Khamis, 20 Mei 2010

tag pasal pegnen

ngantuknya..pagi ni punch lambat seminit..uuuu sabar ajela..smalam aku jumpa tag ni..tingin nak jawab tag pasal pegnen...nak ilangkan ngantuk, buat la kejap...


1. How old were you when your first child was born?
28 yrs...tu pun da ada yg kata aku ni umur da lanjut, kawen lambat...sabau..kan jodoh tu ketentuan Allah


2. What month and year was your youngest child born?
february 2010..my boy


3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
first time pregnen..heppy tapi rasa len, x tau nak describe..tp yg paling hepi ialah en somi & masa nak test tu dia yg sediakan barang2 tester & trus call family dier..for second time, aku yg teruja cos aku nak rasa perasaan pegnen...best tau bila rasa ada bb gerak, tendang, pusing2 kat dlm perut ni...tapi en somi x sehappy macam yg first cos fikirkan amoi yg kecik lagi..


4. Who did you tell first?
mestila en somi kan..for those 2 pregnancy...


5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy?

first pegnen, berat naik sampai 13 kg

second pegnen dlm 9 kg kot...aku x sure la sebab timbang asik tukar @ mmg berat aku x baper naik...tapi mmg second ni aku kuat skit nak buat kije umah & jalan2 & layan amoi ku yg lasak tuh..

6. What did you crave while you were pregnant?

first pegnen- x banyak yg bole aku telan...x ingat ape yg aku nak makan sangat...feberet western food pun x bole nak telan...selera melayu aje la si amoi ni..tapi time raya berat naik smpai 3kg++..alamak, telan air gula le nampaknya

second pegnen..yg ni best..berselera sungguh..asal aku kata tingin je, en somi g beli...masa mula2 tu aku x cakap kat family yg aku pegnen tapi aku pesan kat along suh cakap kat mak aku ngidam nak makan pulut durian...& last mengidam aku ialah pizza masa raya cina aritu...bestnya..nyum2...yg ni western ke eastern ke sume sedap je kat tekak ni...

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?

my amoi-emm..x tau sampai 8 month baru tau...scan kat klinik biasa x nampak, g hosp baru nampak...tapi aku macam tau girl..mungkin dlm perut ni dia dok sopan santun kot..pastu trus beli stuff for girl..rambang mata tau...

my raid-confirm masa 5bln kot...ni pun aku dpt agak cos, fuh x dok diam, asik gerak, tendang sumer...tapi stuff nya x banyak aku beli cos bole pakai amoi punyer...

8. Did you have any complications during your pregnancy?

my amoi-masa 8 month tu kepala di x betul2 kat laluan..aku pun nangis2 & en somi bawak g jumpa bidan..bidan tu betulkan kedudukan..kejap je & x sakit pun..but worried cos x nak ceaser kan...tapi problem masa nak bersalin tu x dapat nak elak...amoi da berak, then air ktuban da smakin kurang...jantung amoi da lemah...on the spot dr decide ceaser...masa ni yg penting amoi slamat...x sempat nak rasa takut cos x sampai 1/2 jam decision tu, aku da masuk ot, contraction masih trase...x sampai 1/2 jam, amoi pun kuar...nangis kuat tul...

my raid-macam2 problem..kedudukan melintang, uri kat bawah tapi bukan betul2 kat laluan & air ktuban kurang...mula2 uri naik balik, then kedudukan jadik normal...aku x sure tapi masa ni ada org syorkan baca bismillah 7...mmg petang tu aku baca & mlm tu trase my raid pusing dgn segala susah payah..he he ruang kan kecik...& 4 kali aku buat ctg cos sakit contraction...sian en somi & amoi kena layan same..masa nak bersalin rupernya leher raid terbelit tali pusat...cian my boy..masa kua x nangis...risau tapi pastu da ok...

9. How much did your first child weigh?

amoi-3.01 kg ..yg ni berat banyak kat aku

my raid-3.3kg...x berat sangat kan..



10. Was your first child early, late, or on time?

amoi & raid, dua2 awal 4 hari...pasni kalau pegnen (kalau pegnen?)bole get ready masa 4 ari b4 due...en somi nak tambah lagi ke?

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?

1)kaki amoi kene iron
2)amoi kena sawan
raid pulak asik hidung sumbat...risau gak ni..

12. What's your favorite part of being a mom?
breastfeed kedua2nya...walaupun x lame tapi precious moment ialah rapat ngan anak...bole gurau2 ngan anak sdiri...anak cari kita & "tolong" buat kije sesame..walau penat tapi sronok kan

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?

pastila abah kan...2 bln berpantang, dia jadik bujang tau...

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?

tahniah & sabar...ingat yg best2 je..

15. Did you always think you'd have kids?
yes! of coz

16. What's been the biggest surprise about motherhood?

jaga anak siang malam..he he dulu le surprise tapi skang da biasa...tu le elok anak jgn jarak sangat..senang jaga skali je..

17. Are there things you miss about life before kids?

masa amoi mmg aku slalu teringat x bole nak tengok rancangan kegemaran, jalan2 window soping...but after raid born...mmg xda masa & x da masa nak fikir..anak & somi lagi penting...

18. How many children do you have?

2...spasang...

19. Do you plan to have any more children?

errr...buat masa skang 2 dulu kot

20. Who's the mom that you admire most?

my mom ler...dulu2 branak susah tau...anak ramai, somi kije..ada mak pun, mak kena kije gak...pas sbulan kena jaga sdiri anak &kluarga...dok kat kg, kije umah sume manual...

nak tag...sape2 yg baca & ada masa nak buat tag nihh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan