Khamis, 28 Mei 2009

klia & pic my sweet-sweet home

smalam mak, abah & copit berangkat ke tanah suci utk mengerjakan umrah...di sebabkan x da tiket trus ke sana, rombongan akan bermalam kat indon dulu...naik garuda..bukan burung ye..
ni first pic aku snap...amoi masa mula2 sampai syok betul..x mo dukung..tapi kalau x dukung, tah mana2 la dia jalan...



dis is copit...my lil brother yg x litle lagi...hoho ho siap la pasni licin le rambut




bawah ni sume aksi amoi di klia...pak teh nak pegang amoi..tapi amoi x mo ngan sape2 tambah2 pak teh..akak aku nak amek je amoi da keras badan & pegang kuat2 baju aku..takut..
smalam sebok la jalan sana sini..aku malas nak layan..so en somi la kena layan..




en somi tertarik dgn sanwich ayam kat sini...so kami pun beli ..rm 10..alamak terkejut skit tapi da standart kat sini...ok gak...sedap

"alam kurasa kan luas"...agaknya ni le yg amoi rasa kot...




ni aksi tunjuk perasaan..asik nak main kat escelator je...en somi dukung je nangis kuat2...aku rasa amoi yg paling banyak menjerit masa nih..




ni kak farzana...jadi kakak cos my sis da tunggu hari...bb boy kot..nana ni nak main ngan amoi tapi amoi nak main sorang..en somi bawak g play ground kat kfc...kat sana ada adib & adam tengah main..soo nana pun join skali..amoi pulak masuk kedai amek patung tikus..en somi pun kena la hulur cos amoi x mo lepas..nasib baik x mahal...


si adam nih mamat jalan2..smalam tengah aku layan amoi, tetiba dok depan aku..apsal aku cam kenal jek?oo anak buah aku ropenya..suke2 ati je nak jln2 sorang2...bahaya tul..ayah dia bukan prasan pun..last2 aku amek amoi, en somi tengokkan adam..then ayah dia cal tanya mana adam..
nasib ada ngan en somi, kalau org len...x tau la

bawah ni pic menunggu...kak cik yg tunggu hari, mak busu, mak & mak cik..da bole kata penat skit masa ni..ye la duduk je



bawah ni along, copit, ateh & pak teh yg suke takutkan amoi...




abah ngan mak nak g balai berlepas..





copit...amoi siap babai kat pak busu nya...harap2 selamat pergi & pulang..semoga ibadah yg dilakukan dgn ikhlas & di terima Allah..jgn lupa doa utk arwah inah...sebenarnya hajat umrah ni semenjak arwah inah sakit...tapi hanya tertunai selepas pemergiannya...xpelah, sekurang2nya dia ada gelaran hajjah..abah da buat upah haji utk dia...kira lengkaplah rukun islam yg lima tu..





lepas tu g makan hj samuri kajang...aku oder carrot susu, tapi x sampai2...en somi suh tanya..mula2 tuh x jelas apa waiter tu cakap...siap tengok kertas oder pastu kata x da...apa yg x da ye.!!en somi da mula marah...dia suh pi buat jugak..last2 kata carrot x da...leeee...kalau x da cakap la awal2..xpe la...aku pun xda slera nak minum air, minum air suam en somi je...geram gak...en somi bengang tul kalau jenis pandai menjawab nih...
pastu xtvt ronda2 carik barang...si chan tu suh carik paip air..sampai skang aku x dapat bayangkan kenapa paip yg tppt bagi x le pasang kat sinki ni...so g cari paip air yg baru..konon2 nak cari kat kedai tempat beli sinki ni...macam gurau je bila en somi kata paip tu harga
2 latus+++, pastu selatus lebih, yg paling murah 80 ringgit! hah...x gurau rupenya...aii jgn nak ngada2 beli yg biasa je...kat sbelah tu kedai hardware, dapat le dlm 35 ringgit...en somi x tawar harga..laaa sabar ajela
p tengok umah jap...amoi baik skit cos x panjat tangga...penat kot..tapi berjalan tetap x brenti..
kc yg dlm progress




chan alihkan paip ke tengah cos dapur alih ke sebelah tingkap...kalau x ubah, plug yg kena ubah..gril pintu blakang belah dlm...cam pelik je..tapi ramai yg buat gini..





