Khamis, 29 Julai 2010

pokok pangkal adalah hati



amoi & hero tomei baru bangun tido...actually hero tomei da lame bangun..yg len2 ni yg baru bangun..

masa aku g kenduri kawen aritu, ada org tanya bila aku amek hero tomei dr along..."ini ke mak dia"---kalau korang, korang terase x? hu hu amat slalu org tanya yer

sebenarnya kakak2 aku sume cerah...tiba time aku terlain skit...masa sekolah aku trase rendah diri kerana warna kulit..aku anggap berkulit cerah amat cantik menawan...menawan hati kawan2, cikgu2 expecially pakwe2...hish kecik2 da gatai...

tapi perasaan rendah diri ni mmg x bawa kemana...ia akan buat kita x mahu mencuba & jadik penakut...dat me...kekadang sampai skang penakut ni...

ada juga masa aku seolah menyalahkan org sekeliling...nape itu, nape ini...tapi sbenarnya pokok pangkal adalah diri sdiri...dan skang aku cuba membentuk amoi supaya berani & yakin...marah & pukul bukan solution terbaik tambah2 zaman skang..kadang2 x praktikal...contohnya, kalau amoi main kat kc aku waktu malam..solution nya tutup lampu dapur...kalau main air, aku kira 1,2 & tangan kat suiz lampu bilik...& dia pun lari2 kluar smbil lap kaki...hero tomei? bak aku kata sblm ni, dlm proses learning yer...da abes revision nanti siap la aku...

kakak main motor/beskal/keta, pandang x lepas...kakak nangis pandang x lepas jugak...kakak main permainan sambil baling2, pandang x lepas jugak...harap2 dia buat pengajaran la..

ada jugak org tanya apa petua nak dapat anak cantik/putih..(maaf bukan nak menunjuk ye)

sbenarnya masa mengandung aku amalkan bacaan surah yassin, maryam(yg ni banyak kali), surah luqman, annur, yusuf(ni pun banyak kali)...& juga radio ikim mmg slalu on..biasanya ikim akan pasang surah al quran...yg tengok cd korea tu, entahla..

sepatutnya amalan mengaji ni sepanjang pembesaran anak tapi aku ni letih manjang je...da lama tinggal jugak ni...amalan ini amat bagus kerana seeloknya kita yg mengajar anak2 kita..tapi zaman skang, upah org je...harap2 aku dapat mengajar anak2 ku walau x semua...

tabah itu ada indahnya

pagi ni dapat berita sedih...mertua along da x da...kebiasaannya tanda2 org sakit yg nak "pergi" adalah nampak sihat & akan elok ...tapi nikmat Allah itu hanya stakat itu...

aku nak citer ketabahan hati seorang bapa..

bapa ini adalah anak kedua..semasa ibunya sakit, ibunya di jaga oleh adik perempuannya..memang bapa ini slalu datang kerumah adiknya kerana sekampung...sama2 menjaga ibu yg sakit...bertahun2 jugak hingga ke ibunya kembali, bapa ini tidak menunjukkan kesedihannya..cukup tabah...& di uji dgn menjaga anak yg sakit..bertahun2 jugak...anak juga kembali...sekali lagi bapa x menunjukkan kesedihan...

bukan tidak sedih tapi si bapa amat sedar bahawa suatu hari nanti kita akan kembali ke sana...

tapi antara sebab bapa ini boleh mengawal perasaan adalah, dia tidak melihat wajah anak kesayangannya selepas di kafan...kerana cukup lah wajah yg di dalam ingatan...

itulah my addorable abah...i luv abah & mak...nanti minggu ni kami balik tau..

Isnin, 26 Julai 2010

peningkatan amoi & hero tomei

tengok!!! aku beli utk hero tomei tapi amoi ni yg pakai x nak bukak2...



amoi ni da besau la...baju babop tu da muat2 badan...hu hu banyak baju yg da nampak pusat...suar da pendek...

amoi skang ni da pandai pilih baju yg dia nak pakai...jarang nak pakai gaun..suke suar panjang..x pun ikut suka dia nak pakai apa...aritu pakai gaun + skirt kat dalam...en somi tanya nape pakai camni? sila tanya amoi ye...

smalam asik la nak kencing bukak drypers/cd...g kencing kat toilet...last2 malam tu aku x pakaikan pa pe...kira percaya 90% dia akan ke toilet sdiri...aaaaa skali mmg x le caya la..kencing kat tilam adik...ok! tambah kije aku ni...sabar ajela...amoi hanya kata cing, pastu buat x tau tengok tv...

meh la tengok hero tomei ni pulak



tilam kena letak 2...pasni nak letak toto je...



da nenen pun isap jari lagi...kuat nenen la..skang kena tambah susu waktu malam...kekadang terpaksa wat susu kat hero tomei ni...x cukup nak breastfeed..




muka kesian la ni...aku x bagi meniarap...kang muntah pulak..



gambo x bape clear...nape hero tomei ni susah nak senyum? penat aku agah...peningkatan hero tomei adalah mengkongker tilam saiz queen yg aku ngan dia je tido...lasak betul ni...da le kuat menendang..sakit tau klu kena kat badan...kalau x dapat meniarap pasal kena aku, mula la mengamuk wat aku terjaga..aku pun mengengsot sampai xda space...lagi satu suka mengetip masa breast feed...hish nasib kecik lagi...

Jumaat, 23 Julai 2010

berniaga

aku penat!!! bak kata im aku jugak kuli ha ha...

skang ni tengah nak belajar berniaga kecik2...mula2 nak beli stok aku x tido malam..asik fikir ada ke org nak beli? aku ni skang da le mengeram kat tempat je..tu yg kuar hero tomei..da beli stok pun x tido malam tau..he he..alhamdulillah...stok tu ada yg beli...terima kasih kat tawan2 yg membeli & promote..aku sayang korang...nanti beli lagi he he...

tujuannya cuma satu...hanya nak tambah pendapatan...dari hari2 stress pasal rm...baik kita buat sesuatu...

pada pembaca blog, aku berniaga pakaian kanak2 dari kecik ke saiz 5 tahun...bole ode nanti aku carikkan kalau ada ye...jenama yg ada biasanya gap & busha..dari beli kat online, baik beli kat aku kan..kan..jimat wang pos & rege pun murah je...

designnya rasanya susah nak carik kat pasaraya...pada yang nak kelainan bole la cuba beli...nak jual secara online belum lagi...skang cuma direct selling...muah ha ha...ok jap g nak bekerja keras balik...

Rabu, 21 Julai 2010

baby @ amoi

sistem kebengongan skang...time aku rajin time tu le ada yg x kena...meh la layan gambo amoi ku tengah makan shuut (biskut) dgn air milo..nyumm nyumm dap nyer(sedapnya)









ok settle...masa ni en somi x de...x ingat aku g kije ke mitin amway...aritu aku potong rambut amoi ni...haa nampak le senget benget...kalau rambut nipis ni susah aku nak budget...nampak le lebat sedikit dari dahulu..jgn main2, aku ni penggunting rambut keluarga x bergaji...kalau da start menggunting, beratur le anak2 & mak budak aka akak aku..ha ha..tengok fb pijut, rambut emelda, fuhh lebat & panjang...padahal tua sbulan je dari amoi ni..
amoi ni bila dok manja2 ni terfikir pulak aku, trase kurang kasih sayang ke? tapi aku da cuba sdaya upaya nak bahagikan perhatian...dulu dia x mo aku tido peluk dia..skang len pulak...lagi dia suka kalau aku dok peluk cium ni...
ibu sayang baby tau...nanti baby da besar, ibu x dapat peluk cium macam skang, ibu x dapat pangku baby macam skang...ibu x dapat mandikan baby macam skang...ibu x dapat dukung baby macam skang..
mungkin aku aje yg trase amoi ni kecik lagi... today she's 2y & 7m...
hero tomei biasala...time tido dia start kul 8 smpai pagi...wajib bangun nak nenen & yak yak jer..
prasan x cermin kat blakang tuh? sbenarnya dinding kat bhgn bawah ni hanya ada 4 perkara saja yg di gantung--cermin, jam, tempat gantung kunci & ayat quran...so, banyak lagi tempat kosong...tapi jgn gantung harapan pada en somi untuk mendrill...nanti harapan hanya tinggal harapan..x pela aku pun bukan suka gantung banyak mende ni...erkk ye ke? nape partion aku penuh keliling ni ngan gambo? he he..inspirasi utk bekerja supaya jgn malas..kan kan...tolong stuju dgn aku...yeehaa

Selasa, 20 Julai 2010

mana lagi ensem?


amboi..amboi...amboi...en somi tanya ye..x le tahan tengok hero tomei ni...suke isap jari @ apa2 yg dapat di capai dia akan isap...
okeh..pada sapa2 yg rajin, sila letak komen "yg paling ensem adalah...."err warna kulit toksah komen...kami paham..he he

LITTLEMUMMYDADDY 1st GA



ok let's masuk GA ni..support kengkawan ni..(bagi menang tau--muah ha ha)



smalam siap pesan kat amoi, ibu nak amek gamba...hmm mcam ni le posingnye...x mo tengok camera pun...asik ngan babbopnya...amoi pakai coolababy..
pengadil bagi markah lebih tau...he he

emo

lame pulak rasanya x bercerita...arini aku rasa makin x sihat pulak...aku rasa puncanya adalah reno opis pastu kena ikut tangga nak g toilet & naik lif...wahai pengurus bangunan! korang tau x udara kat tangga tu hampir skit lagi jadik racun...owang laki ni mmg x de tempat len nak merokok..benti la wei! da le mc aku tinggai bape ari jek..bila nak siap tah...langsung x nampak apapun...hu hu kalau aku x sihat, sian kat hero tomei..kurang kasih sayang..muah ha ha

senario buang bayi makin menjadik2 kan...kalau ada berita & tunjuk gambo skali, aku da tak sanggup nak tengok...kenapa sanggup manusia macam ni hidup! da le wat dosa pastu tambah dosa lagi...mmg amat2 tersentuh cos aku seolah terbayang susuk tubuh hero tomei yg comel tu seolah x ada harga...x ada belas...x ada sayang..yang ada cuma sifat kejam! hei!! korang tau tak yg ko buang, bunuh tu manusia jugak...aku benci org macam ni...jangan la ada keturunan aku yg macam ni...aku ibu & aku sedih...takkan 9bln mengandung x ada perasaan sayang kat anak? setiap anak yg lahir adalah anak yg kuat...kalau x kuat, sudah pasti Allah da amek balik...

Isnin, 19 Julai 2010

Baby biru contest


http://mrshilmy.blogspot.com/2010/07/baby-biru-contest.html

teringat amoi ada amek gambo baju biru...nah aku letak kan gambo ni

nama- nur alisya bt mohammed rizwan
umur 2 tahun 6 bulan
masa ni kat family day, tiara beach ...sape2 nak join, sila la klik kat atas yer...bismillah..minta2 menang..

Rabu, 7 Julai 2010

Peraduan aku terima nikahnya

tiba2 terklik kat contest ni...saja je nak join kerana tajuknya seperti mengimbau kenangan..he he



tanggal 17/2/2007, aku & en somi telah di nikahkan oleh abah di rumah. en somi gugup/terkedu bila tiba2 abah x de warning/kata2 aluan @ trial , trus ulur tangan & lafaz nikah...4x kali( en somi jgn marah yer)...baru dapat pengesahan sebagai pasangan suami isteri..gambar kat atas adalah masa batal air smayang




skali lagi gugup en somi x ilang...x dapat nak bukak kancing rantai..he he..opps terlupa nak kontrol ayu masa ni..suasana masa ni gamat jugak la...ok en somi..relax ye...

cerita tomei2 ku

lama nya pulak rasanya aku x menghapdet ape2...contest aritu x dapat la...en somi & amoi x dpat memukau tuan punya contest kot..he he..tahniah mama amana...ish jeles pulak, banyak tul menang...tapi da aku ni malas nak godek2, hatiku redha ..hehe...(padahal baru pestime)





tomei2 tengah bergurau senda...hero tomei ni x mesra camera la..susah nak snap gambo tengah ketawa..tengok da serius balik...



amoi ni skang tatoon je..alamak lamenya da x bukak briter...



amoi & motornya...kalau sempat mmg tiap ptg amoi akan bawak motor ni...badan amoi yg x baper berat tu kira ok la...x semput motor ni...hero tomei skang dlm proses learning yer..hero la katakan...en somi ada bg cadangan nak wat pintu antara dapur & hall..cos amoi suke sangat mnolak kusi & mengemaskini barang2 dalam kc aku ni...fuhh tension sungguh!...tapi kalau buat pintu ni gelap pulak pandangan mata aku ni...tapikan dalm masa x sampai staun, aku akan double tension kan..ohh hero tomeiku, jadi anak yg baik yer sayang..:)

perkembangan amoi skang-meragam aje...adoi penat...aku x cukup tido ni...kalau mlm2 suke nangis, aku pujuk..adela 2 ke 3x bangun nak pujuk

hero tomei pulak akan berak sekitar 2 ke 5 pagi..nape anak bujang aku berak pagi? agaknya minum susu badan belah malam ke? ok skali lagi aku wajib bangun utk basuh berak hero tomei ni...en somi? emmm toksahla harap, tenang je aku tengok mukenya...

hero tomei skang da bole mengengsot wat pusingan 360...aritu waktu pagi sblm g kije, aku kat bilik blakang tgh gosok tudung, senyap je hero tomei ni...ropernya dia da terlentang kat tikar buluh! ohhh anakku..jauh jugak bergerak ni...kena tambah tilam/toto lagi ni..

smalam paling x dpat lupe..amoi jatuh sofa...maafkan ibu ye sayang...ibu janji akan cuba sedaya upaya supaya x cuai lagi...