library tapi biasala lembab gile...nak cepat g cc tapi bayar le...kalau da g cc wajib berchatting sama...
masa last sem, dok luar pulak...masa ni aku gian chatting..sronok gak ..lg pun masa ni aku ngan my xxx da makin genting..sorang2 pun jadik...kuar umah sewa dlm 10 ke 11 malam then balik dlm kul 1pg...kalau tempat student kan meriah..kul 1, 2 ni ramai lepak kat luar lagi...jumpa jugak la ngan budak chatting tu..tapi sori la nak jumpa kat luar..jumpa kat taman perumahan tu..pastu kena sound ngan polis suh balik..he he takutnya hal..aku halau budak tu balik..bila citer balik jadik klakar pulak..taman ni pun ada gak yg x bestnya...apa org panggil org gile seks ni?...nasib baik aku bertiga masa ni..org tu naik motor pastu benti kat depa skit & the bukak sluar tunjuk kat kami ni..siot tul...aku da terlekat x le jalan..kawan aku tarik suh jalan...ee..geram, da le nak g klas..masa ni ramai gak yg kena..dgn hal indon lagi..tapi hal indon ni sampai skang kita jadik masalh...

smalam en somi minta chan datang nak bagi duit settle utang..aku rasa macam da lama si chan call da otw tapi x smpai2 lagi..then bila sampai rupernya dia kena tahan ngan guard...smalam ada 2 bijik umah kena pecah, betul2 yg blakang umah aku...seriau jugak la denga..da le aku tengah tengok tower 13 ni sorang2...patut le masa balik tu guard macam luar biasa je banyak nye...umah blakang aku dengarnya kena pecah saja, umah sbelah dia yg betul2 kena rompak..abes duit, barang kemas sume...rasanya umah ni baru je masuk dlm bulan 10 ni...kadang2 rasa macam malas nak hias umah cantik2...takut attractive si penyamun je...x pela wat masa skang biar la umah aku nampak biasa je...

amoi ku pulak...
* aritu agaknya sedap sangat makan pisang goreng yg baru masak, dia jatuh dari krusi ke lantai...nasib baik kepala kena kat kaki aku...takutnya..nangis jugak la tapi x lama...aku usik kepala dia x bagi..bila check balik smalam, x nampak bengkak..alhamdulillah ok je..
* asik demam pagi ngan petang..kawan en somi kata tanda2 sawan kalau kepala panas, kaki tangan sejuk...aku risau gile...siap beli temperature & ubat roket( masuk punggung) wat stok...bb sitter pulak mandikan ngan air penawar...alhamdulillah x demam lagi...aku slalu tanya "bb demam x?" nanti dia jawab "x" @geleng...slalu gak la rasa kepala dia...takut x prasan...sawan ni kalau keturunan pun bole kena gak..tu yg buat aku takut...
* suka pakai sliper/kasut aku & en somi...da banyak kali tersadung/jatuh tapi x jeghan pun...tingat ayat mak aku pujuk budak yg jatuh ni..penah denga?..."tuku taka ateh poghan, oghang menaka x joghan"
tuku taka=x tau apa maknanya
ateh poghan=atas para
oghang menaka x joghan=org yg nakal x serik

Isnin, 2 November 2009

cite ujung minggu

aaa...penatnya badan arini...tapi sronok...smalam buat makan2 kat umah..harap2 next time datang la lagi...cuma mungkin lepas2 ni aku x bape larat nak buat kije sensorang...

smalam pas berkemas, aku rasa penat sangat..perut pun sakit...tahan & nangis sensorang...entahlah..ngandung kali ni aku bole jadi sensitif kalau aku rasa penat & lapar...alhamdulillah en somi x jadi g klas..kalau x kelam kabut nak masak & layan amoi...amoi skang da kuat majuk...susah skit nak pujuk kalau x kena gaya...

seronok tengok anak2 buah berebut main mainan amoi...lupa pulak umah diorg kakakku x beli mainan sangat cos berebut...umah aku pun banyak kawasan lapang senang la nak main2...

en somi hati panas? he he kesian kat somi aku ni...biasala pasal amway le...dalam hati da brangan dapat bonus amway almost 1k...alih2 kena potong ngan downline yg aktif ni..sooo g miting ngan member amway tuk meredakan hati panas, kat mamak makan 2 set ruti bakar & 3 gelas air...tapi apa yg edi(kawan en somi) kata tu betul...nanti en somi kena pasang strategi baik2 ye...

dlm amway bole kira pendapatan setiap ujung bulan ikut point yg kita ada...bole check kat website...ada step by step...kalau macam kita sorang blanja dlm rm 250 sbulan=100 pv=3% x bv(bonus volume)=rm? akan bank in dlm ac setiap tengah bulan...skang en somi da pandai kira tapi ini yg buat frust kalau x dapat...

kalau ada yg berminat nak tau bole tanya en somi...sbenarnya mlalui amway pun kita bole dapat lebihan pendapatan...cukup blanja setiap bulan rm 250 sahaja...barangan amway ni ada pelbagai..macam family kecik aku ni, en somi beli..:-

1)DISH DROP 1 liter-guna dari 1/4/09-sabun basuh pinggan
-menjaga kesihatan tangan

2)sabun basuh baju SA8 3kg-guna 1/5/09
-menjaga mesin basuh & kurang buih.org kata kalau kurang buih lagi bersih. penggunaan cuma 2 scop bagi penggunaan penuh...nak jimat tunggula baju penuh kat washing mashine kan, yg best baju da basuh semalaman dlm washing mashine x berbau...beza ngan dynamo..bucuk

3)LOC multy purpose cleaner 1 liter-guna 4/09
-masuk dlm botol spray sikit & tambah air (banyak) & sembur & lap kat tempt kotor/berabuk/berminyak=wa...mmg bersih..& aku x tau le bila nak abes, ni pun bole buat lap lantai-multy purposekan..

4)FLOOR SHINE utk mop lantai 1 liter-7/09
-penggunaan satu penutup utk satu umah(umah aku double story)...wangi & jimat...ni pun x tau bila nak abes

5)PURSUE utk basuh toilet bowl 750 ml- 7/09(yg ni je da abes cos en somi sronok basuh toilet he he)
-ni macam biasala letak dlm toilet bowl tu..& pam

6)ubat gigi GLISTER -4/09
-penggunaan cuma letak skit je kat brus gg-rasa bersih & x loya(pada aku yg ngandung)beza ngan sensodine..

7)aloe care utk kaki amoi-7/09
-sapu kat tempat luka...bole tengok gambo kaki amoi entry sebelum ni..

8)deodoren -10/09
-aku guna rexona x sampai sbulan..kesannya gatal2 & hitam..waa...x lawa..so mintak en somi beli yg ni...hasilnya sebaliknya & aku mmg cukup slesa...& lagi beratnya 100 ml rm 18, rexona 40 ml rm 6=kan lebih kurang regenya cuma amwaynye mmg x yah beli slalu..bau xle wangi sangat tapi x penin...sejak pakai badan x bau walau aktif berjalan beza ngan rexona @ nivea & len2 yg aku penah pakai..

9)sabun ketul antibakteria(6 ketul)-10/09
-pegnen buat badan gatal2..so bila pakai sabun ni, gatal da kurang...kulit x kering macam pakai dettol...aku mmg x bole pakai dettol hari2..beza ngan sabun ni, pakai hari2 pun kulit alhamdulillah nampak & rasa lembab..

10) e-spring penapis air-07/09
-sejak guna air rasabersih, sbelum ni mungkin kawasan baru, air rasa macam ada bendasing, rasa macam takut nak minum..tapi aku x da kolam ikan nak masuk air ni...he he he

ini barangan yg digunakan stiap hari...mmg sangat2 menjimatkan cos hanya pursue yg da abes...yg len rasanya sempat akhir taun mungkin smpai taun depan..ada lagi barang len macam vitamin en somi, syampo rambut, mandian badan & len2...

harap2 en somi dapat memberanakkan downline yg percaya pada konsep & vision yg upline dia buat..

Selasa, 27 Oktober 2009

eksiden? takutnya..

blog ibu faiq & ibu chem back to normal...he he beshnya tengok gambo anak2 ni...

smalam dengar kat buletin utama pasal eksiden..soo pagi ni aku carik kat berita harian apa butirannya...sedih..org len nye pasal org len yg kena...dah tu sume meninggal...bayangkan bapak nampak anaknya yg da meninggal masih tersepit dlm keta...utk pemandu saga tu aku rasa toksah bawak keta lagik...ko dah tua, tumpuan da kurang...maaf la kalau kasar skit tapi kadang2 kita kena fikir logik samaada kita ni masih mampu bawak @ tidak...kalau x yakin toksah susahkan org..macam aku yg masih x yakin...

aku x yakin ada sebab..
masa taun 2001, aku, arwah inah & family acik eksiden..sebabnya kecik...just nak elak lobang & sebelah ada keta...yg aku prasan meter keta dlm 90 ke 100...mungkin agak laju...tempat kejadian kat depan surau saujana impian...keta langgar devider & terbalik ngam2 kat u-turn..dulu2 kat saujana ni setiap taman ada u-turn cos kat trafik light skang jalan mati...highway pun baru nak buat kut..aku still ingat macam mana rasa berpusing...masa tu fatimah tido kepala kat peha aku... arwah inah terkeluar ikut cermin blakang & terduduk...fatimah betul2 kat bumbung sbelah cermin pecah..aku masih terbalik dgn kaki ke atas..acik & cik mee pun sama tapi diaorg pakai sitbelt..kebetulan cik mee tegur acik suh pakai sitbelt sebelum tu...arwah inah yg mula2 panggil nama satu persatu...masa ni memang gamam...rasa lost...alhamdulillah kami x cedera sampai ke klinik...cuma sakit2 badan...cik mee je bengkak kepala...tinggi sangat, kepala pun terhantuk kat bumbung...tujuan nya cuma nak g makan pengat durian je kat umah along kat impian gemilang, mak yg masak...after 2,3 jam aku nangis...sbenarnya x sure nape tapi after that rasa release...mungkin tangisan bersyukur kot...pasal eksiden ni x bagitau abah ngan mak pun cos takut terkejut...rasanya pas 2 minggu kot arwah inah bukak mulut masa balik kg...mak ngan abah rasa terkejut & bersalah...yela pasal mak yg buat pengat tu...tapi kitaorg pujuk...da nak jadi...tapi tu la sampai skang aku mmg still takut nak bawak...soo en somi still mandatori ke kena amek lesen?he he...

pagi smalam amoi nampak lesu...alamak kepala da dedar ni...tapi cos da smpai opis aku anta jugak...bila amek petang smalam pun sama...x bape aktif...nak manja ngan aku tapi x bole la baring atas aku..majuk pulak...then dlm kul 9 tu aku mandikan..badan x la panas sangat tapi nak cepat turunkan suhu...tiba2 masa mandi tu dia terduduk & kepala terkena kat mangkuk toilet..nasib baik mangkuk tertutup, so kena bahagian yg penutup plastik tapi sakit jugak la...hu hu kenapa agaknya, pening ke?..en somi da nak marah tapi apa yg aku bole buat? pujuk je la sampai ok...satu prangai amoi yg menyenangkan ialah kalau sakit macam manapun dia jarang nangis lama...cuma meragam aritu je yg pecah rekod...

pas mandi, panas badan still ada...bagi ubat & letak kain basah kat kepala..tapi dia x suka letak kat kepala...bayangkan letak kain kat pipi belah kanan & dok kat sudut sofa dgn muka monyok...he he apa patern ni?alhamdulillah x mragam & pagi ni aktif sungguh...aku lebih risau kalau amoi x aktif..malam tadi aku da fikir nak el je tapi tengok ok & dgn bangganya aku x punch merah..haha da sminggu merah...tq en somi yg sanggup bangun awal walaupun kije sampai 4 pg...

krol sms 1.30 pg utk bgtau istri da slamat bersalin 8 mlm ari ahad..ari ahad? bertuah punya kawan...kalut kot nak jaga amana lagi..maid pulak rasanya x sampai lagi...uii lama..aku rasa pasni pun lama nak tunggu cos sorang maid da mati kena dera...pssst prasan x kes dera maid ni biasanya satu kaum je yg buat...no komen la..

