Jumaat, 16 Disember 2011

moncet berendam di sungai tekala

penat otak..asik kereja saja...

aritu g sungai tekala..sbenarnya en somi ajak g window soping tp aku yg x bape sihat ni nak kan pandang yg hijau2 je..en somi pun bawak la ke sini..byr le utk dewasa sorang singgit..bebudak ni x charge pulak..

taun lepas pegi masa org keje..jawabnya xde org la..takut jugak, sunyi sangat..ada gambarnya dlm entry kala lepas..kali ni ramai tp xdela crowded..klu dtg awal bole dok bawah pondok..bole bakar ikan ke ayam ke..tempat terjaga. toilet pun terjaga..

hero yg masih takut nk main air..taun lepas dok dlm stroller..taun ni bawak masuk dlm air tp nanges takut..da elok berendam smpai sparuh badan nk dukung pulak..aku letak dia kat pulau ni...ha dok dendiam main pasir..

elok le..aku snap...en somi pun snap...

amoi senyum..amboi riang gembira si moncet sorang ni kat sini..

sorang pun jadik je..

kat blakang tu sume barbeku..kitaorg je yg rilex..hanya bawak baju bebudak..

amoi yg pelbagai gaya..



moncong hero yg masih takut..

masa ni da x takut..tp hero ni kena jaga..sebab air sentiasa mengalir..takut terjatuh pulak..amoi da bole biar kejap2..

en somi masih sempat snap gambo amoi di samping tor shar

amoi yg seksi..mandi pakai pende je..

inila dia namanya xde perancangan...tp pegi sekejap pun x pe...air sejuk..mana nk bg anak2 main lama sangat..berendam dlm air tu x smpai sejam..then balik..tapau nasik ayam & tauhu bakar..masa ni moncet2 dah letih & tidur...smpai umah pun sambung lg tdo...mak paknya?..lega..bole rehat depan tibi sambil makan tahu bakar..

Rabu, 14 Disember 2011

buat karipap

aritu cam x puas ati sangat bila en somi beli karipap yg pecah perut & keras berdentung...ni pu nk jual jugak ke??? apa la peniaga ni kan...so aku pun warning en somi jgn beli karipap lg kat peniaga ni...

atas dasar ketidak puasan hati..aku pun cuba buat sdiri..for the first time ni...try to ingat2 langkah sil yg biasa buat karipap...
tepung tlh di uli..pakai acuan je..aku bab-bab mengelim ni x kan jadik...senang..abaikan bola tu..kat umah ni, di mana2 ada je menan moncet2 ni..

haa..yg paling x cantik tu, yg mula2 la..then cantik je kan..


stlh di goreng...bila nmpak amoi makan segigit je..maknanya x sedap..hu hu..isinya x bape empuk sebab masak sikit je..tp hero mkn ok je...en somi pun cuba menyedapkan ati..makan banyak jugak la...tp ms ni aku x bape sihat..mungkin effect jugak--he he alasan..x pe nnti aku cuba buat inti sardin pulak...

Jumaat, 9 Disember 2011

laaaaaa...

Sukacita diingatkan bahawa tuan/puan Shamsiah Somadi dikehendaki untuk bertugas di Kaunter Perkhidmatan Pelanggan ???? pada 09 Dec 2011 pada pukul 12.30 tengahari sehingga jam 3.00 petang. Sekiranya tuan/puan tidak dapat bertugas pada masa yang ditetapkan, sila maklumkan kepada pegawai kaunter.

Sekian, terima kasih.


(teetttt)

                     Pn. ?????,


                     Dia dah pencenlah !

Selasa, 6 Disember 2011

ni gamba bulan lepas..menapau mc nel utk makan kat umah je...

hmm..nk melawa sangat smpai pakai sluar dua lapis..ketat tu blakang kira...asal amoi nmpak cantik kan...

hero ni pulak...mula2 kluarkan fries dr bekas..

genggam dgn kemas..nampak x bekas fries tiada yg tinggal isinya?

buka mulut seluasnya..& ngaaappp..korang bole? he he..sungguh berselerak umah ni..

pose hero part sisi..

hasl tangkapan amatur amoi...ni tgh brebut hp aku..hmmm

amek gamba sdiri pulak...masa ni mata tu sakit, tah pasal apa..tembammm

amoi amek gamba lg...x kira adik @ kakak, memasing x bole lebih, x bole kurang..penin tp meriah..he he..adakala meriah dgn sora ibu & abah skali...

cacatan kuala kubu part 2

setelah hampir staun, br nk sambung balik..saje nk up date sblm terlupa pengalaman nan satu ni...last dulu aku citer pasal berjalan mlm yg menakutkan..he he..pas dpt tido dlm sejam..dgn x mandi..oppss..terpaksa g buat 1 aktiviti lg..

tengok muke memasing...ngantuk+penat+xde mood..huish mencabar betul emosi ni..dlm hati mau tdo ngan ingat anak aje..

ok..da siap rakit kitaorg ni..takut gak kot2 terbalik..x penah buat le katakan...mari le kita berdayung keseberang..wiz terselamat sbb pegnen..

da smpai ke seberang, inile aktiviti...main beratur je aku ni..x pasan sbelah aku budak lelaki..asik pikirkan terapung di tengah tasik yg dlm...seriau la sangat..undang2 nya, jgn sekali2 lepaskan tangan kawan smpai dia kata lepas..

ha..nampak..jauh jugak tu..ms tengok gamba ni br tau..betul2 tengah rupanya...
lepas tu sume akan di bawa stempat nun di kayak tu..pastu pandai2 la kuak lentang smpai ke tebing...dlm hati-jgn panik..jgn panik...rileks..rileks..akhirnya smpai dgn jayanya..ada jugak yg panik..bila panik kita akan rasa mcm nk tenggelam sbb x dpt kawal life jaket tu..

acara lumba sape palingg cepat..yg lelaki je yg mndayung..kitaorg kayuh pakai kaki je..he he..untung jadik pompuan kat geng ni..

penyudahnya dpt no 3 dr 4 geng...sudah penat, yg lelaki turun & tarik je..best.. he he..

selesai aktiviti basah..pasni bole rehat sebab ptg baru ada aktiviti..

ni aktiviti racing..tah utk uji ketepatan & kepantasan masa kut..layan je..

ha ni sume mak-mak budak..termasuk wiz kat tepi tu yg da besar pun anaknya skang ni (waktu entry di tulis)
mlm nya mcm aktiviti kesenian..aku da x minat aktiviti ni smenjak ada moncet..serius cakap, aku takut nk berhappy sangat bila moncet xde depan mata..tambah2 masa ni family en somi bawak rombongan ke umah acik mok di rawang sane...aku call en somi, x de jawapan..risau kan!..alhamdulillah diaorg ok..

esoknya aktiviti panjat dinding..tinggi jugak dinding tu..malangnya tumbdrive aku penuh pulak..x dpt nk load gambar memanjat dinding..ms ni aku still bf hero tomei..walaupun x kerap bf tp still mmbengkak & sakit...masa panjat dinding tu, boys akan tarik tangan & badan akan meniarap atas tembok sblm turun kat platform..trase masa meniarap tu sakit betul part bengkak tu...uwaaa...x kan nk pegang2, nk urutkan...sabar-sabar...

mmg aktiviti nya best & x strict..tp buat ibu mengandung, bf & yg ada penyakit..rsnya x sesuai involve aktiviti luar..

Rabu, 30 November 2011

misi pulang ke rumah

smalam adalah pertamaaaaa kalinya aku balik sdiri naik transport awam smpai umah...

sbenarnya smenjak dpt title isteri..he he..klu naik bas pun hanya dr cm-sogo @pun company trip ke tmpat kursus...smalam en somi suh balik dulu dlm pukul 5.45 aku gerak..sbb kan da lama sangat x naik bas ni..aku main agak2 je..nasib baik dulu ada gak aku tanya kawan2 opis yg naik bas ke kajang..reason naik bas ialah save time & dpt seat..klu naik tren..korang pempaham ajela..dgn sesak, x dpt duduk..lum lg part berhimpit & tolak-tolakan..klu nasib x baik yg tolak tu bangsa gagak hitam..adusss..pernah nampak depan mata la..x brani aku naik..truss naik next train je..

mmg nasib smalam agak baik..smpai aje kat mydin jln silang bas pun dtg..trus beratur & amek seat sbelah pompuan..

ini mmg pengalaman ms between tahun 2003-akhir 2004 aku mmg naik bas city liner ke kajang masa dok umah along kat impian gemilang...naik bas henti2 ni sbb nak turun depan saas..peraturan pertama-dok sbelah pompuan..sebab klu x, lelaki indon gatal @ bangla busuk dok sbelah..huish mmg x tenang jiwa..x kan dpt lelap mata..prasaan takut @ menahan hidung dr bau yg "enak"...nk muntah rasanya
peraturan kedua-duduk seat bhgn depan.. peraturan ketiga-x kira guna beg ape sila peluk..& peraturan keempat-jgn makan apa2 klu org x kenal nk bg..ni nnti kena  turunkan ilmu kat anak2 pulak kan klu nak naik transport awam ni..