ruang tamu depan..plaster siling da siap...nak pasang downligt je





ni bhgn ruang makan




kat bhgn tangga, tempat khas amoi...nanti nak tampal poster abc,jawi & letak meja kecik & mainan dia...cukup x space nih..nak amek gambar pun susah, asik gerak je..



ni dari luar...akak aku kat grill bodoh..ala bodoh pun bodoh la, ramai yg pakai..




okey honey lets go home...



skang da start packing skit2...nanti en somi nak anta skit2 barang yg da packing...tapi ada nk wat complen lagi kat tppt....karang ilang pulak kalau letak awal2...aritu en somi jual majalah & sokkabar..rm 4 je..cheh penat aku menyusun...x pe la yg penting kluarkan dari umah...

Selasa, 26 Mei 2009

cerita ceritu

sabtu & ahad skang adalah masa yg berharga...kenapa? masa ni di peruntukkan utk umah kami...aritu da beli lampu...mua ha ha ....sumenya lawa wei...nasib baik ruang tamu guna banyak downlight ...belatus jugak la abis...masa beli lampu, salesman tu tegur anak aku nampak macam cina...aku pun kata haah aje..ramai da cakap macam tu..ada skali kat jj, ada 2,3 org pompuan cina tu asik tengok anak aku...agaknya mesti di fikir nape mak bapak dia berbeda ngan anak dia?
x baik tau...

sebenarnya belah en somi memang ada keturunan cina...masa en somi keja kilang dulu memang mcm cina gak...mana taknya kije x nampak matahari..he he..kalau pas kije en somi tu x da nama...sah orang x kenal...cos guna gambar mude2 dulu...

masa sekolah menengah dulu, cikgu aku slalu cakap kije kilang ini x bagus...x sihat..ye la masuk pagi buta, kluar mlm @ pagi balik...banyak salah laku...& macam2 yg x bagus...

tapi bila da matang(chewah) apa kije pun ada pro & kontra...x smestinya kije kilang x bagus...cuma bhgn yg x bagus tu cuba la elakkan...abang & kakak ipar aku elok je sampai skang...cuma recession skang memang teruk..production jatuh...abang aku kata skang oder banyak dari china ...emm china banyak buat barang apa yek???? paham sdiri la

balik pada citer masa sekolah tu...sebenarnya cikgu cuma nak bagi semangat suh blaja & blaja lagi...tapi kalau ikutkan skang..ada kelulusan x smestinya dapat kije apa yg kita nak...kena rajin & pandai merebut peluang yg ada...ada org gaji tinggi, tapi masa utk keluarga terhad...ada org gaji sederhana, masa utk kluarga pun sederhana(gomen kut hik hik), ada org x da kije, so suppose masa utk kluarga 100%...fuh beshnya...tapi aku takkan dapat camni...tunggula en somi menang 1 juta power rut....

berita terkini...lawatan sabah sarawak di cepatkan sbulan..ala aku da le nak pindah randah ni...en somi suh mintak ganti...problemnya kat sini unit aku x ramai org...sapa nak tukau sila angkat tangan...hu hu sedih nak tinggal amoi kecik...en somi pun x dapat kumpul duit la nampaknya..

Khamis, 21 Mei 2009

Entry untuk en somi




CINTA ANTARA KITA


SEJAK DARI DULU KU MENYINTAIMU


KAU TAHU BEGITU


NAMUN KAU BERPURA


KU MASIH TERINGAT KAU PELUK DIRIKU


YANG TELAH MEMBUAT KU MENYINTAI MU


SUDAH BERAPA LAMA


DIRI KU INI TAK BERTEMU MU


MUNGKIN KU HARAP JUA


KAU MERINDU KU SEBAGAIMANA KU RINDU MU


CINTA ANTARA KITA


TIADA PENGHALANGNYA


WALAU AKHIR USIA


KU MENYINTA DIRI MU


KUHANYA MENUNGGUMU


MENGATA KAU CINTA KU


KU KAN BERJANJI MENYINTA MU SAYANG ...


SETELAH KAU PERGI


JAUH DARI SISI


TIADA KU CINTA SELAIN DIRI MU


KU INGIN BERSAMA DENGAN MU SELAMANYA


WALAUPUN SEHINGGA KE AKHIR NYAWA


MUNGKIN KAU X MENGERTI


MAKSUD KU DULU PADA DIRI MU


KINI KU KAN MENYINTA DIRI MU ITU


SEHINGGA KE AKHIR WAKTU



gambar aku & en somi baru lepas kawen....so sweet...he he he puji diri sendiri

Rabu, 20 Mei 2009

Memori

Bila kuimbas lagi
Terusik peristiwa dulu yang mengguris hati
Terkulai-kulai diri bila cinta didustai
Oleh insan yang pertama aku sayangi
Bila aku kenangi
Hidupku tak lagi ceria seperti dahulu
Tiada lagi keindahan yang aku rasai
Ohh... selama ini teguhnya cintaku
Pada mu kekasih
( 1 )Oh oh oh...Tidak ku menjangkakan ini 'kan terjadi
Bila sidia undur diri dan memutus cinta
Alam kurasakan suram
Tiada lagi beri simpati
Oh oh oh...Ternyata kejujuran salah ditafsirkan
Rupa-rupanya di hatimu dia yang bertakhta
Mengikis semarak cinta yang telah kita bena
Seindahnya di syurgaKekasih...
Kita berdua menjalin kasih
Yang akhirnya terpisah jua
Ku rela kau pergi


eemmmm tau lagu ape? lagu illa sabri...tadi dengar kat pc, tiba2 aku teringat.....
lagu ni ada dalam filem gerak khas 1 yang mana filem yg paling ok banding ngan no 2 ngan 3...
memorinya....arwah inah suka sangat filem part lagu nih...kalau balik kije je, dia akan bukak part ni...terpaksa la aku dengar...tapi dulu dlm taun 2001 mana ada cite bes waktu siang...masa ni la kuar cite amerika latin yg panjang gile episod tuh..yg mula2 cite bes tu apa yek? eemm mis stres hermanes...betui tak aku eja ni...aku x la ikut sangat..cukup tengok 2 episod sminggu nanti korang da paham...mana x nya, satu episod utk satu scene je..gile tul la org yang wat skrip nih...

aritu aku ingat nak bawak kaset siti( arwah inah nye)..en somi ingat anak buah aku letak kat dlm beg dia sooo dia da tinggalkan kat pagar rumah...ho ho sampai ati tapi harap dpt di selamatkan cos aku da pesan kat acik...kenangan jugak kan...

kadang2 aku ingin skali bayangkan apa akan jadi kalau arwah inah ada lagi..tapi masa tu jugak akal aku kata jangan...x baik kan...dah ketentuan Allah semuanya...sooo cerita akan stop saat ...aaa aku x bole nak tulis lagi..sedihnya...

HARI ISNIN 15/12/03

HARI SABTU ARI TU AKU JENJALAN SENSORANG. INGAT NAK ALS PERUT NGAN YOGURT TAPI DAH EXPIRED. ALAS NGAN AIR KOSONG AJELAH. ARI TU JUGAK BARU TAU PEGI GOMBAK. SO TERPAKSA UBAH PLAN DARI KOTARAYA KE MASJID INDIA & SOGO. MEMULA CAM TAKDA MOOD. TAPI LAST2 ABIH DEKAT 2 RATUS. BELI BAJU NGAN SLUAR, TUDUNG APA SUME DAH 100. 100 LAGI AKU BELI CD METEOR GARDEN!!!!!!!!!!!!!!!! HAAAA SETAUN AKU SABAR NAK BELI. ARI TU PULAK AKU KATA KALAU JUMPA, AKU MESTI KLUAR DUIT. HAH KAU JUMPA PLAK. & KATA MESTI DI KOTA. DAH BELI X SABAR2 NAK TENGOK SAMPAI HABIS. EEEEEMMM KENE JAGA ELOK2 COZ ORIGINAL. BARU KALI KE-2 BELI YG ORIGINAL.
SERONOKNYA TENGOK DAO MING SHE NGAN SHAN CHAI(RUMPUT). KALAU LAH AKU BERCINTA MACAM TU KAN BESTNYERRRRR

en somi jgn trase ye..ini cite dolu2.....
ni aku paste dari catatan aku dulu...ada satu masa dulu citer mg ni memang famous...sampai aku ulang banyak kali gak...bila mg 2 kua, aku beli walaupun mahal...tapi citer part 2 memang x sedap...masa ni arwah inah kat kg...aku kat kl...sorang2...sume sorang2...kalau balik kg kena cal nak pesan ape @ dia cal bagi tau apa dia nak...aku tak pernah marah tapi kalau tak mampu aku tukar ngan menda len..yg penting majalah & apa yg dia boleh makan...banyak sangat yg dia x le makan...


lari dari topik...

ari tu amoi naik keta tolak dia...hiii macam2 la amoi ni...tonggang terbalik ngan keta dia..kalau nangis pun kejap je...skang da pandai cakap nak air, smalam pandai cakap nak nenen...smalam dok ulang video dia yg aku rakam dlm hp...pandai pulak tekan play je...sblm ni asik antar sms kosong kat pak lang dia...memperbanyakkan bil... hu hu bijak2...rasanya bulan depan masuk umah baru kot...duit ooo duit...amoi tetap anta kat mak dia...en somi x caya kat bb sitter len..bibik kak long? sorrrryy!!! kalau aku nak anta aku akan pastikan mira ada...xcaya langsung kat bibik ni....si adib aritu dia ajar makan nasi ngan kicap...ada ka...kok iye pun malas, goreng je la telor sbijik..bukan kak long x beli stok..saja malas tahap gaban..opps gaban org baik...malas tahap resaksa....

minggu ni nak g umah baru...da ada yg pindah pun...tppt pun da betulkan mana yg komplen aritu...nanti nak check betul2...umah tu tinggal kc je belum buat...sooo bulan ni da siap kot...
x yah byr sewa utk bln 6---dpt jimat skit...

Isnin, 18 Mei 2009

Rumahku lagi

ari sabtu ari tu ingat nak cucuk amoi...bila check balik rupenya cucuk chicken pox...dr pun kata x cucuk pun x pe, da kena pun....so aku & en somi pun malas nak cucuk..celcom x kaber..dlm sratus+++...so timbang & peksa perut je...amoi nih kalau p tempat baru yg xda muka2 yg dia takut, penat aku di buatnya...bukan dok diam..nak cakap ngan dr pun susah...berat skang 9kg++...ikut kata dr aida tuh, ok je walaupun x berat sangat cos aktif...ha ah aku da kata ngan amoi kalau da 10 kg nanti p minta dukung kat abah..ibu da x larat..

then gerak p mahligai yg bakal kami duduk 3 branak nih...
biasa la..da ada rumah sendiri, rumah first pulak, xcited memang terlebih..heh heh heh...
mula2 ingat nak servey je..p tengok lampu---yg nih x beli, tengok sinki, dapur, cermin bilik air, penyangkut towel---hoh hoh yg ni beli...eee geram tul...mestila sume nak baru, lawa kan...duit pun kluar "lawa" gak...

bila bincang balik ngan kontraktor, ada je menda nak tambah...biasala si chan ni ada je kata ini bagus , itu x bagus la...so harga ada mark up skit..hu hu ...duit lagik...masa ari jumaat ari tu ingat nak bincang tapi cos ada la sorang kasteme tuh...cam berlagak jek...en somi tanya macam tak nak layan sangat...padahal kali pertama jumpa kontraktor ni, pastu jumpa 2 kontraktor len...pastu x pueh ati gak jumpa balik si chan nih...soo nampak mcm si chan nih murah..ingat banyak sangat la reno nye...alah rm 18k jek...ingatkan 40k cam ada sorang jiran sederet aku tuh...jiran tuh x belagak pun...yela manusia len2...tapi please respect other people...soo sudahnya kami blah, esok baru jumpa...malas nak amek amoi lambat2...kecian anak aku nan sorang nih...

tadi en somi da dapat org nak pasang free lampu ngan kipas...aaa beshnya...jimat dekat 250...ini upah pasang jek...barang dia bole carikkan..soo x yah susah2 aku nak g carik lampu...just beli lampu gantung & lampu dinding je...smalam aku suh en somi tanya along rabun upah pasang brape....tekejuut aku...lampu 30, kipas 60...mahalnya chan tuh baru ..lampu 15, kipas 30...so camana nak tolon kawan nih...tapi x per..da ada yg pree ni, rembat jek..harap2 kije dia ok...kalau x ok en somi kena tanggungjawab..hoh hoh hoh....

Jumaat, 15 Mei 2009

Rumahku

skang konci da dapat...tapi defect banyak tul la...yg paling tak bestnya bumbung & siling bocor..masa ujan lebat aritu banjir bilik atas...hu hu sedihnya...ni jap g nak p las check pastu anta borang aduan...mungkin agak tergesa2 masa nak make up umah ni...biasala my sis kata mahal..tapi aku kadang2 rasa ok kadang2 rasa mahal...harap2 x ada hidden cost la...tapi normally ada...smalam si chan tu sebok call en somi, grill nak warna apa...aku kat coklet je la..aku memang suke warna coklet...senang..kalau itam kang x nampak pulak aku ngan en somi..nampak amoi je..he he nak wat camane kan...kang kalau wat plastik segery jadi m jacsen pulak...bersyukurlah apa yg kita ada selagi kita mampu


nanti nak kena beli lampu downlight, lampu gantung, lampu dinding & paling banyak lampu kalimantang hehehe... murah je tapi kalau da kumpul banyak2 ni skali beli...bengkok wei...
nak kena beli sinki, dapur emmmm cermin bilik air....hu hu aku sungguh 'kaya' nampaknya..
kipas je yg da beli...ni yg nampak, yg x nampak ni tak taula....

air developer kata minggu depan tapi x tau la kalau amek masa lagi...si chan ni sebok suh masuk air cepat2...sabar la dulu...nanti kang kekami ni kena bayar cepat pulak duit make up tu..

kekadang aku ngan en somi bengang ngan jiran yg tak reti bahasa nih...suka tul buang sampah kat tong sampah kami...sampah basah pulak tuh...ingat kami ni alam flora ke? pastu parking depan umah slalu kena amek oleh org2 luar yg kadang2 menumpang kat umah jiran2 ni...parking depan umah yg di tumpang x bole ke? nanti pagar aku x bole tutup cos impreza celcom parking kat situ...yela kami ni senyap macam x kesah je kan..tapi kami bayar sewa dan da kira hak kami kat situ...sooo sila la hormat sikit hak org len ye...ni antara sebab aku nak pindah cepat....

kesah amoi pulak...
meragam...nangis....jerit.....lentik2 badan....golek2 kat lantai...uiiii geram je aku & en somi....
tapi masalhnya nak kat aku je tu....smalam aku malas nak layan aku tinggalkan kat bilik nangis sensorang...tapi dlm ati sayu cos x penah aku bia dia cam gitu...en somi masuk pujuk dia tapi x mo brenti...pastu dia bangun cari aku...nampak je aku, dia pun nangis sayu..emmm alahai...
tu la hati ibu ni kan lembut....anak nan sorang nih..apa nak buat, sabar ajela..padahal nak tido je...
pastu masa nak tido tu meragam lagi...aku tengok je...kalau tepuk2 lagi le menjadi2...sumbat susu trus tido peluk aku..nape la amoi ni agaknya...2, 3 menjak ni menjadi2 dia punya angin kus2 ni...anak buah pompuan aku kecuali mira, sume ada angin kus2...keturunan agaknya...tapi harap2 amoi ni punya angin x lama....stress di buatnya..da le en somi ni memang kurang sabar...

parent aku & copit nak g umrah 27/5 ni...terpaksa aku ngan en somi amek coti cos pak teh da tersalah tarikh amek coti, along otw balik malaysia, acik da sampai bulan kang terberanak pulak, abang pulak kesian nak suh ...kije kilang skang x le main2...takut salah sikit kena notis 24 jam pulak...sooo yg terfree & senang nak suh, aku & en somi la...aku bukan x nak cuma coti aku ni da tak banyk...biasala amoi yg kadang2 x sehat, bb sitter yg nak bercoti gak...alamak coti sekolah ni...harap2 dia x mintak coti lama la...en somi 'sungguh rajin' kalau aku suh mintak coti...tapi kalau aku jadik ke pulau borneo nanti, siap le 5 ari street jaga...malasnya nak g...

Isnin, 4 Mei 2009

cuti yang panjang

kenapa cuti yg panjang? cos pengasuh amoi nak cuti, nak tengok grade anak dia kat mana tah aku da lupe...so 2 ari aku dok ngan amoi kat umah sewa...mula la wat perangai...cari kasut, ketuk2 pintu nak kluar..pandai bukak pintu bilik air pastu main air sampai basah baju...hii sabar ajela...mulut aku da terjerit...yg amoi pulak sengih jer..

ari khamis balik bkt bruang dulu...xda xtvt sangat...yg meriah tu biasala umah den la..spupu aku kawen...so 3 branak ni pegi la majlis kawen sebab lambat sampai da kena tinggal ngan kakak2 ku...gambar ni mula dgn muka mira...anak dara yang paling tua wat masa skang( hehe bukan tua umur tapi tua pangkat-sbg anak sdara paling tua) br je pas spm...








nyanyi dgn bersungguh2...kalau tengok video clip adala dengar director music tengah bg arahan..aka amir& aiman (adik & spupu dia jugak)...kecoh je...org len nyanyi, nyanyi sok sdiri.. xda org concentrate..yg kat blakang yg kecik2 tuh sume adik2 spupu aka anak sdara aku..he he he..yg melepak kat bawah pokok tuh penyokong dari jauh je..aku ngan kakak & en somi...panas wei masa ni...x dak angin..sepoi2 pun x da ...




nih sempat senyum lagi...




ni pengantinnya...yg pompuan tu spupu aku..muda 3 tahun dari aku rasanya


smalam kawan en somi saja singgah umah...entry ni pun sebab pembaca setia da komplen..mana report xtvt smalam..ni le dia ...gambar ni amatur yg amek...so paham2 ajela...



ni motor mejar lajak(razak sebenaunya)...org tua ni baru abis blaja kat australia..tapi aku lagi suka k5 dia yg dia jual dulu...motor ni tinggi..mira x brani nak naik..











ni motor baru en edi..k6..en somi da try motor ni..patutla ari jumaat balik lambat...ooo x mau citer ye...motor ninja ni warna ijau memang lawa...sesuai kot





gambar mira atas moto ni da ilang pulak...so tunjuk jugakla motornya je...






ni abang aku yg sorang..pemandangan kat blakang tuh biasa la kalau da ramai2 ni..baju x cukup tempat nak sidai...







mentang2 owner motor x nampak..posing baik je..ni mesti da usha mana motor yg lawa nih...
balik kg aku amoi x mo berenggang..penatnya asik nak berkepit je...aku nak amek air smayang pun melalak jugak...sabar je la...amoi x biasa ramai2 & takut dgn lelaki...bila da ramai yg balik baru nak round satu umah....da terlambat ..da nak balik pun
mak cite pasal kawan aku...kawan sekampung, satu skolah tapi len kelas...anak 4, da becerai rupenya..aku teringat masa sekolah dulu...dia ni ligat skit...tapi jadi teruk pas geng ngan org luar (mat motor mana tah) pegi sekolah tapi jap g tukar baju & naik motor x la gi mana...spm pun x brapa ok...pastu kawen sebab tangkap basah, dlm perut da 5 bulan...skang bercerai sebab x tahan somi x kije harap kan mak bapak...aku tau dia bukan jenis harap simpati org...yg aku kesal kan sbenarnya, kenapa x blajar baik2? kenapa x fikirkan mak(ibu tunggal) & adik2 yg len?skang hidup nya da macam mak dia yg dulu...sedih...
aku x kata hidup aku ini cukup baik...cuma sekurang2nya mak ngan abah da bekalkan aku ilmu, aku da tak susahkan hati diaorg lagi...ilmu itu penting...masa sekolah dulu penat cikgu suh blaja...kawan2 aku jarang sangat bercita2 tinggi...aku sdiri pun x tau nak jadi apa..tapi yg penting aku tak nak brenti blaja..kalau tanya kelas ujung, jawabnya senang, kalau x kije kilang kawin je...nasib baik kluarga memang suh blaja lagi... so kawen muda, kije mengarut2 ni memang x da dalam hidup aku...sebolehnya budak2 pas spm x yah suh kije..nanti da syok pegang duit da x mo blaja...macam mira...tapi da brenti cos x larat..penat..gaji ciput tapi kije 13 jam sari..badan pun da naik..ha ha ha xpe ada shape skit..kalau x macam playwood je..
bila nak dapat konci nih....lembab tul la...