Jumaat, 30 Januari 2009

kesah laki ku





ini gambau laki ku masa lum kawen. masa pegi mana da x ingat....suka sangat --obses--dgn motor kuasa besau ni. kalau motor tu tanya je nama, kluaran, type & so on & so on..sumenya hapal..tapi motor ni tinggal kenangan...jual sblm kawen, nak wat belanja kawen...hik, hik sedihnya. tapi aku x le sedih, lakiku jer...




aku ada le naik gak motor ni..round2 kat umah sewa kat kramat tu g kedai makan. kadang2 segan coz bunyinye tau le camne kan...kadang2 lagi best naik skuter..leceh naik motor besau ni..da le tinggi, pastu kalau jalan jauh kena pakai kasut, jaket, helmet yg mmg khas...baik naik keta kan, ada bumbung, aircond(penting) & leh tido--emm bestnya...





tapi wat laki ku..aku x kesah asal jgn luper anak bini kat umah...yer en. assahar(dalam makna ni walau nampak cam pendek jer)







bulan depan genap 2 taun perkahwinan..bertunang raya cina, berkahwin raya cina, cukur jambul alisya pun raya cina....bukan suka tapi coz cuti panjang..berhari2 & x la susahkan sedara mara nak amek cuti..sronok jadi pengantin ni...raja kan...tapi penat tul..alhamdulillah segala yg di rancang menjadi...nasib baik rombongan pengantin x kena tanduk lembu...kes lembu terperanjat tengah jalan






berkawan lama...trus bercinta..& kawen ...pastu dapat alisya...

gambar ni masa family day kat waterpark shah alam...ni la yg di katakan kontranya warna kulit kami-kami ni...he he..best gak kat sini...sesuai utk kluarga...beza ngan tahun sebelum, wat kat ulu yam...tempat kurang elok utk anak2 kecik. ujan pulak masa tuh...lagi le...

masa ni alisya baru 8 bulan...tau sengih jer...macam skang ler..dulu nak kat org, skang da kenal so susah skit

alisya seronot main air...gambau kat cherating x upload pulak..ada gambau alisya dgn pelampung main kat swimming pool...suke tul tengok dia...







gambar kat atas ni snap masa raya haji ari tu. ni banjir kat bawah bukit..masa awal2 ingat x da pa pe coz sejam sebelum aku bole lalu nak g tampin..beli kek b'day..balik je da x le lalu.padahal umah aku kat sebelah sane je..kena la ikut jalan jauh...

kalau ikut turutan gambar...budak2 ni sumenya baik2 jer...bos ade...bila bos blah jer, sume dah basah...seronot ramai2 memain air. ini first time banjir masa sume ada kat kg...sume tu my nephew..da besau2..masa nih adele pakcik depan umah dok cekak pinggang...marah kot..bebudak ni main air dengan penuh ceria...apa nak buat da namanya pun budak kan...sorry ler pakcik, anak buah ku ramai, takkan asik nak kata "jangan tu... jangan ni..." boring. lagipun aku ni mak sedara yg sporting...hik hik...

masa raya haji ni...abang & abang ipau mmg suke g tolong wat korban..coz dorang le amek part mana dorang nak...aritu adeke bawak balik pale lembu...nak wat sup...amek daging jer, pale tak masak pun..tapi dulu da penah wat, sup pale lembu. pastu ada org tegur...x ponah di buek oghang!!!! wat lawak je..prangai iparku ini...last2 sup kepala kerbau tu trus buang...kesian sape yg masakkan...

Khamis, 29 Januari 2009

CUTI UMUM

CUTI UMUM YER...banyak masa ...

1) bole kemas umah---kemas tapi macam x kemas(alisya buat)

2) bole soping2----duit da ciput(emmm baru pas belikan laptop adik kesayangan)

3) bole jalan2---lapang pemandangan(sekitar umah jer tapi nampak kl)

4) bole wat ot---lecehnya nak bawak alisya

5) bole balik kampung----emmm balik umah sdiri ker mil? he he

macam2 bole wat kan..tapi di ingatkan jangan naik bas pastu lalu kat kl...nanti kita akan rasa macam dok kat luar negara...penuh dgn indon. mynmar, pakistan, vietnam dan len2(gagak itam).. takut tul kalau jalan sorang2...tingat masa tak kawen lagi....kat jalan silang tuh jam coz penuh ngan org2 yg macam nih le...x brani nak turun kat situ..tak kira lambat punch utk ot pun x pe, biar bas ni turun betul2 depan cm...kat cm ni kurang skit...coz kat jalan silang tu banyak kedai2 bangsa dia...tahlah malaysia ni...


pagi tadi dengar dj radio punya info...awal taun ni 10 ribu org di brentikan kije....tapi kaum pendatang ni makin banyak...kenapa? walhal scop kerja da makin kurang...produktiviti kilang sekarang pun da kurang...management bg cuti banyak(paksa cuti). x cukup taun ni nyer cuti, amek taun depan nyer cuti...pandai tul mgt ni...

kadar jenayah yg meningkat...pecah rumah, rompak, bunuh...kira yg kejam2, tak main yg kecik2 nih...yg kecik2 bagi kat mat pit eg curi kasut kat masjid, curi tabung masjid (slalu fail le)...tabung besau & berat, umpil macam mana pun x bole...ye la dlm rumah Allah swt lagi nak curi...

kisah kat kg aku, nak umpil tabung masjid--x dapat ... cuba kg sbelah pulak---x dapat lagi. padan muka ko pencuri...nasib baik musibah tu Allah swt tak turunkan serta merta...kira kalau nak bertaubat insyaallah sempat...

kisah aku kena ragut
jadi masa nak g kerja..masa dalam 6.40(aku pkerja cemerlang..he he he) agaknya da slalu kena perati...kena ragut tempat yg sama ngan kak lin. yg slamat--apa yg ada kat tangan aku..duit tambang rm 1.50 dan payung....geram tul. mana taknya dah la jatuh, siku ngan kepala kena jalan..tudung pun tercabut...terpaksa la pusing bailk umah...nasib baik ingat no tunang(kini laki ku)---yg ilang-teponku(mahal aku beli-pada masa tu tepon mahal lg), kad bank, purse ada rm 50 & hand bag hantaran bertunang (baru lagik) siot tul si peragut ni...nasib baik kepala aku ok....gi kbmc trus masuk jumpa doktor..agaknya coz banyak kes ragut yg bawa kecedaraan parah kot...tu yang x tunggu lama...dapat mc---rehat le kat umah...masa ni memang banyak kes ragut...kawan srumah aku kena sampai 3x, cukup kesian..lepas kejadian ni, rasa fobia tul...tiap kali bunyi motor kat belakang rasa berderau darah... aku doakan si peragut nih idup x aman. menyusahkan org je


kisah kakak aku kena rompak
kluar duit kat bank dlm 10k..pastu naik keta nak balik umah...sampai kat traffik light tetiba tingkap bhgn penumpang kena pecah & perompak tu trus masuk amek beg..yg ilang-duit rm 10k, barang kemas around 4k....rugi tapi da di takdirkan...bila wat report polis baru prasan tayar keta da kena toreh...jahat tul..berkemungkinan org indon..kesimpulannya penjahat nih da tengok kakak ku dari bank lagi...


kat malaysia da ramai sangat org jahat...& kadang2 org jahat bole jadi sanjungan..cth spt baru2 ni. org mati masa dlm siasatan...emosional @ saja nak bangkitkan isu yg x patut...entahlah..
tapi apa pun malaysia ini masih dalam keadaan aman..harap2nya akan terus begini sampai bila2....

Rabu, 28 Januari 2009

perjalanan alisya

gambar2 ni antara koleksi alisya...dari mula2 meniarap. mula x sabar nak tengok alisya pandai itu, ini..skang sume alisya da pandai, mula la mengeluh...penat. pantang pintu bilik air terbukak, panjang je langkah dia. aritu da pukul 11 mlm x tido, dia wat projek kat bilik air sorang2..bukan takut pun gelap2 tuh...


5 bulan


ini masa mula2 meniarap...dengan penuh airmata dan jeritan akhirnya berjaya dgn jayanya


7 bulan

ini kira da expert..abis sume kertas kronyok..xtvt masuk bawah sofa...
8 bulan
ni le dia kije nye...masa ni lum pandai berdiri lagi..tapi minggu depannya da pandai..so masuk trus dlm air..nasib baik sempat tangkap...aku yg tekejut

9 bulan

dapat duduk ngan stabil..tapi letak gak pape kat blakang...takut tetiba trus landing





10 bulan

ini operasi mengemaskini...dlm ni ada koleksi cd ibu & abahnya...abis kena korek..yg penat ibunya-kena kemas balik..tapi skang da ikat ngan tali..kurang skit kijeku..




Jumaat, 23 Januari 2009

Terlerai kasih


Hari ini genap 3 tahun pemergian insan yg ku sayang. Banyak sangat kenangan yang x mungkin aku lupa...dia paling x suka kalau aku cakap..."kalau....." pada benda yg da jd..wat sakit ati jekan. membesar sama2 sampai abis sekolah menengah aku masuk UITM. zaman sekolah aku memang pasif, beza ngan dia. kalau aku balik dr uitm ade je menda nak sembang...tiap kali b'day aku dan dia mesti balas2 adiah..ala adiah biase je..frame ke, kotak muzik dll.
ada satu part tu masa mak ngan abah nak g haji. nama naik last minute. aku kat bilik(uitm). tetiba ada org bukak pintu pandang aku.."ani jom balik, mak ngan abah nak g haji"...dalam hati" sapa budak gelap ni?"..."eh adik aku rupernya...tu la masa tu aktif sangat sampai sun burn muka..sampai aku tak kenal..
masa sekolah, adik aku ni rapat ngan ramai cikgu. dulu aku sempat masuk form 6 kejap..kenal la satu cikgu yg bole kata oku. ms kecik2 dia demam panas & kaki tu jadi oku(criter adik aku)...pas aku dpt uitm cikgu ni pindah kat sek lama aka sek adik aku....slalu la dia citer cikgu ni baikla...tu la.. ini la...tapi aku x suka. nak kata benci tak baik pulak...coz cikgu ni rampas kaset aku...memang kurang asam tul. gara2 mulut mak nenek sorang ni yg aku lagi2 tak suka...ade ke patut mak nenek ni bising kaset tu dia punya sampai cikgu tuh prasan...mak nenek ni aku da nak abis dip dia baru masuk uitm amek degree..elokla tu tak payah aku jumpa. tapi dlm banyak ipt, kat sini jugak dia tcampak..
tapi aku dengar citer, cikgu ni walau oku, bini lawa...kawen dua gak....ape yg kurang kat bini agaknya...entahlah...tapi aku tetap x suka...
dia keja sbelum aku...kira aku banyak mintak blanja kat dia le coz aku x dak duit g...pastu dpt kije kat tempat sama, jadi kerani kontrak..gaji masa tu 7++..bole le..tingat masa mula2 nak g masjid india dr daya bumi...x reti & x tanya org. kita org bole ikut dataran sampai trafik light bawah lrt tuh pastu belok kanan...jauh tuh..pastu kali ke 3 jalan baru prasan short cut...ala penatnya. slama ni kitaorg makan angin jer (asap keta yg banyak kot)...itula x tanya mmg le jadik lurus bendul..
dulu kalau sebut bege banjir mesti tau kat mana...kita org ni slalu gak la beli. memang banjir. penuh ngan sos, mayonis, lada hitam & len2.kira makan tu memang comot le...tu yg mkn kat umah je..
Tapi ini dulu...secara tiba2 aku sendiri...permulaan yg perit...kadang2 aku slalu bezakan kenapa org lain hidup bahagia macam x ada masalah? kenapa aku & kluarga kena hadapi perkara begini..hampir 4 bulan berkampung di hospital. bermula dgn icu hingga wad biasa..3 hospital..semua buat aku berfikir...bahawa setiap manusia ada dugaan. hanya yg mampu menerima baru di uji oleh Allah swt..dan alhamdulillah aku & kluarga tetap harunginya dgn tabah..sedih utk di ungkap..di ingat...
Setiap kali hari lahir ku, aku akan menangis...kerana hari itu hari pengkebumiannya...banyak yg ingin di ungkap, tapi aku tak mampu lagi mengingatnya..kerana aku akan menangis lagi...tapi suatu hari nanti kita akan bertemu semula..di sana..i miss u inah..

Khamis, 22 Januari 2009

alisya 2 bulan



suke gambar ni coz my bb nampak cute..he he puji anak sdiri...masa ni da pandai senyum.. baru dua bulan...trase macam nak anak lagi...






sume berlaku dalam satu hari yg same.. mlm sbelum tu wat kenduri arwah for my beloved sister dan lain2..then esoknya mula dlm kul 10 pg wat cukur jambul dan akikah alisya. kelam kabut tul aku...xda sapa nak tolong siap & masukkan souvenir dlm paper bag..hu hu penat ...abis majlis alisya, mlm b'day cik mee & anaknya farzana..(patutnya b'day aku skali coz sama date ngan cik mee) yg len2 tu nyibuk ada yg nak tiupkan lilin..ada yg x sabar nak makan kek...kalau stakat kek 1kg x cukup..kena 2kg baru sume dpt rasa...yela alisya cucu yg ke-18..tengah taun ni farzana pulak dpt adik...

gambar ni masa dalam pantang...da sbulan sminggu rasanya...masa ni nak mandikan dia...mil yg wat sume...aku sediakan baju jer..he he he..masa ni ramai kata mungkin muka ikut belah laki kot pasai putih cam cina skit..almaklumla mak bapaknya berwarna kontra

gambar ni masa hari kedua alisya lahir...masa ni baru nak nangis..ehek..ehek...pastu mula la kuat...first time dengar anakku nangis.lahir secara tingkap..x ku duga bila air ketuban da kurang dan doktor kata kita bedah...senang tul buat decisionkan...tapi at least my bb sihat...xde kena demam kuning..actually jadi ibu pada mula2nya susah skit..pada aku le..sebab da biasa jaga diri sdiri je tiba2 kena jaga si kecik..tapi memang ia melengkapkan hidup namanya kan

Pertama kali ber ber blog

selama ni asik baca blog orang je....so skang buat sdiri la. hari ni 22/1/09 i am not in the good mood...tapi life must go on. esok genap 3 tahun my beloved sister pergi. sampai skang x sanggup nak bercerita pasal dia...

x pela criter menda lain la...my baby alisya da 1 tahun 1 bulan. da pandai berjalan...kadang2 x larat nak jaga. ada je menda dia nak buat...gigi 4 batang dia guna untuk gigit org..ikut sapa la ni