Isnin, 19 April 2010

kelahiran bigger dot aka muhammad raid

hari ni hari pertama kije...aduh peninnya...sistem baru x faham lagi& banyak sistem baru yg x blaja lagi...kalau la en somi mampu tanggung sorang, nak je aku amek coti lagi...he he


rasa cam nak citer pasal kelahiran bigger dot yang bernama muhammad raid...tiap kali sebut nama raid ni, mesti ada org tanya balik..camne ejanya?...maknanya ketua yer tawan2...mmg aku x jumpa lagi bb nama raid...mungkin sebab tu org tanya balik...


jom baca pengalaman aku..





7/9/10 start kontraksi...setiap malam akan sakit dlm 2-3 jam pastu ilang..


8/2/10 wat ctg tapi x de pape gi..& of cos mc..he he



9/2/10 amek mc cos kontraksi..tapi sama la..pas 2-3 jam ilang sakit


2 ari ni aku skeluarga dok pusing satu taman perumahan..siap masuk umah 20 70 yg da siap kat blakang tu..nak check apa perbezaannya ngan umah aku...parking kecik, binaan panjang..tu pasal le mahal


10,11 & 12/2/10 gi keja cam biasa tapi dlm ati cam da x fikir kije..tambah lagi sistem baru...


13/2/10 ari sabtu pagi check-up kat kpmc..dr jamil kata lum bukak lagi tapi air ketuban da kurang skit, nanti datang balik ari slasa..aku tanya saya bole bersalin normal x? then katanya bole tapi tunggu sakit dulu...mlm, jln2 kat putrajaya...masa ni sakit yg agak kerap tapi pastu ilang...berkali2 en somi tanya aku ok x...ok lagik..itule time check up bigger dot mmg sopan santun dlm perut ni...x de penah aku sakit masa tu...


14/2/10 ari ahad, sakit start pagi pulak...4 jam aku terbaring kat sofa..biasa sakit belah malam aje...then ada tanda darah & lendir skit..so aku decide nak g check...siap packing2 barang, jln2 ke tesco jap...masa ni x sakit pun..en somi pulak tepon famili dia..aku pesan jgn suh dtg..dtg masa aku da masuk spital nanti...aku just sms ateh kalau aku admit, tlg jaga amoi...


bila check..bidan kata x bukak lagi...masa ni pulak ada renovation kat spital ni...alahai, sabar ajela...nasib baik x bawak kua beg..kalau x mesti malu..hu hu..tepon balik sume bgtau aku masih lagi pregnen..he he x jadik branak..ateh kata bb x nak lahir masa taun rimau, dia nak masa maulidur rasul...jgn le...aku rs da x sabar..





15/2/10 ari isnin pagi..start kul 12 lebih aku sakit...ingatkan sakit ni akan hilang pas 2-3 jam...tapi x ilang..rasa sakit yg makin sakit..tido salah, baring salah..en somi pulak tengok tv, kul 1 lebih baru masuk bilik...aku suh dia tido..kalau aku rasa betul nak branak baru aku bgtau...so aku bukak tv, amek tilam & baring kat hall atas...mula2 mmg x tido...cos layan sakit...tapi bila tertido,ye la ngantuk kan, datang rasa kontraksi..waa sakitnya...jap2 sakit..aku da x kira bape minit skali sakit..yg aku tau mmg sakit & ngantuk...kul 6 pagi aku jerit panggil en somi..da x tahan ni..en somi pulak nyenyak tido...x kira kena bangun jugak...kejut amoi, tukar baju & naik keta..barang sume mmg da siap pack...





di kpmc...first nurse kata da 4-5 cm..tapi bila bidan & dr jamil check..br 3 cm...alamak lame lagi ke...maklum la masa amoi aku x rasa mende ni..ateh dtg dlm kul 8 lebih amek amoi..bidan pun tolong tambah bukaan..aku da x rasa apa pun...beza masa amoi, sakit gile masa seluk tu...agaknya masa ni jalan mmg da terbuka...tiap kali sakit aku nak pegang mende tapi x tau mende apa yg bole kurangkan sakit...minta ubat tahan sakit...sakitnya kurang skejap je, pastu sakit bertambah jugak..biasa yg aku dengar hospital swasta akan tanya nak epidural ke tak..tapi masa aku xda pulak..agaknya mmg dr da tau aku sakit x lama kot...tau en somi wat ape? dia tido...hu hu...tapi for second baby ni, aku da x kisah..asalkan aku nampak en somi sudah...





nurse pesan kalau da nak meneran, tekan butang...dlm kul 10 aku da start nak meneran tapi bukaan br 5 cm...then bidan tolak aku ke LR cos senang nak monitor..bukaan naik 6 cm..masa ni ada patient len pun nak branak jugak..sampai kat sini macam2 aku fikir..kak lin kata jgn meneran slagi dr x suruh..so aku X teran pun..bila masuk kul 11 lebih, sakit da makin ke bawah..tapi bukaan still 6 cm..tau apa yg aku fikir





-kalau la aku operate macam masa amoi mesti da settle..tapi aku jugak yg nak normal


-kenapa erra fazira x sakit


-kenapa ada sorang blogger tu sakit x lama


-aku banyak dosa ke? mmg banyak kot




bidan tu urut2 perut aku..nak bg cepat proses kelahiran ni..katanya rahim mmg da turun...kali ni aku mmg da x tahan..tiap kali kontraksi aku kua sora kuat sambil genggam tangan en somi...en somi ni berdiri pun tido jugak..tiap kali genggam dia terkejut..


kalau x silap dlm kul 12 tu dr kata da bole teran..so tiap kali rasa nak meneran aku teran..tapi x jugak kuar2...bidan dok monitor ctg..then masa dr jamil dtg & seluk..trase air ketuban yg suam tu kua..katanya air cukup lagi..tapi bidan kata jantung da lemah...bila tengok aku teran x kuar2, dr pun trus wat proses vakum..x kira pula bape kali vakum tu..tapi rasa senang skit nak kuar...x lama pastu, tepat 1.15 petang aku trase sesuatu kluar & release trus rase sakit tu...leganya..


tapi amat merisaukan bila my bb tu x menangis..dr kata terbelit tali pusat sampai 2 lilit..cepat2 nurse bagi oksigen..masa tu diaorg x bagi kat aku pun..dlm hati banyak2 aku berdoa supaya bb aku x apa2..en somi pulak pegi tengok bb..dlm sminit dua baru dengar sora bb aku..alhamdulillah...lega betul...

tara..inilah puteraku Muhammad Raid


berat 3.3 kg...nampak kecik dr amoi tapi normal bg bb boy..tulang yg berat...kelahiran yg mmg di nanti...skang family aku ni rasa cam da lengkap...tapi tolong la jgn tanya bila nak dapat yg ke-3...bole mimpi ngeri aku..he he...bukannya apa..aku nak besarkan puteri & putera ni dgn sebaik mungkin...ibu sayang nur alisya & muhammad raid and of cos abahnya skali..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan