Rabu, 25 November 2009

kenangan & cacatan kesah amoi ku

lusa hari raya korban....balik umah en somi dulu...

tiba2 aku teringat...beberapa minggu sbelum arwah inah pegi..dia ada tinggalkan voice mail kat hp aku...ucap slamat hari ulang tahun yg ke 27...masa tu aku da rasa pelik & tanya dia kenapa wish? kan lambat lagi... tapi kadang2 aku x hirau rasa pelik tu...aku x nak fikir yg x elok...tapi itulah tandanya...pergi sehari sbelum aku genap 27 tahun...pastu aku x sanggup nak dengar voice mail tu...& peragut durjana da ambik kenangan aku yg satu ni...hu hu x sanggup nak taip lagi...air mata x bole nak brenti..

cite pasal len pulak la...emm amoiku...smalam pak teh & mak teh datang umah...amoi da x bole gerak start nampak pak teh kat dlm keta apatah lagi kat dlm umah...apahal le takut sangat agaknya...

smalam g mc d drive tru...amoi mula2 duk atas en somi...pastu bila da dapat meal, amoi x saba nak makan fries..en somi x bole bawak keta dgn sempurna cos amoi rempuh tangan & gear keta skali...alahai amoi ku ni...

perangai amoi ku...
-pandai pakai sluar sendiri...smalam tido dgn sluar 2 lapis..pagi ni bangun2 da panggil miau..rupe2nya sluar tu ada gambo miau..
-kalau tanya "sapa cuk? abah ke bb?" dia jawab "abah...abah cuk"
-menari sambil melompat...menangis pun sambil melompat...ikut sapa ni??
-g jalan2 kat pasaraya, jln kat bhgn mainan...da start da skang pandai amek mainan...kalau dukung, menjerit suh amek mainan..kesian tapi jgn di ajar sangat...mainan kat umah pun asek bersepah je buat sakit mata... baru sorang ni..

my bigger dot pulak makin aktif...macam da start pusing tapi tunggu scan baru leh tau...skang da 28 minggu...emmm ada 8 ke 12 minggu lagi...x lama je lagik kan...rasa macam x lama lagi kena pakai maxi je..

Rabu, 18 November 2009

entry bergambar

skang ni cam malas nak up load gambar...ni la di skali up load banyak2...
gambar kat bawah ni, gamba wardrobe dlm bilik...masa ni x siap lagi...nak pasang ni amek masa dalam 5 jam lebih kot...ada 5 keping pintu bawah & 7 pintu atas...amoi asik nak suh bukak tapi nasib baik x bole panjat...kang x jumpa pulak anak dara aku ni...


pada aku, sesuai la ngan regenya...nanti kalau rajin aku upload gambar yg da siap ngan stor bawah tangga skali...

ok tukar topik....jom dengar aku bebel pasal amoi pulak...gambo ni masa raya aritu...g jj mlaka...



ni masa baru sampai...suka betul posing cenggini...





ok...ni sume gamba kontrol ayu...aku suh pandang & senyum tapi wat2 posing model pulak...smalam aku pesan ngan amoi...da besar cari kije betul2...jgn nak jadik penyanyi, model & kije yg tah apa2 ni...bukan apa banyak sangat program realiti kat tv...macam nak tunjuk pada anak2 kita benda2 ni sume sronok, x payah blajar tinggi2...jadik je penyanyi/model instant ..




ok babe...jom balik...stereng je yg bole pegang..



nak air....hausnya anak ibu ni...penat berjalan



ok...posing paling mengancam...skang kalau sebut ujung x muncung bole jadik muncung...cth bas...school...sila muncungkan bibir bila sebut school...he he
kuat betul majuk skang ni..asal kena marah ngan en somi, mula la nangis pastu dok jauh2...mintak pujuk...aku pulak x larat nak layan sangat...masalah yg ada buat aku sentiasa hati2...da x jalan laju & buat kije pun pelan2 je....aritu penat sangat, amoi nangis cos x layan dia..em alahai...kenala bangun pujuk...camana la kalau adik da lahir ni...aku slalu pesan kat dia yg aku akan slalu dukung adik..tapi amoi mungkin x faham lagi...nenek bkt bruang ada offer nak jaga amoi masa pantang tapi sanggup ke aku @ nak ke amoi berpisah ngan aku?...aku baru skali tinggalkan amoi taun lepas..x nampak muka amoi rasa macam x tenang hidup...walaupun amoi akan huru harakan keadaan...satu lagi perangai extra dia skang, nampak aku duduk rapat ngan en somi, dia akan datang duduk antara kami...jeles le ni..terpaksala aku @ en somi berganjak bagi dia duduk...hemm kalau adik kat sbelah aku camana yer?...janganla masa pantang dia buat perangai...
mungkin jugak amoi da tambah matang...masa g check-up aritu, amoi x banyak jalan2...banyak main kat sekitar aku & en somi...pandai amek ruti...& apalagi en somi kena hulur duit le...pandai carik kawan...
kalau masa nak tido dlm bilik, jarang jalan2 dlm bilik...main chak2 sbelum minum susu...layan skit & tido...cuma kena layan apa dia buat...kalau x layan..majuk le...

Jumaat, 13 November 2009

my bigger dot

smalam g check up...hu hu miserablenya aku....bigger dot melintang, uri kat bawah, darah rendah...dr jamil kata kalau minggu 32/34 x ok jugak, confirm ceaser...aku kalau bole nak normal tapi apapun aku redha asalkan aku & my bigger dot selamat...

kadang2 bila fikir2 sangat aku jadi sebak...takut aku x dapat tengok amoi membesar...mungkin jauh sangat aku ni berfikir kot...nasib baik perangai amoi ni pelbagai buat aku x senang duduk...smpai aku terlupa apa yg aku fikir....

impian aku cuma ingin satu kluarga yg bahagia...melihat anak2 membesar...mengembirakan parent aku & en somi...tua bersama2 en somi..he he...skang amoi suka menyampuk kalau kami berborak...kena cakap pakai tapis le jawabnya..

sok pakistan tu nak pasang wardrobe...harap2 sume ok...bole la aku sumbat segala barang2 kat dalam tu...smalam en somi tanya jersi dia...aku?hemmm mana ingat..nantila aku cari...en somi nak main futsal balik..tapi x taula bape lama..cos dulu main 2x...baru skali pakai kasut futsal yg baru dah x main cos x de geng..raket badminton pun sama...baru skali ke 2x main da x da geng...nak ajak aku ni susah..x kan nak dukung amoi smbil main kan...simpan le dulu smpai amoi bole pukul bola...

Jumaat, 6 November 2009

caca marba

aritu amoi yak...en somi x nak bersihkan...soo aku buat..rasa badan cam ok tapi wa...sakitnya pinggang masa bongkok tu...bingger dot mungkin da tambah berat...kejap2 berdiri nak kurangkan sakit...pasni kena la en somi yg buat...smalam amoi yak..en somi tolong bersihkan..ha ha ha macam org mabuk je..kejap2 uwek..uwek...aku dok gelak.."kenapa bang"..en somi kata "lama x buat" ..pasni kena la tolong slalu ye...

arini plan nak jumpa makcik kc...tiba2 tingat kat dia & rindunya...kenangan kat itm mlaka dulu slalu terbayang...bila search kat google, x banyak citer itm dulu2...yg banyak time skang je...dulu internet ni utk buat assignment & chatting jer...tu pun kena g kat library tapi biasala lembab gile...nak cepat g cc tapi bayar le...kalau da g cc wajib berchatting sama...
masa last sem, dok luar pulak...masa ni aku gian chatting..sronok gak ..lg pun masa ni aku ngan my xxx da makin genting..sorang2 pun jadik...kuar umah sewa dlm 10 ke 11 malam then balik dlm kul 1pg...kalau tempat student kan meriah..kul 1, 2 ni ramai lepak kat luar lagi...jumpa jugak la ngan budak chatting tu..tapi sori la nak jumpa kat luar..jumpa kat taman perumahan tu..pastu kena sound ngan polis suh balik..he he takutnya hal..aku halau budak tu balik..bila citer balik jadik klakar pulak..taman ni pun ada gak yg x bestnya...apa org panggil org gile seks ni?...nasib baik aku bertiga masa ni..org tu naik motor pastu benti kat depa skit & the bukak sluar tunjuk kat kami ni..siot tul...aku da terlekat x le jalan..kawan aku tarik suh jalan...ee..geram, da le nak g klas..masa ni ramai gak yg kena..dgn hal indon lagi..tapi hal indon ni sampai skang kita jadik masalh...

smalam en somi minta chan datang nak bagi duit settle utang..aku rasa macam da lama si chan call da otw tapi x smpai2 lagi..then bila sampai rupernya dia kena tahan ngan guard...smalam ada 2 bijik umah kena pecah, betul2 yg blakang umah aku...seriau jugak la denga..da le aku tengah tengok tower 13 ni sorang2...patut le masa balik tu guard macam luar biasa je banyak nye...umah blakang aku dengarnya kena pecah saja, umah sbelah dia yg betul2 kena rompak..abes duit, barang kemas sume...rasanya umah ni baru je masuk dlm bulan 10 ni...kadang2 rasa macam malas nak hias umah cantik2...takut attractive si penyamun je...x pela wat masa skang biar la umah aku nampak biasa je...

amoi ku pulak...
* aritu agaknya sedap sangat makan pisang goreng yg baru masak, dia jatuh dari krusi ke lantai...nasib baik kepala kena kat kaki aku...takutnya..nangis jugak la tapi x lama...aku usik kepala dia x bagi..bila check balik smalam, x nampak bengkak..alhamdulillah ok je..
* asik demam pagi ngan petang..kawan en somi kata tanda2 sawan kalau kepala panas, kaki tangan sejuk...aku risau gile...siap beli temperature & ubat roket( masuk punggung) wat stok...bb sitter pulak mandikan ngan air penawar...alhamdulillah x demam lagi...aku slalu tanya "bb demam x?" nanti dia jawab "x" @geleng...slalu gak la rasa kepala dia...takut x prasan...sawan ni kalau keturunan pun bole kena gak..tu yg buat aku takut...
* suka pakai sliper/kasut aku & en somi...da banyak kali tersadung/jatuh tapi x jeghan pun...tingat ayat mak aku pujuk budak yg jatuh ni..penah denga?..."tuku taka ateh poghan, oghang menaka x joghan"
tuku taka=x tau apa maknanya
ateh poghan=atas para
oghang menaka x joghan=org yg nakal x serik

Isnin, 2 November 2009

cite ujung minggu

aaa...penatnya badan arini...tapi sronok...smalam buat makan2 kat umah..harap2 next time datang la lagi...cuma mungkin lepas2 ni aku x bape larat nak buat kije sensorang...

smalam pas berkemas, aku rasa penat sangat..perut pun sakit...tahan & nangis sensorang...entahlah..ngandung kali ni aku bole jadi sensitif kalau aku rasa penat & lapar...alhamdulillah en somi x jadi g klas..kalau x kelam kabut nak masak & layan amoi...amoi skang da kuat majuk...susah skit nak pujuk kalau x kena gaya...

seronok tengok anak2 buah berebut main mainan amoi...lupa pulak umah diorg kakakku x beli mainan sangat cos berebut...umah aku pun banyak kawasan lapang senang la nak main2...

en somi hati panas? he he kesian kat somi aku ni...biasala pasal amway le...dalam hati da brangan dapat bonus amway almost 1k...alih2 kena potong ngan downline yg aktif ni..sooo g miting ngan member amway tuk meredakan hati panas, kat mamak makan 2 set ruti bakar & 3 gelas air...tapi apa yg edi(kawan en somi) kata tu betul...nanti en somi kena pasang strategi baik2 ye...

dlm amway bole kira pendapatan setiap ujung bulan ikut point yg kita ada...bole check kat website...ada step by step...kalau macam kita sorang blanja dlm rm 250 sbulan=100 pv=3% x bv(bonus volume)=rm? akan bank in dlm ac setiap tengah bulan...skang en somi da pandai kira tapi ini yg buat frust kalau x dapat...

kalau ada yg berminat nak tau bole tanya en somi...sbenarnya mlalui amway pun kita bole dapat lebihan pendapatan...cukup blanja setiap bulan rm 250 sahaja...barangan amway ni ada pelbagai..macam family kecik aku ni, en somi beli..:-

1)DISH DROP 1 liter-guna dari 1/4/09-sabun basuh pinggan
-menjaga kesihatan tangan

2)sabun basuh baju SA8 3kg-guna 1/5/09
-menjaga mesin basuh & kurang buih.org kata kalau kurang buih lagi bersih. penggunaan cuma 2 scop bagi penggunaan penuh...nak jimat tunggula baju penuh kat washing mashine kan, yg best baju da basuh semalaman dlm washing mashine x berbau...beza ngan dynamo..bucuk

3)LOC multy purpose cleaner 1 liter-guna 4/09
-masuk dlm botol spray sikit & tambah air (banyak) & sembur & lap kat tempt kotor/berabuk/berminyak=wa...mmg bersih..& aku x tau le bila nak abes, ni pun bole buat lap lantai-multy purposekan..

4)FLOOR SHINE utk mop lantai 1 liter-7/09
-penggunaan satu penutup utk satu umah(umah aku double story)...wangi & jimat...ni pun x tau bila nak abes

5)PURSUE utk basuh toilet bowl 750 ml- 7/09(yg ni je da abes cos en somi sronok basuh toilet he he)
-ni macam biasala letak dlm toilet bowl tu..& pam

6)ubat gigi GLISTER -4/09
-penggunaan cuma letak skit je kat brus gg-rasa bersih & x loya(pada aku yg ngandung)beza ngan sensodine..

7)aloe care utk kaki amoi-7/09
-sapu kat tempat luka...bole tengok gambo kaki amoi entry sebelum ni..

8)deodoren -10/09
-aku guna rexona x sampai sbulan..kesannya gatal2 & hitam..waa...x lawa..so mintak en somi beli yg ni...hasilnya sebaliknya & aku mmg cukup slesa...& lagi beratnya 100 ml rm 18, rexona 40 ml rm 6=kan lebih kurang regenya cuma amwaynye mmg x yah beli slalu..bau xle wangi sangat tapi x penin...sejak pakai badan x bau walau aktif berjalan beza ngan rexona @ nivea & len2 yg aku penah pakai..

9)sabun ketul antibakteria(6 ketul)-10/09
-pegnen buat badan gatal2..so bila pakai sabun ni, gatal da kurang...kulit x kering macam pakai dettol...aku mmg x bole pakai dettol hari2..beza ngan sabun ni, pakai hari2 pun kulit alhamdulillah nampak & rasa lembab..

10) e-spring penapis air-07/09
-sejak guna air rasabersih, sbelum ni mungkin kawasan baru, air rasa macam ada bendasing, rasa macam takut nak minum..tapi aku x da kolam ikan nak masuk air ni...he he he

ini barangan yg digunakan stiap hari...mmg sangat2 menjimatkan cos hanya pursue yg da abes...yg len rasanya sempat akhir taun mungkin smpai taun depan..ada lagi barang len macam vitamin en somi, syampo rambut, mandian badan & len2...

harap2 en somi dapat memberanakkan downline yg percaya pada konsep & vision yg upline dia buat..