Khamis, 21 Januari 2010

entry lambat kua

pagi ni g check-up...bigger dot ok & berat skang 3.2 kg..?alamak ada 4 minggu lagi ni...tapikan berat aku x sampai 10 kg naik....ke penimbang tu yg x bape ok? entahlah...skang aku da bape larat nak bawak perut ni...slalu gak doa cepat kua...penat tul



tadi borak ngan en somi pasal kawan dia yg sorang ni le...da putus pun skang tapi biasale org pas putus mmg macam org sakit jiwa...kejap kata cam tu, kejap kata cam ni..penat en somi nak layan...



mana lagi sakit...putus masa berkasih, bertunang @ bercerai? mestilah yg paling sakit masa bercerai kan...kita da pun hidup bersama...semua kongsi bersama, tiba2 keseorangan...yg ni x dapat aku bayangkan sebab kalau boleh x nak melaluinya...


hari selasa..arini le

macam mana rasa air ketuban kluar sebenarnya ye? adoiii pengalaman aku yg x cukup ni mmg klakar pulak rasanya...ingatkan air ketuban tapi bila check bukaan & ctg x ada kontraction pun...siap dr jamil sahkan lagi..air blum kluar tapi air yg kluar pagi tu mmg x bau...nurse tu buat andaian discharge terlebih...iye lah kot...lagipun mlm tu aku stress maybe baby pun stress..dia pun mengeraskan badan sampai aku rasa mcm nak branak..buat panik kat en somi je..he he...time2 macam ni mula le tekak aku nak makan macam2...nak tu, nak ni le padahal pas pantang bukan x le makan..

smalam we go to soping2 kat tesco...beshnya kalau apa yg kita amek tu pree kan..haha..penuh troli smpai x nampak amoi kat dlm troli...stakat ni belian mmg ikut perancangan...kumpul drypers tapi susu ni mungkin x kot cos kat tesco mahal l/kurang rm 2 dari kedai biasa..baik aku beli menda len kan..tengokla camne

apa yg amoi pandai skang ye

-sikat rambut aku..ketuk sikat kat kepala aku & sikat rambut--adoi sakit

-aku tampar tangan cos degil..dia angkat tangan nak pok balik--amboi

-sebut perkataan taman macam aku sebut...ta...man..-pandai anak ibu nih..

-bagi susu & air kat anak patung--bole la praktis nanti nak bg kat bigger dot pulak..

Selasa, 19 Januari 2010

aku yg x sihat

smalam aku & en somi mc same2...aku demam tapi x le steruk arini..arini pas gelak2 skit baru rasa lega skit..kalau x ngan mengantuk & mualnya...aku x nak muntah kat opis...en somi pulak sakit perut..rasanya apa kami sume makan sama je...x tau nape en somi bole sakit..masa malam ahad tu en somi bole tanya.."entah2 ayang2 nak bersalin kot, abang yg yg sakit perut ni"...aku pun ada terfikir gak...tapi x kot...kalau bole aku nak bersopping ngan token tesco dulu sbelum branak..ha ha bole x?

bestkan kalau kita nak bersalin, somi pun sakit sama...tapi bila tengok en somi sakit camtu, rasa x sampai ati pulak...kita pompuan da biasa sakit perut..sakit senggugut, sakit bersalin...tapi lelaki jarang sakit perut...bila sakit x tau nak describe camne...merisaukan betul...

pagi smalam kejut amoi nak mandikan cos mak bapak dia nak g mintak mc nih...lame tul nak kejut...takut gak aku kok le pensan ke amoi ni cos x tergerak langsung..mata x kedip2 cam nyenyak sangat..last2 aku kata jom la main gelongsor kat klinik...trus dia bangun..abah..abah..emmm "abah mandi"...amboi, kiranya sbelum tu lakonan semata ye...da pandai wat2 titon nyenyak nih...tertipu aku...

kat klinik mmg ada mende2 tu...pastu sambung kat giant pulak..giant ni yg bestnya mainan keta/kapal terbang yg biasanya masuk token tu pastu kua lagu & gerak2, kat sini x yah masuk duit...tekan jer start...tapi amoi takut..elok le kalau x sure meraung x nak balik...

malam smalam amoi tengok video dia masa kecik...mula2 dia kata adik...tapi lame2 muka da pelik..he he...aku confirm dia penin..berkerut2 muka...

amoi pun da pandai bawak motor pas sbulan stengah beli...ada skit langgar dinding & krusi tu...tegak je bawak motor..pagi ni aku tanya en somi, nanti masa pantang nak bawak balik motor x? en somi=tengok la..senyum..? aku=eh bukan abang la, ni motor amoi...en somi=oo amoi ke?...amboi pantang aku ungkit ye...

Khamis, 14 Januari 2010

cacatan utk arini

along da antar balik bibiknya minggu lepas...emm ok la.nanti ari sabtu ni dia mintak aku amek bibik baru kat puncak alam...sebab aku nak tumpang kan amoi & bigger dot nanti..xpe la nanti kena tanya en somi...kesian pulak skang ni along jadik super women..haha macam tajuk cereka rama aritu...tapi kalau aku le camtu? x tau la bole ke tak kalau en somi x tolong...

terbukak citer pasal my kakak yg entry aritu...entahlah...kesian sangat tapi aku pun bukan bole tolong sangat...hidup kini bukan hidup dulu...dulu2 miskin harta xpe sebab kebanyakan somi dulu2 da tau tanggungjawab bg anak bini makan...walau susah macam mana pun, seorg bapa dahulukan anak2...like my abah...my idol

skang kalau sbelum kawen kita pompuan da kena support macam2...hu hu masak la lepas kawen...apatah lagi pas 10 taun kawen...masa tu mungkin kad credit lebih had, x da duit nak bayar keta, umah...sapa yg kena tolong? entahlah...apa yg bole buat skang cuba elakkan masalah kewangan..walau nampak remeh tapi lama2 jadik gunung..masa ni baru nak melatah...sebab hidup skang no money no talk no life...no future..he he suka ati aku je..

hidup berkeluarga ni banyak kena sacrifice...oleh itu kita kena give & take..apa salahnya bertolak ansur & saling memahami.. macam aku faham kije en somi yg kadang2 menuntut banyak masa..he he..walaupun punch kad merah tapi yg penting x ada gaduh2/masam2 muka pagi2 nak g kije ni..hidup lebih tenang & yg penting bahagia...

aku harap my kakak ni tabah menjalani hidup..walaupun perit..aku geram! marah! tapi bak kata along, kita jgn campur sangat..takut ni le..mulut ni badan binasa..aku da minta pada en somi kalau dapat token tesco tu mmg ada niat nak belikan pampers & susu barang 2 ke 3 nak bg kat my kakak...aku hanya fikir kat my kakak & my niece je..yg tut tu ..eii marahnya aku nak tulis...aku x puas hati la..nape kan bila umur makin meningkat kadang2 manusia ni jadik penting diri sdiri ye?...yg herannya bila agama makin dlm, sikap tanggungjawab tu jadik kurang...bezanya ngan my abah...makin berumur makin aku sayang..he he

x lama lagi bigger dot da nak jengah dunia..pasni blanja anak jadik 2x ganda...harap2 amoi cepat benti guna drypers...di sebabkan amoi da 2 taun, aku amek keputusan tukar susu yg murah..nasib baik ok je kat dia...bila bigger dot da besar, baru aku fikir nak cantikkan umah..skang ni, pakai apa yg ada je...& x terlintas nak reno umah lagi...cukup luas kawasan jajahan aku skang ni yg nak kena bersihkan...aritu en somi tolong mop satu rumah, baru sambung mop kat bawah da mengeluh sakit pinggang "hai bang itu belum rasa pegnen lagi" nanti en somi kena tambah rajin pas bigger dot kuar...tambah2 skang amoi amat suke main bedak yg aku simpan utk bigger dot..mengisai tu jgn cakap le..start dari pandai berpaut sampai skang ni ha ..adoi, penat nak kemas...

ada org tegur my perut da jatuh skit...bigger dot kalau bergerak mmg terasa bergoyang aku ni...kuat & aktif betul...tah2 nanti dia yg buli si amoi...cian amoi ibu ni...smalam x dapat main langsung ngan amoi cos da tido & sambung tido smpai pagi tadi...

aku banyak baca pengalaman org bersalin..tapi dlm hati aku x fikir sangat pasal sakit masa bersalin...tunggu ajela masa nak bersalin nanti camane rasanya...yg penting sakit tu x terbanding dgn anugerah Allah pada kita...rasa berbaloi sangat dgn 9 bulan bawak perut & sakit bersalin tu.. x sabarnya nak jumpa bigger dot...& kadang2 ada rasa nak mengandung lagi..ha ha...opsss kena buat ekonomi test dulu...bukan apa, org kata mengandung la masa umur kurang dari 35 cos badan ok lagi...tapikan skang pun aku rasa penat, agaknya kalau pegnen lagi skali double penat dari skang kot...tui x?

Selasa, 12 Januari 2010

perasaan ape harus ku ungkap ye?

i am 35 weeks & da start rasa kontruksi...itule tengok lagi criminal mind...smalam aku mimpi ada org wat something kat perut aku then bila terjaga rupernya bigger dot mengeras..wooo x leh tido...pastu rasa cam nak buang air besar...hu hu..nak branak ke? aku kata dlm hati ini kontruksi main2 je. tapi dlm masa yg sama takut jugak...bayangkan 2 1/2 jam kontraksi ni datang every 10 to 15 minit...banyak kena fikir ni...baju x pack, baju bigger dot lagi..amoi mana nak letak...& kalau branak ujung minggu ni..berkemungkinan sorang2 je kot..ha ha lawak sangat kan..

masa menaip ni pun still rasa kontraksi tapi x sekuat smalam...

cam banyak je nak tambah barang utk bigger dot...tapi rasa terbantut pulak...x pelah kalau aku x penat, nanti nak g uo sorang2 beli skit2 guna gaji bulan ni..ha ha kalau ada lagi..x lawak kan!

masa nak sampai due ni badan pun da x kuat...kadang2 aku rasa penat sangat...kadang2 aku rasa malas nak ajak org datang umah sebab aku penat...kalau datang sehari ok la sebab lepas tu aku bole kemas sok lusa pun x pe...ini pun salah satu dari sebab darah rendah...

sebenarnya aku sedih...tapi aku rela atas apa keputusannya sebab pendapat aku x penting...

Jumaat, 8 Januari 2010

diari smalam

pagi ni jadik 1 insiden...aku senyum, dari jauh & tegur "cantiknya baju"...budak tu mmg dari jauh cam x nak pandang aku then senyum skit tanpa pandang aku & trus toleh tempat len....hek eleh apa kes kan!! kalau stakat hal kije ko nak moody cam ni, mmg x profesional cos kalau x benti @ mati ko akan jumpa aku lagi 20/30 taun lagi...malas nak layan...sure pasni nak harap aku tegur? sorrry beb!

geram? pasti! tapi bukan kudis kat aku pun...

& tadi aku tanya staff aku...bukan hal kije antara unit rupernya...masalah peribadi...nasihat aku, nak kije buat cara nak kije..skang kije bukan datang tergolek depan kaki yg bole kita capai dgn senang lenang...lagipun kalau fikir secara hukum islam (islamic skit) gaji itu halal x kalau kita x buat kije? fikir2 kan ye....


kesah amoi smalam...
dlm kul 11 mlm aku nak makan ubat..then dia rebut & bawak lari..tah macam mana kaki tersadung & mulut trus terhantuk kat blakang sofa...apalagi nangis le...aku pandang je pastu pujuk & tengok mulut berdarah ke tak...x ada darah tapi still nangis..sayu le tu nak suh aku pujuk...sbenarnya aku nak gelak...he he ..teruk le ibu amoi ni kan...itulah melawan cakap ibu lagi kan da kena...terfikir aku ngan mak...agaknya kalau nasib malang tu sebab melawan ngan mak kot...maafkan aku ye mak...tapi bila da besau ni tiap kali mak trase, tiap kali tu aku rasa bersalah...mulut aku ni mmg berat nak bercakap...harapanku agar mak memahami aku anak yg degil...menurun dari abah jugak...gitu jugak pas bersuami...asal aku marah dlm ati kat en somi..kena pulak time menggoreng, sure punya le kena minyak panas...huh panas dunia skit je ni..trus x marah kang kena lagi...

copit da start kije minggu ni...baru kije 2/3 ari da mintak aku cakap ngan acik nak peksa nama kena blacklist x...nak wat loan keta...woi! kije baru bape ari...slip gaji x ada, tah x daftar kwsp lagi kot...da berangan nak beli keta...ni mesti da aim keta mana nak beli ni...acik kata kalau gaji stakat tu, x yah dulu la...sabar...tapi anak kesayangan abah ni dapat full protection dari pengarah aka abah le...kalau motor bole bg inikan pulak keta..syarat senang je, jadik driver mak...suka ati ko le..aslkan x susahkan org len...

en somi suh masukkan citer ari sabtu aritu...tapi gambo banyak dlm hp en somi...sooo nanti la...asik dengar riuh umah org len, aritu dengar le riuh umah aku...mmg x terkawal tapi aku suke...& en somi stress...he he..sabar ye...

amoiku masih lagi geleng kepala bila aku kata
"nanti sayang adik ye"
"nanti baby kena jaga adik ye"
"nanti adik tido dgn ibu ye"
"nanti dlm keta baby baring atas seat sebab ibu pangku adik"
emmm...ke sebab x faham lagi kot...

smalam kat spital staff nurse tegur rambut amoi macam sabut jagung !! x pelah senang aku menjaganya...kalau stakat telur kutu sbijik dua ni nampak lagi...kutu ni pun kat rambut amoi pun nak gak bercucuk tanam..


skang heboh pasal pembunuhan 4 skeluarga...aku asik ingat abah kat kampung..malam siap mimpi abah...hu hu jadik risau pulak aku ni..

biasanya kita tersedar bila terlewat...harap aku bukan yg terlewat...

Khamis, 7 Januari 2010

happy? yes!

hari ni check up....i am happy cos bigger dot da berpusing ke bawah...harap2 aku bole bersalin normal & x da komplikasi saat akhir...1, 2 ari ni aku rasa cam nak branak pun ada tapi mungkin kontraksi bricks kot...kontraksi tipu...berat bigger dot l/kurang 2.2 kg..dulu amoi dlm 2.6 kg..maknanya skang tebal lemak aku je kot..he he..

alamak ngantuknya nak taip lagi....