Rabu, 29 Disember 2010

laporan akhir tahun..kot

lame da x menulis rasanya...hui bz...

minggu lepas
isnin-amek surat gl medical check-up kat undp
selasa-amoi demam, ptg aku pulak demam (kena ujan kat hari isnin)
rabu-mc, demam...melepet...moncet? taska je...
khamis-still x ok tapi datang opis gak (risau cos x buat medical check up lagi)
jumaat-medical check up kat tawakal & kedutaan jepun...tutup pukul 12thgr...11.55 kt post guard...ooo berlari2 ok cari kaunter...pastu org tu tanya surat opis..surat opis? nape x de org remind pasal ni? nasib baik still bole proses tapi kena anta surat tu ari isnin...so partner aku volunteer tapi sblm tu aku kena siasat mana, ape kebendanya surat opis...laa ropernya mintak kat admin je...

isnin-el, hero tomei demam
selasa-tetiba pulak jaga helpdesk...ok sabar ye..soalan kadang2 menguji kesabaran..da le x putus2 ring ring ni!(partner aku angkat tepon x?...oppps)
balik umah, hero tomei demam lagi...klinik lagi...malam demam lagi...adoiii...aku rasa takut sebenarnya...x kisahla tdo x cukup tu...sari dua jadik biasa kan...dr kata pasni kalau demam dia akan bg surat refer g hospital ...

hari ni...still tunggu call dari taska ....tadi tanya, hero tomei x demam, leka main2...

aku amat2 berdoa, minta2 anak2 ku sihat, en somi yg bakal menjaga anak2ku sorang2-sihat...mak ngan abah yg bakal datang kajang ni-sihat...x lupe mak mentuaku-sihat...mana tau nak datang lama kat sini kan...jg moncet2 ni..he he...

harap2 ini dugaan sebelum pergi ke negara matahari terbit...harap2 masa aku kat sana, moncet2 x de apa2....ok, nak nangis pulak...

ramai yg kerut dahi bila dengar jawapan aku yg ini .."anak2 somi yg jaga"...heh heh...bolekan en somi, insyaallah...aritu aku g kuala kubu bole..tapi satu mlm je jg sorang..pastu mentua ngan adik ipar aku datang

Rabu, 8 Disember 2010

sabar lah ...aku & en somi

terbantut mood aku arini....jap kata pegi..jap kata x yah g...jap kata di nasihatkan pegi...sudahnya jawapan adalah pergi...sabarlah..mungkin ada hikmahnya...

tapi tolong jgn samakan hal ni dgn ke negara otromen...

aku dapat memo ke negara otromen adalah 2 bln 1/2 dari tarikhnya...ke kursus ini seminggu lebih je...agak suntuk la nak sedia itu & ini...

tetiba nama aku terpamos...

harap2 moncet2 x demam...ku panjat kan doa agar en somi pun sihat & sabar sentiasa spy dapat jaga moncet2 ni..

p/s utk yong....kalau dengar sora en somi kat umah tu, jgn risau ye...en somi nak kena jadi mr mama utk 4 hari...

Isnin, 29 November 2010

x dapat pegi hari keluarga kerana amoiku demam

ber ia2 beli macam2 nak g hari kluarga kat sunway lagoon...siap mop satu umah...tapi x kesampaian coz amoi demam panas...cian anak ibu...dah lama x demam..seingat aku last demam masa bulan pose aritu...x tido aku di buatnya...dari 1.30 pagi sampai dekat kul 4 pg...hero tomei kalau uwaaa je aku bg susu badan jap then da kenyang, aku tido sbelah amoi...cian hero tomei tido sorang2...

tapi nak wat camne kan...suhu tinggi 38++ ...ubat x nak makan, tuala basah x mo...pupuk air je, tapi ngamuk jugak..jap2 aku check suhu...alhamdulillah agak kurang panas...sok nya..cam sihat je...tapi start petang tu demam skit...then bila check 39...alamak...cepat2 amek tuala basah & masuk ubat bontot...pas bg hero tomei makan, trus g klinik...amoi ok tapi tetap dedar...masa kat klinik amoi masih nak main2 glongsor ngan tuala lembab kat kepala...hero tomei? kalau senyap2 tu bole pulak menengur...satu klinik bole dengar...

dr ganu tu kata panas camni bole kena sawan...ni yg paling aku takut...aku x mo lalui lagi...berdoa sangat2 amoi & hero tomei di jauhkan...

& skang..sebab x dapat pegi hari kluarga, aku kena bayar harga tiket kat sunway lagoon tu...tapi atas sebab yg x dapat di terima...rasanya alasan anak demam amat munasabah tapi still nak bukti...da call klinik kita tapi cam susah je nak dapat pengesahan...jap g nak call balik...cuma agak sedih kan...x kan aku nak tipu benda2 macam ni...

Rabu, 24 November 2010

selera ku mati bila...

hari sabtu aritu aku le saje menggatal nak makan kat luar..riki kat dol tom yam-tutup..then g kat malee classic...ramai tapi ingatkan servis cam biasa..cepat...tapi hampeh la...dekat 40 minit tau tunggu makanan sampai..kalau western cepat je..ni yg ala2 timur ni...pastu nasik aku ada ulat yg masih idup(ulat sayur kot)...okey!! kalau korang masih ada slera ke?? mati trus slera aku...


banned malee classic...forever!!

Selasa, 23 November 2010

fahami aku...

hari ke dua di opis baru....lambat lagi...

setiap malam penat...buat kerja rumah...jaga anak2...hero tomei mmg x bole nak biar...asik la tergolek...amoi pulak asik buli hero tomei..jap2 tolak adik..jap2 dok atas adik..jap2 baling mainan kat adik...

smalam hero tomei muntah..pagi ni pun muntah...sempat ke aku nak masak?

aku cuma sedih...cuma mengharap kan pengertian...fahami waktu kerja...fahami yg aku pun perlu bantuan...anak2 bukan milikku seorg...

Jumaat, 12 November 2010

uoa beb!

tadi gi uoa anta barang...pokok aku da kat sane...he he org jumpa pokok sblm tuan umah datang..
ok gak tempat duduk aku...alhamdulillah...kat sini seawal 3 taun (stlh berjawatan ini), adela aku merasa sepintu tingkap...adela sekaki lebih utk tengok kat luar...nak ilang penat mate...pastu bila pindah kat atas ni...dok kat tengah2 pulak...gelap pandangan trus zzzzz jer...penat kan ngadap pc...heh heh...& skang boleh kata dinding la, adala cermin..cerah bijik mata nanti...yg penting aku nak bawak my moncet & en somi teman aku buat ot...bole bang?...ermmm bole ke aku buat kije ni?...

kat sane lengkap ngan pantry, bilik smayang & ruang legar yg selesa...kat sini ok jugak cuma sume nya berkongsi...soo cuba ilangkan perasaan x suka..just toilet & xde cleaner..vakum la sendiri...

ok guys get ready our mental & body for full strenght next week yea...! go counter..go counter...

cian la moncet2 aku...balik kemas kaunter mesti mandi dulu...hama keturunan lebih 10 taun ni...

Khamis, 11 November 2010

yo..yo chicken pox lagik

hero tomei kena chicken pox...ada amek gambo tapi guna hp en somi...hp aku??? adoiii x baek2 lagik....last2 aku mintak balik...malas mau kata banyak2...suda lebih satu bulan anta bagi baik tau...tapi x baik2 gak...sabar ajela...en somi yg baik ati, nk hp baru satu....heh heh...

penat jaga hero tomei...sampai terdetik dalam ati...x mo anak dah...erk ? betul ke?...meragam malam sungguh mencabar kesabaran....bila da x tahan.."en somi...tolong amek giliran!"...

peliknya masa x tido nih main semain mainnya...haa tengok 3x kuasa aku bagi....asikla kena dok sbelah dia...sudah pandai berpaut...kejap2 kat sofa mural amoi tuh...kejap2 kat kusi tangan amoi...kejap2 kat kabinet tv abah...heh heh x kan kabinet pun amoinyer gak kan...kalau amoi main beskal, hero ni pun sama nak naik...nasib baik amoi ni x gelek tangan hero tomei...

ingat nak coti smpai jumaat..smalam aku suh en somi tanya kat taska bole anta hero tomei x?bibik kata "hantar je...mmg ramai yg kena..ada tuh first day kena, anta jugak...ada yg satu hari suntuk merengek!"....ooiii x patut sungguh anta jugak...aku ni da malas nak tanya sape yg bawak virus nih...da tau sangat la...cuma sbg parent, kesian kat anak bila anak sakit tapi yg jaga org len...at least jaga la masa tang awal2 kena tu...

apapun dua2 moncet ni kena b4 staun...amoi kena masa 10 bln, hero tomei pulak masa hampir 9bln...smalam saje2 bjalan umah along...along tengok hero tomei ni sambil geleng kepala...lasaknyer!...tau x pe...x tau dok diam yer...jap lagi aku rasa da x mo sangat ngan org...da start kenal...kenal ibu & bibik saja...en somi? tang dengar perkataan jom tu da start jeling2 mata...jap2 lagi mesti da angkat2 tangan nak ikut....

hari tu g umah org kawen...en somi makan dulu kat meja len...ada budak pompuan ni baru nak makan dok kat sbelah aku...tetiba dia bersora & gelak...pehal ye? then nampak ini hero tomei suda curik seketul ayam...adoi malu ibu tau...cepat2 aku pulangkan seketui ayam nih & pindah tempat kat en somi...tangan ni cemerkap tau...suda pandai berebut ngan amoi...kengkadang amoi menangis @ buat nangis bila hero tomei amek mainan dia...saje..nak jadik anak manje..

aku tau aku juga kadang2 bermulut jahat...& keputusannya aku x nak amek tau & x mo masuk campur...tapi berdoa yang baik2 saja...takut sangat kalau amek tau..mulutku terlebih kata...

Khamis, 28 Oktober 2010

hakikat...nya

aku dalam keadaan menerima hakikat bahawa kerja ini memerlukan pengorbanan

pengorbanan masa...memo da dapat tapi jadi pergi @ tak x tau lagi kan...huhu dua minggu ni panjang..camne amoi & hero tomei...cian anak ibu...

projek next year...ke negara otromen....

kalau la x jadik pegi..yes ...melompat kegirangan

Jumaat, 22 Oktober 2010

kisah benar ni

pagi ni...

-bangun lambat 5mnt
-masak bubur nasi hero tomei
-buat susu hero tomei
-mandi & smayang
-hero tomei & amoi da bangun pulak
-kemas2 barang moncet2 ni yg nak bawak ke taska
-amoi sibuk nak mandi pulak
-blend nasi bubur hero tomei
-mandikan amoi (sblm tu ugut nak tutup pintu bilik air sbb x mo aku mandikan)
-kejar hero tomei sbb walkernya da terkeluar ke pintu depan-senget sbelah..
-pakaikan baju amoi
-amoi nk biskut pulak
-hidupkan si renger & hangkut segala barang2
-aaaa hero tomei pulak berak
-sampai taska amoi nak main buai tapi ada budak dengki & tolak amoi..nasib baik skit jer..kalau jatuh mau aku & en somi turun balik..


& sampai opis lewat 3 minit...boss tolong sain yer...inila reason nape aku lambat...ehhh nampak macam super women x?? he he...

jadual en somi pagi ni

-jaga hero tomei menyusu botol
-mandi & smayang
-amek beg & barang2
-tutup sume suiz & pintu
-bawak si renjer anta aku g opis...

Rabu, 20 Oktober 2010

tetamu yg x mo undang...jgn datang lagi

kejadian yg mmg x duga langsung le...macam biasa...sampai umah

- masak air
- masak bubur hero tomei
- basuh pinggan sikit2
- mandi jap
- sambung masak & kije dapur
- lari naik atas amek baju nak basuh & pintu dapur terbukak

nak blend nasik bubur hero tomei aku pun bukak kc bhgn atas nak amek blender & biar terbukak...tetiba...jeng jeng..ada bunyi gerak2..kat situ ada 2 peket susu amoi & ada bungkusan plastik..aku tenung & tenung...nampak ekor...ehhh! ular ke tapi ekor ni len macam la...then nampak muka...aku apalagi

bang!!!!! tikus...kat kabinet atas!!!!!...mencicit lari kat ruang tamu...

en somi pulak berlari kat dapur

en somi jolok ngan penyapu..tapi x kuar...jolok pulak ngan batang sapu sawang tuh (tah apo namo eee)...x de pun-kata en somi

aku=x kan sayang mimpi pulak...betul nampak jelas ni muka dia...

time bising2 tuh tetiba dia melompat...kus smangat en somi...jgn ingat badan besau ni brani...ha ha...same je melompat ngan aku nih..

okeehhh sudah kluar ...harap2 jgn masuk balik...ye cik tii...

aku x tau nape dia nak masuk kc yg kat atas...nasib baik x ada mende makanan yg terdedah...haru betul la kami ni...mesti amoi & hero tomei heran....

Khamis, 14 Oktober 2010

gambo raya 2010

syawal pun da abes...tapi gambo raya baru nak update...hajat di hati nak frame kan gambo family...okey--layanz




tengah tengok kartun..nak dengar takbir pun kena berebut ngan amoi ni



aku je yg kontrol ayu..



emm alahai...nape bukak mulut anak2 ku??




nampak jari hero tomei?...peace



hero tomei x pandang pulak...amoi berkerut..moncong



gambo ni kat laptop en somi..yg paling ok



bole frame yg ni ke?



yg ni lagi klakar...apapun x dapat nak frame satu pun...
hero tomei nak tido sbenarnya...bangun awal pagi...masa ni mil & sil tgh masak kuah kacang...sedap tapi x dapat lagi resepi...kunun nak buat..he he...

Selasa, 12 Oktober 2010

kawan en somi



kenal kah ini orang? hanya budak under ground je tau kot...en somi skang ber bes pren pulak ngan si batu ini aka stone...stone...senyumla...he he

aritu kawan en somi yg dalam hati ada taman tu kena light stroke...nasib baik bole parking tepi & cal en somi...tapi kena panggil ambulan cos x tau nak angkat camne...bayang kan ranger celcom dok tepi mrr2 & budak tu dok kat seat pemandu x le gerak..mula2 cal ambulan, ok lagi bole layan soalan cam budak darjah 1 tapi kalau 3-4 kali call nak tau alamt la, land mark la...hangin la en somi itu pun nasib baik x da kata makian jer...

sampai hukm dalam hati ada taman kata dia lapar & oder nescafe ais ok! tapi en somi kata dgn baik2 aku beli mineral ngan ruti yer...

kesian.. dr bagi krim sapu yg sama cam hero tomei dapat smalam...no mc...ape la, org nak pensan pun x bg mc...tapi dia ni pun geram gak aku dengar...ada hati nak projek kan keta ngan si panjang tuh..last2 kena balik cos parent da sampai umah dia...hmmm

#dalam hati ada taman ngan si panjang kata aku queen control...! ko dua org akan tau bila da kawen & ada anak nanti...lum kawen jgn kata pape ok...skang putus pun macam ....hiii kang aku ngumpat lagi ni..

bersalin

bersalin ceaser @ normal, keduanya dah aku rasa...

masa amoi bersalin secara ceacer terkejut..he he..yelah awalnya macam bole normal tapi tetiba kena cara ni jugak nak selamat kan bb dari lemas...kira nasib baik jugak bukaan baru 3 cm...ada yg da sampai 6 cm ke atas lgi hampa kan..dari segi penjagaannya, x la seksa sangat...of cos anak sorang, ku tatang bagai minyak yg penuh...

masa hero tomei pulak, secara normal...doaku termakbul cos if ceaser, next time pun sama gak kan... sakit tok sah cakap la...tapi kluar je bb, sakit otomatik ilang...bestkan...tapi sebab vakum, luka epi tu besar skit dr biasa & ari ke 10 baru aku rasa x sakit kat bawah...

aku suka baca pengalaman org bersalin..macam2 citer...tapi dari segi pengalaman aku...kalau masa pegnen teruk, bersalin di permudahkan @ anak x banyak ragam..tapi ada jugak yg sebaliknya kan..

emm utk yg ke-3 ni...lame masa aku bole fikir lagikan...hope so not now

bunjut2 da ilang

smalam kepala hero tomei tumbuh merah yg bunjut2 cam bisul...tapi x macam bisul pun ia..pegi la klinik kita...alamak dr ganu ni pulak...kekadang aku tanya len, dr ni jawab len..dah tu pelan benor soranya..alahai dr...

katanya pada hero tomei=ni macam kena gigit serangga..aku tanya adakah sebab aku bg makan ikan jaket jadik alergik kat dia...jawab dr= tak..bole bagi makan ikan..tapi aku rasa sebab ikan kot...ikan tu kan gatal..aritu bagi biskut rusk pun muka hero tomei merah & merebak ke mata...nasib baik sejam je, pastu ilang...pagi ni bunjut2 da ilang...alhamdulillah..maknanya hero tomei x bole makan sebarangan...& sbenar nya aku x bagi pun ubat klinik tuh...

bln lepas aku peod cepat, bulan ni lum ada tanda pulak...siap tanya en somi..betul abang dot dot...betul yang!...agak lega..tapi akan lagi lega pas peod..hu hu...

hero tomei mmg manja...x bole nampak kelibat & sora ku...w/pun en somi da dukung nak jugak aku yg dukung...eit ibu nak hero tomei jadik ketua tau...nanti da besau skit x mo manja2 nih---heh heh bolehkah aku train dia? padahal aku yg akan manjakan..peluk cium cam amoi...walau amoi x mo cium aku tapi sbenarnya amat manja jugak...pagi2 x nampak sape2, jerit paggil aku...kalau x dukung adik, nak suh dukung dia...dok atas peha aku kat sebelah adik...

smalam x sempat nak sapu & mop...smalam jugak aku sibuk bg hero tomei makan, en somi suap mee goreng kat amoi..hmmm beshnya ari2 camni kan...hero tomei cepat la besar bole kawan ngan kakak ni...

Isnin, 11 Oktober 2010

mengembang


minggu lepas punyer...alamak gumuknya aku....
tanya en somi sambil tunjuk pas kunin ni...same x?...
en somi= x! skang da tembam...
aku=hiii sabo aje la...gambo kat pas kunin tu masa 2006 punyer...4 taun kan mestila ada perubahan...(kaber-kaber)
tadi pun aku dok bersuluh kat cermin toilet...tummy ni macam pegnen 4 bln....hish x le jadi ni..
time aku malas nak makan, time nilah en somi kata tghari makan kue la, ruti la...so malam da lapar balik...aku pulak berselera aje...ngee
tengok gambo BCL...wahh terer ahhh...pakai baju seksi x do longan ngan sliper je x do stokin...kalau aku mungkin nak bentan da kot...baca pulak ruangan komen pembaca..ada sorang la pembaca tuh berlagak pantang cara kampung ni menyusahkan..dia hari ke-3 da kuar jlan2..ek eleh....x pe ko tunggu branak skali lagi je, msti badan da nampak kesan...aku ni yg pantang x braper ketat pun ada trase kesan skit2...
balik ni aku nak:-
# basuh baju (mesin basuh)
# buat bubur hero tomei
# sapu & mop lantai (kalau sempat)
basuh pinggan & buang sampah-tender kat en somi...
skang penat nak cakap ngan amoi..sudah pandai tanya macam2...
hero tomei pulak da pandai duduk sdiri...lagi kena lebih perati, takut terbaring ke belakang...

Jumaat, 8 Oktober 2010

hmmmm

aduh...beratnye mata....

aku rindu......hero tomei


aku jua rindu...amoi ku...

& x lupe...abah pada anak2 ku..he he

hero tomei skang dah asik menonggeng jer...duduk pun da bole tapi x lama...aritu ms kat mcd...ingatkan kua air liur nak tumbuh gigi tapi aku rasa hero tomei terliur nak makan...skali tu jer air liur meleleh...cian asik tengok org makan....nak bg bubur mc d, kasar sangat...tercekik kang x pasal2 jer...
amoi is so dengki skang...hero tomei tengah main mainan, dia bole datang rampas.."x buleh...x buleh.."
x bole sebut huruf t...cth-"ibu, tuyak ibu ..(koyak)
x bole sebut huruf b..."ibu, adik mangun ibu..(bangun)
x bole sebut huruf d..."ibu nak sulu..(sudu)
asik mau dukung...tolongla amoi..badan mu udah berat ...

Rabu, 6 Oktober 2010

sudah nasib

mungkinkah amoi menganggap henpon ku spt biskut? yg boleh di rendam dalam air?

mungkinkah amoi menganggap sofaku kertas lukisan? yg boleh di conteng dgn permanen marker?

aaaaaa...

skang henpon da x bole call in/out even sms...sofaku ada design abstrak yg jelas..

nanti amoi da besar, ibu suh amoi baca entry nih...nak mintak ganti rugi...bole x? he he

Jumaat, 1 Oktober 2010

daftar cap

rasa tergerak nak citer pasal trade mark...

contoh trade mark pamous yg ada skang(yg da registered)...kfc, maxis, petronas, tv3...dan pastila cik celcom(nak gak masukkan huhu)..

nak daftar senang je failkan borang & bayar...tapi nak pastikan dapat sijil iaitu REGISTERED tu kena la usaha lebih skit...pastikan buat search dulu...contohnya da ada trade mark yg nak daftar sila buat search sama ada kat kaunter myipo @ online je(yg ni daftar nama dulu)...

pastikan jugak trade mark tu x ada tersangkut dgn akta tm secara terang lagi bersuluh...contohnya tolong jgn daftar gambo @ perkataan bunga raya..sah2 la itu bunga kebangsaan, perkataan/gambar yg boleh menimbulkan konflik...contoh yg lain "registered trade mark", gambo2 bangunan yg di punyai oleh kerajaan...

trade mark yg berkualiti & kuat biasanya yg di cipta sendiri, tidak dapat dikaitkan dgn barangan...contohnya trade mark DKNY...katala nak beli baju...apa nak kaitkan DKNY dgn baju? x da kan..org beli sebab jenama DKNY & pastinya kualiti terjamin...

cuba yg ni pulak "kek sedap" barangannya adalah kek...cuba fikir, bole x daftar trade mark ni? kek kat secret recepe sedap...king's pun sedap..."kek sedap" ni perkataan yg tidak di cipta & mmg bersangkut paut terang2 sungguh ngan barangan..kek...

ok la...stakat ni dulu pembelajaran kita...kalau ada mood, aku sambung lagi...ilmu pun ciput je...

Khamis, 30 September 2010

moncet-moncet 1

lama pulak aku x up date pape....ni gambo masa raya aritu...kat sg jerneh punye..sume da balik..en somi pulak g re union kat mlaka...tinggalle dua moncet ni ngan aku...masa bf kat bilik si amoi ni sibok ngacau...

hero tomei marah space kecik...kakak ni kacau je org nak nenen...kan da kena..cian amoi...

tengok...hero serius ni! kakak kemain cute tersenyum...



nyum nyum...turn kakak pulak...x gigit pun, tapi geram la tu..
sebaris kata dari pemanggil hot fm
"apabila kita dah jumpa mr right, kita harus bersedia utk kehilangannya..di sebabkan itu selalu lah bersamanya sebelum sampai masa kehilangannya"
mampukah aku??
kalau en somi lambat balik/x call..aku da risau giler

Selasa, 21 September 2010

aktiviti moncet

hari sabtu/ahad aku demam...en somi pulak kije...tapi moncet ni kena jugak jaga kan..aku x larat, just pandang je apa moncet ni buat...



moncet yg ini macam baca buku jer..bukan buku tapi koleksi cd..(err x ori) yg aku rajin kumpul sblm sibok bercinta ngan en somi...aku rasa jadik bahan sejarah pas 10 taun nanti...moncet yg ini asik le mengeluarkan bakal bahan sejarah ni...main campak2 je..abes la x bole jadik bahan sejarah nanti...



moncet yg ini...udah lepas bebas...jadik mop bergerak...nasib baik aku slalu mop...ni bawah meja...mmg ada la teratuk tu..tapi nangis kejap jer...hero la katakan...



ni da nak ke dapur...dapur along yg antik tu da slamat kena amek oleh tuannya...nasib baik kan...kalau x hero tomei usik2, buat risau aku je...bagi mghalang hero tomei ke dapur & sterusnya ke bilik air, aku letak buai...ingat nak letak pagar...nanti ada duit terlebih baru beli...(harap2 ada)...




senyum mahal ni...dok kejar bola...cikgu kat taska kata hero tomei ni lasak...abes dok men tawaf kat bhgn ruang tamu yg kosong tu....alhamdulillah...aku x risau walau penat melayan hero tomei...bukan nak slalu kena dukung...tapi bila da penat tu pandai la kaki tangan terangkat2 suh dukung...sampai atok x sampai ati x amek dukung...

kekadang aku teringat kat hall umah sewa...huhu kecik senang nak moniter amoi...

moncet-moncet


macam gaya la amoi ni...hero tomei masih kontrol ensem..
ensem eh? anak sapo la ni...he he

Isnin, 6 September 2010

comel tak?


muka baru bangun tido...biasala hero tomei ni kejut sume org suh bangun....ini entry puji anak sdiri....ala comelnya anak aku...serupe je kan...he he he....

Isnin, 23 Ogos 2010

hero tomei pulak

kebangkitan hero tomei....



ok genggam tangan



and up!



eee yah!...




ok posisi len pulak



ok ...ee yah!...kaki sape enterprame ni...aritu demam...ni le peningkatan nya...& pangai baru yg asik nangis kalau x da org...kejap2 nangis...kalau abah ada x pe...kalau abah x de? sabar ajela ngan moncet2 ni...
pandai main ngan kakak...amoi pun pandai buat adik gelak...tapi milik amoi tetap milik amoi...jgn sesekali bg kat adik...sure jadik reta rampasan oleh kakak..

si amoi ni

masa nak snap, amoi ni sibuk nak pegang hp...eishhh jadik le cemni...sebelum tu elok je adik dia gelak2 main sesama...



tengok baju yg dia pakai tuh...spatutnya baju utk adik, dia rasmi dulu...sabar ajela...sib baik bertocang..kalau tak memng nampak boy...yg tocang ni kalau aku tak kata "ala comel, cantik" mmg dia da lama bukak..



masa ni buat2 mata kecik...saje je nak posing camtu...apsal tah suka hisap botol kosong...penat pujuk nak buat susu tapi x bagi2 jugak



mula la nak ngedeng kat aku...mentang2 adik tengah meniarap




see...tido atas pangku aku...yg putih tu hasil main bedak kat bilik blakang...dengan pala putih ni le g soping kat giant...dia sebut giant dlm nada yg kami x faham...tunjuk br tau...amoi ni sbaya ngan anak si intan...macam intan, da dapat adik br la abang mengada2 nak manja...budak kurang kasih sayang-kata intan...tapi amoi kurang kasih sayang ke?skang makin manja plus ngada2 adala...aritu kat giant aku beli sepapan telur konon nak jimat...malam tu aku basuh pinggan kat luar..dia pecahkan 3 biji telur..aku maintain lagi tapi ropernya dia da asing 2 bj & pecahkan satu..ok aku geram & cubit skit tapi xdela sakit pun...punyer la kuat nangis...aku marah cos adik bangun...hui x saba je rasanya, bila adik da mula menjerit x bole letak...

nak suh benti pi la peluk si kakak ni...baru le benti...so ni namenya manja & mengada2kan...sudahnya si adik x bole letak...blakang aku sakit...

gambo moncet

minggu lepas cam maleh je nak update belog...pic kat bawah ni da lame amek...susah nak amek gambo berdua-duan cenggini...tengok tu...kusyuk nya



tengok tv ropernya...si kecik ni pun da pandai yengok jugak...bak kata en somi x lame lagi same cam kakaknya...tuta...tuta...(tukar,tukar)...nak cartoon


hero tomei da pandai main...mende ni lekat kat walker sbenarnya...tapi bole bukak...amoi yg kuarkan...walker x kluarkan lagi...biar hero tomei da pandai duduk baru kuar balik..nanti yg duduk bb besau je..


tengok!!! tilam smpai 2 tapi kat sini jugak dia nak g



bekas merah, mainan bersepah, sila tanya amoi...jam radio mati, sila tanya amoi...x kan hero tomei pulak kan..

Khamis, 19 Ogos 2010

bulan pose

rata2 blog yg ada pautan dlm blog aku nih citer pasal masak-memasak...hu hu bestnya dapat masak...aku cuma masak ari sabtu ahad je...ari2 balik jam...depan tesco pun jam...ari2 amek amoi & hero tomei pas 630...rasanya kami antara yg terlambat amek bebudak...nak wat camne, kije kl kena trimer hakikat...
kok pagi lagi le jam...aku dr umah 6.50 smpai opis 8.16!...tensen tau tapi nak wat camno...sabar ajela..

smalam en somi beli lauk kat tempat feberet dia...dia pun borak ngan kakak tu...

kakak-arini ikan murah, kecik skit
en somi-oh ye...brape kak?
kakak-3 ringgit

dlm hati en somi-la ingat dapat murah

aku kata "kakak, len kali jgn citer yg ini...kita yg dengar ni ingat dapat kurang ke...lebih ke...tapi tengok rege sama..."

tapi sebab sedap, en somi jadik regular customer jugak..

smalam amoi pecah rekod...mengemas barang2 mainan bersama2 en somi...harap2 sampai ke besar le rajin ni...hero tomei x bape sihat la...batuk teruk ni...rasa cam nak el je...harap2 hero tomei sihat & cergas & tambah2 aktif...

Khamis, 12 Ogos 2010

moncet & biarkan aku begini!

ni gambo masa en somi kije aritu...bukan en somi je sorang kije, ini amoi pun banyakkkk kije jugak...abes gambo2 & cd2 di kluarkan...main la dulu...malas aku nak marah2 ni...



nampak gambo kawin tukan...muka abah kenal, part tunjuk muka aku, dia senyap jer..ait emmm sah2 x kenal...ibu cantik kan....muah ha ha...masuk bakul angkat sdiri...sama gak kalau tunjuk gambo kecik2 amoi tu...adik!...adik? ni baby la...x adik!..da muka kecik2 budak moncet ni dekat2 sama...suka ati la amoi nak kata apa..



hero tomei ni biasala...tido jer...mesti tido ikut time...kalau x mengamuk nanti aku yg x tahan...



pas bangun tido...ni le aktiviti...amoi & hero tomei...hero tomei mmg suka gelak ngan amoi...tapi bila snap x dapat gambo gelak tu...serius lagi...




pas main2 ni, amoi golek2 zzzzz...yg adiknya tido kejap je sebab da tido lame sbelum tu...emm rindu kat budak moncet ni...


di sebabkan dekat staun x pose...smalam aku cam nak pengsan...perut masuk angin...pas tidokan hero tomei dlm kul 830..en somi pun da g trawih, aku pun boom...hu hu sian amoi...amoi kejut aku suh bukak tali kabinet tv...apalagi nak mengisai le kije dia...en somi balik, dengar x dengar la bebelannya...hmmm penat...harap2 arini ok...

pagi ni dengar lagu kumpulan hijjaz..tajuk x tau tapi banyak sebut rindu...suddenly aku tingat kat arwah inah...yes i am very-very miss u...

aku da x kata apa2 pun pasal masalah dulu...tapi kenapa nampak macam aku pulak yg salah? sudah maaf tapi kalau aku masih x lupa nak buat macam mana? nak aku pura2 ke tapi dlm hati sebaliknya? biarkan masa yg tentukan...yg penting banyak mende len aku nak fikir..aku cuma org kampung yg masih berfikiran kurang terbuka...

Isnin, 9 Ogos 2010

"Contest "Saya Sayang Adik" anjuran Mama Ilah Fazilah"



contest ni amek dari mama amana...gambo berdua x banyak..penat gak nak godek2 gambo...xpe amek yg ni je la




ok...ni dia...gambo ari ahad, masa en somi g kije...
kakak-nur alisya mohammed rizwan 2thn 7bln
adik-muhammad raid mohammed rizwan sminggu lagi genap 6 bln
kakak rela di tarik rambut asal adik bahagia..he he...si adik x kan lepas kalau dapat pegang something...contohnya rambut ni ha...sian kakak, dah le rambut tu x banyak...
skang kakak dah pandai buai adik kalau nangis, tepuk adik pelan2, cium adik cam ibu & abah buat...peluk adik pelan2...bagi adik makan ngan sudu cam ibu buat...oppss jangan ye kakak..! & suka kejut adik kalau da masuk bilik nak tido malam...adoi penat ibu nak layan 2 moncet ni...
adik pun skang tengah blaja perangai kakak ni...kakak main beskal ke, motor ke, bola ke @ nangis sambil guling2...sume adik tengok dengan tekun ye...
ok tawan2 kok nak join klick kat bawah yer..

Khamis, 5 Ogos 2010

I Smell Food Giveaway by Ibu Emir



terjumpa pulak contest ni...adiah best...kenyang perut den kok menang....comelnya budak ni...ok ibu emir, pilih la aku ye..muah haha...

en somi doa sesame yer...

jom join ummi faiq, ibu amana, ibu chem & ibu haziq...

http://emmira.blogspot.com/2010/07/i-smell-food-giveaway-by-ibu-emir.html

Rabu, 4 Ogos 2010

cita-cita yg murni

apa impian korang masa kecik2 dulu...? doktor? loyer?...cam citer p ramlee pulak.he he

ari ahad aritu, en somi membz kan diri mencari khazanah2 lama dia..cari gambo lame...nak yg sekolah rendah...nak masuk fb coz nak lawan kawan dia ..hemmm macam2 la...aku pun bg tau "buat penat2 je cari, kan kat umah kita ada gambo abang..." en somi ni x ingat pulak..then sambung lg.."ala dulu dlm keta satria..." x ingat lagi..."ala yg ada gambo x girlfriend abang tu!"eee org tua ni sabo ajela...sampai aku terkluar kata2 kramat ni...kan baru dia ingat...

aku terbaca buku cacatan kawan2 sekolah dia dulu...ala biasala kalau da nak abes sekolah, ramai kawan2 suh tulis kat buku nota yg di hias cantik2...buku masa abes darjah 6...yg paling best adalah cita2 en somi...menjadi perisik negara, satria bangsa(kok x silap aku)...okeey..aku punya gelak...masa taip ni pun aku still gelak...sungguh x ku sangka...cita2 en somi masa ni sungguh murni tau...

sebenarnya masa kecik aku x tau pun pasal cita2/minat aku...yg aku tau aku nak jadik arkitek sebab sebutan dia best & kakak aku kata nanti kije pun best...pastu cam bangga je sebut depan cikgu...kan..kan...hu hu sebut je senangle...

