Khamis, 17 Disember 2009

mari baca bebelan ku

malam smalam nape le mata x mo lelap...pagi ni sudahnya aku x bermaya, da start ngantuk...sms en somi pagi ni...kalau aku ada firasat aku akan bangun lambat...sebabnya punch kad rosak...hu hu hu

td aku terbuka blog politik2 ni..tertarik dgn peribahasanya "hanya babi dtg mcm samseng dlm satu kumpulan tetapi singa datang seekor sudah cukup" rajnikan sivaji the boss...ha ha ha...idola en somi...

smalam mak kesayangan aku call...tanya pasal baju dia le...adoii aku x g tempah lagi sebenaunya...pastu tiba2 pulak mood dia berubah bila citer pasal bil aku yg sorang ni...sedar x sedar da dekat staun dia benti kije dr officer bank...aku mmg kesian sangat kat akak aku ni...ms aku anak dara bole la aku blanja itu ini...aku ni mak sdara yg baik ati..kui kui...kalau stakat blanja skit2 tu aku buat x tau je...cuma skang di sebabkan peruk da besar, nasik nak penuh, kerak pun tebal...maka jarang la aku menolong kakak & abangku ni...

kita sbg umat islam mmg wajib mencari yg halal dlm kehidupan kita...menyediakan yg halal utk keluarga kita...tapi dlm proses mencari yg halal ni, kebanyakannya kadang2 tersasar dari landasan yg betul....

adakah betul membiarkan isteri bekerja seorg menampung keluarga? adakah betul mencari rezeki sambil lewa & tidak bersungguh2? adakah betul memberikan jawapan yg mmg menyakitkan hati kepada org yg bertanya? adakah betul alasan benti kije sebab x dapat tumpu pada ibadah? yg ni betul tapi kat malaysia ni bank mana yg halang pekerja g smayang? x penah lagi aku dengar...ada 3 bank kat daya bumi ni xde le pulak aku dengar diskriminasi ni...

kakak ku cantik, rajin, lembut, sejuk mata memandang...masa zaman anak dara dia jadi rebutan...muka chinese look...tapi da jodoh ngan bil ku yg sorang ni...mmg hensem & lengkap pakej, bole jadi model & muda staun dr kakak ku....macam pinang di belah dua...tapi skang sejak benti kije, siapa yg x stress bila jadi macam ni...muka ensem pun x guna...masa awal2 benti kije slalu gak kakakku call aku...aku nak dengar bole la tapi nasihat tu mungkin x, hanya bg kata smangat je...

my mak mmg marah sangat...sebabnya abah & abang aku x penah buat bini macam ni..tugas isteri bukan mencari rezeki tapi menolong mencari bersama2 tu boleh la...aku terfikir jugak, bil aku ni x bagi duit kat mak bapak dia ke? ...entahlah

x salah nak beribadah....tapi jgnlah pentingkan diri sendiri....ibadah sorang je fikir, ibadah org lain macam mana? nak cari pendapatan yg halal tapi terfikir x my kakak ni kije bank jugak...nak halalkan pendapatan, bayarla zakat & bersedekah...zaman skang ni mmg susah nak cari yg halal 100%...bila my kakak tegur, jawapan terkini dia isteri wajib tolong suami...memang aku x nafikan...utk kehidupan yg lebih baik, isteri zaman skang mmg tolong suami sediakan itu ini, tapi bukan menanggung sepenuhnya...sepatutnya ada sifat tolak ansur antara suami istri....

my mak marah bila rumah yg nak abis bayar tu di refinance cos nak duit wat berniaga..aritu adala aku nampak jual kurma...itupun my kakak & kak long yg tolong promote...tapi nak mintak aku promote, sori aku x pandai lagipun da lambat waktunya....okla tamat bulan pose, xde la jual kurma lagi...pastu reno rumah, tambah atap kayu kat bhgn depan + pagar kayu...kata nak berniaga...gah betul...aku pun x brani nak kua modal cenggini...tapi yg aku dengar, anak sulung aka fatimah yg banyak jualkan barang macam gula2 & jajan kat skolah...my kakak call umah sometimes my bil wat taik mata je...waa senang lenang nye....sometimes ikut org sana sini tinggalkan anak kat umah suh bini jaga...yg ni mmg prangai dia start dr dapat anak...tingat kata arwah inah masa dok ngan my kakak dulu..hr2 smpai umah kul 8 mlm...fatimah kami yg g amek dlm kul 6..katanya "kije sampai mlm tp x kaya2"...mana xnya, balik umah tentulah fatimah ni nak main2 ngan parent tp paksa masuk buai suh tido pulak...pastu marah kalau x tdo cos da penat...kami yg denga & tengok ni sakit ati...aku ni x sampai ati nak marah amoi kalau x tido...cuma guna psiko je, masuk bilik tutup lampu, toksah marah2...

apapun my kakak ni mmg penyabar...sblm ni dia kata jangan bagi tau mak...tapi maybe da x tahan, dia citer sdiri ngan mak...anak da 4, bibik lagi nak bayar, keta pulak lum smpai staun lagi nyawa si avanza tuh..umah lagik...loan pinjaman lagik..x kan my kakak yg nak tanggung? en somi pun kalau cakap pasalni pun berapi dengar....belum dengar along cakap lagi...along pun x bape join ngan bil sorang ni...pada pandangan aku pun sama...high taste...nak yg cantik, canggih, mahal...tapi skang sapa yg nak sediakan sume tuh? entahlah...skang bolela makan duit pinjaman...tapi hari2 tarah, bukit pun bole gondol...bak kata mak, rezeki bukan datang tergolek kat kaki...

kalau nak luahkan mmg banyak sangat rasa marah aku ni...tengok pengorbanan my kakak yg hari2 naik komuter & monorel g kije...ot tiap hari, kadang2 ari coti pun ot...penat tau...balik umah nak layan anak2 & suami tambah2 bibik tgh coti balik kg...pastu yg bil ni sah2 ilang sabtu ahad...kadang2 kesian kat anak buah aku tu...balik kg janji nak jalan2 tapi bil ni g mancing smpai masa nak balik umah sdiri...so disappointed tau...apa salahnya bawak kejap g taman ke...aritu dtg umah aku, tengok diaorg main mainan amoi...diorg nak bawak balik mainan tp parentnya x bagi..kesian pulak..aku x kesah, amoi ni mainan da terlebih..

hmmm masing2 ada bahagiannya tapi harap my bil ni berubah la...demi kebaikan sendiri jugak...jangan pentingkan hati sdiri yg konon lebih tenang tapi hati org lain galau fikir masa depan..

2 ulasan:

  1. mcm2 jenis orang kan di atas muka bumi Allah ni...

    BalasPadam
  2. Kate je islamik tp kalo mcm ni mane g islamiknye????takkan pakai ketayap 24jam da kire sbg islamik?????rase nak bg jek penampao tp pangkatnye pasal tpaksa tunggu dan lihat....
    kalo jd ape2 kat anak buah den yg 4 orang tu, siap le ko cik mie.....

    BalasPadam