ehh balik pd cite smalam...smpai bandar kajang pukul 7..trus amek teksi..ni pun baca mcm2 ayat jugak..takut dpt pemandu teksi jahat...alhamdulillah smpai nurseri pukul 7.10..tambang rm 10..ingat nk bawak jln kaki je balik umah sebab moncet mesti x mau naik teksi tu..kebetulan cikdu nya nk balik umah jugak..dia pun anta smpai dpn umah..itupun hero ngamukk x mo naik..ms aku smpai kat nurseri tu hero kluar x mo masuk balik & x bagi aku masuk dlm nurseri..sabar ajela..amoi yg da mula cerdik yg tarik aku masuk tunggu cikdu kejap..

smpai umah tepon en somi...yeah aku telah berjaya smpai umah bersama moncet2..alhamdulillah..tapi penat lah..da lama x jln kaki..asik terperap kat opis je smenjak uo tutup..

td bila ber sms ngan along..di kenakan aku sedas "kesian wan..keta ada 2 bijik tp x mo amek lesen" heh heh..sabar..misi taun depan insyaallah amek lesen pas dpt kumpul duit..tp nk mmbawak tu mungkin amek masa..mcm along jugak kan kan..

Rabu, 9 November 2011

cebisan kenangan utk abah

sekejap lagi berakhirlah takbir raya untuk tahun ini...

selama ini..bila hari raya aidilfitri atau aidiladha..alunan takbir raya yg pertama kali hanya dari suara abah...dan telah menjadi rutin takbir rumah ke rumah pun abah adalah ketuanya..

begitu juga kutbah jumaat dan kutbah raya..semenjak abah menjadi bilal dan seterusnya imam, abah akan bergilir2 membaca kutbah..biasanya klu kutbah jumaat, hari khamis abah akan baca sekurang2nya sekali..seolah2 kami yg ada kat rumah telah di kutbahkan dulu sebelum org2 di masjid..

rutin abah bila hari raya
pagi2 sembahyang subuh berjemaah dgn mak
kejutkan anak bongsu kesayangan aka copit
bersiap2...baru nk carik butang baju...biasanya aku yg carik & pasangkan butang baju..
naik motor kriss nya..abah antara org terawal ke masjid
balik rumah..sesi bersalaman & bermaafan..
makan2 bersama keluarga
tukar baju utk ke kubur
berehat kat rumah

kalau raya korban..lepas makan adalah sesi penyembelihan...tapi tahun ni x ada sorang pun anak & menantu yg tolong melapah haiwan korban spt sebelum2 ni..terasa sangat2 kehilangan..walau rumah riuh dgn cucu2 abah ni tapi perasaan itu tetap ada...

Jumaat, 4 November 2011

tidur...zzz

bilakah saat tidur yg paling mengasyikkan??? he he..mungkin antara umurnya adalah spt di bawah
.
.


best sangat kan...masa kecil..tidur mmg lena..
masa sekolah, balik sekolah adalah tidur yg paling lena..
masa belajar, hari yg paling best tido adalah jumaat pas makan..he he..masa ni le start lemak2 degil terkumpul..
bila kije..dok umah bujang..balik ot penat adalah tidur yg amat di nantikan

skarang..aku da x ingat bila tidur aku yg paling lena..
bila kawen & pegnen..tido mmg x nyenyak
bila amoi lahir...totally berubah jadual
hingga skang..hero mau susu pukul 4 pagi..turun buat susu..bila da bagi, tengok 3 ke 4 minit, aku pun tutup mata..baru je dtg mimpi..."bu...bu.."..moncet2 ni mana ada tone rendah..sume high pitch je...hilang mimpi..nampak hero bagi botol kosong..."ok..da tido balik"..x de koser le aku nk melayan..

hopefully malam ni jadik le brownies cheese aku..utk bawak balik ke kampung halaman..he he..chaiyo chaiyo...

sungai tekali

teringat kat gambo ni, taun lepasnya..masa ni dua moncet ni asik la x sihat..penat asik el & klinik..ambil cuti & pusing2 carik ketenangan..he he..betulkan..kita sbg parent mental kena kuat, tapi ada masanya tiba jugak yg x kuat..

ini namanya sungai tekali..masuk kena byr..amoi takut nk main air..nanges2 x mo turun

hu hu...nanges..hu hu

yg hero..hmmm adele 3 ke 4 kali pakai stroller ni..hadiah dari mak longnya masa amoi dulu..pasal tu le warna pink..

tmpat ni klau hari biasa sangat2 la sunyi..& klu utk mandi ok utk budak sebab air nya singkat je..tapi scary sebab sunyi..hi hi..paham2 ajela..alhamdulillah anak2 ok skit lepas tu..kalau asik x sihat, moh la bawak ke tempat2 yg berudara segar..

Rabu, 2 November 2011

perpisahan sementara

hari ini rupenya genap 4 minggu pemergian abah...

x sabar nak balik kampung raya haji ni..semuanya akan berkumpul..tapi tetap terasa kehilangan..minggu lepas balik kampung..nasib baik moncet2 yg bermulut riuh ni ada, klu x, sunyi..tambah2 tv kena sambar petir...wayar bumi kat umah ni da x elok agaknya..masa arwah abah ada dia da upah org tapi mungkin buat x cermat kot...tapi da bgtau si copit..harap2 dptla org yg betul2 bole betulkan..masuk kali ni da 3x tv kena sambar petir...rugi duit beli tv je..en somi dgn smangat kerajinan, tlh sanggup balik amek tv antik aku tu yg besar dlm 14 inci je letak kat kampung..smata2 umah x nampak terlalu sunyi..

belum ada kekuatan nk citer kisah sedih ni...bila terpndang atau teringat mak..pun sedih..

gambar ni masa disember 2007..masa pregnant amoi..

en somi cite, mil dulu smpai jadi gagap bila fil pergi...sebab tiba2 hilang teman gaduhnya.. harap2 mak sihat dan kuat ingatannya..suatu masa nanti semuanya akan bersama kembali..

Isnin, 24 Oktober 2011

serius + senyum

baru 2 anak tapi pelbagai ragam..suka pulak tengok gamba2 ni..

mau yg serius
.
.



atau mau yg senyum..
.
.



yg serius itu hero yg senyum itu amoi...apapun inilah si jantung hati kami..

main-main di taman

smalam jumpa kak faridah di gh kajang..otw balik en somi nk cuba gunting rambut kat..err lupe le pulak nama tempat ni..kat sini ada taman permainan..amoi biasa la excited..hero pun same gak terlebih excited..

aksi menarik buai..masa ni kat bhgn gelongsor ramai pulak bebudak lelaki..port kat sini pulak..kawasan kotor, nasib baik mainan nya x kotor...

beza na ngan kakaknya..hero ni klu amek gamba, suh la senyum..x de mane nya..pas amek baru nak sengih2..

keayuan amoi..

tengokk..seriusnya...
ok..jom balik..abah da abes gunting rambut..trus terjun ye hero ni..hmm

Selasa, 4 Oktober 2011

sedikit ingatan & moncet lagi

smalam terdengar kat radio ikim..pasal mengaji al-quran..sesiapa yg mengaji insyaallah Allah bg ketenangan..amalkan & sentiasa improve kan bacaan & hayati lah tafsir skali...jgnlah asyik kata tiada masa..tp novel bole habis pulak..ehhh kan da tekena batang idung..iyelah kawan2 masa bukan bole mengundur..klu hari ni sihat, esok belum tentu lg..& i really2 miss abah..

okla..x mo cedih2 kat sini...baik tengok pic moncet2 sayang

smalam hero demam..pg ni bawak ke klinik..agaknya nk tumbuh gigi geraham belah bawah kiri kanan..masa amoi ada skali demam kot..hero ni terlebih manja agaknya..tu yg demam slalu hinggap..

amoi tgh dok tepuk tangan lagu epi bday to u..satu cd dekat sejam..mmg x dpt tengok tv..kengkadang aku pun lupa arini ari apa..biasala rancangan tv ni yg banyak ingatkan kita pasal hari kan..klu dulu hari isnin tengok NCIS ngan Criminal Mind..selasa tengok lestary..rabu tengok bersamamu..khamis tengok citer antu..jumaat tengok az zehra..sabtu tengok cerekerama..ahad tengok mentor..skang ni tah la..katun+katun+katun+cd epibday to u..

dia ni muka asik le cam terperanjat bila amek gambo..padahal xde flash pun..

mamat codok..feberet..jimat duit mak paknya..he he

sesi mengusik+gaduh.. 

hmmm..rambut amoi kena tarik bila hero x dpt rebut pinggan..padahal perut dia da kenyang tu..

okey..maintain balik..td masa bawak hero ke klinik..dpn doktor brebut mamee rm 0.60 posen..hish..nasib la dokter senyum je...hero ni mmg suka ya amat menyakat kakak..sabar ajela ibunya ye..