Jumaat, 21 Ogos 2009

amoi ku

esok da start pose...taun ni aku rasa macam nak sambut ala kadar je...duit kekurangan...baju raya aku ngan en somi x redy pun...x taula kalau banyak beli last minit...perangai amoi skang memang menguji kesabaran...da elok2 pakai drypers, dia bukak..bila banyak kali bukak, ilang le gamnya...ooo stresnya...x tau la sebab aku ajar pakaikan cloth diapers dia jadi x slesa ngan drpers tu...

skang memang aku nak kumpul cloth diapers banyak2...senang & jimat utk jangka masa yg lama...memang rege yg paling murah pun rm 30...mahalkan tapi jangka masa panjang menjimatkan...

cuba beli, contohnya

tempoh pakai 6 bulan

4 jam 1 cloth diaper
24 jam=6 cloth diaper
katalah beli dalam 20 cloth diaper, rege lebih kurang rm 40
20 x 40=rm 800

kalau drypers regenya rm 36(susah nak jumpa rege ni)
satu bulan 2 drpers=rm 70
rm 72 x 6=rm 432

tempoh pakai stahun
cloth diapers=rm 800
drypers=rm 432 x 2=rm 864 (kalau drypers rege x naik, biasanya apa saja jenama diaper akan naik setiap 3 ke 4 bulan skali, sama cam susu)

so kalau utk jangka masa yg lama tu memang menguntungkan..pas ni utk 2nd baby aku x payah kua duit utk beli drypers & cloth diaper...di warisi turun temurun..he he he..jimat banyak ke sikit?

sebenarnya dari dulu sampai nak buah aku yg ke-3, si aiman memang pakai lampin kain tu...masa kakak berpantang kat kg, tugas aku mencuci lampin..kalau ada berak, kena buang, bersihkan dulu..pastu campurkan ngan lampin yg kencing saja & pijak2 bagi air kencing kluar...memang penat cos basuh tangan..kalau yak tu susah nak ilang cos mak2 ni makan benda yg kuning2..eg kunyit..tapi memang bersih & x da masalah ruam lampin langsung...dulu2 kan...skang sume senang..tapi macam penyakit la pulak...amoi ni x abes ngan ruam...x bole panas langsung...nasib baik ruam x kekal..kalau sejuk lelama dia ilang sdiri...aku x caya sangat ngan krim2 sapu, losyen ke...cuma pakai krim aloe vera amway je utk parut kaki amoi..ok gak cepat kecikkan parut..

ok la da lama x cite prangai amoi
-asal keta benti je nak dok kat abah-hanya bole masa aku x da & da nak sampai umah je ( en somi la ajar ni)
-en somi kluar keta, umah dia pun sibok cari kasut-mulut tu sebut acut-acut
-en somi borak ngan jiran, dia sibuk main paip air
-en somi mintak skit kue keling kat amoi-amoi geleng pastu tangan pegang kue tu jauhkan dr tangan en somi, tanda memang x nak bagi...seingat aku, aku & en somi x penah macam ni...ikut sapa nih..
-pantang tengok aku & en somi minum air pakai cawan- skang da bole kata expert minum air x kena baju
-takut kilat & nangis dengar guruh-xpe ibu ngan abah kan ada...
-macam mana bunyi kucing-mau mau
bunyi anjing-huh huh
bunyi bird-huh huh-he he sama la pulak..

maybe amoi lambat skit bercakap...tapi aktifnya kadang x terlayan..skang kalau cakap ngan dia, dia pun da faham cuma x tau nak balas je...mcm smalam aku bg tau dia kena tido ngan abah kalau adik da ada..amoi senyap & geleng2...aku kata dia tido lasak nanti kena adik..senyap jugak..pagi ni pulak aku kata nak anta school..senyap jugak ( x nak kot)...emmm payah ni...nanti nak kena training gi school jugak..

Selasa, 11 Ogos 2009

hari kluarga kat tiara beach

sabtu ngan ahad aritu ada family day ...along minta bawak anak2 dia skali cos dia kije...sampai pun da kul 12 so aku just daftar & amek kunci bilik aku & along...dalam kul 2.30 tu ajak budak2 ni turun mandi...biasala budak2 ni mandi x ingat ape da...amoi je yg susah skit...takut air pancut...kena duduk kat air tenang je...antara gambar family aku kat family day tu...sebab family aku ramai x sempat nak amek tau family org len...he he he







masa mula2 sampai...nak cari tempat reception...malas nak join games..nak rehat kat bilik je...ho ho panas kat pd nih....






ok la dapat studio room...abang & family datang...bawak lauk lagi sedap dari lauk resort nih..x terbukak slera aku..lauk tah ape2..amoi tengah pijak menu otel...abes koyak







aisyah & annur yg masuk game lompat katak...kalah..penat nak kejar..gambo faiz x da cos x termasuk masa snap...






amir, aku & amoi...masa mula2 duduk masa dinner...ok la senyap..pastu berjalan je...x larat aku nak layan





hu hu hu lamanya ucapan yg x abes2 tuh...anak buah aku yg kelaparan & kebosanan...kami2 yg kat blakang bukan dengar pun...ye la datang nak sronok je..yg bosan tuh sori le nak layan...anak buah ngan en somi banyak layan xtvt kat pentas awam...lagi best




xtvt amoi...tah ape la yg di pandang tu...




mandi time..tapi takut air pancut..en somi nak jugak dok kat situ...si amoi memang x nak turun main sendiri...tah apasal tah




kalau dok camni bole la...tapi kejap je...pastu peluk balik





ini antara anak buah aku yg da bujang...badan cukup smangat...just amir je yang nampak tinggi tul..




yg tengah main belon ni adib...yg sluar kuning tu amar, abang dia..yg tengah daki gelongsor tu pulak daus...




da check out , g pd pulak...budak2 da jumpa air memang wajib mandi...x kirala panas terik ke x...




mas ni survey dulu...yg baju oren tu adam...x padan ngan kecik...nak ikut jugak..tapi along x bagi...ayah dia belikan ball suh main ngan amoi...ok la...da x ganas senang jaga...





amoi dgn ball nya...suka betul dia main...ptg kat umah nak g pasar malam pun bawak ball...esok nak g umah bb sitter pun bawak ball..hu hu bukan apa nanti berebut penin mak dia je...nampak tak meja kosong tu...mula2 abang aku lepak baca sok khabar, pastu datang sekumpulan budak mlayu yg x reti bahasa ni slamba je letak barang2 pastu x cakap apa2 ngan abang aku..konon halau le...memang kurang ajar...kalau da negeri tut ni satu kaum dia memang menjadik2 le perangai...sakit ati tengoknya....kita pandang pun dia buat macam bodoh tongong, piang...hek eleh blah la...satu group budak lelaki mlayu jugak..pun wat sakit ati je...buat2 buta cemer..amoi ngan adam tengah main bole pulak round2 motor buruk dia kat sini...pastu pasang khemah kat tempat tu...hiii geram...rasa macam nak halau je mangkuk2 ayun yg bodoh ni...x pe la hari tu hari dia...