Khamis, 28 Oktober 2010

hakikat...nya

aku dalam keadaan menerima hakikat bahawa kerja ini memerlukan pengorbanan

pengorbanan masa...memo da dapat tapi jadi pergi @ tak x tau lagi kan...huhu dua minggu ni panjang..camne amoi & hero tomei...cian anak ibu...

projek next year...ke negara otromen....

kalau la x jadik pegi..yes ...melompat kegirangan

Jumaat, 22 Oktober 2010

kisah benar ni

pagi ni...

-bangun lambat 5mnt
-masak bubur nasi hero tomei
-buat susu hero tomei
-mandi & smayang
-hero tomei & amoi da bangun pulak
-kemas2 barang moncet2 ni yg nak bawak ke taska
-amoi sibuk nak mandi pulak
-blend nasi bubur hero tomei
-mandikan amoi (sblm tu ugut nak tutup pintu bilik air sbb x mo aku mandikan)
-kejar hero tomei sbb walkernya da terkeluar ke pintu depan-senget sbelah..
-pakaikan baju amoi
-amoi nk biskut pulak
-hidupkan si renger & hangkut segala barang2
-aaaa hero tomei pulak berak
-sampai taska amoi nak main buai tapi ada budak dengki & tolak amoi..nasib baik skit jer..kalau jatuh mau aku & en somi turun balik..


& sampai opis lewat 3 minit...boss tolong sain yer...inila reason nape aku lambat...ehhh nampak macam super women x?? he he...

jadual en somi pagi ni

-jaga hero tomei menyusu botol
-mandi & smayang
-amek beg & barang2
-tutup sume suiz & pintu
-bawak si renjer anta aku g opis...

Rabu, 20 Oktober 2010

tetamu yg x mo undang...jgn datang lagi

kejadian yg mmg x duga langsung le...macam biasa...sampai umah

- masak air
- masak bubur hero tomei
- basuh pinggan sikit2
- mandi jap
- sambung masak & kije dapur
- lari naik atas amek baju nak basuh & pintu dapur terbukak

nak blend nasik bubur hero tomei aku pun bukak kc bhgn atas nak amek blender & biar terbukak...tetiba...jeng jeng..ada bunyi gerak2..kat situ ada 2 peket susu amoi & ada bungkusan plastik..aku tenung & tenung...nampak ekor...ehhh! ular ke tapi ekor ni len macam la...then nampak muka...aku apalagi

bang!!!!! tikus...kat kabinet atas!!!!!...mencicit lari kat ruang tamu...

en somi pulak berlari kat dapur

en somi jolok ngan penyapu..tapi x kuar...jolok pulak ngan batang sapu sawang tuh (tah apo namo eee)...x de pun-kata en somi

aku=x kan sayang mimpi pulak...betul nampak jelas ni muka dia...

time bising2 tuh tetiba dia melompat...kus smangat en somi...jgn ingat badan besau ni brani...ha ha...same je melompat ngan aku nih..

okeehhh sudah kluar ...harap2 jgn masuk balik...ye cik tii...

aku x tau nape dia nak masuk kc yg kat atas...nasib baik x ada mende makanan yg terdedah...haru betul la kami ni...mesti amoi & hero tomei heran....

Khamis, 14 Oktober 2010

gambo raya 2010

syawal pun da abes...tapi gambo raya baru nak update...hajat di hati nak frame kan gambo family...okey--layanz




tengah tengok kartun..nak dengar takbir pun kena berebut ngan amoi ni



aku je yg kontrol ayu..



emm alahai...nape bukak mulut anak2 ku??




nampak jari hero tomei?...peace



hero tomei x pandang pulak...amoi berkerut..moncong



gambo ni kat laptop en somi..yg paling ok



bole frame yg ni ke?



yg ni lagi klakar...apapun x dapat nak frame satu pun...
hero tomei nak tido sbenarnya...bangun awal pagi...masa ni mil & sil tgh masak kuah kacang...sedap tapi x dapat lagi resepi...kunun nak buat..he he...

Selasa, 12 Oktober 2010

kawan en somi



kenal kah ini orang? hanya budak under ground je tau kot...en somi skang ber bes pren pulak ngan si batu ini aka stone...stone...senyumla...he he

aritu kawan en somi yg dalam hati ada taman tu kena light stroke...nasib baik bole parking tepi & cal en somi...tapi kena panggil ambulan cos x tau nak angkat camne...bayang kan ranger celcom dok tepi mrr2 & budak tu dok kat seat pemandu x le gerak..mula2 cal ambulan, ok lagi bole layan soalan cam budak darjah 1 tapi kalau 3-4 kali call nak tau alamt la, land mark la...hangin la en somi itu pun nasib baik x da kata makian jer...

sampai hukm dalam hati ada taman kata dia lapar & oder nescafe ais ok! tapi en somi kata dgn baik2 aku beli mineral ngan ruti yer...

kesian.. dr bagi krim sapu yg sama cam hero tomei dapat smalam...no mc...ape la, org nak pensan pun x bg mc...tapi dia ni pun geram gak aku dengar...ada hati nak projek kan keta ngan si panjang tuh..last2 kena balik cos parent da sampai umah dia...hmmm

#dalam hati ada taman ngan si panjang kata aku queen control...! ko dua org akan tau bila da kawen & ada anak nanti...lum kawen jgn kata pape ok...skang putus pun macam ....hiii kang aku ngumpat lagi ni..

bersalin

bersalin ceaser @ normal, keduanya dah aku rasa...

masa amoi bersalin secara ceacer terkejut..he he..yelah awalnya macam bole normal tapi tetiba kena cara ni jugak nak selamat kan bb dari lemas...kira nasib baik jugak bukaan baru 3 cm...ada yg da sampai 6 cm ke atas lgi hampa kan..dari segi penjagaannya, x la seksa sangat...of cos anak sorang, ku tatang bagai minyak yg penuh...

masa hero tomei pulak, secara normal...doaku termakbul cos if ceaser, next time pun sama gak kan... sakit tok sah cakap la...tapi kluar je bb, sakit otomatik ilang...bestkan...tapi sebab vakum, luka epi tu besar skit dr biasa & ari ke 10 baru aku rasa x sakit kat bawah...

aku suka baca pengalaman org bersalin..macam2 citer...tapi dari segi pengalaman aku...kalau masa pegnen teruk, bersalin di permudahkan @ anak x banyak ragam..tapi ada jugak yg sebaliknya kan..

emm utk yg ke-3 ni...lame masa aku bole fikir lagikan...hope so not now

bunjut2 da ilang

smalam kepala hero tomei tumbuh merah yg bunjut2 cam bisul...tapi x macam bisul pun ia..pegi la klinik kita...alamak dr ganu ni pulak...kekadang aku tanya len, dr ni jawab len..dah tu pelan benor soranya..alahai dr...

katanya pada hero tomei=ni macam kena gigit serangga..aku tanya adakah sebab aku bg makan ikan jaket jadik alergik kat dia...jawab dr= tak..bole bagi makan ikan..tapi aku rasa sebab ikan kot...ikan tu kan gatal..aritu bagi biskut rusk pun muka hero tomei merah & merebak ke mata...nasib baik sejam je, pastu ilang...pagi ni bunjut2 da ilang...alhamdulillah..maknanya hero tomei x bole makan sebarangan...& sbenar nya aku x bagi pun ubat klinik tuh...

bln lepas aku peod cepat, bulan ni lum ada tanda pulak...siap tanya en somi..betul abang dot dot...betul yang!...agak lega..tapi akan lagi lega pas peod..hu hu...

hero tomei mmg manja...x bole nampak kelibat & sora ku...w/pun en somi da dukung nak jugak aku yg dukung...eit ibu nak hero tomei jadik ketua tau...nanti da besau skit x mo manja2 nih---heh heh bolehkah aku train dia? padahal aku yg akan manjakan..peluk cium cam amoi...walau amoi x mo cium aku tapi sbenarnya amat manja jugak...pagi2 x nampak sape2, jerit paggil aku...kalau x dukung adik, nak suh dukung dia...dok atas peha aku kat sebelah adik...

smalam x sempat nak sapu & mop...smalam jugak aku sibuk bg hero tomei makan, en somi suap mee goreng kat amoi..hmmm beshnya ari2 camni kan...hero tomei cepat la besar bole kawan ngan kakak ni...

