Khamis, 17 September 2009

cacatan sebelum balik raya

aritu ada amek gambo perkembangan terkini kaki amoiku ini


kalau ikut kronologi...masa ni first day kena...just nampak kulitnya yg mati..sooo aku rasa maybe x teruk cos dia main cam biasa...just x bole nak bengkok kan jari je & x merengek langsung...but i still sad



sbenarnya bukan kulit je tapi dagingnya pun mati jugak...nasib baik x parah sampai ke tulang


ha...yg ni pas 3 minggu kena.. aku mmg rasa sedih sangat...kaki amoi ni bila nak elok...masa amek gambo ni, kaki amoi da kua darah banyak mungkin masa cuci tu terkena kat salur darah...masa ni pulak kena jangkitan tangan kaki mulut tu...tiap kali cuci kat klinik mmg nangis...aku pun mmg da berair mata..da x bole nak kata ape...tapi amoi mmg kuat..dia x rasa takut nak g klinik, cuma da duduk kat atas katil tu br muka cuak...da siap balut dia senyap & then bole main cam biasa...terubat skit rasa hati...tapi masa ni aku mmg penat & x da mood nak g kije...asik doakan kaki amoi x berdarah.. masa ni banyak masa kat umah je...nak kuar pun x da mood, lagi pun takut jadi apa2 kat kaki dia




ni gambo terbaru kaki dia..alhamdulillah...memang berparut tapi makin ok..hari2 letak gel aloe vera...rupanya kuku dia mati...masa nak potong kuku baru prasan...dia pun x bagi usik kukunya...aku bersyukur sangat...dulu ada terfikir kenapa kami kena dugaan ni...tapi kami saling menyabarkan antara satu sama lain...banyak masa kami luangkan utk amoiku...amoiku yg da makin cerdik & ceria...pada bbsitter kami x simpan apa2 rs yg x puas hati..aku just citer kat bibik sbelah umah lama je, tu pun en somi x bg...x mo org kata macam2 kat dia..tp smalam jiran lama tegur kaki amoi...mungkin tau dr mulut bb sittter kot...



ni muka amoiku yg x mandi...skang anta aku dulu baru anta dia...pasni nak cuba anta taska pulak..susah betul nak suh duk diam nak amek gambo...pastu nak tengok gambo yg di amek...


ha...sbenarnya baju baru...sibuk betul nak pakai...en somi le bawak g pasar ramadhan, pastu amoi ni da nampak baju trus amek...en somi ni pun beli kan...hai sabar ajela


ni tengah main belon babob dia...mmg skit2 babob je...


yea yea sok balik kg..tapi balik bkt bruang dulu...ari sabtu baru balik umah den yg den ghindu amat ni..abah da amek buluh lemang smalam..kecian sorang2, semput skit...copit x balik lagi...arini mak rendam beras pulut sok nak wat tapai..im kata aku x bole makan? he he sapa kata aku x le makan..akan ku cuit sebungkus dua skali makan...insyaallah ok...tapi kena beringat...masa pegnenkan amoi, sebabkan makan banyak makanan yg berasaskan pulut, perut aku banyak angin sampai x le tido..hu hu sakit, amoi pun asik menendang je..pas amek ubat ngan mc br ok..
pagi ni, masa tengah sahur..ada bunyi org tengah turun tangga...hai tido awal maknanya bangun awal la jugak...trus minum air masak..haus kot si amoi ni..pastu makan sesama...smenjak bulan pose ni, dia mesti pandang seat blakang masa ambik waktu balik...cari kue le...cam best je makan...sampai en somi pun cam terliur tengok amoi makan..he he...

pagi ni ingat da kurang keta...tapi kurang sikit je..soo kad aku merah...ms otw tuh nampak sj bus ni da le laju pastu hon kat motor suh ketepi and then bg signal kiri pulak nak brenti...ho ho kurang ajar betul...apa yg nak nak di kejarkan sangat..kang x pasal2 jd len..kalau tengok dari jauh nampak cam indon je drivernyer ...bas metro ngan sj bus ni mmg kebanyakan kondukter, pemandunya indon...terlintas la jugak soklan ni...camana diaorg leh dapat kije? dapat lesen kat sini? kalau good manner ok la tapi bole kata semuanya sebaliknya...isu kat sana pulak pasal tarian pendet...aku pun x tau apa rasionalnya org kat sana tu ngamuk sampai nak membunuh..walhal org dia kat sini idup aman, mewah...kalau review blog...mmg ramai yg marah...tapi seeloknya kita jgn cepat melatah...fikir dgn tenang..hasilnya pm kita ok je jawab...tak ada ayat yg balas balik apa yg diorg cakap kat kita...
manusia ada macam2 jenis..org malaysia terima baik sesiapa pun masuk kat sini...tapi kaum pendatang ni yg slalu buat hal...cukup tengok kat 999 kat tv3...brape ramai penjenayah warga asing kat sini...harap2 anak2 & cucu cicit kita sempat menikmati keamanan, keindahan malaysia ni..jangan la hendaknya pemimpin kita ni bertelagah sehingga timbul masalah di kalangan masyarakat kita...
apa pun aku wish kat sapa2 yg review blog ni "selamat hari raya, mohon ampun & maaf kiranya apa yg aku tulis slama ni ada menyinggung prasaan sesiapa" selamat pulang & balik dari kampung ye tawan2...

Selasa, 15 September 2009




kalau en somi ingat...gambo sape ni? heh he he...gamba den la masa tgh bergetah dulu...kurusnya aku masa tu(sesi puji di sdiri)...seingat aku, masa aku duduk kat umah along, aku jarang makan lebih dari pukul 9.30mlm...pas balik kg muka mesti tembam, perut pulak buncit skit...so dlm 3 ke 4x sminggu waktu malamnya aku akan buat senaman kaki, skipping & pumping selama 15 minit...lagi 20 ke 30minit aku akan menari apa gaya yg aku suka...memang badan fit, bentuk pun ok...


tapi bila da dok umah sewa..camana nak exercise depan roommate...pastu ari2 balik mlm cos ada projek kat opis...hu hu sikit demi sikit my badan naik...mana x nya makan bege 2ke 3x sminggu, malam pulak tu...kebetulan en somi masa tu da start ajak kua..alamak abes diet sihat...masa ni tabiat makan bertukar...endingnya dr berat 50kg, nak masuk tetap(kije) naik 54kg...sblm pegnen 57 kg...masa tunggu ari dlm 72kg...abes pantang 62 kg...hu hu mcm mana nak ilangkan 5 kg nih??? skang 18 weeks 62 kg...bulan pose bole la...pas pose siap le aku nih...
gambo masa da sampai bulan masa pegnen kan amoi..besau rasanya perut ni..skang pun trase cam besar tp nape owang dlm tren x bg aku duduk? ha ha tak peh ati boto la...

Isnin, 14 September 2009

raya dulu & sekarang

sedar x sedar, ujung minggu ni da nak raya...taun ni raya kurang cikit blanja cos x da bunus...huhu..tapi kita harus bersyukur cos rezeki belum putus kan...

teringat raya masa kecik2..start 1 hr pose aku da kira brape ari lagi nak raya..he he budak2 biasa la..dapat baju kurung & gaun spasang, kasut baru & stokin baru...tapi sbenarnya bukan setiap taun dapat yg baru...aku & arwah adik pernah pakai baju kurung 3 taun berturut x tukar...sampai senteng kainnya...mak akan simpan baju raya ni dlm almari & kalau x cukup duit, kena la pakai yg taun lepas punya...aku & arwah adik x pernah meminta2 sangat...mak masa tu garang..takut nak tanya...masa tu apa yg bole buat cuma berangan...aku nak yg macam tu, macam ni..cuma kami 2 beradik je tau apa yg di inginkan...smpai skang aku ingat sluar celoreng yg di idamkan...bila tengok kawan2 len bertukar ganti bajunya...kadang2 pagi baju len, petang len..jeles? memang ada tapi bukan nya masalah besar nak fikir..

lama2 aku da x kisah aku ada baju baru ke x...bila da kije ni baru ada rasa nak sume baru...start arwah inah sakit sampai pegnenkan amoi, tiap2 taun aku belikan mak, abah, copit, arwah inah & arwah nenek baju baru...rasa puas sangat bila kami ni sedondon sama..lama2 mak ngan abah bising..x payah beli baju, almari da penuh...he he..tapi kami anak2 ni x tau nak beli apa, beli jugak le baju...jubah utk mak, t shirt utk abah...copit ni bg duit je...bukan apa penat aku pilih baju pastu x pakai...rugi duit aku je...

bila di ingat balik...memang roda sentiasa berputar...kadang2 kita dia atas, kadang2 di bawah..kalau beringat balasannya baik, kalau sebaliknya..faham2 aje la..sentiasa bersyukur dgn apa yg ada...tak ada hari yg sial @ suwey...itu semua kepercayaan karut je...

dulu2 masa nak umumkan hr ry yg paling berdebar...haha..kalau esok ry tp rendang & adik beradiknya x siap, camana kan..tapi itu org tua, kalau budak2 siap doa banyak2 esokla raya...kalau gelap, esok still pose(ramalan sdiri)...kalau jadi raya, tu yg best..mula la kluarkan baju, kasut nak pakai esok...hu hu bestnya masa tu...pastu g umah kawan2 ajak beraya sama..round satu kampung..pastu kira duit raya...walaupun nilainya x sbanyak skang tapi puas + sronok...bukan duit yg penting tapi kepuasan berhari raya..skang malam raya pun best gak, ada takbir dr umah ke rumah...amoi lum bole join lg...sume anak buah ku ni berlumba2 nak g...bukan sronok bertakbir tapi nak kumpul duit raya...

rancangan tv pun di nanti jugak...masa ni filem2 best ke x best ke sume nak kena tengok...rancangan tv dulukan minimum je...x macam skang berlambak2 sampai x tertengok...tambah2 ada astro, lagi le...x payah kluar beraya, dok kat umah tengok tv..dapat duit jugak...boringnya...

jom citer pasal kue ry pulak...aku paling fobia bila dengar bunyik kecepak kecepuk pagi2 buta...mak nak buat kue baulu...alamak..nasib baik aku kena dlm staun dua je...kakak2 ku,hehe tiap2 taun kena pukul telur+gula+len2 sampai kembang...aku banyak kena jaga masa bakar...huuuu panas especeli kat kaki...nak kena jaga api atas & bawah..juadah len yg mencabar ialah penganan(dodol) & benghajik (wajik)...aku suka dodol dr wajik tapi buatnya sama susah...nasib baik mak da x nak buat masa kakak & abang da kije/blajar kat u...slamat aku dr mengacau 4/5jam tu..tingat masa masak wajik..mak busu suh aku letak wajik dlm sepiring kat umah nenek..aku heran ni, nak buat apa asing pulak..ropenya ada org x pose...da arwah pun orgnya skang..

kue len yg senang cam kue bangkit, bangkit kelapa (resepi mak), maruku, rose(tensen aku klu melekat)& mini popia..emm alahai nampak senang tapi penat nih aku kena buat sorang2...mak sediakan bahan je..arwah inah slalu mengelat, yg tinggal aku terkulat2 sensorang...skang da x da sapa nak tolong mak buat kue ni...so biasanya mak wat maruku je & tapai kalau rajin...

hidangan wajib tiap taun ialah lemang ngan rendang ayam & daging...kalau sume balik cam taun ni, insyaallah pagi raya ada lontong & nasik impit...sbelum ketupat nona/adabi ni ada, cara nak buat nasik impit adalah masak nasik lembik pastu letak dlm bekas besar cam bekas lauk ketering tuh, alas & letak pemberat kat atasnya..cthnya macam tapak batu giling...huhu berat gile wei...itula asal nama nasik impit ye anak2..skang senang, rebus je nasik tu lama2...

kalau citer pasal beraya skang..kami sume x makan banyak sampai umah mak itam...sedap kat sini...he he memilih tempat...mak itam pun kalau kami adik bradik x datang mula la risau, sapa nak makan kat umah dia ni...tapi hidangan ni yg best masa raya ptama je, raya kedua nak carik nasik jugak...lauk sardin pun xpe...

apa pun raya dulu & skang memang jauh bezanya...serba serbi beza..beraya kat umah mentua pun ada beza gak walau satu negeri

Selasa, 8 September 2009

x da tajuk lagi


aku dlm mood kemalasan nak g seminar ni...ari ni just sesi soal jawab je...ngantuk tul kalau dengar jepun speaking bi...longhat dia mmg x ilang..lagipun itu tangga berjalan tuh servis dr tengahari smalam sampai ke pg ni..wa penatnya...smalam ms tunggu en somi kat stsn cheras aku da nak nangis kepenatan...ubatnya cuma tido je...balik umah cukup sakit serba serbi...kaki, pinggang, badan..kecian adik dlm perut, sabar ye macam ibu ni...


nak cite pasal amoi g soping la...niat sbenar nak cari baju aku...tapi apa yg berkenan sume x fit ngan badan aku ni(he he nampak perut je)..lengkap la baju, kasut & sandal si amoi ni..masa cuba sandal tu dia da x nak bukak..so en somi suh cashier tu potong tali & pakai kat amoi...masuk kedai jual toys..amoi da amek satu bear & nak kuar trus...amboi2 sabar ajela..aku suh tukar yg murah skit, so amek la spongebob kecik...ok la...penat sbenarnya layan si amoi ni..ada satu masa en somi terlepas pandang, takut jugak la masa tu..nasib baik sales girl kat situ bagi tau...rasanya pasni ajak along @ aku sorang je gi soping...senang ati skit...


sepanjang aku naik tren ni, hanya skali org offer aku duduk...hu hu penat..aku kena pakai baju pegnen ke?rasanya bj kurung muat lagi sampi pas raya...berat x naik..mungkin turun skit nanti..akceli agak fobia bila check up pas raya, cos badan aku ni akan naik berkilo2 lebih had...harap2 x kena minum air gula...aku pun da tanya dr mimi tu, dia kata masa 8 bln baru tengok balik cos masa first bb alhamdulillah ok..berat just 3 kg je & xda penyakit yg hinggap kat aku & bb..tapi hanya Allah yg tau betapa seksanya bila kita betul2 berselera nak makan tapi kena hadkan..masa tu susu pun amat sedap...skang susu ni x bole nak masuk..spanjang bulan pose ni x minum susu langsung...tu yg sakit2 badan ni..


bila klik2 blog ni, jiran depan umah telah menambah blog ni dlm blognya..time kasih atas salam perkenalan...maaf kalau aku ni agak senyap...biasanya aku memang kadang2 segan nak beramah mesra...langsir yg asik tetutup tu ada sebabnya...sebabnya aku x da langsir putih..hu hu kalau aku selak kang nampak trus kedapur...so bukak skit je...harap2 menjadi le projek aku nak beli mesen jahit...bole aku jahit sdiri langsir yg simple2 ni...nak tempah pun kena berganda2 rmnya...