Khamis, 11 Februari 2010

emmm amarah?



beshnya aktiviti 2 branak ni...

smalam dlm kul 11 lebih, amoi x tido lagi sebab mak bapak dia x tido lagi...tiba2 en somi marah suh tido..aku ingat x da pape..tengok2 dia da bagi bantal kat aku ngan tarik kain..muka macam org majuk nak nangis...pastu tersembam kat bantal..la..kan da majuk...keciannya...
aku- "abang buat dia merajuk"
en somi- "jom abah nak kunci gate"
amoi-geleng sambil tutup mata wat2 tido
en somi- "jom abah nak sidai baju kat luar"
amoi-geleng lagi
aku- "jom ambik kunci"
amoi-bukak mata...bila nampak en somi kat pintu, trus bangun nak kuar sama...ok...mood da normal balik tapi jgn marah lagi nanti majuk lama pulak..

aku sayang kije aku tapi persekitaran ni buat kadang2 rasa menyampah...eeee geram la...sabar-sabar..

smalam along bg kebenaran kat copit beli keta..aku x kesah tapi part d/pymt nanti aku mmg problem skit..pagi ni da sms nak jual motor nak byr booking le, proses len le...eh???x kan da dapat keta? adoii trus2 wat keputusan sdiri pulak...copit oiii sabar dulu...kena la bagi tauserba sikit, jgn terburu2 main beli je...ni sume nak bagi aku darah naik..sib baik denga cakap...aku x kesah ko nak beli tapi kalau ada masalah nanti ngadu kat aku jugak...itu rosak la, bln ni short la...aku bkn x bagi tapi aku nak dia tau erti tanggungjawab & x bergantung pada org lain...ada saving & fikir hal masa depan...patutnya skang enjoy dulu duit gaji bukan tanggung utang..tapi along da bagi x kan aku nak bangkang pulak..mmg sronok ada keta tapi pasni kena fikir bayar bln2, servis, minyak..lum lagi masalh2 sampingan...sok nak kawen jgn nak pinjam bank pulak, mmg kena bambu ngan aku..amarah kah aku? macam lagu ct ngan kd pulak

Rabu, 10 Februari 2010

contraction..abah & mak

aku da start contraction...betul punyer tapi x ada tanda lagi...fuhh bigger dot mesti lum puas dok kat dlm ni...di sebabkan masa amoi aku x rasa camni, so confuse je aku ni..en somi pantang kalau aku dok kerut2 muka sakit...kejap2 tanya nak g check x? aku..? jap g kalau x ilang baru g...then sakit ilang...buat ctg kali ke-2..mmg ada contraction every 5-6 minit tapi dr mimi kata rahim br lembut...masa amoi kalau rahim lembut amek masa 1 week utk terbuka...tapi amoi ku lemah lembut kat dlm perut..bigger dot ni x bole nak kata..kalau da namanya boy(insyaallah) mmg kuat...tapikan kalau dr seluk insyaallah lembut skit dr nurse...maybe nurse nak pastikan betul2 sblm bg tau dr...i hate seluk..

next appointment ari sabtu ni..aku rasa kalau ada bukaan slamat la aku di wardedkan...da 2 ptg aku jalan2 pusing taman perumahan...aritu amoi kebetulan pakai short, tiba2 terjatuh kat jalan...kecian, cakit ye...en somi kata biasala jatuh2 ni..emm ye la..tapi aku tetap kecian kat amoi...

lupe la next week coti raya cina...en somi da brangan aku deliver masa ni, bole dapat coti panjang...harap2 nya lah...mak kata pun nak datang..trase aku lama da x balik kg...da 2x bank in elaun abah...rasa macam x lengkap pulak, cos biasa bg by hand...kesian pulak abah kena g bank kan..

smalam risau betul aku..trus rasa contraction tu kerap..he he..citernya...aritu copit sms tanya aku tau x abah ngan mak x sihat? aku kata tau..ingat pasal sakit lutut abah & mak yg x bape sihat..rupe2nya len..darah mak naik sampai 200...di sebabkan ada skit miscommunication, aku ingat mak da masuk spital..tepon umah & hp x dapat...smalam dlm 6.30 ptg baru dapat...biasala org tua mana tau sangat pakai hp ni..ceria je sora mak...alhamdulillah...lega aku dapat denga sora mak...tapi along nak bawak mak ngan abah datang sini sbb risau mak jatuh...kalau diorg nak la..abah pun x leh aktif sangat cos lutut sakit...kadang2 aku macam x prasan mak ngan abah yg makin tua...aku seolah nampak mak ngan 10-20 taun yg dulu...bila ada org kg nak jumpa abah, kadang2 tanya "atuk ko mano?"...atok? tua sangat ke abah @ awet muda ke aku ni? hehe...

