Khamis, 26 Mac 2009

teringat dulu-dulu

alisya demam da 2 malam..demam malam je...en somi pulak tiap malam kije...penat skit aku..nasib baik malam x meragam sangat..yg penting main, main & main jer..


baru bukak blog faiq...ala keciannya...ada tanda..nasib baik x da pape




aritu en somi ada tunjuk gambar keta myvi itam..nak tau keta sapa?keta penolong peminta sedekah yg buta...so apa yg boleh di ungkapkan?...soalan pertama..apa hubungan pemandu dgn peminta sedekah tu? ..saudara ke?...@ sindiket ke?...pada aku minta sedekah boleh utk makan & utk keperluan yg amat2 perlu...tapi takkan pemandu tu x da duit nak bg makan kat org buta tu?


pendapat aku ramai sangat yg penipu...macam smalam peminta sedekah yg bawak anak minta sedekah sesama..sanggup bagi payung kat anak yg besar skit duduk kat tengah panas...konon2 org akan kesian lebih...ee geramm tul aku ngan org macam ni...




aku harap aku dapat membesarkan anak dengan sebaik mungkin..aku pernah rasa susah..


dulu keluarga aku boleh dikatakan agak kekurangan..teringat dulu..milo itu adalah minuman mahal..setahun mungkin 2 @ 3 kali bole beli..aku tengok je cucu jiran sebelah meratah milo..sedapnya..abah kerja kampung je..masa kecik sebelum darjah 2 ke 3, mak ngan abah kerja kat sawah..pastu bila sawah da x da, abah kerja amek bertam..kesian kat abah coz slalu tercucuk duri bertam..masa ni abang amek keputusan brenti sekolah...nak bagi peluang kat ateh blaja..


aku pulak tak paham lagi..umur masa ni dalam 6@7taun...




abah tukar kerja jadi penoreh...masa ni mak tolong dari pagi sampai 9.30..masa ni aku da mula buat kije rumah..dulu mana ada mesen basuh..kena basuh baju utk satu umah setiap ari cuti...penat gak tapi tenaga budak2 kan kuat..masa ni along & ateh da masuk u..


kesusahan ni memang terasa terutama along coz sbg anak yg tua dia pikul tanggung jawab..setiap kali cuti pergi keja..dulu ada kilang ayam kat kg sebelah namanya sinmah..x tau wujud lagi ke x tapi kilang ni dulu memang untung ..along pernah dapat rm 2 je dari abah sebab susah..tapi mak ada kedai, so segala bekal makanan memang along import je dari kedai..




kadang2 aku slalu gak bandingkan kenapa org len senang dapat apa yg diaorg nak..tapi masa kecik apa sangat yg kita bole fikir..kalau cuti sekolah kawan2 sibuk g rombongan..aku? dok umah tolong wat kije umah...bila mintak asik x dapat, aku tanamkan azam yg aku akan dapat dgn duit sendiri nanti...hasilnya..alhamdulillah..semenjak keja nih memang x penah lagi mintak kat sapa2..alhamdulillah aku sentiasa ada duit..




balik pd cite tadi...bila masuk sek menengah..along da kawen & dapat mira & amir..masa ni terasa hidup keluarga aku da meningkat sikit2..along da kije..ateh blaja kat um lagi...acik da kije kat bank, abang da kije kilang...yang sekolah aku & arwah inah..copit kecik lagi..dari umah papan yg nampak usang tukar pada umah batu..separuh je sebenarnya..wat depan je dulu...pastu bila aku da kije mak ngan abah buat yg belakang pulak...sempat la arwah inah rasa sekejap..




itulah nasib manusia kadang2 atas, kadang2 bawah..yg pasal jiran aku tuh..lepas beberapa tahun suaminya lumpuh & bermula la hidup yg sukar...skang da meninggal suaminya...ceritanya complicated skit...




tapi apapun abah ngan mak da x susah...abah memang berpandangan jauh..abah ada beli tanah utk tanam buah, katanya utk anak cucu makan...pernah merasa sekali je buah kat situ sebab banyak sangat tanah yg di buka sampai monyet pun duduk skali ngan org..hu hu..x dpt merasa...monyet da makan dulu...monyet ni pernah curi keropok ngan biskut kat kedai mak..monyet pun pandai makan makan biskut tau..kalau telur ayam jangan cakap la...bole hapus keturunan di buatnya..




aku bersyukur di kurniakan keluarga yg tidak berpecah, adik beradik yg bertanggungjawab & x bermasam muka..ikatan ini di harapkan sampai ke akhirat...i luv my big-big family




aku ada---


mak & abah( gambar masa kawen aku dulu)
abah pakai spek bukan sebab nak bergaya...matanya x bole kena silau
mak pulak macam sedih je masa ni
along sekeluarga


abang sekeluarga


ateh sekeluarga


acik sekeluarga


my little family


copit




& aku akan jumpa arwah inah kat sana satu masa nanti




anak sedara ada 17 coming soon sorang lagi nanti..termasuk alisya jadi 18




belah en somi pun nak tambah sorang lagi..kira mil akan ada 3 cucu..aku? en somi suh tunggu alisya besar skit...




kalau di ikutkan family belah abah memang ramai..kalau jarang datang@ x penah datang umah tu mesti aku x kenal..aku pulak berat mulut nak tanya...




teringat masa main dam ngan arwah inah..bole di katakan aku akan menang setiap kali main..tapi kalah kalau abah da start ajar inah...x aci betul..kalau main chest ngan copit, aku kena main sampai dia menang ...hah malas nak layan..cukup le 2x main..sakit pala tau nak fikir..

Rabu, 18 Mac 2009

Motor besar....

di sebabkan ada komplen dari pembaca setia..entry ni di tujukan khas untuknya--mr somi

jeng..jeng..jeng... bukan beli motor besar tapi pakcik razimi punyer..ari sabtu ari tu laki ku berkonvoi ke melaka g umah org kawen...amboi dekat setaun x naik motor, xcited le skit...
tengok la amoi kecik nih...xmo turun..yg lecehnya motor ni kalau kami kluar umah...motor masuk umah...bukan apa takut kena rembat...da la motor org




sila abaikan pemandangan yg kat blakang tuh


x puas main kat dalam, main kat luar pulak...masa abah dia basuh(actually siram je)..amoi duduk kat atas motor...aku le yg kena pegang...
ari ahad gi tengok muhammad umar...kecik lagi sooo tido je...tapi ada masa2 yg buat prangai...tapi yg kalakar tuh masa nak naik lif..biasa la pprt lift ada 3 je. satu tu blackout tapi bole guna..aku x mo naik tapi mr somi ni kan guna kuasa veto suh naik..aku masuk je belum sempat nak pandang no kat lift tu...tetiba tertutup...hu hu takutnya sorang2 pulak tu..x nampak ape, so tekan je sume yg aku rasa bole tekan..lif terbukak kat ting 2..fuh slamat..aku pun lari kebawah..no more lift-ikut tangga je..x nampak pulak family kecik aku nih..mungkin ting 4 kot..umah spupu aku ni kat ting 4...so aku pun naik balik, tunggu kat lift tuh..pak sedara aku pulak kluar...muka cuak betul la aku ni..last2 tunggu depan umah je..mr somi apalagi, dari jauh marah aku tak tunggu dia..mana le aku tau lift tuh nak tutup kan..kalau ada lampu bole le aku tekan open..da aku kena gelak..cuak jadi lawak...
pastuh sebelum balik, g tengok umah yang x dapat kunci lagi...pandang dari luar je..hu hu bila nak dapat konci ni...da dekat 2 taun beli...masa tuh amoi kecik dlm perut lagi..
prangai baru amoi kecik
da tau sebut nak--nak makan apa yg aku makan
bila bangun tido, tengok parent x bangun lagi-menangis sampai parent bangun--hu hu dengki ye
panjat memanjat- biasa la-paling suka panjat kotak dlm stor
tolak laci dapur masak--tumpah kan telur yg nak masak dlm laci--oii geramnya aku
pegang remote tv pastu tukar chanel, klau da salah bagi kat aku suh tekan yg betul--bijak2

Jumaat, 13 Mac 2009

BERCUTI-CUTI LAGI



ni le aktiviti balik kampung bulan ni...sambut b day somi yang da x muda lagi...haa..ke ke
tapi nak suh alisya potong sesama....tapi alisya x makan pun kek ni..kalau balik kg dia sronot main pusing2 satu rumah...sume bilik nak masuk...aku le yg penat...

senyum je...sedapnya kek nyum2...aku yg makan banyak...tambah kalori lagi..hu..hu..
masa ni tido kat umah mil dulu...kesian kat laki ku cos batuk x brenti, aku & bb tido kat bawah..
bila siang, rasa sakit kat pinggang. mana taknya kena tendang ngan si kecik..kecik bukan sebarang kecik...dari dlm perut lagi tendangnya kuat apalagi da besau ni..space aku ni betul2 tepi katil..hu hu kecik tapi nak space banyak...
ari ahad balik kg umah pulak...bestnya..da lama x berkumpul..w/pun x cukup korum..masa ni ada along & abang sekeluarga...beshnya...ari isnin projek tangkap ayam...kak ina suh tangkap cos geram tengok ayam...yg klakarnya ada sekor ayam ni macam serah diri..masuk dlm umah, apalagi kena kepung le..
lauk ayam kampung masak lemak cili api, sup ayam, pucuk ubi rebus...masak org kampung jer tapi sedapnya sampai penuh perut nih...
alisya x bape kenal spupu2nya so susah skit nak suh dia main2..jap2 nangis.kalau x layan majuk..hu hu ikut aku ke nih?


ni gambar smalam...ade je menda nak buat...abah dia da beli keta tolak nak jugak masuk dlm bakul sempit nih


amboi sopannya duduk!!!



ok da boring..nak kluar la




sempat lagi tarik wayar tuh...x leh duk diam..smalam bagi makan sambil baring...x tau gaya mana dia tiru..tapikan kalau bb yang pasif mesti kita boringkan...asik dok diam je..so aku amat bersyukur cos hingga ke hari ini bb sihat dan aktif, w/pun kadang2 terlebih aktif...itu tandanya dia berkembang dengan baik..insyaallah..
pagi ni masa jalan ke opis, aku terpandang pakcik yg minta sedekah...adakah kita akan lebih kesian kalau org2 begini sengaja biar diri duduk dalam hujan, berdiri tengah panas kadang2 dgn anak kecil, duduk di tengah jalan org lalu lalang? pada aku, aku akan rasa terencat nak bagi sedekah...kita manusia di beri akal untuk merasa nikmat allah...kalau duduk tepi bangunan pun, insyaallah ada rezeki yg allah tentukan...pelik kan...


Baaa cak...he he....sibuknya nak tolong lipat baju skali...kalau pandangan anda2 ni tajam..
sila jangan huraikan apa yg di pegang




alahai gelak anak daraku yg mengancam...nampak 4 batang gigi..nanti nak tambah lagi 2
nanti kat umah baru alisya kena dok kat umah mak long..along da offer nak jaga..mungkin bukan dia tapi bibik..camana la nanti agaknya...da kenal org ni..aritu along bawak pegi pekan pun nangis x brenti pegi balik..nampak aku baru senyap...
tingat kat anak along yg kecik2 tuh..adam & adib. adam da pandai berlawan...asik gaduh jer. nasib baik adib(abang) x kasar tapi kadang2 lawan balik...prangai yg kontra