Selasa, 25 Mei 2010

perkembangan raid

beshnya kalau en somi ada kat umahkan...hari sabtu x g mane2..dok kemas umah & en somi tolong jaga anak-anak comel ni...hari ahad g umah mizi(kawan en somi) kenduri cukur jambul...kat ulu langat...panas skit..tengok bb gegurlnya...nampak beza berat ngan raid...comel sungguh...berat skang macam berat raid masa lahir...xpe gegurl...

then bawak raid cocok 3 bln & check amoi...asalnya batuk tapi bila da kena panas, minum pulak air sirap sejuk..demam la pulak...

malamnya bg amoi ubat, dia pun tido...raid x demam...masa ni karpet sume da simpan...x tau bila nak pakai balik...cos amoi batuk, raid selsema..pakai la tikar buluh tuh..

dlm kul 2 pg, raid mragam...ingat nak susu, then pegang kepala..alamak panasnya..mintak en somi amek temperature yg letak kat tinga...ya Allah 38.6...trus terbangun amek ubat & tuala basah...takut betul la kalau panas2 cam ni...da ada temperature tu 5-10mnt skali aku check..badan da x panas tp temp masih demam cuma makin lama makin kurang...kul 3 baru ilang demam...lega skit, baru leh tido...hasilnya, isnin el bersama en somi...tp mmg budak tomei dua org ni on of demam...asal suhu lebih 37.5 je, aku bagi ubat...x mo sejarah berulang kembali...

jom layan gambo pulak....


ni cd amoi yg aku beli dulu2..cheh cam lama sangat je aku beli...he he...sbenaunya mmg niat nak pakai balik...nak jimat kan...mmg kalau dok umah, biasanya amoi cuma pakai drypersnya 1@2 keping jer shari...okla tu...mama amana bg tips camne nak cd lebih serap & dia pun da start berbisnes...emm kawan keliling nak giat berbisnes...aku bila lagi agaknya? he he cam ada tokoh je bunyik...for cd ni, aku nak pakai kan kat amoi dulu, after 5 or 6 month baru ajar raid pulak...nak suh amoi blajar cepat ke toilet...




amoiku...nyenyaknye titon...emmm intan payung ni...tengok adik buat ape pulak..




oo... teman abah yer...




ba chak...



ba chak...nape raid tengok jer? abah ensem x?




prangai baru raid adalah menjelirkan lidah yg tomei itu...

berat raid cuma naik 100gram jek...5.9 kg..alamak sedihnya...masa amoi, naik banyak jugak...tapi sbenarnya zat2 yg raid dapat pergi kat tulang & kepala...raid x mengembang cuma memanjang & membesarkan skit pale dia..bukan besar kepala ye(degil)...patutla aku rasa cam panjang je kalau pangku tuh...
kejadian smalam
amoi usik pale raid...
aku=panas x kepala adik?....panas @ tidak?
amoi=tidak papash..!!!
papash=panas
aku rasa macam nak gelak pulak..tapi bangga cos dia da mula bercakap x pelat...

raid da x mo pulak susu dulac tuh...so aku & en somi decide tukar anmum...tukar botol & puting skali...kalau ikut 2 ari yg sudah...bolehla dia minum...nak tambah susu badan? aku trauma...x mo rasa kali ke-2 ilang susu secara tiba2..x pela..wat masa skang bekal waktu malam masih cukup...x payah en somi tolong buat susu...
kadang2 aku rasa bestnya umah stingkat...tapi nak sangat umah 2 tingkat kan...xpela, rezeki Allah jgn di tolak...emmm penat nak bersihkan...nak sapu, mop, cuci toilet...cepatla amoi besar, tolong ibu ni...
smalam aku terdengar jiran sbelah berkata2 (biasal sora speaker kan)....x ada duit nak makan...en somi kata, ajak la makan sama kat sini...ha ha sungguh prihatin jer bunyik...pastu en somi sambung lagi...tapi xpela biarlah rahsia...xmo tulis kat sini...sensored!!!

Khamis, 20 Mei 2010

tag pasal pegnen

ngantuknya..pagi ni punch lambat seminit..uuuu sabar ajela..smalam aku jumpa tag ni..tingin nak jawab tag pasal pegnen...nak ilangkan ngantuk, buat la kejap...


1. How old were you when your first child was born?
28 yrs...tu pun da ada yg kata aku ni umur da lanjut, kawen lambat...sabau..kan jodoh tu ketentuan Allah


2. What month and year was your youngest child born?
february 2010..my boy


3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
first time pregnen..heppy tapi rasa len, x tau nak describe..tp yg paling hepi ialah en somi & masa nak test tu dia yg sediakan barang2 tester & trus call family dier..for second time, aku yg teruja cos aku nak rasa perasaan pegnen...best tau bila rasa ada bb gerak, tendang, pusing2 kat dlm perut ni...tapi en somi x sehappy macam yg first cos fikirkan amoi yg kecik lagi..


4. Who did you tell first?
mestila en somi kan..for those 2 pregnancy...


5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy?

first pegnen, berat naik sampai 13 kg

second pegnen dlm 9 kg kot...aku x sure la sebab timbang asik tukar @ mmg berat aku x baper naik...tapi mmg second ni aku kuat skit nak buat kije umah & jalan2 & layan amoi ku yg lasak tuh..

6. What did you crave while you were pregnant?

first pegnen- x banyak yg bole aku telan...x ingat ape yg aku nak makan sangat...feberet western food pun x bole nak telan...selera melayu aje la si amoi ni..tapi time raya berat naik smpai 3kg++..alamak, telan air gula le nampaknya

second pegnen..yg ni best..berselera sungguh..asal aku kata tingin je, en somi g beli...masa mula2 tu aku x cakap kat family yg aku pegnen tapi aku pesan kat along suh cakap kat mak aku ngidam nak makan pulut durian...& last mengidam aku ialah pizza masa raya cina aritu...bestnya..nyum2...yg ni western ke eastern ke sume sedap je kat tekak ni...

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?

my amoi-emm..x tau sampai 8 month baru tau...scan kat klinik biasa x nampak, g hosp baru nampak...tapi aku macam tau girl..mungkin dlm perut ni dia dok sopan santun kot..pastu trus beli stuff for girl..rambang mata tau...

my raid-confirm masa 5bln kot...ni pun aku dpt agak cos, fuh x dok diam, asik gerak, tendang sumer...tapi stuff nya x banyak aku beli cos bole pakai amoi punyer...

8. Did you have any complications during your pregnancy?

my amoi-masa 8 month tu kepala di x betul2 kat laluan..aku pun nangis2 & en somi bawak g jumpa bidan..bidan tu betulkan kedudukan..kejap je & x sakit pun..but worried cos x nak ceaser kan...tapi problem masa nak bersalin tu x dapat nak elak...amoi da berak, then air ktuban da smakin kurang...jantung amoi da lemah...on the spot dr decide ceaser...masa ni yg penting amoi slamat...x sempat nak rasa takut cos x sampai 1/2 jam decision tu, aku da masuk ot, contraction masih trase...x sampai 1/2 jam, amoi pun kuar...nangis kuat tul...

my raid-macam2 problem..kedudukan melintang, uri kat bawah tapi bukan betul2 kat laluan & air ktuban kurang...mula2 uri naik balik, then kedudukan jadik normal...aku x sure tapi masa ni ada org syorkan baca bismillah 7...mmg petang tu aku baca & mlm tu trase my raid pusing dgn segala susah payah..he he ruang kan kecik...& 4 kali aku buat ctg cos sakit contraction...sian en somi & amoi kena layan same..masa nak bersalin rupernya leher raid terbelit tali pusat...cian my boy..masa kua x nangis...risau tapi pastu da ok...

9. How much did your first child weigh?

amoi-3.01 kg ..yg ni berat banyak kat aku

my raid-3.3kg...x berat sangat kan..



10. Was your first child early, late, or on time?

amoi & raid, dua2 awal 4 hari...pasni kalau pegnen (kalau pegnen?)bole get ready masa 4 ari b4 due...en somi nak tambah lagi ke?

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?

1)kaki amoi kene iron
2)amoi kena sawan
raid pulak asik hidung sumbat...risau gak ni..

12. What's your favorite part of being a mom?
breastfeed kedua2nya...walaupun x lame tapi precious moment ialah rapat ngan anak...bole gurau2 ngan anak sdiri...anak cari kita & "tolong" buat kije sesame..walau penat tapi sronok kan

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?

pastila abah kan...2 bln berpantang, dia jadik bujang tau...

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?

tahniah & sabar...ingat yg best2 je..

15. Did you always think you'd have kids?
yes! of coz

16. What's been the biggest surprise about motherhood?

jaga anak siang malam..he he dulu le surprise tapi skang da biasa...tu le elok anak jgn jarak sangat..senang jaga skali je..

17. Are there things you miss about life before kids?

masa amoi mmg aku slalu teringat x bole nak tengok rancangan kegemaran, jalan2 window soping...but after raid born...mmg xda masa & x da masa nak fikir..anak & somi lagi penting...

18. How many children do you have?

2...spasang...

19. Do you plan to have any more children?

errr...buat masa skang 2 dulu kot

20. Who's the mom that you admire most?

my mom ler...dulu2 branak susah tau...anak ramai, somi kije..ada mak pun, mak kena kije gak...pas sbulan kena jaga sdiri anak &kluarga...dok kat kg, kije umah sume manual...

nak tag...sape2 yg baca & ada masa nak buat tag nihh

citer jiran lagi

waa...penatnya ari2 keja punch kad nih...dari tren masjid jamek aku ada hanya 10 mnt nak sampai tingkat 33 @ 31 pastu guna tangga ke tingkat 32...pastu nak turun beli sarapan kena guna tangga ke tinggkat 31 & baru naik lif...nak kata kurus, aku rasa kaki je kot..ha ha ha...

pagi ni en somi masuk je keta trus kata smalam ada citer best..tapi x nak citer depan amoi, nanti kita mengajar anak mengumpat..he he macam2 le en somi ni...

pas antar amoi & raid...aku pun trus insist en somi...citer la...pasal jiran "kesayangan" ropernya...smalam CEOnya ..aljabbar tu datang umah jiran nih...ait heran nih..mesti kes besar...takkan pakcik ketua taman nak ngadu kat ceo dia pasal prangai x best tu kan...hal company ropernya...ni bukan en somi buat citer...tapi hasil jawapan 2 org pembantu ceo tu...kes berkaitan ngan company...emmm aku x mo letak pasal apa..nanti org2 kat taman ni mesti tau jugak kan...

dengarnya kat fb taman ada yg kata jiran ni nak pindah...tapi bila la tarikh yg sbenar agaknya...harap2 nanti pengganti penyewa ni ok la...aku x doakan yg x baik pada jiran ni...tapi terima lah qada' & qadar Allah dgn redha..jgn la nangis2 dlm umah smpai dengar keluar umah..malu la...awak kan pompuan...cakap pun slow2kan skit...tambah2 cakap ngan lelaki...

manusia ni hidup kejap di atas, kejap di bawah...hari ni gelak2 jgn ingat gelak tu sampai bila2 kan...sentiasa la beringat...jgn terlampau suka, jgn terlampau duka...hidup ni singkat je...sabar itu lah ubat yg paling mujarab & mengadu lah pada Yg Esa...nak hidup lebih bermakna..kahwin & dapat anak...& jagalah ahli keluarga baik2...insyaallah Allah kurniakan bahagia utk kita...emmm jadi ustazah pulak aku ni...

Rabu, 19 Mei 2010

gamba putera & aktiviti puteriku



inile aktiviti amoi kat kampung...tengah teman uwan dia bagi makan ayam..jap lagi dia pun join ayam dlm kandang tu...& aku pun yg dlm pantang ni terpaksa mengikut masuk nak tangkap amoi ni...dulu kat blakang tuh ada sungai..cantik sangat..tapi bila start korek...jadik berlumpur..last2 banyak lalang...pastu yg kawasan yg nampak macam utan tu bekas tapak sawah padi...seingat aku sawah tu ada sampai aku darjah 2 kot...skang jadik utan tempat mainan monyet & kera...tu yg aku takut tu...takut monyet usik anak aku...takut nak bayangkan


ok la layan aksi raid pulak...

anak ibu yg da botak..ummmpp




mata raid yg mulat...




pipi raid yg tembam...



mulut raid yg tomei...siap jelir lidah yer nak amek gambo ni..




raid...ba chak!!




alamak anak ibu terkejut pulak...

5 jun ni , anak pakcik nilai kawen...pakcik ni siap cal aku, mengajak anak dia kawen..hu hu..aku ingat lelaki mana yg tepon aku, pastu trus sebut nama aku...terperanjat tau...trus kua "sape nih?"..skali pakcik ropernya....pakcik & makcik ni loving couple..mana2 g tetap bersama...abah ni cukup rapat 3 bradik..paklong, pakngah(abah) & pakcik...mereka ni la yg melindungi mak itam, adik abah yg jaga arwah nenek sampai akhir hayat...biasa la org dulu2 banyak tanah tapi x da wasiat..saat org len x amek port sangat pasal arwah nenek, mak itam & arwah suami dia jaga...bila arwah nenek da pergi, baru le sibuk nak tanah..nak tanah kawasan yg elok2 je...tanah sawah x mo cos slalu banjir...entah la manusia kan..walau adik bradik tapi hati len2...saat ni mak itam dapat tanah yg diaorg brebut ni...tapi kalau 3 abangnya da x, aku pasti isu ni akan ada balik...masa aku pantang aritu hot jugak pasal nak tambah kuasa nak tukar nama...tapi bila 3 bradik masuk campur trus senyap...brani buat la...
abah kata insyaallah anak2 abah ok pasal harta...entahla, stakat ni xda sapa yg nak amek port pasal reta yg abah ada...kalau ikut aku, usaha la sendiri kumpul harta...kenapa nak cepat senang minta harta pusaka kan...x kemana kalau niat tu mmg x baik...tapi kadang2 manusia boleh berubah hasil hasutan org len & keadaan sekeliling...berdoa la kita termasuk dlm org yg sedar diri...
citer balik pasal pakcik & makcik ni...diaorg ni mmg sentiasa tergolong dlm org rendah diri...dulu masa bujang, x da sapa nak jadik kan pakcik menantu...stakat kije kilang kayuh beskal je...tapi mertua pakcik ni yakin ngan pakcik..dapatle kawen ngan makcik yg smpai skang cam awet muda je (hasil penceritaan abahku)...mmg sejuk le mata tengok makcik ni...aku rasa org yg perlekehkan pakcik mesti nyesal cos, pakcik ni sbenarnya rajin & berduit...antara pak sedara aku yg berjaya atas usaha sdiri...ada jugak pak sdara yg cakap pung pang tapi..paham sdiri le..yg jenis nih mmg jarang nak tau pasal aku yg sonyap ni...& lagi sindir mak "hidup kak ngah ni dari dulu x brubah pun" dari segi pemahaman mak aku, hidup kami macam x senang dari dulu smpai skang...entahla...pada aku yg melalui hidup bersama2 kluarga aku ni, hidup kami alhamdulillah smakin bertambah rezeki..duit, zuriat, kesihatan...yg penting bahagia...kan kan...

nak selit skit kata2 len...masa aku buat blog ni, pembaca setia cume en somi & 2/3 kawan je...so tujuan aku cuma nak letak perkembangan anak2 & aktiviti kluarga serta luahan hati shj...so pada sesiapa slain pembaca setia tu yg terasa hati ngan tulisan aku, harap x usahla baca..ye...terus terang cakap, aku mmg org yg selalu terlepas kata & banyak kesilapan...

Isnin, 17 Mei 2010

tag-tag

tag dari mama amana
first time jawab tag ni...dulu ummi faiq ada bagi tag tapi x terjawab pulak sampai skang...

1) siapakah diri anda di rumah.

aku adalah seorang ibu pada 2 org anak & isteri kpd en somi...& tukang kemas barang mainan amoi...kalau x larat, en somi yg akan tolong kemas...

2) siapakah diri anda disamping rakan

seorg kawan yg boleh di bawa berborak & berbincang terutama pasal sistem baru...ala boring tul

3) benda yg anda idamkn blm tercapai

banyak rasanya
*nak cantikkan rumah-beli langsir baru, beli katil & tilam, beli sofa 3 sitter, gantung frame gambo, tanam pokok yg cantik2--aiyoo manyak lagi tapi sume nak duit je...
*nak tambah duit dlm asb...huhu asik kua je..
*nak amek lesen keta spy en somi bole bg keta idaman kat aku..mini cooper s..he he
*kalau bole nak berbulan madu lagi...bole x en somi?

4) Siapakah nama pasangan anda- mohammed rizwan abdul latif
dulu aku slalu salah eja, asik kena tegur ngan en somi...

5) 5 perkara yg anda suka ttg pasangan anda
okey...

1-kalau aku x sihat, cukup amek berat...tapi da 2 anak ni aku kena sesuaikan diri...xle manja sangat...

2-makan apa yg aku masak...kalau x sedap tu makan jugak tapi x tambah ..faham2 sdiri la

3-cukup amek berat pasal mil...tiap minggu adala 3-4 kali tepon umah cakap ngan mak dia..

4-pujuk aku kalau merajuk...di sebabkan aku x kan okey slagi x di pujuk...buat lagi aku majuk ye..

5-x berkira pasal duit gaji...aku mmg tahu mana pegi duitnya...yg pasti sume di kongsi bersama

6) bile tarikh anda couple

alamak...x ingat le pulak...cuma yg paling aku ingat ialah balik dari kursus di pangkor pada penghujung tahun 2005...masa ni aku nampak en somi macam da transform jadik org len...he he sukernya(gatal skit).sampai le skang...tapikan smpai skang en somi berahsia sejak bila dia mula suke kat aku ni...

7) Apakah kenangan paling pahit bersama pasangan anda

yg ni malas nak ingat...kalau boleh nak padamkan dari kotak memori...

8) lagu tema cinta anda

lagu?...entah banyak sangat en somi bagi masa saat bertunang dulu...x dapat simpan cos hp da x da..

9) Apa perubahan yg anda ingin lihat drp pasangan anda

aku harap en somi akan-
1-mengurangkan rasa marah pada amoi...kesian dia asik merajuk & menangis...tapi aku tau en somi sayang kat amoi...

2-berjaya sbg ahli amway...cos da banyak masa diperuntukkan...

3-menolong aku menjaga raid pada waktu malam...bezanya masa amoi kecik2 dulu...dulu en somi akan bangun kalau terdengar amoi nangis, mungkin skang penat layan amoi kot..

4-berjaya mengurangkan tido siang...aku boring x da teman borak...

5-menolong buat kije umah...beshnya kalau en somi tolong basuhkan toilet ke, mop 1 umah ke...

6-mengurangkan aktiviti luar...alhamdulillah skang en somi da jarang kua malam...tapi kadang2 kalau kua mmg amek masa jugak...penat nak jaga 2 anak kan...

apapun, aku bersyukur dgn keadaan skang...susah senang di kongsi bersama...harapanku kebahagiaan ni dapat kekal lama....

10) saya nak tag..
yong ibu chem...mama kyra...

Jumaat, 14 Mei 2010

amoiku sayang

maaf le entry yg emo aje aku nih...jom le layan gambo aksi amoi comel ni pulak..


anak dara ni nak mandi pakai bath tub pulak..nak suh kua susah le amat...last2 aku takutkan dia dgn cara tarik flush jamban tuh...bunyinya yg kuat wat amoi takut..he he kurang stress aku..



masa kecik2 x mo duduk..



skang x mo turun pulak...nasib baik g giant aritu x merengek nak naik stroller ni..aman raid dok dlm tuh...




aksi silang panggung




dapat nenen, dok depan tv & zzzz..ramai yg menegur aksi amoi nih...apapun amoi tetap cute...gambo aksi raid x sempat nak amek lagi...sedih skit bila air susu ada tapi raid x mo minum direct dr aku..agaknya da sedap minum susu formula...masa malam je dapat bg...

esok genap raid 3 bulan...kadang2 rasa cam tak sabar nak tengok raid pandai itu ini...tapi bila da pandai agaknya makin kurus x aku? he he...

nak menyelit skit mende len...aku seorg yg lembut hati..tapi hati aku terkadang jadi keras bila family terlibat sama...ianya agak complicatedkan...biasanya hati aku akan sejuk jugak tapi makan masa...@ be just let it be...biar masa yg menentukan...ya Allah ampunkan lah aku yg serba kekurangan ni...

cita2 ku pada raid
1) menjadi anak yg kuat
2)menjadi pelindung kpd kakaknya
3)menjaga keluarga kami
4)menjadi ketua, sekurang2nya ketua keluarga yg berwibawa...

cita2 ku pada amoi
1)menjadi anak yg kuat
2)dengar cakap ibu & abah
3)menjadi anak dan kakak yg baik

semoga

bukti nyata-jiran apa tah nak nak gelar ni

pagi2 aku da menyirap ngan jiran anak dara x kawen nih...bukak pintu pagar aku nampak mende nih...ade ke patut...aku bebel2 kat en somi..en somi kata betul ke dia punyer..tah2 anjing gonggong...x da mananya anjing gonggong...anjing mesti robek kat tempat mana sampah tu ada kan...memang x da otak betul la..ni bukan kali pertama...ikut suke nak buang sampah kat mana..yg pasti depan umah kami jugak feberet dia...apa ko hingat ni tempat sampah ke? kami ni tukang sapu sampah ke? aku marah nih..perangai manusia x bertamadun...da makan kenyang pastu ikut suka nak buang kat mana yer!! pi la buang kat kawasan umah kau bodoh!!!!




petang nih kalau ada lagi mmg aku campak sampah ni dlm kawasan umah ko tuh...en somi da bagi notis tadi..en somi pun menyirap jugak...sabar kami ada had jugak..slama ni kami x penah buang apa pun kat depan umah ko, tapi korang nih yg x tau guna tong sampah...nak aku ajar macam budak tadika ke? budak tadika lagi pandai dari korang tau..lg sopan dari korang nih..eee marah tullll le...pindah le dari taman ni cepat2...lagi lame lagi sakit ati...

Khamis, 13 Mei 2010

jiran?sampai bila agaknya nak ngadap ni

hari ni rasa cam nak citer pasal jiran "kesayangan"...
yg sebelah ni, namanya en suhaimi & tlh berkeluarga...mmg aman damai le cos en somi berkawan baik jugak...ok yg sbelah satu lagi ni ada 2 anak dara yg aku rasa aku lg muda..mmg amat menguji kesabaran pada kebanyakan masa diaorg ada kat rumah & tambah2 lagi masa bersukaria ngan kawan2 perempuan & lelaki...lelaki yer!!!

antara perkara yg aku rasa annoying :-

1) bawak keta/motor pecut laju2 macam bawak kat highway, kadang2 ada bunyi berdecit2 lagi..fuh nak jadik pelumba F1 ye kak..kengkawan teman bersukaria dia pun bawak keta macam ni sambil pakai goggles macam nak menyelam tuh..

2) bukak grill pintu macam da tak tahan nak berak...sabar2 aku ada had jugak ye..ada satu peristiwa tuh, anak dara ni kul 10 pg pun x bangun lagi...kengkawan dia yg pakai goggles nih x dapat nak kejut guna hp cos x jawab, diaorg g gegar grill...ewah pompuan nih mmg x guna otak agaknya...menyirap darah aku sampai ke kepala nih...trus aku g kat pintu grill aku, da x sempat nak cari kunci umah, aku trus jerit je..

aku= eii kak, kak?
dia= ye?
aku=minta maaf ye, anak saya tengah tido ni, tolong jgn gegar2 grill tuh
dia=oo..sory

mmg aku rasa diaorg nih sblm duk kat pendalaman kot...tapi org pendalaman nih bersopan..itu pun x leh fikir...apa ko ingat keta iswara ko tu da cukup laju? goggles yg ko pakai tuh lambang org kaya ke? org2 sbelah2 ni buta/pekak ye? sudahla menyewa, nak buat prangai beruk macam nih...aku bila part anak2 ni mmg aku marah sangat...

3) cakap amat2 le bersopan macam ada speaker pulak kat satu taman ni...ada sorang nih mmg cakap x le kontrol @ saje2 x nak kontrol...kalau kami dok ruang tamu, kami bole dengar dia bercerita/menyanyi sambil terjerit kat sbelah ni...aritu, aku nih belum baik betul lagi masa pas kua hospital tu...pening pale betul dengar sora anak dara x kawen nih...kena lagi sound ngan aku..rasanya macam dia dengar cos pastu dia kua...elokla tuh...jgn ingat aku senyap nih aku sabar ye...

4) masa sakit kontraksi dulu aku penah nampak lelaki kua umah dia dlm kul 3 pg...emm buat apa tu kak?suka betul bawak lelaki masuk...takut jugak aku kalau terkena tempias musibah hasil perbuatan "bermoral" diaorg nih...lagipun kan ke tak baik utk anak2 kita kalau nampak kan!

5) hari2 adalah hari bersukaria..hari jumaat pulak hari tengok wayang kat umah...pompuan + lelaki-alah biasele kan...penat mata aku nih tengok masa sblm abes coti bersalin aritu...

6) dia bole parking merata..org len x leh parking even skit kawasan pun kat umah dia..da 2x dia hon keta yg parking kat depan umah dia(yg aku nampak)...ada skali tu, jiran depan wat kenduri..biasala parking keta kat mana2 kan..time dia nak kuar, dia hon kemain lagi pastuh cekak pinggang yg macam ulat gonggok tuh(x de shape ok)...en somi dengar ada sora kat khemah kenduri "sabar la gemok, org tengah makan nih"...itule prangai anak dara gemok ni...

7) siang bertudung litup, malam transform jadik cam model gitu...ladies night ye...lantak ko la

aku penah jugak duk umah sewa...tapi beza amat...masa kat kramat dulu, lelaki is not allowed! nak jumpa depan umah pun takut giler, kang kena tangkap pulak...sbg anak dara, kita ni pandai2 la jaga diri...tahu adat sopan santun sume...

sblm ni, adik ipar tuan rumah yg duduk, lelaki..tapi pelikkan...yg lelaki cukup aman damai..tiba penyewa pompuan nih, jadik cam zoo pun ada...cepat2 le ko pindah...slame ni sume jiran ok kecuali ko je yg x tau jaga ati jiran...

Rabu, 12 Mei 2010

kesabaran itu ada ganjarannya

masa berpantang adalah masa yg paling mencabar emosi aku nih...bukan stress kat bb kecik, tapi kat bb besar yg comel nih...bertuah sungguh anak aku nih...macam2 mende dia buat...ni le antara kenangan tuh...

ni namanya ikan haruan...si copit g tolong menimba...dlm berjam2 menimba tuh, cuma bawak balik seekor ikan haruan nih...mak biasala bebel je...pastu letak dlm sinki..pagi esoknya dia lompat2 sampai masuk bilik mak...masa ni idup lagi ni...


ni amoiku..saje je aku letak kat situ..he he takut dia ngan ikan yg still gerak tu...



ok...x bole nak gerak ye...pagi2 da bukak suar nak mandi...penat aku melayan budak ni...

amoi ni kalau stakat kena gigit semut api tu bukan tau takut ke, nangis ke...kuat betul dia ni...mak aku dok gelak aje bila dia kena gigit..biasale da jadik best friend atuk ngan wan dia...bagi ayam makan..lari2 dlm kandang ayam...uii penat aku mengejar..kalau kita marah, dia sebut nama kita trus rasa sejuk balik...bijak anak en somi ni...en somi pun bole lembut ati tau..ha ha..

banyak kali amoi terlepas ke jalan..tapi yg kali terakhir tu mmg aku rasa sangat2 takut & sedih...hampir kena langgar keta..nasib baik abah aku sempat tarik tangan...trus wat keputusan nak anta bukit bruang..aku da cuba sehabis baik jaga dia...tapikan x anta pun, cos en somi tak sampai ati tengok aku da nangis2..he he...

dlm masa ni jugak, aku x dapat tahan rasa marah aku pada amoi...mmg banyak kali kena pukul ngan aku...bila da lame2 tuh tiba2 aku sayu..sblm ni aku x penah pukul amoi kuat2..skit2 tu ada la..lama aku fikir balik nape aku lepaskan marah aku pada amoi kesayanganku ni..amoi x salah, aku pun x salah tapi cara aku yg salah...dengan itu aku banyak berdoa Allah bagi aku kesabaran utk menghadapi kerenah amoi ku..dan hasilnya, aku da jarang sangat pukul amoi..amoi pun da makin ok x macam masa mula2 dapat adik...aku kena faham, amoi mungkin terasa kurang di beri perhatian...


bila da ada anak ni, baru tau..walau penat, sakit hati kita pada anak, sayang tu melebihi segalanya...aku x sanggup berpisah selagi aku sihat & mampu jaga anak2 aku nih...biar aku susah, anak tetap keutamaan..itulah yg abah slalu cakap...kadang2 kita sbg anak trase ngan mak bapak kita, tapi kasih tu tetap ada...cuma x ditunjuk secara terang terangan...kalau kita asik fikir kita di pinggir, itula yg akan terpahat dlm mind kita...just think positif tau...

ok now pasal raid manja bucuk aku nih..



gambo sblm cukur rambut..baru aku prasan anak aku putih..ha ha ha..



penat aku panggil, x mo gak dia pandang camera hp nih..skang da pandai di agah...alhamdulillah raid ni senang di jaga...da kenyang trus titon..jarang dia meragam mintak dukung..just like his sister gak...da besau ni, siap le...full package dia bagi...