Isnin, 23 Februari 2009

pusing-pusing ke genting

Hari ahad smalam saje2 ke genting...x penah naik keta sampai ke atas...pusing2 nak parking, tapi parking atas full..yg ada tingkat bawah...malas pulak...lagi pun amoi kecik ni titon...so nama pun pusing2...kami pun pusing2 sambil naik keta...

gambar ni kat jalan nak turun balik....ngeri nyer

masa ni dalam pukul 2 ptg...alisya baru bangun tido..rasa macam gayat..da x bole nak langkah lebih2...



bila turun baru nampak jalan ni sebenarnya bukan atas tanah...konkrit..bertiang2 rupernya...ngeri la pulak...masa naik memang ada part jalan yg curam sangat..kalau aku yg bawak keta sure x lepas nye...macam ada lesen je bunyinye...he he


masa ni singgah jap kat awana...laki aku ni takut sangat x bole masuk...ala x da sapa nak check kita ni sewa otel ke tak...ada taman skit...nyaman tul..alisya tengah tengok itik





dia suka iklan itik digi..skang tengok itik betul2..dalam sangkar ni ada itik, ayam, ayam belanda, burung, burung merak...
masa tahun 2004, pernah kursus kat sini...tu yang tau ada taman...



ait mana alisya???





ooo kat abah rupe nye...he he x prasan pulak...



alisya yg suke berjalan2...kalau da berjalan x mo dukung


masa untuk balik...cuaca x tentu...gelap nak ujan...masa ni da rintik2...kalau bole nak lama skit...beshnya kalau dok kat sini...
balik tu singgah mc d...saja relax2 bagi alisya main kat play ground mc d...





masa ni aktiviti pas makan...boring tul...layan alisya main 2 dgn bukunyer





macam tau jer nak snap gambar dier
masa ni tengah tengok my star lg...ok la tapi akan lebih ok kalau x ada makhluk sparuh kat atas pentas tu...wat spoil je...
teringat masa kat itm dulu...b4 masuk aku pernah pegi btm-biro tata negara...satu group dgn satu mamat lembut ni...
bila masuk itm, satu batch cuma lain course je...mula2 it's just normal guy yg lembut...then bila da jumpa spesis yg sama, sikit demi sikit berubah nak jadik gurl...actually more tu sotong...emm alahai...last sem, sebab dok luar kampus...he become she wearing skirt...aku tak tau apa yg sebenarnya golongan ini mahu....golongan khunsa memang ada tapi kebanyakannya memang lahir sbg boy kan...harap2 anak kita x terpengaruh...minta di jauhkan..

smalam my cousin dapat bb boy, muhammad umar..tahniah...alisya akan tua 2 tahun dari bb ni..nanti kita g tengok yer...

Khamis, 19 Februari 2009

Ulang tahun yg ke-2





hari selasa aritu genap 2 taun kawen...gambar masa nak bertolak ke a famosa melaka..

aku sbg ibu nak sangat mengikat rambut alisya...ada sikit rambut, bole la nampak lagi gurl skit.

org asik tanya boy ke? nampak macam boy ke alisya ni?..(gambar oleh amatur-nampak hp)








ingatkan water world bukak ari slase..rupernya tutup...soo x da aktiviti..alisya titon coz da lama berjaga dari kul 3 sampai 6 lebih...lama coz ada aircond..aku usik pun x mo bangun..



pelik skit bilik sini..aku cabut wayar tepon coz alisya main2..pastu bila sambung balik x da line..pastu tetiba ada call-org otel call..satu lagi masa pakai hair dryer nak keringkan tuala...tetiba mati..da lama skit on kan balik, idup pulak..pelik tul la..



aktiviti malamnya just beli makanan...makan2 kat bilik sambil tengok ku milikmu..ingat nak beli kek, tapi banyak sangat je makanan so x jadi beli





masa ni baru nak mandi...alisya da tukar baju..panas tul rasanya..









alisya takut dgn air pancut...tu yang peluk x lepas




alisya dgn abah...alisya seronok dgn pelampung ni..tergodek2 kaki nak mendayung..ok la..

org tak ramai...kolam2 ini macam kami yg punyer..he he..x ramai budak..ramai kat kolam besar





alisya da kesejukan....pastu bawak naik atas kejap balut ngan tuala & peluk rapat2...sejuk..rehat sambil makan roti...diorg bukan check makanan pun...kalau aku tau bawak makanan banyak skit...pastu sambung main air kejap...pastu gi mandi & tukar baju..
keseluruhannya...kureng skit..coz banyak daun dan habuk..air yang macam alur tu(pusing satu kolam besar) keruh beb! laki aku x jadi masuk...gelongsor x ada air...ape la..bayar mahal2 ni la servise yg dia bagi...tapi mungkin kalau g ari cuti, ok skit kot...
sebelum ni aku datang sini, okey je sume...ke sebab da gawat...hmm



ini en gajah...aku terpandang masa dia buang air...macam kelapa da kena kopek je, pastu kencing lebih sebaldi kot...he he he...pandai pulak dia g kat sudut kalau nak bertoilet ni...alisya asyik pandang je..aku pesan kat dia kalau gajah ni kejar alisya lari kuat2 tau...
masuk keta, bagi susu, alisya pun tido...jom balik umah...penatnya

tahun lepas x sempat nak selebrate...baru masuk kije balik, pas bersalin...tapi len kali g tempat lain pulak..g kat sini macam balik kg jer...x adventure..
emm akhir bulan ni bday laki ku...nak bagi aper ye? x tau lagi

Isnin, 16 Februari 2009

ape-ape jer



minggu lepas alisya demam...39c...pastu batuk teruk..2 ke 3 malam x bole tido...asik terbangun je...bila jumpa doktor ari rabu malam (kali ke-2, kali pertama ari isnin) dinasihat g hospital..aku & hubby da risau..harap2 xda pape...sebelum tu aku ada baca blog pasal anak yg semput, so prosuder tu da tau skit2...doktor akan x ray dan kalau ada jangkitan baru dok hospital...
nasib baik unit x ray x tutup lagi..aku dari ampang g kpmc...senang kat sini...x besar, tempat senang cari...nurse, doktor pun ok & bayaran affordable....alhamdulillah alisya x ada jangkitan..then doktor bagi antibiotik kuat skit & bagi sedut gas...

part ni alisya takut...alisya takut ngan doktor lelaki..kalau doktor pegang je mesti nangis..kalau doktor pompuan bole gelak2 lagi...masa x ray ngan doktor pompuan, x nangis pun cuma pelik je...kejap je x sampai 5 minit...masa sedut gas tu yg nangis sungguh2...takut + x selesa+ pelik...abis sume tu ok je...bole da lari2 kat depan kaunter...pakai stokin je..masa kluar keta kalut sangat sampai kasut x jumpa

aku & hubby pun baru rasa lapar..sejak balik umah sampai 11.30 x makan apa pun...pastu rasa penat sangat2...macam ni lah perasaan mak bapak kita kalau kita sakit masa kecik2 kan...

skang aku suka pangku alisya masa hisap botol...rasa macam x puas nak jaga...kejap je da tinggi..cuma x berat-x mau makan...

perangai alisya recently
-kecikkan mata sambil senyum nampak 4 batang gigi
-masuk toilet (cangkung)--nasib baik x da pa pe...pintu da ikat ngan tali
-then masuk bilik belakang aka bilik stor..banyak nye barang nak kemas kan
-angguk-angguk geleng-geleng...."alisya makan ye"--geleng2, "jom kita jalan2"--angguk2
-buat muka terkejut & tegur masa dengar bunyi kentut...bukan ibu tau
-pandai amek & selak buku gambar
-buka laci & kisai apa yg ada
-menari sungguh2 bila dengar lagu "pak mamat ada kebun"

ini aje yg teringat. kalau ikutkan memang banyak...

x sabar nak pindah rumah sdiri...bila nak dapat kunci agaknya..nak renovate lawa skit...boring dgn umah sewa..nak lawa2 pun rumah org. harap2nya barang yg ada skang muat skali angkut...rasa macam x banyak...

Selasa, 10 Februari 2009

Aksi alisya


ala la la comelnya anak ibu....bile dengar ayat tuh...tu yang melekat je spek tu, tak tanggal...siap wat cat walk lagi satu ruang tamu....



gigi 4 batang..kuat gigit wooo...suka wat luv bite...makcik ema kata rambut punk...
rambut tuh dari lahir sampai skang...nak ikat pun rasanya x bole



suka minum air masak ...tapi skang tekak sakit..susahnya nak bagi makan..susu pun susah



gambar yg paling ok...x gerak banyak..masa makan kat pizza hut...abis menu atas meja terabur..
bunyi sudu ketuk kat meja..emm alahai anak ibu nih... x leh dok diam..kalau amek sudu, menjerit2...jom la bang cepat2 makan..trase cam ramai jer yg memandang...


Jumaat, 6 Februari 2009

alisya vs campak & makcik kc


masa raya ke-3, alisya kena chicken-pox...maknanya x beraya le kami2 ni...

sebenarnya jangkitan tu dari umah pengasuh..tunggu masa nak kuar jer...

skali kuar..hu hu manyaknya...


ada org kata bole mandi..ada org kata x bole mandi...tapi aku rasa baik mandikan..

gatal menda nih..kecian bb...tapi x pe, biar kuar sume..nanti insyaallah x kena lagi







masa mula2 naik...hari ke-2 kena




masa ni aku el..alisya ada wat ragam skit...x braper sihat..sbelum tu alhamdulillah ok..
ibu cuti sampai 3 hari tau...




masa nih da nak sihat...da nak mula kecut...masa ni nak tuju kat bekas air mandi...tu yg senyum jer




masa nih da nak elok...ade le tanda2 skit...majlis pertunangan makcik kc...
da make-up sume mesti le lawa kan...tapi dia memang sedap mata memandang...agaknya alisya
amek lesung pipit makcik ni kot..he he he...actually kc is my best friend kat uitm dulu..
sebilik dari part 2 sampai abis dip...masa aku kawen x dapat nak ajak...tepon kan da kena ragut..
dia punya le merajuk...penat aku pujuk...sorry ye makcik...nanti ko kawen insyaallah aku akan datang...nanti letak gambo aku kat album ko tau..he he
aku tau le ko suke warna itam...nanti kawen pilih warna len yer...dulu ramai kata kami ni macam adik beradik..ye ke? agaknya slalu berdua tu yg nampak cam ada sama2 skit kot...masa sebelum aku bertunang dulu, kami slalu kuar..tengok wayang tu macam wajib ler..tempat aku ngadu masalah..hik-hik, nangis2..rindu nya masa dulu...aku rindu pada ija, ila, amy dan len2...

Selasa, 3 Februari 2009

KOIR

Koir bermula pada akhir 2005. ia utk persembahan dinner...masa ni mula2 x amek port pun..tapi atas keadaan yg..macam kena masuk..so kami2 ni pun masuk la...penat jugak le belajar koir ni..dlm masa kurang dari 14 hari, group kami bole di katakan ok jugak la perform mlm tu... yela cikgu siti hajar & d gang yg ajar..masa ni group ni paling ok coz group len guna cikgu2 biasa je....macam af le pulak..he he

banyak pengalaman..nyanyi depan menteri,pm(2x) pun ada ..heheh...





masa ni koir untuk apc kat otel kat bukit bintang...(luper plak)..petang hingga malam sebelum tu

ada rehearsal..penat wooo..bila aku da sampai monorel baru dapat tau ada transport..kureng sungguh..geram gak la...nak balik kramat..terpaksa la naik monorel sampai chow kit pastu naik bas...bas pulak da malam2 ni x banyak...takut tul masa tu...


gambar yg kat atas yg ramai2 tu masa kpdn wat anugerah(utk pekedai) kat otel westin...kira macam artis pulak siang malam ada show...he he he

slambe je aku..owang suh pakai baju merah, aku ada merun jer...blasah je bukan nampak pun coz pakai kot kan..





masa ni hari kpdn kat bukit jalil...dapat bergambau ngan personaliti tv3..ok la kan..x la sombong asik senyum jer...masa ni nyanyi depan pm....walau pun aku baris depan..x pandang pun pm..jauh sangat..pandang cikgu jer..kang salah nyanyi plak




ini ler first time nyanyi kat renaissance...kot yg di pakai pun tempah last minute...tapi masa ni panas giler...x tau la..mungkin sebab banyak lampu kot




video


video masa hari perhimpunan...masa ni rasanya datuk shafie afdal ada datang.....


banyak gak kenangan g koir....tapi memang kalau x ada komitmen bole join..coz bila abis jer..balik opis wat kije tertunggak..penat nak kejar balik...aku last koir masa hari harta intelek 2007...masa praktis tu aku rasa lemah, x larat jer...then kengkawan suh beli pregnancy test...+ve , so...bye2 koir...cukup la takat mana yg aku da involve...bagi can kat owang len plak..
tapi kalau ikutkan, ramai yg da kluar ...so kalau ada group yg skang ni mmg kebanyakannya owang baru...biarla org muda + kawen lg yg involve....