Khamis, 29 Januari 2009

CUTI UMUM

CUTI UMUM YER...banyak masa ...

1) bole kemas umah---kemas tapi macam x kemas(alisya buat)

2) bole soping2----duit da ciput(emmm baru pas belikan laptop adik kesayangan)

3) bole jalan2---lapang pemandangan(sekitar umah jer tapi nampak kl)

4) bole wat ot---lecehnya nak bawak alisya

5) bole balik kampung----emmm balik umah sdiri ker mil? he he

macam2 bole wat kan..tapi di ingatkan jangan naik bas pastu lalu kat kl...nanti kita akan rasa macam dok kat luar negara...penuh dgn indon. mynmar, pakistan, vietnam dan len2(gagak itam).. takut tul kalau jalan sorang2...tingat masa tak kawen lagi....kat jalan silang tuh jam coz penuh ngan org2 yg macam nih le...x brani nak turun kat situ..tak kira lambat punch utk ot pun x pe, biar bas ni turun betul2 depan cm...kat cm ni kurang skit...coz kat jalan silang tu banyak kedai2 bangsa dia...tahlah malaysia ni...


pagi tadi dengar dj radio punya info...awal taun ni 10 ribu org di brentikan kije....tapi kaum pendatang ni makin banyak...kenapa? walhal scop kerja da makin kurang...produktiviti kilang sekarang pun da kurang...management bg cuti banyak(paksa cuti). x cukup taun ni nyer cuti, amek taun depan nyer cuti...pandai tul mgt ni...

kadar jenayah yg meningkat...pecah rumah, rompak, bunuh...kira yg kejam2, tak main yg kecik2 nih...yg kecik2 bagi kat mat pit eg curi kasut kat masjid, curi tabung masjid (slalu fail le)...tabung besau & berat, umpil macam mana pun x bole...ye la dlm rumah Allah swt lagi nak curi...

kisah kat kg aku, nak umpil tabung masjid--x dapat ... cuba kg sbelah pulak---x dapat lagi. padan muka ko pencuri...nasib baik musibah tu Allah swt tak turunkan serta merta...kira kalau nak bertaubat insyaallah sempat...

kisah aku kena ragut
jadi masa nak g kerja..masa dalam 6.40(aku pkerja cemerlang..he he he) agaknya da slalu kena perati...kena ragut tempat yg sama ngan kak lin. yg slamat--apa yg ada kat tangan aku..duit tambang rm 1.50 dan payung....geram tul. mana taknya dah la jatuh, siku ngan kepala kena jalan..tudung pun tercabut...terpaksa la pusing bailk umah...nasib baik ingat no tunang(kini laki ku)---yg ilang-teponku(mahal aku beli-pada masa tu tepon mahal lg), kad bank, purse ada rm 50 & hand bag hantaran bertunang (baru lagik) siot tul si peragut ni...nasib baik kepala aku ok....gi kbmc trus masuk jumpa doktor..agaknya coz banyak kes ragut yg bawa kecedaraan parah kot...tu yang x tunggu lama...dapat mc---rehat le kat umah...masa ni memang banyak kes ragut...kawan srumah aku kena sampai 3x, cukup kesian..lepas kejadian ni, rasa fobia tul...tiap kali bunyi motor kat belakang rasa berderau darah... aku doakan si peragut nih idup x aman. menyusahkan org je


kisah kakak aku kena rompak
kluar duit kat bank dlm 10k..pastu naik keta nak balik umah...sampai kat traffik light tetiba tingkap bhgn penumpang kena pecah & perompak tu trus masuk amek beg..yg ilang-duit rm 10k, barang kemas around 4k....rugi tapi da di takdirkan...bila wat report polis baru prasan tayar keta da kena toreh...jahat tul..berkemungkinan org indon..kesimpulannya penjahat nih da tengok kakak ku dari bank lagi...


kat malaysia da ramai sangat org jahat...& kadang2 org jahat bole jadi sanjungan..cth spt baru2 ni. org mati masa dlm siasatan...emosional @ saja nak bangkitkan isu yg x patut...entahlah..
tapi apa pun malaysia ini masih dalam keadaan aman..harap2nya akan terus begini sampai bila2....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan