Selasa, 28 April 2009

x ada tajuk khas



23 sampai 26 april hari tu telah berlangsung hari harta intelek negara kat klcc. aku ada la terlibat untuk kali pertama sbg ajk dinner & petugas kaunter pelancaran...setelah l/b 6 tahun berkhidmat kat sini....

tema tahun ni ialah traditional...soo gambar model yg kat atas tuh adalah org2 yg di terbangkan dari sarawak... tema satu lagi adalah beli lah barang buatan malaysia. banyak yg barang yg kita x dapat beli di pasaraya ada diperkenal kat sini..contohnya kopi tenom dari sabah...kena pegi sabah baru dapat...sedap jugak, budu dlm peket, sambal goreng dlm botol...& macam2 lagi..

sebenarnya org malaysia ramai yg tak tahu tentang harta intelek..tapi bila cakap tentang copyright rata2nya tahu sebab banyak bersangkut isu cetak rompak..ingat lagi siti nangis pasal cetak rompak? jadi sejarah pulakkan hehe...ramai jugak yg kata ingin patenkan trademark...sebenarnya salah ..paten & trademark adalah 2 cabang yg amat2 berbeza....paten adalah penemuan baru yg x pernah lagi di daftarkan di pejabat harta intelek di seluruh dunia & trade mark adalah satu cap bagi sesuatu barang @ service yg di sediakan.mesti ada proses jual beli(untung)...

oleh itu, adalah menguntungkan jika org ramai tahu mengenai hak2 yg mereka ada bila contohnya ada trademark ni dah digunakan berpuluh tahun. pengguna da tahu dan keep buying...tetiba ada pulak peniaga len yg tiru sebijik sebentuk dan kluarkan barang sama & daftar kat sini..di sebabkan owner lama x daftar, kes ni biasa nya jadi case court...utk mengelakkan pengaliran duit lebih banyak di mahkamah, sila lah rujuk di pejabat harta intelek utk mendaftarkan paten, cap dagang, industri design, petunjuk geografi & sbgnya...mana2 yg sesuai..


hari dinner tu memang penat gile...walaupun aku duduk, nyut2 kaki nih terasa sesangat le sakit..
esoknya sesaja bawa en somi & amoi g expo harta intelek ni...amoi ni memang suka sangat berjalan da x mo di dukung..tapi yg letihnya asal jumpa guard je brenti...kena la dukung balik..
balik tu singgah opis en somi...bawah ni gaya amoi dlm keta...bole jadi model x?













gambo ni ada forward kat makcik kc yg bakal bernikah & kahwin 1&2 mei ni...semoga berbahagia ...jgn sress nanti banyak kedut..he he...
malam tuh en somi ajak makan western kat rakut(kedai makan kat ampang) antara kenangan mula2 cinta berputik ngan en somi..haha
amoi skang da
-cakap aje nak gi jalan, cepat cari kasut-trus cari kasut & ketuk2 pintu sambil nangis
-pandai pakai sandal tinggi aku
-aku nak smayang-dia tarikkan sejadah & bagi aku
-cari port menyusu-atas tilam dlm bilik---amboi
-pandai tarik kerusi yg halang almari dia--nak menggeledah baju--hu hu penatnya aku
-suka sangat iklan shampoo-x lepas mata tengok iklan
-nangis bila tinggalkan kat umah baby sitter
minggu ni balik kampung...spupu ku kawen...nak kena beli adiah ni...
skang tengah baca andai itu takdirnya...beli kat expo buku..kat sini yg x bestnya ialah penjual yg nak promote barang belajar utk baby...yg ada buku, cd & tah apatah...regenya dlm 2k ke atas..di sebabkan aku nak carik utk amoi..aku terjebak dgn mende nih...sbenarnya aku penat..so aku fikr apa salahnya klu aku dengar kejap...nama produk ni noddy bla...bla...aku just tanya rege...dia suh aku baca ayat2 yg dia highlight dlm buku...aku rasa buang masa je aku dengar salesman bodoh ni..bila aku cakap nanti la aku bincang ngan husband, dia cam paksa aku beli pulak...kalau da bodoh tu memang bodoh...ada ke patut dia kata nanti anak aku x pandai la...bla..bla tah apa lagi tah dia kata, malas aku nak layan...
kalau menda ni bole wat budak pandai..x pulak dia tunjuk anak ke, anak sdara ke..jiran tetangge dia yg bijak gila2 bila blaja mende nih..
mak bapak aku x beli mende nih..dapat gak aku masuk u...memang mungkin ada yg berkesan..tapi rege nya mahal...cukup staun amoi mungkin da bosan tengok cd dia...so aku kena beli modul len yg regenya 2k++ ke?...baik aku beli buku & mainan satu persatu...kan lebih baik & menjimatkan...
org macam ni nak untung je..siap bole bayar bulan2 & of cos le bole jadik 3k++...buat salesman noddy tuh...aku x suka cara tarik planggan macam nih...kalau org kata x nak jgn paksa okey!

Isnin, 20 April 2009

rumah ku, anakku...

ini le keja aku tiap minggu...p tengok umah...ilang rasa teruja..aku call balik tppt, sebenarnya kena ada surat dr arkitek baru bole release kunci....bodoh la sapa yg kata ngan aku minggu ni bole dapat kunci...da le berlagak...x pe2...



ini rumah yg bakal aku & family kecik aku duduk...actually ini rumah baris depan...pagar x bukak lagi soo amek gambar ni dr perumahan sebelah..da lame siap tapi x dapat gak kuncinya...pemaju lambat ke kerajaan?





abah dia pakai kan sarung muka helmet...kena cakap..ala comelnya alisya....baru maintain x bukak...macam org potong rumput pulak..he heh heh



nampak x pipi sebelah bengkak?




ni pulak masa kat klinik...bulan ni aku asik coti je..kejap demam..kejap kena begok...doktor pun heran nape leh kena nih...aku review internet, begok akan surut lepas 4-5 hari tapi alisya ni masuk ari ke-3 da ilang...confuse nih betul ke begok???



anak dara nih memang x bole tengok ibu dia senang...nih baru lepas tarik ikat rambut aku..mentang2 rambut ciput...amoi ni jeles kat ibu dia...



skang sofa nih small matter kalau nak panjat...da terer serba serbi...smalam aku saje je tunjuk kat amoi abah tengah tido...dia trus bangun & tepuk muka abah ...bahayanya kejut org camni...sabar je la tengok amoi nih...gigi nak tumbuh lagi 2...air liur tu nasib la kena kat sapa..tapi rasa cool je bila dia hulur tuala suh lap...amboi bijaknya..camana nak marah kan...
minggu nih aku akan sibuk ngan hhin---hari harta intelek negara...kalau dengar iklan kat tv/radio--yg nyanyi dikir barat tuh....ramai org x tahu apa maksud harta intelek...tapi bila hak da kena amek ngan org len baru le prasan tempat nih...tapi da terlambat coz kes camni kena g court le...





Jumaat, 10 April 2009

teruja nye

tadi cal tppt..asik2 operator pas kat marketing...dekat sejam aku cuba cal..kira panas jugak le tinga ni coz x angkat2...nak jer aku cakap..unit ni sume da nazak ke...hu hu geram...last2 angkat jugak...suara aku yg x mood ni tanyala soalan yg tah bape kali aku ulang...

aku : tppt?
tppt : ya..nak tanya pasal ape?(mcm nada macam kerek je, bukan aku yg patut marah ke?)
aku : nak tanya, puncak saujana kat kajang bile nak dapat kunci?
tppt : ooo..yg type seroja & ...tu ke? yg ni dlm minggu depan kita akan kluarkan surat bagi kunci...
aku : oo da dapat cf ke?(bukan soalan bodoh tapi tercakap jek..he he)
tppt : da...23/3/ aritu da dapat...

tapikan masa2 ni ada gak aku cal..x bagi tau pun...tapi apa pun aku teruja giler ni...x jadi nak marah...he he he...bole duduk umah sdiri...bole hias umah sdiri...bole wat suka ati aku...

pagi nih aku geram ngan jiran..jiran depan umah..jiran sebelah2 ok je..walau pun aku x tegur sangat just tegur bibik je sebab bibik ni terlebih baik ngan kita org...penah le bersihkan blakang umah aku skali tu...wooo jgn buat lagi...naya kena marah ngan bos kang..
okla cite jiran depan ni kan, pagi nih aku terkejut la ada sampah kat tmpat sampah umah aku ni..kalau karong beras tu sure sampah basah...memang aku x nampak dia buang..tapi aku ternampak anak lelaki dia pegang sampah len tapi cam malu2 je nak kuar bila nampak aku..bila aku da masuk keta baru dia buang sampah kat tong jiran sbelah pulak..amboi suke2 ati je kan..geram tul la aku bukan x bagi tp cuba la timbang rasa skit..dah la lori sampah tu susah nak lalu coz umah dia tengah reno, bekas buangan binaan tu, yg macam tong sampah besar tu telah mengganggu lalu lintas kat jalan nih...(ayat buku le pulak) so x ke sampah ni akan busuk? x pun memang mengganggu mata & pandangan mata aku & en somi? bak kata en somi..kita nampak macam senyap & di anggap bole di perbuat sesuka ati ke? entah lah...memang x nafi kami ni kurang bermasyarakat...aku x reti le nak kawan ngan suri rumah 35 taun ke atas nih...yg jaga amoi ni tau le aku...


tapi aku lebih fikir umah baru..harap2 jiran2nya ok la gamak nya...