Isnin, 11 Oktober 2010

mengembang


minggu lepas punyer...alamak gumuknya aku....
tanya en somi sambil tunjuk pas kunin ni...same x?...
en somi= x! skang da tembam...
aku=hiii sabo aje la...gambo kat pas kunin tu masa 2006 punyer...4 taun kan mestila ada perubahan...(kaber-kaber)
tadi pun aku dok bersuluh kat cermin toilet...tummy ni macam pegnen 4 bln....hish x le jadi ni..
time aku malas nak makan, time nilah en somi kata tghari makan kue la, ruti la...so malam da lapar balik...aku pulak berselera aje...ngee
tengok gambo BCL...wahh terer ahhh...pakai baju seksi x do longan ngan sliper je x do stokin...kalau aku mungkin nak bentan da kot...baca pulak ruangan komen pembaca..ada sorang la pembaca tuh berlagak pantang cara kampung ni menyusahkan..dia hari ke-3 da kuar jlan2..ek eleh....x pe ko tunggu branak skali lagi je, msti badan da nampak kesan...aku ni yg pantang x braper ketat pun ada trase kesan skit2...
balik ni aku nak:-
# basuh baju (mesin basuh)
# buat bubur hero tomei
# sapu & mop lantai (kalau sempat)
basuh pinggan & buang sampah-tender kat en somi...
skang penat nak cakap ngan amoi..sudah pandai tanya macam2...
hero tomei pulak da pandai duduk sdiri...lagi kena lebih perati, takut terbaring ke belakang...

Jumaat, 8 Oktober 2010

hmmmm

aduh...beratnye mata....

aku rindu......hero tomei


aku jua rindu...amoi ku...

& x lupe...abah pada anak2 ku..he he

hero tomei skang dah asik menonggeng jer...duduk pun da bole tapi x lama...aritu ms kat mcd...ingatkan kua air liur nak tumbuh gigi tapi aku rasa hero tomei terliur nak makan...skali tu jer air liur meleleh...cian asik tengok org makan....nak bg bubur mc d, kasar sangat...tercekik kang x pasal2 jer...
amoi is so dengki skang...hero tomei tengah main mainan, dia bole datang rampas.."x buleh...x buleh.."
x bole sebut huruf t...cth-"ibu, tuyak ibu ..(koyak)
x bole sebut huruf b..."ibu, adik mangun ibu..(bangun)
x bole sebut huruf d..."ibu nak sulu..(sudu)
asik mau dukung...tolongla amoi..badan mu udah berat ...

Rabu, 6 Oktober 2010

sudah nasib

mungkinkah amoi menganggap henpon ku spt biskut? yg boleh di rendam dalam air?

mungkinkah amoi menganggap sofaku kertas lukisan? yg boleh di conteng dgn permanen marker?

aaaaaa...

skang henpon da x bole call in/out even sms...sofaku ada design abstrak yg jelas..

nanti amoi da besar, ibu suh amoi baca entry nih...nak mintak ganti rugi...bole x? he he

Jumaat, 1 Oktober 2010

daftar cap

rasa tergerak nak citer pasal trade mark...

contoh trade mark pamous yg ada skang(yg da registered)...kfc, maxis, petronas, tv3...dan pastila cik celcom(nak gak masukkan huhu)..

nak daftar senang je failkan borang & bayar...tapi nak pastikan dapat sijil iaitu REGISTERED tu kena la usaha lebih skit...pastikan buat search dulu...contohnya da ada trade mark yg nak daftar sila buat search sama ada kat kaunter myipo @ online je(yg ni daftar nama dulu)...

pastikan jugak trade mark tu x ada tersangkut dgn akta tm secara terang lagi bersuluh...contohnya tolong jgn daftar gambo @ perkataan bunga raya..sah2 la itu bunga kebangsaan, perkataan/gambar yg boleh menimbulkan konflik...contoh yg lain "registered trade mark", gambo2 bangunan yg di punyai oleh kerajaan...

trade mark yg berkualiti & kuat biasanya yg di cipta sendiri, tidak dapat dikaitkan dgn barangan...contohnya trade mark DKNY...katala nak beli baju...apa nak kaitkan DKNY dgn baju? x da kan..org beli sebab jenama DKNY & pastinya kualiti terjamin...

cuba yg ni pulak "kek sedap" barangannya adalah kek...cuba fikir, bole x daftar trade mark ni? kek kat secret recepe sedap...king's pun sedap..."kek sedap" ni perkataan yg tidak di cipta & mmg bersangkut paut terang2 sungguh ngan barangan..kek...

ok la...stakat ni dulu pembelajaran kita...kalau ada mood, aku sambung lagi...ilmu pun ciput je...