masa zaman kite kecik2 semangat cintakan negara ni mmg kuat...cam ultraman pertahan kan jepun dari serangan raksasa...apa aktiviti yg krajaan buat kita sokong...biasanya dapat makan free je...tapi skang semangat tu cam x da...cuba tanya anak2 skang ada x citer2 sama cam en somi? cam xda kot...he he en somi jgn marah yer...satu cita2 en somi da tercapai iaitu berjaya memiliki kereta satria...ok what...he he

masa aku masuk sekolah menengah, ada la sorang budak ni nama nya salamuddin..aku ingat sebab nama bapak dia lagi best-kamaruzzaman..cita2 nak jadik penyanyi..eit penyanyi pun bole jadik cita2 ye...ok cikgu pun suh ke depan & nyanyi ye...kan jadik lawak da..bukan sedap pun..picing ke laut...agak2 kalau jadik penyanyi apa nama glamour dia ye? eh x kose le nak fikir ni...

tapi amat jarang kita dengar anak2 sebut cita2 dia nak jadik cikgu...& x penah lagi dengar nak jadik imam...bak kata abah, x ada sorang pun anak dia nak ikut dia...ala 2 org je lelaki...nak harap abang, susah skit...nak harap copit..lagi le x nampak bayang pun..harap ada la cucu yg mengikut...azim ke...hero tomei ke...kok nak masuk imam muda & akedemi al quran bole la tapi jangan af & sekutu dengannya..tengok bole...masuk?jgn nak mengada2...

Selasa, 3 Ogos 2010

caca marba lagik

tadi g cucuk hero tomei...skang da lewat 1/2 bulan..biasa dr akan bg tarikh sbulan @ lebih utk next cucuk..tapi dr tadi suh datang ontime...alamak sian kat hero tomei...tadi pun aku agah2, kira skali jerit & x nangis...cam ni le anak ibu..anak abah gak...tapi abah takut injection..he he oppss pecah satu rahsia...

ari sabtu aritu sblm balik kg, amoi ni makan cekelat pastu terjatuh & tersapu kat cadar...& aku da terlepas cakap...hii menyusahkan ibu la!...kalau bole x nak berkata yg ini tapi terkata pulak...x susah mana pun sbenarnya...just bersihkan sisa coklat & smalam aku da slamat mengwashing machinekan nya...sampai ke kg aku bad mood...nape ye? & jawapannya ..pms...hu hu da dekat staun lebih x ada, tetiba ada pulak sindrome ni...sori ye...en somi asik cocok2 aku je bila muka masam....bukan aku marah tapi perut aku nih bulan ni pulak rasa sakit...& pms tu makin menjadik2 kalau amoi buat hal...

sabtu malam mak buat sup ayam kampung ++ngan lada hitam...x tingat pulak aku mende2 ni buat badan jadik panas...aku syorkan sape2 yg sakit perut masa nih makan mende2 panas camni...hasilnya sakit perut hilang tapi...banyak guna pad yer...

amoi skang asik nak dukung je...x larat da aku nih...ngan en somi x bape nak...nak manja lg la ni...hero tomei pun kadang2 x leh dengar sora aku & en somi..dan-dan tu jugak leh nangis mintak di angkat...emm alahai...

baju raya budak berdua ni yg moden da settle..yg traditional ni...hai bila nak g carik agaknya...along! cepatla repairkan mesen jahit tu...kain aku lom jadik baju ni..en somi lagi best...bayang pun x de..hu hu...sume nya utk anak2 je...

Khamis, 29 Julai 2010

pokok pangkal adalah hati



amoi & hero tomei baru bangun tido...actually hero tomei da lame bangun..yg len2 ni yg baru bangun..

masa aku g kenduri kawen aritu, ada org tanya bila aku amek hero tomei dr along..."ini ke mak dia"---kalau korang, korang terase x? hu hu amat slalu org tanya yer

sebenarnya kakak2 aku sume cerah...tiba time aku terlain skit...masa sekolah aku trase rendah diri kerana warna kulit..aku anggap berkulit cerah amat cantik menawan...menawan hati kawan2, cikgu2 expecially pakwe2...hish kecik2 da gatai...

tapi perasaan rendah diri ni mmg x bawa kemana...ia akan buat kita x mahu mencuba & jadik penakut...dat me...kekadang sampai skang penakut ni...

ada juga masa aku seolah menyalahkan org sekeliling...nape itu, nape ini...tapi sbenarnya pokok pangkal adalah diri sdiri...dan skang aku cuba membentuk amoi supaya berani & yakin...marah & pukul bukan solution terbaik tambah2 zaman skang..kadang2 x praktikal...contohnya, kalau amoi main kat kc aku waktu malam..solution nya tutup lampu dapur...kalau main air, aku kira 1,2 & tangan kat suiz lampu bilik...& dia pun lari2 kluar smbil lap kaki...hero tomei? bak aku kata sblm ni, dlm proses learning yer...da abes revision nanti siap la aku...

kakak main motor/beskal/keta, pandang x lepas...kakak nangis pandang x lepas jugak...kakak main permainan sambil baling2, pandang x lepas jugak...harap2 dia buat pengajaran la..

ada jugak org tanya apa petua nak dapat anak cantik/putih..(maaf bukan nak menunjuk ye)

sbenarnya masa mengandung aku amalkan bacaan surah yassin, maryam(yg ni banyak kali), surah luqman, annur, yusuf(ni pun banyak kali)...& juga radio ikim mmg slalu on..biasanya ikim akan pasang surah al quran...yg tengok cd korea tu, entahla..

sepatutnya amalan mengaji ni sepanjang pembesaran anak tapi aku ni letih manjang je...da lama tinggal jugak ni...amalan ini amat bagus kerana seeloknya kita yg mengajar anak2 kita..tapi zaman skang, upah org je...harap2 aku dapat mengajar anak2 ku walau x semua...

tabah itu ada indahnya

pagi ni dapat berita sedih...mertua along da x da...kebiasaannya tanda2 org sakit yg nak "pergi" adalah nampak sihat & akan elok ...tapi nikmat Allah itu hanya stakat itu...

aku nak citer ketabahan hati seorang bapa..

bapa ini adalah anak kedua..semasa ibunya sakit, ibunya di jaga oleh adik perempuannya..memang bapa ini slalu datang kerumah adiknya kerana sekampung...sama2 menjaga ibu yg sakit...bertahun2 jugak hingga ke ibunya kembali, bapa ini tidak menunjukkan kesedihannya..cukup tabah...& di uji dgn menjaga anak yg sakit..bertahun2 jugak...anak juga kembali...sekali lagi bapa x menunjukkan kesedihan...

bukan tidak sedih tapi si bapa amat sedar bahawa suatu hari nanti kita akan kembali ke sana...

tapi antara sebab bapa ini boleh mengawal perasaan adalah, dia tidak melihat wajah anak kesayangannya selepas di kafan...kerana cukup lah wajah yg di dalam ingatan...

itulah my addorable abah...i luv abah & mak...nanti minggu ni kami balik tau..

Isnin, 26 Julai 2010

peningkatan amoi & hero tomei

tengok!!! aku beli utk hero tomei tapi amoi ni yg pakai x nak bukak2...



amoi ni da besau la...baju babop tu da muat2 badan...hu hu banyak baju yg da nampak pusat...suar da pendek...

amoi skang ni da pandai pilih baju yg dia nak pakai...jarang nak pakai gaun..suke suar panjang..x pun ikut suka dia nak pakai apa...aritu pakai gaun + skirt kat dalam...en somi tanya nape pakai camni? sila tanya amoi ye...

smalam asik la nak kencing bukak drypers/cd...g kencing kat toilet...last2 malam tu aku x pakaikan pa pe...kira percaya 90% dia akan ke toilet sdiri...aaaaa skali mmg x le caya la..kencing kat tilam adik...ok! tambah kije aku ni...sabar ajela...amoi hanya kata cing, pastu buat x tau tengok tv...

meh la tengok hero tomei ni pulak



tilam kena letak 2...pasni nak letak toto je...



da nenen pun isap jari lagi...kuat nenen la..skang kena tambah susu waktu malam...kekadang terpaksa wat susu kat hero tomei ni...x cukup nak breastfeed..




muka kesian la ni...aku x bagi meniarap...kang muntah pulak..



gambo x bape clear...nape hero tomei ni susah nak senyum? penat aku agah...peningkatan hero tomei adalah mengkongker tilam saiz queen yg aku ngan dia je tido...lasak betul ni...da le kuat menendang..sakit tau klu kena kat badan...kalau x dapat meniarap pasal kena aku, mula la mengamuk wat aku terjaga..aku pun mengengsot sampai xda space...lagi satu suka mengetip masa breast feed...hish nasib kecik lagi...

Jumaat, 23 Julai 2010

berniaga

aku penat!!! bak kata im aku jugak kuli ha ha...

skang ni tengah nak belajar berniaga kecik2...mula2 nak beli stok aku x tido malam..asik fikir ada ke org nak beli? aku ni skang da le mengeram kat tempat je..tu yg kuar hero tomei..da beli stok pun x tido malam tau..he he..alhamdulillah...stok tu ada yg beli...terima kasih kat tawan2 yg membeli & promote..aku sayang korang...nanti beli lagi he he...

tujuannya cuma satu...hanya nak tambah pendapatan...dari hari2 stress pasal rm...baik kita buat sesuatu...

pada pembaca blog, aku berniaga pakaian kanak2 dari kecik ke saiz 5 tahun...bole ode nanti aku carikkan kalau ada ye...jenama yg ada biasanya gap & busha..dari beli kat online, baik beli kat aku kan..kan..jimat wang pos & rege pun murah je...

designnya rasanya susah nak carik kat pasaraya...pada yang nak kelainan bole la cuba beli...nak jual secara online belum lagi...skang cuma direct selling...muah ha ha...ok jap g nak bekerja keras balik...

Rabu, 21 Julai 2010

baby @ amoi

sistem kebengongan skang...time aku rajin time tu le ada yg x kena...meh la layan gambo amoi ku tengah makan shuut (biskut) dgn air milo..nyumm nyumm dap nyer(sedapnya)









ok settle...masa ni en somi x de...x ingat aku g kije ke mitin amway...aritu aku potong rambut amoi ni...haa nampak le senget benget...kalau rambut nipis ni susah aku nak budget...nampak le lebat sedikit dari dahulu..jgn main2, aku ni penggunting rambut keluarga x bergaji...kalau da start menggunting, beratur le anak2 & mak budak aka akak aku..ha ha..tengok fb pijut, rambut emelda, fuhh lebat & panjang...padahal tua sbulan je dari amoi ni..
amoi ni bila dok manja2 ni terfikir pulak aku, trase kurang kasih sayang ke? tapi aku da cuba sdaya upaya nak bahagikan perhatian...dulu dia x mo aku tido peluk dia..skang len pulak...lagi dia suka kalau aku dok peluk cium ni...
ibu sayang baby tau...nanti baby da besar, ibu x dapat peluk cium macam skang, ibu x dapat pangku baby macam skang...ibu x dapat mandikan baby macam skang...ibu x dapat dukung baby macam skang..
mungkin aku aje yg trase amoi ni kecik lagi... today she's 2y & 7m...
hero tomei biasala...time tido dia start kul 8 smpai pagi...wajib bangun nak nenen & yak yak jer..
prasan x cermin kat blakang tuh? sbenarnya dinding kat bhgn bawah ni hanya ada 4 perkara saja yg di gantung--cermin, jam, tempat gantung kunci & ayat quran...so, banyak lagi tempat kosong...tapi jgn gantung harapan pada en somi untuk mendrill...nanti harapan hanya tinggal harapan..x pela aku pun bukan suka gantung banyak mende ni...erkk ye ke? nape partion aku penuh keliling ni ngan gambo? he he..inspirasi utk bekerja supaya jgn malas..kan kan...tolong stuju dgn aku...yeehaa