Khamis, 22 Oktober 2009

aku sayang amoi & bigger dot

hari selasa hari tu kita di kejutkan berita penderaan kanak2 perempuan...start aku dengar sampai skang ni, so curious....why mak yg ngandung, lahirkan dia x protect dia? apala salah budak kecik yg x tau beza buruk baik, bercakap pun kadang2 x lengkap...memang hati binatang la mak dia ni..tapi binatang pun sayang anak...aku marah org2 macam ni...amanah allah itu patutnya di jaga...memang yg mendera tu org len...soo x payah fikir pasal lelaki tu..doa aku biarla dapat hukuman setimpal...

yg aku kecewa sangat ialah mak dia...dlm harian metro, state nama kanak2 ni alia aiman...mlayu rupenyer...mak yg mengandung, melahir, menyusu, berjaga siang malam...tiba2 bila dapat pakwe len lupa kat anak...cuba nak tutup kesalahan jantan "tut" tu...aku x rasa penderaan tu berlaku dlm satu hari...mesti da lama...takkan mak dia x prasan...kalau amoi setiap kali amek dari umah bbsitter,aku mesti belek2 muka, tangan...kalau bersihkan badan dia, aku check kaki, badan sume...kalau ada kesan nyamuk pun aku da bising, apa lagi kesan yg besar...kalau sedara aku le ni...mmg sampai mati pun aku x ingin nak jumpa...

kadang2 sejahat2 manusia pun x buat anak kecik macam ni...sedihnya aku...x dapat nak bayangkan perasaan anak tu...

kejadian ari sabtu
aritu masa lepas iron tudung, aku bawak amoi ke dapur..dlm sibuk2 tu xprasan amoi naik & main dekat seterika tu...then bila dengar dia nangis aku ni berlari naik tangga...memang rasa takut sangat bila dia duduk sbelah seterika...aku tanya mana sakit...amoi tunjuk tapak tangan kiri tapi x nampak pulak kesannya...trus aku amek telur dlm peti ais, kacau skit & suh amoi celup tangan...senyap..suka pulak main2 ngan telur sejuk tu...alhamdulillah memang berkesan...x da parut langsung...lagipun iron tu da kurang skit panas masa kena...tapi bila bayang balik aku yg boyot ni belari naik tangga..ho ho entahlah...yg aku tau amoi slamat...x da fikir len...betapa aku sayangkan amoi...even anak buah aku pun still peluk cium lagi yg moncet2 ni...

smalam en somi citer pasal dera2 ni jugak..kat blakang umah kg dia...baby macam amoi tapi boy...kesian..cedera masuk icu tapi bila kuar rupanya mak dia dera lagi sampai arwah...siap fitnah kata bapak yg buat...skang da kuar penjara pun bapaknya...aku tanya cerai x? en somi kata cerai tapi last nampak dia tengah berdating ngan budak kilang...nasib ko la budak kilang kalau kawen ngan org gila ni...yg ni x tau nak nilai macam mana prangainya...da le dera anak sampai mati, fitnah suami sampai masuk penjara...tapi ingatlah kalau allah sayang kita, kita akan di hukum kat dunia kalau buat salah...kalau x di hukum tu faham2 ajela..cepat2 la sedar diri & taubat..

bigger dot da start kicking & pusing2 wat senaman regangan...smalam aku lipat baju amoi yg aku nak turunkan kat bigger dot...banyak baju yg x da sluar...beli kat uo aje la...stakat 2-5 ringgit je...aritu g maidin jalan silang...baju baby? uii mahal..baik beli kat uo...beza sampai 5 hinggit...uo ada masa dia jual murah je kalau nak abeskan stok ni...bole beli skali banyak...

ari slasa aritu en somi call owang wat wardrobe...nak buat ngan chan tu mahal sangat..so mintak tanya ngan pakistan ni...dia ukur & kira2 mula2 3k then normally aku le yg suka mintak kurang..dpat 2.8k...kira okay la rasanya...then tanya nak tutup bawah tanggan ngan kayu ni bape dia amek...ukur & kira2 lagi...dia 800...hah murahnya dari si chan nak 1.5k...so trus decide amek ngan dia & of cos le aku mintak kurang lagi...so total dlm 3.2 je...save banyak jugak...kalau mana2 jiran aku yang baca ni nak no tepon dia, nanti aku bg...dia pun amek tempahan perabot kayu, cermin & mungkin bole jadik interior design...rege kira ok & yg aku x pueh ati kat chan tu pasal pemegang kc aku tu sbenarnya dlm 0.90 sen je! tula mana kita tau kan...bukan ape..aku penah tersepit kat situ...kecik sangat..

Jumaat, 16 Oktober 2009

pelbagai tajuk

yea...yea ari jumaat...sok lusa mmg x masak le aku...banyak open housekan...smalam acik mintak aku sponsor kek...mula2 aku senyap...bukan apa fikir...budget aku ni x termasuk kek sbenarnya...then bila fikir dlm lagi..xpe la sesekali...fikir lagi dalam...kalau ikut perancangan umah acik mungkin malam baru jejak...so aku nak beli kek kat sini x bole, kat sana x tau pulak kedai kek yg ok...biasanya beli kat secret recepe je...cos sedap & x bole makan lebih cos muak...he he ok le utk kami yg ramai nih...tu lah dilema pulak...nantila fikir lagi...

lama x citer pasal amoi...
aku=nanti taun depan baby sayang adik ye?
amoi=geleng/anak(x nak)
aku =nanti baby kawan ngan adik ye?
amoi=geleng/anak
alamak...just wait & see ajela taun depan

smalam..
aku=baby...ibu peluk abah
amoi senyum & turun..peluk sama(bayangkan dia letak pipi kat blakang en somi & peluk)
aku=baby.. ibu sayang abah
amoi pun ikut jugak...he he he abis melekat krim roti kat pipi en somi...

smalam en somi kije & biasala x tau abes kul bape...aku pun janji ngan along balik same & amek amoi...memang agak susah kalau anta anak kat umah lama ni...cos aku x bole naik pengangkutan awam, kena naik keta jugak...nasib baik along tu kakak sulung aku yg take care...camana pun dia cuba tolong adik2nya & salah sorang nya aku le..

cinta ....
cinta memang sesuatu yg indah...sesiapa yg di lamun cinta, matanya bercahaya, bibir sentiasa manis dgn senyuman...kata2 bak madu..tapi bila di landa masalah...fuh! dunia rasanya x adil...muka nampak kelat...kata2 yg kadang2 macam pisau, kadang2 membisu...seolah cinta itu lah nyawa...tapi life must go on...try think positive...jgn biar cinta yg buta mengaburi pandangan...ingatlah...ada agama yg mesti di junjung..ada keluarga yg harus di jaga..ada kawan yg setia...ada kerja yg menampung kita...jangan kerana cinta kita lupe semua ini(khas buat kawan en somi)

my little dot da jadi bigger dot..asik kicking je, especially kalau space kena amek si kakak...still kicking masa menaip ni...ibu doakan adik baby ni lahirnya sihat, cukup sifat & comel like his sister before...kali ni rasa macam lebih bersedia...aku bersyukur kerana kesihatan yg di anugerahkan Allah swt, aku mampu bekerja, menguruskan amoi & en somi, membersihkan rumah & lain2...aku juga mampu membaca, memahami & mengingat...cos masa amoi aku x mampu buat semua ni...

