Selasa, 27 Oktober 2009

eksiden? takutnya..

blog ibu faiq & ibu chem back to normal...he he beshnya tengok gambo anak2 ni...

smalam dengar kat buletin utama pasal eksiden..soo pagi ni aku carik kat berita harian apa butirannya...sedih..org len nye pasal org len yg kena...dah tu sume meninggal...bayangkan bapak nampak anaknya yg da meninggal masih tersepit dlm keta...utk pemandu saga tu aku rasa toksah bawak keta lagik...ko dah tua, tumpuan da kurang...maaf la kalau kasar skit tapi kadang2 kita kena fikir logik samaada kita ni masih mampu bawak @ tidak...kalau x yakin toksah susahkan org..macam aku yg masih x yakin...

aku x yakin ada sebab..
masa taun 2001, aku, arwah inah & family acik eksiden..sebabnya kecik...just nak elak lobang & sebelah ada keta...yg aku prasan meter keta dlm 90 ke 100...mungkin agak laju...tempat kejadian kat depan surau saujana impian...keta langgar devider & terbalik ngam2 kat u-turn..dulu2 kat saujana ni setiap taman ada u-turn cos kat trafik light skang jalan mati...highway pun baru nak buat kut..aku still ingat macam mana rasa berpusing...masa tu fatimah tido kepala kat peha aku... arwah inah terkeluar ikut cermin blakang & terduduk...fatimah betul2 kat bumbung sbelah cermin pecah..aku masih terbalik dgn kaki ke atas..acik & cik mee pun sama tapi diaorg pakai sitbelt..kebetulan cik mee tegur acik suh pakai sitbelt sebelum tu...arwah inah yg mula2 panggil nama satu persatu...masa ni memang gamam...rasa lost...alhamdulillah kami x cedera sampai ke klinik...cuma sakit2 badan...cik mee je bengkak kepala...tinggi sangat, kepala pun terhantuk kat bumbung...tujuan nya cuma nak g makan pengat durian je kat umah along kat impian gemilang, mak yg masak...after 2,3 jam aku nangis...sbenarnya x sure nape tapi after that rasa release...mungkin tangisan bersyukur kot...pasal eksiden ni x bagitau abah ngan mak pun cos takut terkejut...rasanya pas 2 minggu kot arwah inah bukak mulut masa balik kg...mak ngan abah rasa terkejut & bersalah...yela pasal mak yg buat pengat tu...tapi kitaorg pujuk...da nak jadi...tapi tu la sampai skang aku mmg still takut nak bawak...soo en somi still mandatori ke kena amek lesen?he he...

pagi smalam amoi nampak lesu...alamak kepala da dedar ni...tapi cos da smpai opis aku anta jugak...bila amek petang smalam pun sama...x bape aktif...nak manja ngan aku tapi x bole la baring atas aku..majuk pulak...then dlm kul 9 tu aku mandikan..badan x la panas sangat tapi nak cepat turunkan suhu...tiba2 masa mandi tu dia terduduk & kepala terkena kat mangkuk toilet..nasib baik mangkuk tertutup, so kena bahagian yg penutup plastik tapi sakit jugak la...hu hu kenapa agaknya, pening ke?..en somi da nak marah tapi apa yg aku bole buat? pujuk je la sampai ok...satu prangai amoi yg menyenangkan ialah kalau sakit macam manapun dia jarang nangis lama...cuma meragam aritu je yg pecah rekod...

pas mandi, panas badan still ada...bagi ubat & letak kain basah kat kepala..tapi dia x suka letak kat kepala...bayangkan letak kain kat pipi belah kanan & dok kat sudut sofa dgn muka monyok...he he apa patern ni?alhamdulillah x mragam & pagi ni aktif sungguh...aku lebih risau kalau amoi x aktif..malam tadi aku da fikir nak el je tapi tengok ok & dgn bangganya aku x punch merah..haha da sminggu merah...tq en somi yg sanggup bangun awal walaupun kije sampai 4 pg...

krol sms 1.30 pg utk bgtau istri da slamat bersalin 8 mlm ari ahad..ari ahad? bertuah punya kawan...kalut kot nak jaga amana lagi..maid pulak rasanya x sampai lagi...uii lama..aku rasa pasni pun lama nak tunggu cos sorang maid da mati kena dera...pssst prasan x kes dera maid ni biasanya satu kaum je yg buat...no komen la..

Khamis, 22 Oktober 2009

aku sayang amoi & bigger dot

hari selasa hari tu kita di kejutkan berita penderaan kanak2 perempuan...start aku dengar sampai skang ni, so curious....why mak yg ngandung, lahirkan dia x protect dia? apala salah budak kecik yg x tau beza buruk baik, bercakap pun kadang2 x lengkap...memang hati binatang la mak dia ni..tapi binatang pun sayang anak...aku marah org2 macam ni...amanah allah itu patutnya di jaga...memang yg mendera tu org len...soo x payah fikir pasal lelaki tu..doa aku biarla dapat hukuman setimpal...

yg aku kecewa sangat ialah mak dia...dlm harian metro, state nama kanak2 ni alia aiman...mlayu rupenyer...mak yg mengandung, melahir, menyusu, berjaga siang malam...tiba2 bila dapat pakwe len lupa kat anak...cuba nak tutup kesalahan jantan "tut" tu...aku x rasa penderaan tu berlaku dlm satu hari...mesti da lama...takkan mak dia x prasan...kalau amoi setiap kali amek dari umah bbsitter,aku mesti belek2 muka, tangan...kalau bersihkan badan dia, aku check kaki, badan sume...kalau ada kesan nyamuk pun aku da bising, apa lagi kesan yg besar...kalau sedara aku le ni...mmg sampai mati pun aku x ingin nak jumpa...

kadang2 sejahat2 manusia pun x buat anak kecik macam ni...sedihnya aku...x dapat nak bayangkan perasaan anak tu...

kejadian ari sabtu
aritu masa lepas iron tudung, aku bawak amoi ke dapur..dlm sibuk2 tu xprasan amoi naik & main dekat seterika tu...then bila dengar dia nangis aku ni berlari naik tangga...memang rasa takut sangat bila dia duduk sbelah seterika...aku tanya mana sakit...amoi tunjuk tapak tangan kiri tapi x nampak pulak kesannya...trus aku amek telur dlm peti ais, kacau skit & suh amoi celup tangan...senyap..suka pulak main2 ngan telur sejuk tu...alhamdulillah memang berkesan...x da parut langsung...lagipun iron tu da kurang skit panas masa kena...tapi bila bayang balik aku yg boyot ni belari naik tangga..ho ho entahlah...yg aku tau amoi slamat...x da fikir len...betapa aku sayangkan amoi...even anak buah aku pun still peluk cium lagi yg moncet2 ni...

smalam en somi citer pasal dera2 ni jugak..kat blakang umah kg dia...baby macam amoi tapi boy...kesian..cedera masuk icu tapi bila kuar rupanya mak dia dera lagi sampai arwah...siap fitnah kata bapak yg buat...skang da kuar penjara pun bapaknya...aku tanya cerai x? en somi kata cerai tapi last nampak dia tengah berdating ngan budak kilang...nasib ko la budak kilang kalau kawen ngan org gila ni...yg ni x tau nak nilai macam mana prangainya...da le dera anak sampai mati, fitnah suami sampai masuk penjara...tapi ingatlah kalau allah sayang kita, kita akan di hukum kat dunia kalau buat salah...kalau x di hukum tu faham2 ajela..cepat2 la sedar diri & taubat..

bigger dot da start kicking & pusing2 wat senaman regangan...smalam aku lipat baju amoi yg aku nak turunkan kat bigger dot...banyak baju yg x da sluar...beli kat uo aje la...stakat 2-5 ringgit je...aritu g maidin jalan silang...baju baby? uii mahal..baik beli kat uo...beza sampai 5 hinggit...uo ada masa dia jual murah je kalau nak abeskan stok ni...bole beli skali banyak...

ari slasa aritu en somi call owang wat wardrobe...nak buat ngan chan tu mahal sangat..so mintak tanya ngan pakistan ni...dia ukur & kira2 mula2 3k then normally aku le yg suka mintak kurang..dpat 2.8k...kira okay la rasanya...then tanya nak tutup bawah tanggan ngan kayu ni bape dia amek...ukur & kira2 lagi...dia 800...hah murahnya dari si chan nak 1.5k...so trus decide amek ngan dia & of cos le aku mintak kurang lagi...so total dlm 3.2 je...save banyak jugak...kalau mana2 jiran aku yang baca ni nak no tepon dia, nanti aku bg...dia pun amek tempahan perabot kayu, cermin & mungkin bole jadik interior design...rege kira ok & yg aku x pueh ati kat chan tu pasal pemegang kc aku tu sbenarnya dlm 0.90 sen je! tula mana kita tau kan...bukan ape..aku penah tersepit kat situ...kecik sangat..

Jumaat, 16 Oktober 2009

pelbagai tajuk

yea...yea ari jumaat...sok lusa mmg x masak le aku...banyak open housekan...smalam acik mintak aku sponsor kek...mula2 aku senyap...bukan apa fikir...budget aku ni x termasuk kek sbenarnya...then bila fikir dlm lagi..xpe la sesekali...fikir lagi dalam...kalau ikut perancangan umah acik mungkin malam baru jejak...so aku nak beli kek kat sini x bole, kat sana x tau pulak kedai kek yg ok...biasanya beli kat secret recepe je...cos sedap & x bole makan lebih cos muak...he he ok le utk kami yg ramai nih...tu lah dilema pulak...nantila fikir lagi...

lama x citer pasal amoi...
aku=nanti taun depan baby sayang adik ye?
amoi=geleng/anak(x nak)
aku =nanti baby kawan ngan adik ye?
amoi=geleng/anak
alamak...just wait & see ajela taun depan

smalam..
aku=baby...ibu peluk abah
amoi senyum & turun..peluk sama(bayangkan dia letak pipi kat blakang en somi & peluk)
aku=baby.. ibu sayang abah
amoi pun ikut jugak...he he he abis melekat krim roti kat pipi en somi...

smalam en somi kije & biasala x tau abes kul bape...aku pun janji ngan along balik same & amek amoi...memang agak susah kalau anta anak kat umah lama ni...cos aku x bole naik pengangkutan awam, kena naik keta jugak...nasib baik along tu kakak sulung aku yg take care...camana pun dia cuba tolong adik2nya & salah sorang nya aku le..

cinta ....
cinta memang sesuatu yg indah...sesiapa yg di lamun cinta, matanya bercahaya, bibir sentiasa manis dgn senyuman...kata2 bak madu..tapi bila di landa masalah...fuh! dunia rasanya x adil...muka nampak kelat...kata2 yg kadang2 macam pisau, kadang2 membisu...seolah cinta itu lah nyawa...tapi life must go on...try think positive...jgn biar cinta yg buta mengaburi pandangan...ingatlah...ada agama yg mesti di junjung..ada keluarga yg harus di jaga..ada kawan yg setia...ada kerja yg menampung kita...jangan kerana cinta kita lupe semua ini(khas buat kawan en somi)

my little dot da jadi bigger dot..asik kicking je, especially kalau space kena amek si kakak...still kicking masa menaip ni...ibu doakan adik baby ni lahirnya sihat, cukup sifat & comel like his sister before...kali ni rasa macam lebih bersedia...aku bersyukur kerana kesihatan yg di anugerahkan Allah swt, aku mampu bekerja, menguruskan amoi & en somi, membersihkan rumah & lain2...aku juga mampu membaca, memahami & mengingat...cos masa amoi aku x mampu buat semua ni...

masa pegnen amoi
-rasa mengah & penat, selalu tidur
-sakit bahagian tulang cenungging(seksa wei)
-x dapat menumpukan perhatian pada bacaan, kawan2 bercerita & ingatan yg lemah
-kepala rasa seperti khayal & pening sehingga 3-4 bulan amoi lahir
-muka x bermaya & x bole window shopping sorang2..eg uo, sogo masa waktu kije
-x bole berpanas nanti sakit kepala & demam
-banyak mc-wajib kot(he he he)
-manja..slalu merajuk, menangis
-masa ni en somi jadi pandai buat kije padahal sebelum ni memang sebaliknya..basuh baju & basuh pinggan..masa ni jarang masak...banyak beli je
-suke minum milo..x suka soya

pegnen bigger dot(stakat 5 mth++)
-rajin buat kije umah & masak(jarang beli kat luar)...tapi kalau terlebih rajin esoknya melepet jugak
-jarang penat & tido siang bole kira(x bole tido)
-amoi yg mengaktif kan ibunya...macam 7up revive kut
-tulang cenungging stakat ni ok lagi-harap2 ok sampai due nanti
-kepala x pening macam dulu..apa2 yg aku buat stakat ni alhamdulillah ok..membaca, mendengar & kadang2 buat mate(tapi mate ni mmg letih otak)
-window shopping sorang?he he feberet skang..kalau ada amoi susah so aku sorang jadik aje...kena panas skit still bole tahan..syukur x demam cuma penat tu biasa la
-jarang menangis, merajuk-cos kalau mende sikit je jgn ngada2, banyak mende len nak fikir..
-milo?kureng da..soya pun x bape sangat...susu?alahai smpai skang loya tapi minum stakat cawan kecik je
-yg ni yg kena sabar...en somi nampak aku rajin dia pulak jadi kurang rajin...xpe la sekurang2nya buat jugak sikit kije..harap2 en somi tambah rajin ye...apa pun manusia paling rajin dlm umah ni sbenarnya si amoi.. rajin kluarkan baju berlipat dari almari, rajin kluarkan bekas makanan dr kc, rajin 'kemaskan' mainan dlm bakul, rajin basuh bilik air, rajin tukar channel tv, rajin campak hp especially hp en somi... & macam2 lg le rajinnnya..

itu antara perbezaan yg aku rasa..ada org simtom anak kedua sama ngan anak pertama...td en somi call..bonus amway bulan ni naik skit..alhamdulillah...harap2 dia x sentuh duit tu, biar simpan dulu...

Rabu, 14 Oktober 2009

persiapan & sambutan raya

entry bergambar ni nampaknya lewat dari owang len...he he gambo baru di tranfer masuk pc...taun ni beraya kat my kampung...biasanya kami akan buat lemang, rendang 3 ke 4 jenis, ketupat nasi nona & lontong...



masa ni tengah sibuk nak buat lemang & rendang yg pelbagai jenis tuh...en somi? jaga amoi je cos dia x pandai nak tolong masak same...


ni amoi yg lepas bebas...amboi berlari2 anak daki bukit...pokok klapa tuh aku & arwah inah tanam da 8 taun...import dr umah along...pasni aku nak eksport kat umah aku pulak.....he he kije en somi le nanti


sbenarnya amoi nih da x sabar naik keta..



anak buah aku yg tengah gali lengkuas...ingat nak tanam gak tapi ateh kata nanti beranak pinak jadi semak...emm ni yg buat aku malas...bukan apa takut menda len yg menumpang je...



amoiku yg tengah tuggu pluang nak mengemas hidangan pagi raya...taun ni amoi cukup sporting...da x da nangis2 melekat kat aku cam dulu, bole join ngan spupu yg len...tapi tiap2 ari makan kopok je...ni yg x tahan ni


himpunan anak buah ku...separuh aje ni...sebelum rombongan beraya
kalau dulu nampak moncet2, skang da bole jadik bapak org...taun ni ramai yg x dapat duit raya, cos org ingat da abes skolah..kesian



ni belah en somi...tengok amoi tuh..sebenarnya dia nak main kat baby bouncer tu...neneknya tolong jaga si comel zahir...insyaallah bulan 11 ni follow-up dgn dr pakar


ni big brother zahir, rai'an...sekejap je jumpa masa ni..mak dia cuti x panjang



ni makan2 kat umah ateh aka tengok pagar baru..hehehe...memang cantik tapi aku x mampu nak ikut...nampak yg baju kuning kat blakang tu?sebab da sporting kan, x panas punggung aku nak duduk...asik tengok dia g mana...kalau x prasan bole keluar ke jalan...esoknya diorg berkampung makan tengah hari kat umah aku pulak...first time masak utk org ramai...tapi bukan aku yg masak...ateh ngan kak ina tolong masak...aku masak nasik je...

Khamis, 8 Oktober 2009

pencuci pinggan mangkuk yg menjaga kelembutan kulit

pg ni g check-up....spt yg di firasatkan...he he he...boy dlm perut ni...dr mimi pun confident je cakap...masa scan tu mmg jelas sangat dia nya tut...emmm harap2 amoi bole kawan baik ngan adiknya...arini amek darah pulak...nasib baik kejap & peritnya sikit je.....da lama x kena cucuk ni rasa seriau pulak...

entry kali ni aku buat atas permintaan en somi yg tercinta(da puji jgn lupe bg hadiah..he he)

nak cerita pasal dish drop yg aku guna...start guna 1/4/09...fuhh ingat sebab nak tau jimat ke atau cakap manis je...

okla rasanya yg aku nampak mmg yg baik aje...
1) da hampir 6 bln x abes lagi. sebab dish drop ni pekat...masa nak gunanya masukkan dlm botol khasnya & ikut sukatan...biasanya aku guna sukatan yg paling minimum..walaupun org kata duduk bertiga je tapi ada masanya banyak gak cucian...cthnya masa mula2 pindah, pinggan mangkuk sume nak kena basuh cos x penah bukak dari kotak & nak susun dlm kc...

2)memelihara tangan...dia berasaskan aloe...soo jgn risau tangan mengelupas...even yg pekat (masa basuh kain lap) tanganku ini x pernah mengelupas even rasa panas pun....alhamdulillah sentiasa rasa lembut..berbeza masa guna sabun biasa yg jual kat pasaraya...kalau ikut penerangan, ianya sesuai jugak bagi yg elergik sabun..kalau pakai dish drop ni rasanya x perlu la pakai sarung tangan masa mencuci pinggan mangkuk...

3) dari segi bau...nak kata x bau tipu le...cuma ia x sekuat pencuci biasa..masa pas basuh tu ada la sikit bau...bila da kering da x da bau...bau pun bau yg menyenangkan...wangi tidak...busuk jauh skali...rasa sepoi2 je...

4)multi purpose....haaa...yg ni sume aku gunakan ...lap dapur, cuci sinki, cuci kain lap..kadang2 buat rendam kain....berkesan la jugak...lagipun x risau tangan ni kasar...

ini antara pengalaman aku gunakan dish drop...ada 1 liter & 4 liter...skang guna yg 1 liter...jom kira2

1 liter dish drop = rm 35
penggunaan (dijangka) = 8 bln
35/8=rm 4.38 sebulan (harga customer)

walaupun nampak macam sama rege ngan sabun biasa tapi kelebihan yg di nyatakan di atas memang buat dish drop ni berbeza sangat2 ngan sabun biasa...

pada sesiapa yg berminat bole le reply kat sini....nanti bole caling2..

Jumaat, 2 Oktober 2009

perasan x dunia sekarang asik di landa musibah? yg aku perasan selsema burung yg transform selsema babi & selsema babi yg bole merge ngan burung + manusia...cacatan kematian yg tinggi dlm masa yg singkat...

kedua...hujan & banjir kat filipina & tempias skit kat sabah...tapi rasanya kat sabah x ada kematian(maaf le klu silap) and then latest is gempa & tsunami kat kepulauan samoa & sumatera...tapi kat indon ni ramai yg mati...bencana ni da mmg dekat sangat ngan malaysia tercinta ni...mmg kalau fikir rasa seriau sangat...harap2nya malaysia masih selamat dari bencana alam..memang mati adalah pasti tapi doa ku biarlah kematian kita bukan secara tiba2...ala sedih la nak citer lagi...

gambo raya x upload lagi...dlm banyak gambo, gambo kami bertiga yg x de...alahai rugi tul...x pela snap le gambo len je kalau nak masuk frame...amoi skang tengah demam...tapi panas dedar2 je...start ari rabu, malam tu aku bagi ubat demam...dlm 10 lebih masa tengah hisap susu mata dia da pejam tetiba en jiran mendrill kat diding belah aku nih....alahai...en jiran, walaupun bunyi dril tu x kuat...cam bunyi lebah tapi kuat skit, tau tak da kul bape?..amoi trus bangun selak langsir sliding door, aku pulak mencari mana datang lebah malam2 buta ni..takut tau, en somi x da masa ni...maaf la ye en jiran, kalau nak drill @ bertukang ke, ape ke yg kluarkan bunyi kuat, sila buat masa siang @ sekurang2nya sebelum kul 9.30 malam...amoi ku da le x sihat..tapi kalau sihat pun aku marah jugak...ini gangguan namanya...

esoknya bawa amoi jumpa dr kat klinik kita...dr skang ni aku x tau la adakah terlalu banyak pengalaman @ sambil lewa buat kije? amoi yg demam ni dia bole x amek suhu badan! walaupun demam x kuat tapi ni le first time aku jumpa...sblm ni kat kpmc & klinik dr azizah ok je...kalau kat kpmc kalau bole jumpa dr tengku(pompuan)..kalau klinik azizah ni jumpa dr azizah & dr aida memang ok....tapi klinik ni kat ampang je...kadang2 bila dapat dr yg senang bercakap & layanan yg baik kita rasa berbaloi nak bayar...tapi kalau dr nak carik duit lebih ni mungkin contoh cam kat atas tu...ramai sangat....

emm...maaf le asik bebel je aku kali ni...


masa lepas raya ingat nak letak amoi kat taska...tapi cam x sampai ati je...last2 anta kat mak dia jugak...he he he...itu pun x mo masuk umah mak dia..da lama ngan kami ni...amoi manja ni...nanti nak beli baby travel cot...siang adik tido, malam kakak tido--rasa2nya nak ke amoi ni? he he x tido la jawabnya dia...