Khamis, 31 Disember 2009

candid!!!

entry kali ni tergerak pulak nak citer gambo candid yg ada...



ni masa batal air smayang...macam berlakon pulak rasanya...aku rasa yg paling nebes mestilah en somi...di sebabkan terkejut xda praktis lafaz nikah, abah terus salam & lafaz...nasib baik x tanya soklan cepu mas..macam surah2 lazim & niat mandi wajib ke...sure en somi nganga je kot..he he..malu abah den, menantu bekas imam ni...

insiden ni memberi impak kpd en somi...4x lafaz...seb baik pastu ok...then en somi x bole nak buka kancing rantai...ramai da gelak2 masa ni..termasuk aku tapi di sebabkan aku pengantin, aku kontrol, jadik senyum lebar je...padahal photografer da bagi tau suh senyum nampak gigi sikit je...haii...nebesnya pasal...



masa ni kursus kat pangkor...macam2 aksi ada...aksi kontrol pun ada..cam sape ye? he he...teruja jugak la pusing2 naik bot ni...seronok kat sini...suasana kg & tempat pun agak bersih...time ni ada yg gelabah x dpt call aku cos sini signal kat tepi pantai je...he he...



yg kali ni nak g srawak...kursus gak..masa ni kat klia...kali ni berbakul2 nasihat en somi ni...aku x sihat, tu le muka x mo senyum...sampai srawak, sihat pulak..agaknya udara kurang tercemar, nyaman...tapi masa ni aku rasa bandar kucing ni macam pekan masjid tanah je...skang x tau le...



aku yg berseluar line merah tu...malas nak kejar bola...penat woo..aku macam nak pengsan masa first game..sbenarnya aku x reti main netball...masuk pun sebab nak cukupkan org...lawan pulak ngan team 1 department...kita org pun main cam main2 je...biar le department kita jugak...baju merah tu bos aku...yg gol bola tu kerani aku...yg len sengih ngan suka hati je...ala main suka2 kan...

Rabu, 30 Disember 2009

cintaku

x sampai 48 jam kita akan melangkah ke tahun baru....dulu every year tulis azam..skang x payah le...bukan buat pun...

pagi ni dengar si fafau ni bertopik pasal cinta...macam2 cerita, yg hepy & sad ending....cinta kalau x rasa sayang, kasih, cinta & benci, itu bukan namanya cinta...kejap2 rasa sayang, kejap2 time x hepy rasa benci, marah...pelbagai rasa...tapi perkara ini biasanya akan menguatkan ikatan itu...

teringat citer my lovely sam soon...awal citer di mana dia di kecewakan x's boyfriend..
sam soon tanya adakah dia pernah menyintai dirinya...bukan kah dulu dia suka sam soon ini yg cakap terus terang, berbau gula, berbadan gempal...jawab si x's itu...dia pernah menyintai sam soon tapi cintanya cuma setakat itu...berhenti setakat itu...

maknanya cinta lelaki itu da mati...

dulu pertama kali cinta monyet, aku di permainkan...kali kedua bercinta bertahan hampir 4 tahun, cinta ku seolah mati & aku kecewa sebab dia memilih cinta baru...lama menunggu cinta. rupa2nya cinta ke tiga ku ini da lama ku kenal..tapi takdir menentukan kami rapat setelah 3 tahun & dlm tempoh tu cuma jumpa skali...sapa lagi kalau bukan en somi...

tapi kami mulakan dengan berkawan lepas tu..teman tapi mesra? he he he..dlm tempoh berkawan ini banyak menguji ketabahan aku...sms "miss u, dont ask why" x akan aku lupa sampai bila2...

aku ini seumpama dr cinta en somi...tapi dlm hati hanya Allah & hana(best friend) aje yg tau...dgn arwah inah pun aku x citer...cukuplah dgn dugaan kesihatan dia...berkat kesabaran & keberanian utk luahkan apa yg aku rasa, kami akhirnya bersama...

sebenarnya nasihat cinta aku pada en somi tu plastik je... sebab minda kita da set perigi x cari timba..org da tanya takkan kita bagi jawapan yg x baik...bila da bersama tu, rupenya banyak perangai aku yg masih nampak spt budak...x prasan pulak...

aku bersyukur bila jodoh ini tiba, aku da bekerja, ada simpanan, abah & mak x susah nak carik duit buat blanja kawen, perkahwinan di permudahkan...
tapi aku bersedih sebab arwah inah & nenek x kesampaian melihat hari bahagia aku...padahal dulu mereka lah yg sibuk tanya pasal ni...

itulah serba sedikit kisah cinta aku...aku harap cintaku kekal mekar bersama permata hati kami di mahligai kecil ini....

Selasa, 29 Disember 2009

ellow

hari ini aku....
mengantuk giler weiii....

amoi ku....
macam nak demam pulak....

smalam si comel zarif da aperation mulut....tapi aku ni seriaula nak g wad baby ...terbayang baby lain yg ada kat situ....& en somi suh aku tengok kat umah dia aje...nasib baik da pindah ke umah teres...x da alasan x pegi ye...he he...tingat masa pegnen amoi aku daki tingkat 3 apartmen umah sewa abang en somi ni...start malam sampai esok pinggang aku sakit macam nak deliver....padahal aku ada l/kurang sebulan++ kot..

emmm my bigger dot da 33 weeks...alamak 3-7 weeks to go...kadang2 terlupa nak set mind yg bigger will come out...ngeee camana ye..yg pasti aku & en somi mesti kalut nak urus sepasang anak ni...bigger dot pulak memang kuat...syukur cos malam2 dia senyap..masa amoi dulu mlm pun aktif tapi x sekuat tendangan bigger dot...agaknya boy kot...

mil & sil datang 3 hari 2 mlm dok umah aku...amoiku pulak kejap2 carik diaorg...amboi da geng nampak...jeles aku...macam smalam diaorg da balik amoi siap carik kat bilik atas...hu hu agaknya kalau aku dok hospital nanti dia carik tak ye??

en somi kata celcom nak bagi token tesco..harap2 betul, bole la aku kumpul stok drypers & susu nanti...yg pasti en somi da survey mp3 player...hmm kalau da nak tu mmg x bole lupe...smalam dlm buletin utama nama company celcom tambah axiata...aku tanya en somi, sebenarnya sapa yg buat untung? celcom @ axiata? fikir sdiri la..

Rabu, 23 Disember 2009

bebel lagi

dr last week, kepala aku sakit sebelah...en somi kata migrain kot...smalam g klinik, dr cakap low blood pressure...hmm patutle sakit...skang aku asik dok makan, minum aje...kejap minum susu, makan buah, kue..tah macam2 asalkan kepala x sakit...stakat ni alhamdulillah ok lagi...aku da niat kalau sakit pagi ni nak mc tapi Allah da bagi nikmat kesihatan xkan nak mc jugak...

hari ni jugak, bigger dot mula aktif...mmg merisaukan kalau bigger dot kurang/x kuat pergerakannya...smalam aku dok pujuk...alhamdulillah arini pg2 da kicking...

21/12 aritu amoi genap 2 taun...x nampak mcm 2 taun pun..comel je..aritu amoi ni tarik pili kat sinki masa nak basuh tangan dia...patah penyambung pili tu...tak pasal2 aku kena bersihkan table top yg da banjir..solution---soknya en somi kena beli pili baru...hu hu jadik keja pulak..

masa aku x kawen dulu, aku x bape faham tugas seorg ibu...anak x sehat kena cuti, somi x sehat pun cuti gak...tapi x da la aku cakap bukan2..nape asik cuti/time off je...dan skang bila da laluinya, aku faham...& aku memahami masalah ibu lain gak kat opis ni...kita kije baik @ sampai nak mati ke, adakah org atasan nak bg advantage pada kita sampai pencen? x mungkin...kerja & kluarga adalah dua perkara yg berlainan...kerja bole tinggalkan kita bila2 masa tapi kluarga terikat dunia & akhirat...

aku mmg hangin bila denga org yg x faham hal kluarga ni...x payah le ko nak bising2 nape masuk lambat, nape asik el...bukan ko yg bayar gaji...ni le masalah kalau dapat bos yg x kawen & x matang & jugak jenis penting diri sdiri...kalau si ibu stakat kerani je, bukan masalh besar pun...sebab bukan dia yg buat keputusan jatuh bangun tempat ni..

persepsi aku pun da mula berubah...sooo sad sebenarnya....tapi hidup mesti di teruskan..chewah...

macam nak tanam pokok buah pulak rasanya....tapi mungkin pas deliver kot...nak mintak en somi...emmmm aku rasa makan taun gak kot...he he he...ya ampun en somi, tapi da hakikat kan...

kadang2 tengah borak ngan en somi, kawan dia cal...emm x abes2 ngan masalah negara dia ni...bak kata kawan en somi, muka, badan da macam samseng kg dusun (aku yg tokok tambah) tapi dalam hati ada taman...he he he...time cintan cintun ni jadik lembik pulak...nasib ko lah...org da banyak bg advise, nak ikut @ tak je...tapi yg penting mak bapak kat kg jgn di lupa...

Khamis, 17 Disember 2009

mari baca bebelan ku

malam smalam nape le mata x mo lelap...pagi ni sudahnya aku x bermaya, da start ngantuk...sms en somi pagi ni...kalau aku ada firasat aku akan bangun lambat...sebabnya punch kad rosak...hu hu hu

td aku terbuka blog politik2 ni..tertarik dgn peribahasanya "hanya babi dtg mcm samseng dlm satu kumpulan tetapi singa datang seekor sudah cukup" rajnikan sivaji the boss...ha ha ha...idola en somi...

smalam mak kesayangan aku call...tanya pasal baju dia le...adoii aku x g tempah lagi sebenaunya...pastu tiba2 pulak mood dia berubah bila citer pasal bil aku yg sorang ni...sedar x sedar da dekat staun dia benti kije dr officer bank...aku mmg kesian sangat kat akak aku ni...ms aku anak dara bole la aku blanja itu ini...aku ni mak sdara yg baik ati..kui kui...kalau stakat blanja skit2 tu aku buat x tau je...cuma skang di sebabkan peruk da besar, nasik nak penuh, kerak pun tebal...maka jarang la aku menolong kakak & abangku ni...

kita sbg umat islam mmg wajib mencari yg halal dlm kehidupan kita...menyediakan yg halal utk keluarga kita...tapi dlm proses mencari yg halal ni, kebanyakannya kadang2 tersasar dari landasan yg betul....

adakah betul membiarkan isteri bekerja seorg menampung keluarga? adakah betul mencari rezeki sambil lewa & tidak bersungguh2? adakah betul memberikan jawapan yg mmg menyakitkan hati kepada org yg bertanya? adakah betul alasan benti kije sebab x dapat tumpu pada ibadah? yg ni betul tapi kat malaysia ni bank mana yg halang pekerja g smayang? x penah lagi aku dengar...ada 3 bank kat daya bumi ni xde le pulak aku dengar diskriminasi ni...

kakak ku cantik, rajin, lembut, sejuk mata memandang...masa zaman anak dara dia jadi rebutan...muka chinese look...tapi da jodoh ngan bil ku yg sorang ni...mmg hensem & lengkap pakej, bole jadi model & muda staun dr kakak ku....macam pinang di belah dua...tapi skang sejak benti kije, siapa yg x stress bila jadi macam ni...muka ensem pun x guna...masa awal2 benti kije slalu gak kakakku call aku...aku nak dengar bole la tapi nasihat tu mungkin x, hanya bg kata smangat je...

my mak mmg marah sangat...sebabnya abah & abang aku x penah buat bini macam ni..tugas isteri bukan mencari rezeki tapi menolong mencari bersama2 tu boleh la...aku terfikir jugak, bil aku ni x bagi duit kat mak bapak dia ke? ...entahlah

x salah nak beribadah....tapi jgnlah pentingkan diri sendiri....ibadah sorang je fikir, ibadah org lain macam mana? nak cari pendapatan yg halal tapi terfikir x my kakak ni kije bank jugak...nak halalkan pendapatan, bayarla zakat & bersedekah...zaman skang ni mmg susah nak cari yg halal 100%...bila my kakak tegur, jawapan terkini dia isteri wajib tolong suami...memang aku x nafikan...utk kehidupan yg lebih baik, isteri zaman skang mmg tolong suami sediakan itu ini, tapi bukan menanggung sepenuhnya...sepatutnya ada sifat tolak ansur antara suami istri....

my mak marah bila rumah yg nak abis bayar tu di refinance cos nak duit wat berniaga..aritu adala aku nampak jual kurma...itupun my kakak & kak long yg tolong promote...tapi nak mintak aku promote, sori aku x pandai lagipun da lambat waktunya....okla tamat bulan pose, xde la jual kurma lagi...pastu reno rumah, tambah atap kayu kat bhgn depan + pagar kayu...kata nak berniaga...gah betul...aku pun x brani nak kua modal cenggini...tapi yg aku dengar, anak sulung aka fatimah yg banyak jualkan barang macam gula2 & jajan kat skolah...my kakak call umah sometimes my bil wat taik mata je...waa senang lenang nye....sometimes ikut org sana sini tinggalkan anak kat umah suh bini jaga...yg ni mmg prangai dia start dr dapat anak...tingat kata arwah inah masa dok ngan my kakak dulu..hr2 smpai umah kul 8 mlm...fatimah kami yg g amek dlm kul 6..katanya "kije sampai mlm tp x kaya2"...mana xnya, balik umah tentulah fatimah ni nak main2 ngan parent tp paksa masuk buai suh tido pulak...pastu marah kalau x tdo cos da penat...kami yg denga & tengok ni sakit ati...aku ni x sampai ati nak marah amoi kalau x tido...cuma guna psiko je, masuk bilik tutup lampu, toksah marah2...

apapun my kakak ni mmg penyabar...sblm ni dia kata jangan bagi tau mak...tapi maybe da x tahan, dia citer sdiri ngan mak...anak da 4, bibik lagi nak bayar, keta pulak lum smpai staun lagi nyawa si avanza tuh..umah lagik...loan pinjaman lagik..x kan my kakak yg nak tanggung? en somi pun kalau cakap pasalni pun berapi dengar....belum dengar along cakap lagi...along pun x bape join ngan bil sorang ni...pada pandangan aku pun sama...high taste...nak yg cantik, canggih, mahal...tapi skang sapa yg nak sediakan sume tuh? entahlah...skang bolela makan duit pinjaman...tapi hari2 tarah, bukit pun bole gondol...bak kata mak, rezeki bukan datang tergolek kat kaki...

kalau nak luahkan mmg banyak sangat rasa marah aku ni...tengok pengorbanan my kakak yg hari2 naik komuter & monorel g kije...ot tiap hari, kadang2 ari coti pun ot...penat tau...balik umah nak layan anak2 & suami tambah2 bibik tgh coti balik kg...pastu yg bil ni sah2 ilang sabtu ahad...kadang2 kesian kat anak buah aku tu...balik kg janji nak jalan2 tapi bil ni g mancing smpai masa nak balik umah sdiri...so disappointed tau...apa salahnya bawak kejap g taman ke...aritu dtg umah aku, tengok diaorg main mainan amoi...diorg nak bawak balik mainan tp parentnya x bagi..kesian pulak..aku x kesah, amoi ni mainan da terlebih..

hmmm masing2 ada bahagiannya tapi harap my bil ni berubah la...demi kebaikan sendiri jugak...jangan pentingkan hati sdiri yg konon lebih tenang tapi hati org lain galau fikir masa depan..

Rabu, 16 Disember 2009

untuk alisya



masa dalam pantang di kampung.....



amoi ku susah bangun pagi...usik la macam mana pun, dia x bangun jugak...kadang2 mandi pagi ni jejak kul 11...
ibu sayang alisya..
ibu sayang bigger dot...
ibu sayang abah...
kehadiran alisya dalam kehidupan ibu membawa sinar kebahagiaan..kadangkala rasa x puas nak peluk cium alisya yang dah semakin membesar...dari hari ke hari serasa tidak sedar alisya yang ibu pangku masa menyusu badan dulu kini telah 2 x ganda tinggi...sekarang walaupun alisya da besar & semangat, alisya tetap nak manja dgn ibu...masih nak di pangku masa menyusu...ibu sayang alisya & ibu harap alisya sayang bigger dot ye...

Selasa, 15 Disember 2009

patutkah...?

patutkah aku rasa marah bila....

-pagi2 nampak partition para kerani unit aku di tukar dari tinggi kepada rendah tanpa di tanya sepatah pun?
-pagi2 dapat email yg x best dari....
-pagi2 sandal hampir di pijak oleh budak bodoh yg x reti mintak maaf. dlm banyak laluan nak jalan blakang mak buyung yg perlahan ni. kalau aku jatuh tadi memang kena sumpah seranah dengan aku ni..

sebenar aku x da mood...sayangnya waktu pagi sepatutnya di mulakan dgn ucapan yg mulia, baik2 tapi aku...entahlah...apapun kalau nyawa aku x panjang, aku mintak maaf banyak2 ye...sejak akhir2 ni rasa semacam je...mungkin prasaan org mengandung kot...

Isnin, 14 Disember 2009

ujung minggu yg berdua

dua ari en somi x da cos g penang & kedah...mungkin masuk 2 1/2 kut cos pagi ni baru smpai...adoii boringnya + penat layan amoi yg asik nak lompat atas perut aku....meh layan aksi amoi comel ni...



nak sangat pakai tudung...aku pakaikan...nak amek gamba ni bukan senang ye...da x bole dok diam...dah le pakai hp je



ni pulak ops mengemas reta yg aku bawak pegi balik opis...sayang! x da coklet tersembunyi kat dalam tu...



pos menarik, tertarik amoi memang x denga cakap...! sila teka dimana posisi amoi sebenarnya?...jeng-jeng-jeng...lokasi-kat traffik light-kat masjid-kat kondo/apartmen monte bayu yg baru nak siap...seingat aku monte bayu ni iklan sebelum umah aku buat lagik...sebabkan aku x minat umah x bertanah & tepi bukit, soo aku x g tengok pun...agaknya kalau aku beli, still dok umah sewa lagik...hu hu beshnya dok umah sdiri ni...opps lari dr tajuk...

posisi amoi adalah di blakang en somi...aku dapat bayangkan betapa seksanya en somi membongkokkan badan..ha ha..itule pakai lagi baju chicken tu...amoi pun sibuk le nak kira ada berapa ekor chicken kat baju en somi ni...mula2 kat lengan...pastu kat blakang baju..tu yang dok kat situ...amoi ku ini



ni pulak..tah kat mana tah...macam gambo edit je...nampak persamaan x?



sibuk ngan baju ba boop dia...






posing lagik...



susahnya nak begambo mesra nih...agaknya kalau masuk contest muka seiras, sah2 kena reject...
arini bigger dot genap 31 minggu..mlm smalam bigger dot asik main pusing2 then benti kejap...masa tu macam ada bola tenis atas perut aku...terbonjol je...sebabkan ngantuk aku usap2 je suh pusing balik...org asik tegur muka x bermaya aku nih...bukan apa, kt opis kalau da dok lama ni punggung rasa krem skit...pastu bila nak jalan masa tu la bigger dot bergerak...
kadang2 masa main ngan amoi, bigger dot pun bergerak macam nak main sama...xpe nanti kita main sama2 ye...


ni gambo wardrobe yg kat dlm bilik...


kira okla...bhgn atas x isik apa pun lagi...kena pakai tangga...nanti la pas pantang le aku isik...tu sume kena susun betul2...
aku banyak baca blog org...ada macam2 jenis...tapikan kalau jenis yg suka menyumpah/mencarut ni macam mana nak bagi anak baca? blog boleh di umpamakan as diary jugak...tapi terpulang pada penulis sama ada tulisannya nak bagi org len baca ke tak...bagi aku cerita lah apa saja tapi jangan lah melampaui batas...hidup cuma seketika, hargai la masa yg ada...jgn cipta masalah...apa aku mengarut ni...
tadi g cm ada pelancaran raja lawak 4...nampak aflin & din beramboi...sebabkan aku peminat aflin, aku asik tengok aflin le...comel jugak...cuma putih & chubby dr en somi..he he...apapun en somi tetap di hati...bukan senang nak kawen ngan en somi ni...banyak halangan tapi ada aje yg mendekatkan balik...harapanku jodoh ini kekal dunia akhirat..
ari jumaat aritu, aku & en somi coti sama2...sibuk pulak kawan2 en somi ni nak datang makan kat umah...bukan aku masak tapi diorg tapau je...aku da penat mengemas masa ni...kira kemas skit le umah aku cos amoi x nampak aku simpan mainan & kalau ada org lelaki ni dia x bole bergerak...keras gitu...emm bila penyakit yg satu ni nak ilang...

Khamis, 10 Disember 2009

baca aje

hr ni appoinment ngan dr...alhamdulillah uri da naik just melintang je...tadi mintak dr jamil tu print muka bigger dot..tapi nampak sbelah je cos tangan tutup muka..rasa cam lebat je rambut dia...nanti balik kg en somi nak bawa jumpa bidan...nak mintak tengokkan je...harap2 bigger dot pusing kebawah...

agaknya smalam aku asik tido je...arini rasa cam x penat tapi ada rs penin skit...

dilema skit aku bila en somi minta kebenaran nak g bercuti ngan kawan2 dia....entahlah...aku x tau situasi da ada 2 anak macam mana nanti...yg penting aku nak moral support..even bole calling2 tapi x bole balik serta merta...hu hu en somi nak g kedah 2 ari ni pun aku da rasa x smangat..

"kesombongan, bongkak, x mengaku salah sendiri, asik menuding jari ke arah org lain, x hormat org lain, x hirau pandangan org lain atas sikap sendiri (yg mmg salah), & banyak lagi sikap mazmumah" wajarkah org ini menjadi kawan kita? maaf aku x sanggup...

esok coti...pengasuh nak coti, kenala coti...en somi nampak smangat pulak suh coti sama2....best le si amoi nanti...

aku kurang idea nak taip apo lg ni...

Isnin, 7 Disember 2009

amoi, abah cuk & bigger dot

atas permintaan en somi, aku ingin menceritakan satu detik yg tidak bole di lupakan...tajuknya..amoi berak & kena atas tangan en somi yg tengah syok tido depan tv...ha ha ha...

amoi pakai cloth diaper...pastu dia kata dia yak..masa ni aku x bape faham apa dia cakap..habit amoi ni, dia suka tanggalkan cloth diaper cos mende tu aku pakaikan longgar skit...aku just kata jangan bukak...then tiba2 aku nampak mende gelap kat kaki...ait ape tu? realize when it's too late...amoi pijak then pijak tangan abah...ha ha ha...abah cuk..aku pun cepat2 angkat amoi masuk toilet...nasib baik en somi x marah2...bau pun semerbak kat carpet...banyak kojo den ni...pastu en somi pun x bole tido lagi...gitu le kesahnya...

kebaikan cloth diaper ni...skang amoi bole cakap cing @ yak lepas terkencing/yak bila pakai cloth diaper...keburukannya...cloth diaper ni skang asik tembus je...adoi penat nak tukar tapi jimat..xpe la..tapi masa pantang nanti maybe amoi pakai drypers je...sapa pulak nak basuhkan..

pagi ni en somi tanya aku x penah mintak cikgu ke? aku x penah mintak...dulu2 kije cikgu ni x glamer...masa aku form 6 ada sorang je yg mintak & dapat maktab..then bila heboh susah nak dapat kije, krajaan cuma bukak kerjaya ni pada org ber degree shj..soo aku xda pluang nak minta..memang cuti banyak tapi setiap kije ada kebaikan & keburukan...kan kan

cite pasal kije aku ni, dulu wondering sangat2 le apa itu harta intelek? ada proses jual beli ke? then bila kije bertahun2 kat sini baru aku faham...nak explore mende ni x bole sminggu dua je...bertahun2 jugak...& ilmu banyak datang dari pengalaman...jumpa public/agen...maafla kalau aku kata agen skang ni ada yg kurang pengetahuan..blaja lagi ye...cos aku pun kena tambah ilmu jugak...

hari ni aku sakit pinggang...x kan bigger dot da nak kuar?...blum kot...baru 30 minggu...tapi pas rehat sakit da kurang...cuma nak jalan tu yg kena pelan2...xpe ari khamis ni check up...

ari jumaat aritu amoi main tarik2 mainan ngan en somi..en somi x sengaja regang tangan trus amoi terlentang atas carpet...sakit jugakla pala tu...kecian anak ibu ni...

start minggu lepas aku da jarang masak...penat la...makin cepat penat...soo smalam g tesco x beli sayur pun...just mende yg tahan lama je..lagipun aku baru je lap dapur tu...hu hu sayangnya nak masak...skang tumpuan nak settlekan kije ni...kalau bole da coti nanti kije aku ni kurang tertangguh...& lagi, pastu aku mungkin kena banyakkan masa utk bigger dot & amoi comel tu...amoi jgn nakal ye....adoiii bigger dot nak regangan...

Jumaat, 4 Disember 2009

melayan perasaan

mula2 kawen dulu aku pernah terasa sronoknya zaman anak dara....cos da kawen, aku kena berubah serba serbi yg mana perubahan itu bukan kehendak kita...mungkin org yg da nak kawen tu da x sabar2 nak kawen...macam aku dulu....ngeh ngeh

tapi keseronokan tu mula terasa bila dapat anak..memang la org kata anak permata hati, jantung...nyawa pun ada...semenjak di pinjamkan amoi kepada aku & en somi, hidup berkeluarga lebih bermakna...bak kata abah, mak abah kat kampung ni sebenarnya lebih kejarkan cucu dari anak sdiri...agaknya pasal tu kot amoi lekat ngan atuknya..skit2 atuk..asal jumpa org tua/org berkopiah, dia panggil atuk...apek tua tepi jalan pun panggil atuk jugak...

tapi aku & sesiapa yg baca ni kena pahatkan dalam hati bahawa semua ni adalah pinjaman, satu hari kita kena pulang balik...sama ada kita yg pulang @ org2 sekeliling kita...redhalah dgn ketentuan yg di tetapkan...

masa raya aritu, tengok drama taubat nasuha sorang2..aku x bole brenti menangis...aku ni memang x bole tengok cite yg ada scene mati2 ni..mmg confirm air mata kuar..tapi yg kali ni yg x mati pun aku nangis...start anak kena pukul smpai last kuar nama2 plakon tu aku still teresak2 lagi...hu hu mmg sedih sangat..walaupun citer ni dia amek dari email & da tau endingnya...entahlah... mungkin aku pegnen, rasa sensitif tu bertambah dr biasa kot...

citer pasal bigger dot...aktif betul...start pas srapan sampai nak tido malam nanti baru dia senyap sampai pagi...stakat ni aku bole nyenyak lagi, cuma kadang2 x bole tido pasal sakit blakang...harap2 bila da lahir, bigger dot tido macam biasa...masa amoi dulu dekat 2 minggu aku berjaga malam cos dia x tido..

perbualan ngan amoi di satu pagi....
aku: bi bangun...jom kita nak g umah mak...
amoi : anak...
aku : jom mandi, main air nak...
amoi : anak...
aku : kalau macam tu tinggal umah sorang2 la..ibu ngan abah kluar ye...
amoi : anak...
aku : abes apa yg nak ni? sume x nak.. da.. cepat bangun...

barula dia nak bangun...anak dara aku nan sorang nih...sabar ajela

en somi slalu kije malam...kalau en somi x da, amoi pun kata abah je...en somi g mandi pun dia kata abah je...agaknya mandi lama sangat kot...