masa pegnen amoi
-rasa mengah & penat, selalu tidur
-sakit bahagian tulang cenungging(seksa wei)
-x dapat menumpukan perhatian pada bacaan, kawan2 bercerita & ingatan yg lemah
-kepala rasa seperti khayal & pening sehingga 3-4 bulan amoi lahir
-muka x bermaya & x bole window shopping sorang2..eg uo, sogo masa waktu kije
-x bole berpanas nanti sakit kepala & demam
-banyak mc-wajib kot(he he he)
-manja..slalu merajuk, menangis
-masa ni en somi jadi pandai buat kije padahal sebelum ni memang sebaliknya..basuh baju & basuh pinggan..masa ni jarang masak...banyak beli je
-suke minum milo..x suka soya

pegnen bigger dot(stakat 5 mth++)
-rajin buat kije umah & masak(jarang beli kat luar)...tapi kalau terlebih rajin esoknya melepet jugak
-jarang penat & tido siang bole kira(x bole tido)
-amoi yg mengaktif kan ibunya...macam 7up revive kut
-tulang cenungging stakat ni ok lagi-harap2 ok sampai due nanti
-kepala x pening macam dulu..apa2 yg aku buat stakat ni alhamdulillah ok..membaca, mendengar & kadang2 buat mate(tapi mate ni mmg letih otak)
-window shopping sorang?he he feberet skang..kalau ada amoi susah so aku sorang jadik aje...kena panas skit still bole tahan..syukur x demam cuma penat tu biasa la
-jarang menangis, merajuk-cos kalau mende sikit je jgn ngada2, banyak mende len nak fikir..
-milo?kureng da..soya pun x bape sangat...susu?alahai smpai skang loya tapi minum stakat cawan kecik je
-yg ni yg kena sabar...en somi nampak aku rajin dia pulak jadi kurang rajin...xpe la sekurang2nya buat jugak sikit kije..harap2 en somi tambah rajin ye...apa pun manusia paling rajin dlm umah ni sbenarnya si amoi.. rajin kluarkan baju berlipat dari almari, rajin kluarkan bekas makanan dr kc, rajin 'kemaskan' mainan dlm bakul, rajin basuh bilik air, rajin tukar channel tv, rajin campak hp especially hp en somi... & macam2 lg le rajinnnya..

itu antara perbezaan yg aku rasa..ada org simtom anak kedua sama ngan anak pertama...td en somi call..bonus amway bulan ni naik skit..alhamdulillah...harap2 dia x sentuh duit tu, biar simpan dulu...

Rabu, 14 Oktober 2009

persiapan & sambutan raya

entry bergambar ni nampaknya lewat dari owang len...he he gambo baru di tranfer masuk pc...taun ni beraya kat my kampung...biasanya kami akan buat lemang, rendang 3 ke 4 jenis, ketupat nasi nona & lontong...



masa ni tengah sibuk nak buat lemang & rendang yg pelbagai jenis tuh...en somi? jaga amoi je cos dia x pandai nak tolong masak same...


ni amoi yg lepas bebas...amboi berlari2 anak daki bukit...pokok klapa tuh aku & arwah inah tanam da 8 taun...import dr umah along...pasni aku nak eksport kat umah aku pulak.....he he kije en somi le nanti


sbenarnya amoi nih da x sabar naik keta..



anak buah aku yg tengah gali lengkuas...ingat nak tanam gak tapi ateh kata nanti beranak pinak jadi semak...emm ni yg buat aku malas...bukan apa takut menda len yg menumpang je...



amoiku yg tengah tuggu pluang nak mengemas hidangan pagi raya...taun ni amoi cukup sporting...da x da nangis2 melekat kat aku cam dulu, bole join ngan spupu yg len...tapi tiap2 ari makan kopok je...ni yg x tahan ni


himpunan anak buah ku...separuh aje ni...sebelum rombongan beraya
kalau dulu nampak moncet2, skang da bole jadik bapak org...taun ni ramai yg x dapat duit raya, cos org ingat da abes skolah..kesian



ni belah en somi...tengok amoi tuh..sebenarnya dia nak main kat baby bouncer tu...neneknya tolong jaga si comel zahir...insyaallah bulan 11 ni follow-up dgn dr pakar


ni big brother zahir, rai'an...sekejap je jumpa masa ni..mak dia cuti x panjang



ni makan2 kat umah ateh aka tengok pagar baru..hehehe...memang cantik tapi aku x mampu nak ikut...nampak yg baju kuning kat blakang tu?sebab da sporting kan, x panas punggung aku nak duduk...asik tengok dia g mana...kalau x prasan bole keluar ke jalan...esoknya diorg berkampung makan tengah hari kat umah aku pulak...first time masak utk org ramai...tapi bukan aku yg masak...ateh ngan kak ina tolong masak...aku masak nasik je...

Khamis, 8 Oktober 2009

pencuci pinggan mangkuk yg menjaga kelembutan kulit

pg ni g check-up....spt yg di firasatkan...he he he...boy dlm perut ni...dr mimi pun confident je cakap...masa scan tu mmg jelas sangat dia nya tut...emmm harap2 amoi bole kawan baik ngan adiknya...arini amek darah pulak...nasib baik kejap & peritnya sikit je.....da lama x kena cucuk ni rasa seriau pulak...

entry kali ni aku buat atas permintaan en somi yg tercinta(da puji jgn lupe bg hadiah..he he)

nak cerita pasal dish drop yg aku guna...start guna 1/4/09...fuhh ingat sebab nak tau jimat ke atau cakap manis je...

okla rasanya yg aku nampak mmg yg baik aje...
1) da hampir 6 bln x abes lagi. sebab dish drop ni pekat...masa nak gunanya masukkan dlm botol khasnya & ikut sukatan...biasanya aku guna sukatan yg paling minimum..walaupun org kata duduk bertiga je tapi ada masanya banyak gak cucian...cthnya masa mula2 pindah, pinggan mangkuk sume nak kena basuh cos x penah bukak dari kotak & nak susun dlm kc...

2)memelihara tangan...dia berasaskan aloe...soo jgn risau tangan mengelupas...even yg pekat (masa basuh kain lap) tanganku ini x pernah mengelupas even rasa panas pun....alhamdulillah sentiasa rasa lembut..berbeza masa guna sabun biasa yg jual kat pasaraya...kalau ikut penerangan, ianya sesuai jugak bagi yg elergik sabun..kalau pakai dish drop ni rasanya x perlu la pakai sarung tangan masa mencuci pinggan mangkuk...

3) dari segi bau...nak kata x bau tipu le...cuma ia x sekuat pencuci biasa..masa pas basuh tu ada la sikit bau...bila da kering da x da bau...bau pun bau yg menyenangkan...wangi tidak...busuk jauh skali...rasa sepoi2 je...

4)multi purpose....haaa...yg ni sume aku gunakan ...lap dapur, cuci sinki, cuci kain lap..kadang2 buat rendam kain....berkesan la jugak...lagipun x risau tangan ni kasar...

ini antara pengalaman aku gunakan dish drop...ada 1 liter & 4 liter...skang guna yg 1 liter...jom kira2

1 liter dish drop = rm 35
penggunaan (dijangka) = 8 bln
35/8=rm 4.38 sebulan (harga customer)

walaupun nampak macam sama rege ngan sabun biasa tapi kelebihan yg di nyatakan di atas memang buat dish drop ni berbeza sangat2 ngan sabun biasa...

pada sesiapa yg berminat bole le reply kat sini....nanti bole caling2..

Jumaat, 2 Oktober 2009

perasan x dunia sekarang asik di landa musibah? yg aku perasan selsema burung yg transform selsema babi & selsema babi yg bole merge ngan burung + manusia...cacatan kematian yg tinggi dlm masa yg singkat...

kedua...hujan & banjir kat filipina & tempias skit kat sabah...tapi rasanya kat sabah x ada kematian(maaf le klu silap) and then latest is gempa & tsunami kat kepulauan samoa & sumatera...tapi kat indon ni ramai yg mati...bencana ni da mmg dekat sangat ngan malaysia tercinta ni...mmg kalau fikir rasa seriau sangat...harap2nya malaysia masih selamat dari bencana alam..memang mati adalah pasti tapi doa ku biarlah kematian kita bukan secara tiba2...ala sedih la nak citer lagi...

gambo raya x upload lagi...dlm banyak gambo, gambo kami bertiga yg x de...alahai rugi tul...x pela snap le gambo len je kalau nak masuk frame...amoi skang tengah demam...tapi panas dedar2 je...start ari rabu, malam tu aku bagi ubat demam...dlm 10 lebih masa tengah hisap susu mata dia da pejam tetiba en jiran mendrill kat diding belah aku nih....alahai...en jiran, walaupun bunyi dril tu x kuat...cam bunyi lebah tapi kuat skit, tau tak da kul bape?..amoi trus bangun selak langsir sliding door, aku pulak mencari mana datang lebah malam2 buta ni..takut tau, en somi x da masa ni...maaf la ye en jiran, kalau nak drill @ bertukang ke, ape ke yg kluarkan bunyi kuat, sila buat masa siang @ sekurang2nya sebelum kul 9.30 malam...amoi ku da le x sihat..tapi kalau sihat pun aku marah jugak...ini gangguan namanya...

esoknya bawa amoi jumpa dr kat klinik kita...dr skang ni aku x tau la adakah terlalu banyak pengalaman @ sambil lewa buat kije? amoi yg demam ni dia bole x amek suhu badan! walaupun demam x kuat tapi ni le first time aku jumpa...sblm ni kat kpmc & klinik dr azizah ok je...kalau kat kpmc kalau bole jumpa dr tengku(pompuan)..kalau klinik azizah ni jumpa dr azizah & dr aida memang ok....tapi klinik ni kat ampang je...kadang2 bila dapat dr yg senang bercakap & layanan yg baik kita rasa berbaloi nak bayar...tapi kalau dr nak carik duit lebih ni mungkin contoh cam kat atas tu...ramai sangat....

emm...maaf le asik bebel je aku kali ni...


masa lepas raya ingat nak letak amoi kat taska...tapi cam x sampai ati je...last2 anta kat mak dia jugak...he he he...itu pun x mo masuk umah mak dia..da lama ngan kami ni...amoi manja ni...nanti nak beli baby travel cot...siang adik tido, malam kakak tido--rasa2nya nak ke amoi ni? he he x tido la jawabnya dia...

Khamis, 17 September 2009

cacatan sebelum balik raya

aritu ada amek gambo perkembangan terkini kaki amoiku ini


kalau ikut kronologi...masa ni first day kena...just nampak kulitnya yg mati..sooo aku rasa maybe x teruk cos dia main cam biasa...just x bole nak bengkok kan jari je & x merengek langsung...but i still sad



sbenarnya bukan kulit je tapi dagingnya pun mati jugak...nasib baik x parah sampai ke tulang


ha...yg ni pas 3 minggu kena.. aku mmg rasa sedih sangat...kaki amoi ni bila nak elok...masa amek gambo ni, kaki amoi da kua darah banyak mungkin masa cuci tu terkena kat salur darah...masa ni pulak kena jangkitan tangan kaki mulut tu...tiap kali cuci kat klinik mmg nangis...aku pun mmg da berair mata..da x bole nak kata ape...tapi amoi mmg kuat..dia x rasa takut nak g klinik, cuma da duduk kat atas katil tu br muka cuak...da siap balut dia senyap & then bole main cam biasa...terubat skit rasa hati...tapi masa ni aku mmg penat & x da mood nak g kije...asik doakan kaki amoi x berdarah.. masa ni banyak masa kat umah je...nak kuar pun x da mood, lagi pun takut jadi apa2 kat kaki dia




ni gambo terbaru kaki dia..alhamdulillah...memang berparut tapi makin ok..hari2 letak gel aloe vera...rupanya kuku dia mati...masa nak potong kuku baru prasan...dia pun x bagi usik kukunya...aku bersyukur sangat...dulu ada terfikir kenapa kami kena dugaan ni...tapi kami saling menyabarkan antara satu sama lain...banyak masa kami luangkan utk amoiku...amoiku yg da makin cerdik & ceria...pada bbsitter kami x simpan apa2 rs yg x puas hati..aku just citer kat bibik sbelah umah lama je, tu pun en somi x bg...x mo org kata macam2 kat dia..tp smalam jiran lama tegur kaki amoi...mungkin tau dr mulut bb sittter kot...



ni muka amoiku yg x mandi...skang anta aku dulu baru anta dia...pasni nak cuba anta taska pulak..susah betul nak suh duk diam nak amek gambo...pastu nak tengok gambo yg di amek...


ha...sbenarnya baju baru...sibuk betul nak pakai...en somi le bawak g pasar ramadhan, pastu amoi ni da nampak baju trus amek...en somi ni pun beli kan...hai sabar ajela


ni tengah main belon babob dia...mmg skit2 babob je...


yea yea sok balik kg..tapi balik bkt bruang dulu...ari sabtu baru balik umah den yg den ghindu amat ni..abah da amek buluh lemang smalam..kecian sorang2, semput skit...copit x balik lagi...arini mak rendam beras pulut sok nak wat tapai..im kata aku x bole makan? he he sapa kata aku x le makan..akan ku cuit sebungkus dua skali makan...insyaallah ok...tapi kena beringat...masa pegnenkan amoi, sebabkan makan banyak makanan yg berasaskan pulut, perut aku banyak angin sampai x le tido..hu hu sakit, amoi pun asik menendang je..pas amek ubat ngan mc br ok..
pagi ni, masa tengah sahur..ada bunyi org tengah turun tangga...hai tido awal maknanya bangun awal la jugak...trus minum air masak..haus kot si amoi ni..pastu makan sesama...smenjak bulan pose ni, dia mesti pandang seat blakang masa ambik waktu balik...cari kue le...cam best je makan...sampai en somi pun cam terliur tengok amoi makan..he he...

pagi ni ingat da kurang keta...tapi kurang sikit je..soo kad aku merah...ms otw tuh nampak sj bus ni da le laju pastu hon kat motor suh ketepi and then bg signal kiri pulak nak brenti...ho ho kurang ajar betul...apa yg nak nak di kejarkan sangat..kang x pasal2 jd len..kalau tengok dari jauh nampak cam indon je drivernyer ...bas metro ngan sj bus ni mmg kebanyakan kondukter, pemandunya indon...terlintas la jugak soklan ni...camana diaorg leh dapat kije? dapat lesen kat sini? kalau good manner ok la tapi bole kata semuanya sebaliknya...isu kat sana pulak pasal tarian pendet...aku pun x tau apa rasionalnya org kat sana tu ngamuk sampai nak membunuh..walhal org dia kat sini idup aman, mewah...kalau review blog...mmg ramai yg marah...tapi seeloknya kita jgn cepat melatah...fikir dgn tenang..hasilnya pm kita ok je jawab...tak ada ayat yg balas balik apa yg diorg cakap kat kita...
manusia ada macam2 jenis..org malaysia terima baik sesiapa pun masuk kat sini...tapi kaum pendatang ni yg slalu buat hal...cukup tengok kat 999 kat tv3...brape ramai penjenayah warga asing kat sini...harap2 anak2 & cucu cicit kita sempat menikmati keamanan, keindahan malaysia ni..jangan la hendaknya pemimpin kita ni bertelagah sehingga timbul masalah di kalangan masyarakat kita...
apa pun aku wish kat sapa2 yg review blog ni "selamat hari raya, mohon ampun & maaf kiranya apa yg aku tulis slama ni ada menyinggung prasaan sesiapa" selamat pulang & balik dari kampung ye tawan2...

Selasa, 15 September 2009




kalau en somi ingat...gambo sape ni? heh he he...gamba den la masa tgh bergetah dulu...kurusnya aku masa tu(sesi puji di sdiri)...seingat aku, masa aku duduk kat umah along, aku jarang makan lebih dari pukul 9.30mlm...pas balik kg muka mesti tembam, perut pulak buncit skit...so dlm 3 ke 4x sminggu waktu malamnya aku akan buat senaman kaki, skipping & pumping selama 15 minit...lagi 20 ke 30minit aku akan menari apa gaya yg aku suka...memang badan fit, bentuk pun ok...


tapi bila da dok umah sewa..camana nak exercise depan roommate...pastu ari2 balik mlm cos ada projek kat opis...hu hu sikit demi sikit my badan naik...mana x nya makan bege 2ke 3x sminggu, malam pulak tu...kebetulan en somi masa tu da start ajak kua..alamak abes diet sihat...masa ni tabiat makan bertukar...endingnya dr berat 50kg, nak masuk tetap(kije) naik 54kg...sblm pegnen 57 kg...masa tunggu ari dlm 72kg...abes pantang 62 kg...hu hu mcm mana nak ilangkan 5 kg nih??? skang 18 weeks 62 kg...bulan pose bole la...pas pose siap le aku nih...
gambo masa da sampai bulan masa pegnen kan amoi..besau rasanya perut ni..skang pun trase cam besar tp nape owang dlm tren x bg aku duduk? ha ha tak peh ati boto la...

Isnin, 14 September 2009

raya dulu & sekarang

sedar x sedar, ujung minggu ni da nak raya...taun ni raya kurang cikit blanja cos x da bunus...huhu..tapi kita harus bersyukur cos rezeki belum putus kan...

teringat raya masa kecik2..start 1 hr pose aku da kira brape ari lagi nak raya..he he budak2 biasa la..dapat baju kurung & gaun spasang, kasut baru & stokin baru...tapi sbenarnya bukan setiap taun dapat yg baru...aku & arwah adik pernah pakai baju kurung 3 taun berturut x tukar...sampai senteng kainnya...mak akan simpan baju raya ni dlm almari & kalau x cukup duit, kena la pakai yg taun lepas punya...aku & arwah adik x pernah meminta2 sangat...mak masa tu garang..takut nak tanya...masa tu apa yg bole buat cuma berangan...aku nak yg macam tu, macam ni..cuma kami 2 beradik je tau apa yg di inginkan...smpai skang aku ingat sluar celoreng yg di idamkan...bila tengok kawan2 len bertukar ganti bajunya...kadang2 pagi baju len, petang len..jeles? memang ada tapi bukan nya masalah besar nak fikir..

lama2 aku da x kisah aku ada baju baru ke x...bila da kije ni baru ada rasa nak sume baru...start arwah inah sakit sampai pegnenkan amoi, tiap2 taun aku belikan mak, abah, copit, arwah inah & arwah nenek baju baru...rasa puas sangat bila kami ni sedondon sama..lama2 mak ngan abah bising..x payah beli baju, almari da penuh...he he..tapi kami anak2 ni x tau nak beli apa, beli jugak le baju...jubah utk mak, t shirt utk abah...copit ni bg duit je...bukan apa penat aku pilih baju pastu x pakai...rugi duit aku je...

bila di ingat balik...memang roda sentiasa berputar...kadang2 kita dia atas, kadang2 di bawah..kalau beringat balasannya baik, kalau sebaliknya..faham2 aje la..sentiasa bersyukur dgn apa yg ada...tak ada hari yg sial @ suwey...itu semua kepercayaan karut je...

dulu2 masa nak umumkan hr ry yg paling berdebar...haha..kalau esok ry tp rendang & adik beradiknya x siap, camana kan..tapi itu org tua, kalau budak2 siap doa banyak2 esokla raya...kalau gelap, esok still pose(ramalan sdiri)...kalau jadi raya, tu yg best..mula la kluarkan baju, kasut nak pakai esok...hu hu bestnya masa tu...pastu g umah kawan2 ajak beraya sama..round satu kampung..pastu kira duit raya...walaupun nilainya x sbanyak skang tapi puas + sronok...bukan duit yg penting tapi kepuasan berhari raya..skang malam raya pun best gak, ada takbir dr umah ke rumah...amoi lum bole join lg...sume anak buah ku ni berlumba2 nak g...bukan sronok bertakbir tapi nak kumpul duit raya...

rancangan tv pun di nanti jugak...masa ni filem2 best ke x best ke sume nak kena tengok...rancangan tv dulukan minimum je...x macam skang berlambak2 sampai x tertengok...tambah2 ada astro, lagi le...x payah kluar beraya, dok kat umah tengok tv..dapat duit jugak...boringnya...

jom citer pasal kue ry pulak...aku paling fobia bila dengar bunyik kecepak kecepuk pagi2 buta...mak nak buat kue baulu...alamak..nasib baik aku kena dlm staun dua je...kakak2 ku,hehe tiap2 taun kena pukul telur+gula+len2 sampai kembang...aku banyak kena jaga masa bakar...huuuu panas especeli kat kaki...nak kena jaga api atas & bawah..juadah len yg mencabar ialah penganan(dodol) & benghajik (wajik)...aku suka dodol dr wajik tapi buatnya sama susah...nasib baik mak da x nak buat masa kakak & abang da kije/blajar kat u...slamat aku dr mengacau 4/5jam tu..tingat masa masak wajik..mak busu suh aku letak wajik dlm sepiring kat umah nenek..aku heran ni, nak buat apa asing pulak..ropenya ada org x pose...da arwah pun orgnya skang..

kue len yg senang cam kue bangkit, bangkit kelapa (resepi mak), maruku, rose(tensen aku klu melekat)& mini popia..emm alahai nampak senang tapi penat nih aku kena buat sorang2...mak sediakan bahan je..arwah inah slalu mengelat, yg tinggal aku terkulat2 sensorang...skang da x da sapa nak tolong mak buat kue ni...so biasanya mak wat maruku je & tapai kalau rajin...

hidangan wajib tiap taun ialah lemang ngan rendang ayam & daging...kalau sume balik cam taun ni, insyaallah pagi raya ada lontong & nasik impit...sbelum ketupat nona/adabi ni ada, cara nak buat nasik impit adalah masak nasik lembik pastu letak dlm bekas besar cam bekas lauk ketering tuh, alas & letak pemberat kat atasnya..cthnya macam tapak batu giling...huhu berat gile wei...itula asal nama nasik impit ye anak2..skang senang, rebus je nasik tu lama2...

kalau citer pasal beraya skang..kami sume x makan banyak sampai umah mak itam...sedap kat sini...he he memilih tempat...mak itam pun kalau kami adik bradik x datang mula la risau, sapa nak makan kat umah dia ni...tapi hidangan ni yg best masa raya ptama je, raya kedua nak carik nasik jugak...lauk sardin pun xpe...

apa pun raya dulu & skang memang jauh bezanya...serba serbi beza..beraya kat umah mentua pun ada beza gak walau satu negeri

Selasa, 8 September 2009

x da tajuk lagi


aku dlm mood kemalasan nak g seminar ni...ari ni just sesi soal jawab je...ngantuk tul kalau dengar jepun speaking bi...longhat dia mmg x ilang..lagipun itu tangga berjalan tuh servis dr tengahari smalam sampai ke pg ni..wa penatnya...smalam ms tunggu en somi kat stsn cheras aku da nak nangis kepenatan...ubatnya cuma tido je...balik umah cukup sakit serba serbi...kaki, pinggang, badan..kecian adik dlm perut, sabar ye macam ibu ni...


nak cite pasal amoi g soping la...niat sbenar nak cari baju aku...tapi apa yg berkenan sume x fit ngan badan aku ni(he he nampak perut je)..lengkap la baju, kasut & sandal si amoi ni..masa cuba sandal tu dia da x nak bukak..so en somi suh cashier tu potong tali & pakai kat amoi...masuk kedai jual toys..amoi da amek satu bear & nak kuar trus...amboi2 sabar ajela..aku suh tukar yg murah skit, so amek la spongebob kecik...ok la...penat sbenarnya layan si amoi ni..ada satu masa en somi terlepas pandang, takut jugak la masa tu..nasib baik sales girl kat situ bagi tau...rasanya pasni ajak along @ aku sorang je gi soping...senang ati skit...


sepanjang aku naik tren ni, hanya skali org offer aku duduk...hu hu penat..aku kena pakai baju pegnen ke?rasanya bj kurung muat lagi sampi pas raya...berat x naik..mungkin turun skit nanti..akceli agak fobia bila check up pas raya, cos badan aku ni akan naik berkilo2 lebih had...harap2 x kena minum air gula...aku pun da tanya dr mimi tu, dia kata masa 8 bln baru tengok balik cos masa first bb alhamdulillah ok..berat just 3 kg je & xda penyakit yg hinggap kat aku & bb..tapi hanya Allah yg tau betapa seksanya bila kita betul2 berselera nak makan tapi kena hadkan..masa tu susu pun amat sedap...skang susu ni x bole nak masuk..spanjang bulan pose ni x minum susu langsung...tu yg sakit2 badan ni..


bila klik2 blog ni, jiran depan umah telah menambah blog ni dlm blognya..time kasih atas salam perkenalan...maaf kalau aku ni agak senyap...biasanya aku memang kadang2 segan nak beramah mesra...langsir yg asik tetutup tu ada sebabnya...sebabnya aku x da langsir putih..hu hu kalau aku selak kang nampak trus kedapur...so bukak skit je...harap2 menjadi le projek aku nak beli mesen jahit...bole aku jahit sdiri langsir yg simple2 ni...nak tempah pun kena berganda2 rmnya...

Jumaat, 21 Ogos 2009

amoi ku

esok da start pose...taun ni aku rasa macam nak sambut ala kadar je...duit kekurangan...baju raya aku ngan en somi x redy pun...x taula kalau banyak beli last minit...perangai amoi skang memang menguji kesabaran...da elok2 pakai drypers, dia bukak..bila banyak kali bukak, ilang le gamnya...ooo stresnya...x tau la sebab aku ajar pakaikan cloth diapers dia jadi x slesa ngan drpers tu...

skang memang aku nak kumpul cloth diapers banyak2...senang & jimat utk jangka masa yg lama...memang rege yg paling murah pun rm 30...mahalkan tapi jangka masa panjang menjimatkan...

cuba beli, contohnya

tempoh pakai 6 bulan

4 jam 1 cloth diaper
24 jam=6 cloth diaper
katalah beli dalam 20 cloth diaper, rege lebih kurang rm 40
20 x 40=rm 800

kalau drypers regenya rm 36(susah nak jumpa rege ni)
satu bulan 2 drpers=rm 70
rm 72 x 6=rm 432

tempoh pakai stahun
cloth diapers=rm 800
drypers=rm 432 x 2=rm 864 (kalau drypers rege x naik, biasanya apa saja jenama diaper akan naik setiap 3 ke 4 bulan skali, sama cam susu)

so kalau utk jangka masa yg lama tu memang menguntungkan..pas ni utk 2nd baby aku x payah kua duit utk beli drypers & cloth diaper...di warisi turun temurun..he he he..jimat banyak ke sikit?

sebenarnya dari dulu sampai nak buah aku yg ke-3, si aiman memang pakai lampin kain tu...masa kakak berpantang kat kg, tugas aku mencuci lampin..kalau ada berak, kena buang, bersihkan dulu..pastu campurkan ngan lampin yg kencing saja & pijak2 bagi air kencing kluar...memang penat cos basuh tangan..kalau yak tu susah nak ilang cos mak2 ni makan benda yg kuning2..eg kunyit..tapi memang bersih & x da masalah ruam lampin langsung...dulu2 kan...skang sume senang..tapi macam penyakit la pulak...amoi ni x abes ngan ruam...x bole panas langsung...nasib baik ruam x kekal..kalau sejuk lelama dia ilang sdiri...aku x caya sangat ngan krim2 sapu, losyen ke...cuma pakai krim aloe vera amway je utk parut kaki amoi..ok gak cepat kecikkan parut..

ok la da lama x cite prangai amoi
-asal keta benti je nak dok kat abah-hanya bole masa aku x da & da nak sampai umah je ( en somi la ajar ni)
-en somi kluar keta, umah dia pun sibok cari kasut-mulut tu sebut acut-acut
-en somi borak ngan jiran, dia sibuk main paip air
-en somi mintak skit kue keling kat amoi-amoi geleng pastu tangan pegang kue tu jauhkan dr tangan en somi, tanda memang x nak bagi...seingat aku, aku & en somi x penah macam ni...ikut sapa nih..
-pantang tengok aku & en somi minum air pakai cawan- skang da bole kata expert minum air x kena baju
-takut kilat & nangis dengar guruh-xpe ibu ngan abah kan ada...
-macam mana bunyi kucing-mau mau
bunyi anjing-huh huh
bunyi bird-huh huh-he he sama la pulak..

maybe amoi lambat skit bercakap...tapi aktifnya kadang x terlayan..skang kalau cakap ngan dia, dia pun da faham cuma x tau nak balas je...mcm smalam aku bg tau dia kena tido ngan abah kalau adik da ada..amoi senyap & geleng2...aku kata dia tido lasak nanti kena adik..senyap jugak..pagi ni pulak aku kata nak anta school..senyap jugak ( x nak kot)...emmm payah ni...nanti nak kena training gi school jugak..

Selasa, 11 Ogos 2009

hari kluarga kat tiara beach

sabtu ngan ahad aritu ada family day ...along minta bawak anak2 dia skali cos dia kije...sampai pun da kul 12 so aku just daftar & amek kunci bilik aku & along...dalam kul 2.30 tu ajak budak2 ni turun mandi...biasala budak2 ni mandi x ingat ape da...amoi je yg susah skit...takut air pancut...kena duduk kat air tenang je...antara gambar family aku kat family day tu...sebab family aku ramai x sempat nak amek tau family org len...he he he







masa mula2 sampai...nak cari tempat reception...malas nak join games..nak rehat kat bilik je...ho ho panas kat pd nih....






ok la dapat studio room...abang & family datang...bawak lauk lagi sedap dari lauk resort nih..x terbukak slera aku..lauk tah ape2..amoi tengah pijak menu otel...abes koyak







aisyah & annur yg masuk game lompat katak...kalah..penat nak kejar..gambo faiz x da cos x termasuk masa snap...






amir, aku & amoi...masa mula2 duduk masa dinner...ok la senyap..pastu berjalan je...x larat aku nak layan





hu hu hu lamanya ucapan yg x abes2 tuh...anak buah aku yg kelaparan & kebosanan...kami2 yg kat blakang bukan dengar pun...ye la datang nak sronok je..yg bosan tuh sori le nak layan...anak buah ngan en somi banyak layan xtvt kat pentas awam...lagi best




xtvt amoi...tah ape la yg di pandang tu...




mandi time..tapi takut air pancut..en somi nak jugak dok kat situ...si amoi memang x nak turun main sendiri...tah apasal tah




kalau dok camni bole la...tapi kejap je...pastu peluk balik





ini antara anak buah aku yg da bujang...badan cukup smangat...just amir je yang nampak tinggi tul..




yg tengah main belon ni adib...yg sluar kuning tu amar, abang dia..yg tengah daki gelongsor tu pulak daus...




da check out , g pd pulak...budak2 da jumpa air memang wajib mandi...x kirala panas terik ke x...




mas ni survey dulu...yg baju oren tu adam...x padan ngan kecik...nak ikut jugak..tapi along x bagi...ayah dia belikan ball suh main ngan amoi...ok la...da x ganas senang jaga...





amoi dgn ball nya...suka betul dia main...ptg kat umah nak g pasar malam pun bawak ball...esok nak g umah bb sitter pun bawak ball..hu hu bukan apa nanti berebut penin mak dia je...nampak tak meja kosong tu...mula2 abang aku lepak baca sok khabar, pastu datang sekumpulan budak mlayu yg x reti bahasa ni slamba je letak barang2 pastu x cakap apa2 ngan abang aku..konon halau le...memang kurang ajar...kalau da negeri tut ni satu kaum dia memang menjadik2 le perangai...sakit ati tengoknya....kita pandang pun dia buat macam bodoh tongong, piang...hek eleh blah la...satu group budak lelaki mlayu jugak..pun wat sakit ati je...buat2 buta cemer..amoi ngan adam tengah main bole pulak round2 motor buruk dia kat sini...pastu pasang khemah kat tempat tu...hiii geram...rasa macam nak halau je mangkuk2 ayun yg bodoh ni...x pe la hari tu hari dia...