teringat citer en somi pasal arwah abah dia...x ada tanda2 yg pelik & pemergian secara tiba2...baru pas makan & tertidur...mil yg prasan masa tu tapi qadak & qadar adalah milik Allah...macam arwah nenek pun dlm tidur...arwah mmg sakit tua & macam kena strok cos lumpuh sbelah badan...mungkin dia nak anak bongsu ada masa dia pergi..alamk sedih la pulak...

Khamis, 4 Februari 2010

r u ready?

skang aku da 38 weeks tapi dr jamil kata aku 37 weeks..entah lah tapi kita ikutle kata dr yg pakar ni....sari dua ni mmg mengeras aje bigger dot ni...pinggang x sakit tapi punggung sakit...seingat aku kalau nak bersalin sakit pinggang kan..x pe la mungkin bigger dot lum ready...



ni yg aku beli masa dapat gaji bulan 11 aritu...dgn niat sepenuh hati aku nak breastfeed bigger dot at least 6 month...kalau boleh until 2 yrs...masa amoi nape tah hati macam x terbukak sepenuhnya nak breastfeed..mungkin pengalaman kurang & rasa nak explore pun kurang...then aku jeles tul bila certain kawan2 breastfeed lebih staun...xpe..harap2 tekad aku ni di berkati Allah..


see kat kepala dia nih...da nak dapat adik baru nak pakai..aku rasa sure masa adik pakai amoi akan amek pakai kat kepala dia...baru je aku basuh ni...cermin keta yg berbintik2 hasil kreativiti en somi..ha ha x basuh sbenarnya...asik pakai renger biru tu, si silver ni pun ter parking aje la kat umah...lama x pakai ada semput skit...tapi jimat bila mileage kurang gerak..sbelum nih kejap2 kena servis..fuhh duit-duit



sbelum di basuh, kena rasmi ngan amoi nih...si adik punyer..ni pun x tau le kena tarik kat amoi ke tak kalau pakai kat adik..moncong mahal nih...

skang kalau berjalan msti nak pegang tangan aku..kalau x, nangis le dia...kuat merajuk pulak...kalau wat prangai tu aku kata x mo kawan...mula le berair mata sambil tarik tangan aku..kalau x pujuk, menangis sayu le dia..lama pulak nak pujuk...alahai anak en wan ni... kadang2 rasa cam kesian pulak nak bahagikan kasih tapi dah di kurniakan rezeki kita seharusnya bersyukur..amoi pun da nak mula berkawan..tapi di sebabkan anak2 kat kejiranan ni ramai yg da besar2, so dia tengok ajela org len main...x lama lg amoi dapat kawan ye...kawan ngan adik...

gamba potong kek amoi

da lebih sbulan pun gambo ni...akibat malas tahap gaban nak upload gambo...



ni sparuh dr anak buah aku yg da besar panjang..bole la nak suruh tolong2 masa kenduri..gambar di snap oleh en somi yg baru pas pulih dari trauma keramain & kenakalan anak buah aku..x nakal mana pun cuma da ramai2 ni penin skit...tapi aku suka sangat masa ni...yela asik tengok umah org len meriah kan...amoi pun suka tapi prasaan takut kat pak sedara tu mmg susah nak ilang...kejap2 transform jadi patung cendana..amoi2x


ni kek b'day yg di beli oleh maksu amoi...di sebabkan aku mem free hair, so gambo ni je la yg ada..seksi pulak nampak perut amoi...b'day aku ke amoi ye?






ni kek yg kami beli...amoi ni susah betul le nak suh potong kek..



chocolate indulgence...ibu & abah dia yg suka sbenarnya...tapi bila da ramai2 tuh kejap da licin...yg penting sume rasa...

apa pun skang amoi da 2 taun sbulan 1/2...kejap da besar...aritu masa checkup bukan main suka mengusik sorang baby girl...penat aku mengawal & sib baik amoi bukan jenis tangan cepat naik tapi budak2 kena slalu perati jugak...harap2 amoi sayang & jaga adik dia baik2...