Khamis, 17 September 2009

cacatan sebelum balik raya

aritu ada amek gambo perkembangan terkini kaki amoiku ini


kalau ikut kronologi...masa ni first day kena...just nampak kulitnya yg mati..sooo aku rasa maybe x teruk cos dia main cam biasa...just x bole nak bengkok kan jari je & x merengek langsung...but i still sad



sbenarnya bukan kulit je tapi dagingnya pun mati jugak...nasib baik x parah sampai ke tulang


ha...yg ni pas 3 minggu kena.. aku mmg rasa sedih sangat...kaki amoi ni bila nak elok...masa amek gambo ni, kaki amoi da kua darah banyak mungkin masa cuci tu terkena kat salur darah...masa ni pulak kena jangkitan tangan kaki mulut tu...tiap kali cuci kat klinik mmg nangis...aku pun mmg da berair mata..da x bole nak kata ape...tapi amoi mmg kuat..dia x rasa takut nak g klinik, cuma da duduk kat atas katil tu br muka cuak...da siap balut dia senyap & then bole main cam biasa...terubat skit rasa hati...tapi masa ni aku mmg penat & x da mood nak g kije...asik doakan kaki amoi x berdarah.. masa ni banyak masa kat umah je...nak kuar pun x da mood, lagi pun takut jadi apa2 kat kaki dia




ni gambo terbaru kaki dia..alhamdulillah...memang berparut tapi makin ok..hari2 letak gel aloe vera...rupanya kuku dia mati...masa nak potong kuku baru prasan...dia pun x bagi usik kukunya...aku bersyukur sangat...dulu ada terfikir kenapa kami kena dugaan ni...tapi kami saling menyabarkan antara satu sama lain...banyak masa kami luangkan utk amoiku...amoiku yg da makin cerdik & ceria...pada bbsitter kami x simpan apa2 rs yg x puas hati..aku just citer kat bibik sbelah umah lama je, tu pun en somi x bg...x mo org kata macam2 kat dia..tp smalam jiran lama tegur kaki amoi...mungkin tau dr mulut bb sittter kot...



ni muka amoiku yg x mandi...skang anta aku dulu baru anta dia...pasni nak cuba anta taska pulak..susah betul nak suh duk diam nak amek gambo...pastu nak tengok gambo yg di amek...


ha...sbenarnya baju baru...sibuk betul nak pakai...en somi le bawak g pasar ramadhan, pastu amoi ni da nampak baju trus amek...en somi ni pun beli kan...hai sabar ajela


ni tengah main belon babob dia...mmg skit2 babob je...


yea yea sok balik kg..tapi balik bkt bruang dulu...ari sabtu baru balik umah den yg den ghindu amat ni..abah da amek buluh lemang smalam..kecian sorang2, semput skit...copit x balik lagi...arini mak rendam beras pulut sok nak wat tapai..im kata aku x bole makan? he he sapa kata aku x le makan..akan ku cuit sebungkus dua skali makan...insyaallah ok...tapi kena beringat...masa pegnenkan amoi, sebabkan makan banyak makanan yg berasaskan pulut, perut aku banyak angin sampai x le tido..hu hu sakit, amoi pun asik menendang je..pas amek ubat ngan mc br ok..
pagi ni, masa tengah sahur..ada bunyi org tengah turun tangga...hai tido awal maknanya bangun awal la jugak...trus minum air masak..haus kot si amoi ni..pastu makan sesama...smenjak bulan pose ni, dia mesti pandang seat blakang masa ambik waktu balik...cari kue le...cam best je makan...sampai en somi pun cam terliur tengok amoi makan..he he...

pagi ni ingat da kurang keta...tapi kurang sikit je..soo kad aku merah...ms otw tuh nampak sj bus ni da le laju pastu hon kat motor suh ketepi and then bg signal kiri pulak nak brenti...ho ho kurang ajar betul...apa yg nak nak di kejarkan sangat..kang x pasal2 jd len..kalau tengok dari jauh nampak cam indon je drivernyer ...bas metro ngan sj bus ni mmg kebanyakan kondukter, pemandunya indon...terlintas la jugak soklan ni...camana diaorg leh dapat kije? dapat lesen kat sini? kalau good manner ok la tapi bole kata semuanya sebaliknya...isu kat sana pulak pasal tarian pendet...aku pun x tau apa rasionalnya org kat sana tu ngamuk sampai nak membunuh..walhal org dia kat sini idup aman, mewah...kalau review blog...mmg ramai yg marah...tapi seeloknya kita jgn cepat melatah...fikir dgn tenang..hasilnya pm kita ok je jawab...tak ada ayat yg balas balik apa yg diorg cakap kat kita...
manusia ada macam2 jenis..org malaysia terima baik sesiapa pun masuk kat sini...tapi kaum pendatang ni yg slalu buat hal...cukup tengok kat 999 kat tv3...brape ramai penjenayah warga asing kat sini...harap2 anak2 & cucu cicit kita sempat menikmati keamanan, keindahan malaysia ni..jangan la hendaknya pemimpin kita ni bertelagah sehingga timbul masalah di kalangan masyarakat kita...
apa pun aku wish kat sapa2 yg review blog ni "selamat hari raya, mohon ampun & maaf kiranya apa yg aku tulis slama ni ada menyinggung prasaan sesiapa" selamat pulang & balik dari kampung ye tawan2...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan