Rabu, 4 Ogos 2010

cita-cita yg murni

apa impian korang masa kecik2 dulu...? doktor? loyer?...cam citer p ramlee pulak.he he

ari ahad aritu, en somi membz kan diri mencari khazanah2 lama dia..cari gambo lame...nak yg sekolah rendah...nak masuk fb coz nak lawan kawan dia ..hemmm macam2 la...aku pun bg tau "buat penat2 je cari, kan kat umah kita ada gambo abang..." en somi ni x ingat pulak..then sambung lg.."ala dulu dlm keta satria..." x ingat lagi..."ala yg ada gambo x girlfriend abang tu!"eee org tua ni sabo ajela...sampai aku terkluar kata2 kramat ni...kan baru dia ingat...

aku terbaca buku cacatan kawan2 sekolah dia dulu...ala biasala kalau da nak abes sekolah, ramai kawan2 suh tulis kat buku nota yg di hias cantik2...buku masa abes darjah 6...yg paling best adalah cita2 en somi...menjadi perisik negara, satria bangsa(kok x silap aku)...okeey..aku punya gelak...masa taip ni pun aku still gelak...sungguh x ku sangka...cita2 en somi masa ni sungguh murni tau...

sebenarnya masa kecik aku x tau pun pasal cita2/minat aku...yg aku tau aku nak jadik arkitek sebab sebutan dia best & kakak aku kata nanti kije pun best...pastu cam bangga je sebut depan cikgu...kan..kan...hu hu sebut je senangle...

masa zaman kite kecik2 semangat cintakan negara ni mmg kuat...cam ultraman pertahan kan jepun dari serangan raksasa...apa aktiviti yg krajaan buat kita sokong...biasanya dapat makan free je...tapi skang semangat tu cam x da...cuba tanya anak2 skang ada x citer2 sama cam en somi? cam xda kot...he he en somi jgn marah yer...satu cita2 en somi da tercapai iaitu berjaya memiliki kereta satria...ok what...he he

masa aku masuk sekolah menengah, ada la sorang budak ni nama nya salamuddin..aku ingat sebab nama bapak dia lagi best-kamaruzzaman..cita2 nak jadik penyanyi..eit penyanyi pun bole jadik cita2 ye...ok cikgu pun suh ke depan & nyanyi ye...kan jadik lawak da..bukan sedap pun..picing ke laut...agak2 kalau jadik penyanyi apa nama glamour dia ye? eh x kose le nak fikir ni...

tapi amat jarang kita dengar anak2 sebut cita2 dia nak jadik cikgu...& x penah lagi dengar nak jadik imam...bak kata abah, x ada sorang pun anak dia nak ikut dia...ala 2 org je lelaki...nak harap abang, susah skit...nak harap copit..lagi le x nampak bayang pun..harap ada la cucu yg mengikut...azim ke...hero tomei ke...kok nak masuk imam muda & akedemi al quran bole la tapi jangan af & sekutu dengannya..tengok bole...masuk?jgn nak mengada2...

2 ulasan: