Jumaat, 1 Oktober 2010

daftar cap

rasa tergerak nak citer pasal trade mark...

contoh trade mark pamous yg ada skang(yg da registered)...kfc, maxis, petronas, tv3...dan pastila cik celcom(nak gak masukkan huhu)..

nak daftar senang je failkan borang & bayar...tapi nak pastikan dapat sijil iaitu REGISTERED tu kena la usaha lebih skit...pastikan buat search dulu...contohnya da ada trade mark yg nak daftar sila buat search sama ada kat kaunter myipo @ online je(yg ni daftar nama dulu)...

pastikan jugak trade mark tu x ada tersangkut dgn akta tm secara terang lagi bersuluh...contohnya tolong jgn daftar gambo @ perkataan bunga raya..sah2 la itu bunga kebangsaan, perkataan/gambar yg boleh menimbulkan konflik...contoh yg lain "registered trade mark", gambo2 bangunan yg di punyai oleh kerajaan...

trade mark yg berkualiti & kuat biasanya yg di cipta sendiri, tidak dapat dikaitkan dgn barangan...contohnya trade mark DKNY...katala nak beli baju...apa nak kaitkan DKNY dgn baju? x da kan..org beli sebab jenama DKNY & pastinya kualiti terjamin...

cuba yg ni pulak "kek sedap" barangannya adalah kek...cuba fikir, bole x daftar trade mark ni? kek kat secret recepe sedap...king's pun sedap..."kek sedap" ni perkataan yg tidak di cipta & mmg bersangkut paut terang2 sungguh ngan barangan..kek...

ok la...stakat ni dulu pembelajaran kita...kalau ada mood, aku sambung lagi...ilmu pun ciput je...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan