Khamis, 27 Januari 2011

khas untuk mu , adik

24 jan ari tu aku genap 32 taun...genap jugak 5 tahun arwah inah pergi...dlm fb aku share kan...ade gak kawan arwah yg tanya..soo aku share kan cerita selebihnya kat sini je la..bukan nak menagih simpati cuma ini cacatan utk aku & kawan2 arwah sebelum aku semakin lupa...

arwah mmg slalu demam...aku rasa sebelum sakit teruk, 2x kalau x silap aku dia masuk hospital sebab demam panas sampai dapat epilepsi(sawan)..pertama masa aku tingkatan 1..kali kedua masa aku tgh orientasi di itm mlaka...masa aku balik pas orientasi, balik umah ada abah je...masa tau dia masuk hospital tu & abah citer, aku nangis jugak...x sangka pulak masa tu teruk..alhamdulillah dia ok cam biasa...

kali ketiga epilepsi adalah pencetusnya..masuk hospital satu malam.nampak macam nak ok..dalam pukul 6 ptg, arwah epilepsi dan koma..kami berkampung di hospital seremban depan icu lebih 2 minggu...mak ngan abah x tinggalkan hospital pun masa ni...aku masih kerja kontrak sparuh hari..datang setiap rabu & jumaat tido sampai ahad..masa ni org lain juga ade cerita sedih...icu bukan tempat yg tenang kan...arwah sedar akhirnya...mmg gembira sangat...

then pindah wad biasa...masa terbaring kat icu tu, x prasan kepala ade nanah cos mungkin air baca yasin abah yg di pupuk kat dahi, muka & rambut berkumpul kat blakang kepala...

masa di wad biasa, aku & mak yg jaga..macam biasa setiap rabu pas kije aku g hospital seremban smpai kul 6 aku balik kajang..ari jumaat datang ganti mak smpai ahad...

masa ni ingatan arwah banyak yg hilang...mula2 dia amat lemah...susah nak ingat org & mostly x ingat...banyak tido & epilepsi kerap datang...akibat terbaring lama, dia x boleh berjalan...banyak yg kami cerita balik utk dia ingat balik...keadaan makin ok..alhamdulillah hampir ok...rasanya dekat 2 bulan @ lebih dekat wad ni...bila doktor bagi balik...kami skeluarga amat happy...tapi hanya seketika...

along cuba hospital kampung baru...masa kat sini aku jaga pas kije seminggu ..amat ok...nampak sihat & ceria..bole g toilet sorang2 smbil tolak drip susu bukan air...agaknya ni sebab dia kuat...amat jarang kena epilepsi...pastu masa da kuar & buat rawatan susulan...arwah kena lagi...mak minta hantar hospital krajaan cos kbmc agak mahal...masukla hukm...

masa kat sini, arwah amat teruk keadaannya...waktu ini ramai nurse dari negara luar yg x tau bahasa melayu ni...& ada 1 doktor yg sampai skang aku sumpah..aku mmg marah gile ok! abah x bagi amek air tulang blakang, dr bodoh ni bole marah mak aku pas adik aku baru kena epilepsi...dr pakar pun amat baik tau...

tapi kat sini banyak praktikal & research je...nasib baik arwah ok & dapat kuar lepas 5 minggu kat sini...tolong la ok, wad 3nya campur laki pompuan, toilet pun sama...nurse bg ubat main letak x bagi tau pape...pastu kena marah ngan dr bertugas..padan muka...

kuar hospital & duduk kampung...pastu ade jugak masuk hospital lagi...abah suh anta seremban je...pada aku seremban lebih friendly & doktor pun ok...wad pun x campur...

tiap tahun aku x lupe hadiah birthday...tiap bulan aku amek pesanannya...nak ape nanti aku belikan...adik yg kecik-copit, adela kawan gaduhnya...arwah nenek best friendnya...ok aku stop dulu...air mata x nak benti pulak...

Isnin, 24 Januari 2011

mood malaysia sudah...

malam ni ujan...harap2 sok ade snow..ha ha..

sok g asamura patent attorney kat mane yek...aku da lupe..separate ngan paten...tadi cal en somi...risau cos smalam balik kl naik motor..pesan tshirt pulak..wah sempat nak plan soping hari terakhir ni...

da x sabar nak balik ni...hu hu...present la ape kat depan..otak kat malaysia..jap g nak reka ayat nak bercakap esok utk evaluation meeting...ala den maleh tul part ni...

for the first time & ever...sambut bday sorang di negara org...sedih tau..nyanyi sorang2 & dengar sora rekod amoi kat hp nyanyi lagu hepi bday...

kalau ade snow nak amek gambo tapi xde baring2 la..hui sujuk2 buta ni..da le arini sorang da kena influenza...doakan aku sehat ye kawan2...kak ani?...sehat walafiat ni..da x sabar nak jalan2..

Ahad, 23 Januari 2011

luahan

aku amat rindukan moncet2....tolak arini tinggal 2 mlm je...banyak citer tapi x mampu menandingi kerinduan...sungguh2 rindu...okeh! air mata sudah mau mengalir...tunggu...

sampai malaysia kul 6 ptg...tapi moncet ku di melaka...hero tomei da mula tingat kat aku...ni yg aku makin x keruan jadinya...sabar ye sayang...

kerja?...malas nak citer...

Isnin, 17 Januari 2011

akehabara & welcome party

smalam pukul 10.30 gerak g akehabara...g kedai bebas cukai...da penat round g makan tom yam ramen kat restoran pakistan..ramen tu mee tau...jgn pikir mende len pulak...then g takeya...wuaaahhh banyaknya barang yg kadang2 x terjangkau dek akal kita...banyak invention...kat sini almost barang yg di jual adalah made in japan...susah nk jumpa imitation....oo nnti akan ade subject enforcement kalau x silap...

even kedai bukak kat tepi2 je tapi ori tau...hari ni borak balik ngan diorang ..rs cam nk g lg..en fairus ni biasala...org paling banyk soping tu dia la...dia ajak jumaat ni, leh makan kat restoran pakistan tu...ok gak...

tadi ade welcome party, start kul 6ptg tapi cam kul 8...sume bole makan kecuali arak..lagipun mmg diaorg da biasa buat & kebanyakan partcipant malaysia msti ade..en fairus la, sape lagi...he he...bantai makan jugak la...yg di raikan adela group aku & yg melayan adela org jpo bhgn international affairs division...pantang aku dok sorang layan makan, ade je yg datang borak...mmg nice la diaorg ni...ade jugak diaorg bagi url utk tengok kursus2 bg negara2 yg join APEC ...dan salah sorang ni kata smalam adela suhu yg paling sejuk...ho ho patutla aku pakai warmer tampal kat badan still sujuk cam ais ni...malangnya xdo snow..en fairus kata kalau ujan arini sok akan turun snow...patut x aku doa ujan?...ha ha...kalau ujan mmg cuaca teruk skit la...ok kawan2 sila ingatkan kak ani tu jgn bawak baju kurung ye...kalau pakai suar slack pun kaki aku cam ais da...cuaca nanti makin sejuk..

jumaat ni ada lawatan ke fujitsu...

kat sini banyak motor besar, banyak evo...kalau en somi datang sini mau juling mata tu..kalau kapcai tu ade jugak tapi susah nk jumpa..model suzuki yg atuk, abah kita pakai tu...cantik tu...motor baru tau, just ikut model lama...

apa khabar moncet aku tu? smalam start dok ngan nenek bukit bruang....sminggu je lagi sayang...rindu sangat da ni...

Sabtu, 15 Januari 2011

shinjuku ...adoi beku lagik

pagi td masak nasik & makan siap2 cos nk kua g shinjuku...ade bazar & temple...ramai org..waktu pegi cam x bape ramai & kurang sejuk...en fairus yg bawak...tapikan yg banyak soping adela dia ok...pastu terpisah pulak ngan dia...xde mane jumpa nyer cos on the way jalan kat temple tu makin ramai org...

aku blanja dlm 5000 yen kat sini..payung yg kak ida cakap tu paling murah 500 yen..aku dah pun beli...biasa jual dlm 525 yen...hari ni cam ade less skit...pastu da rasa pale start sakit..agak nya darah lambat jalan sebab sejuk kot..ho ho suke aku je teori ni...kita org pun balik...main naik je ketapi kat stesen..sebab susah sangat nak jumpa huruf rumi & english...bila da naik tu rasa cam salah je, then turun tengok stesen apa yg paling dekat stesen kita senju... try & error ni..alhamdulillah betul...itula len kali kalau kuar ni kena ingat betul2 @ buat nota..ni x sibuk bergossip je masa pegi tu..hu hu..pastu x sabar nak sampai bilik cos da nak beku rasanya

dlm kul 8 kluar balik..jln2 sekitar OATS ni nk cari pemanas macam kluarkan toksik tu..tapi ia adela warmer body..bhs isyarat aku ngan budak kedai tu..3 jenis warmer.yg kecik kat poket, yg besar skit kat pinggang, yg besar skit lagi ..tah blakang badan kot..interpretor yg bg tips ni..aku beli yg kat pinggang..tapi letak kat poket pun bole...sbenarnya kat sini ade barang yg murah skit dari bazar..jumpa kedai 100 yen..jumpa market..aku beli sawi & pisang..98+98 yen..ok kan..burhan beli gula cos dia ade kopi..nanti kalau beras da abes bole beli kat sini...nak gak cube nasik jepun ni...bole buat bubur hero tomei... nanti nk datang pas kelas cos kat sini sabtu kul 830 tu start tutup kedai, ahad pulak banyak kedai tutup..

besok nk gi akihabara...banyak electrical goods & bazar jugak..& en fairus ajak makan kat restoran pakistan..nyum nyum..sok x yah masak..harap2 ngan warmer ni aku dapat tahan lame skit la...bila g ngan bukan kaki soping cam aku, ni kesian pulak kan..kita pompuan ok je pasal soping..sian kan diaorg penat...

pasal kelas smalam, seharian blajar tm act jepun..bertahun aku nak faham tm act malaysia inikan pulak jepung punyer...tapi dapat la jugak ilmu...lebih kurang malaysia tapi lebih detail

td cal en somi...kat umah ramai org..kuarga belah en somi...tinga amoi ade bau busuk la...nape tah..harap2 pas g klinik x de pape... hero tomei pulak meragam skit..anak ibu, sabar ye..tolak arini tinggal 10 ari je lagi...menghitung hari jugak la dok sini..malam lama sangat...kalau balik awal xde ape nk buat..da masak, makan, tido...& badan aku pun menaik semula..he he ..ok, nanti aku citer kat akehabara pulak..gambo da msauk opis la upload..wayer bole x bawak pulak..okey bebeh..miss u all

Khamis, 13 Januari 2011

dari tokyo...lagi

smalam amat penat...cos kami di bawa melawat jpo yg sbelah bangunan training ni...tingkat paling tinggi adalah bilik meeting & bergambo bersama directornya..rugi betul x bawak camera...kat sini bole nampak tokyo tower, rumah pm yg namenya KAN..& bridge..(lupe la pulak)..nak naik tokyo tower kena byr 1kyen...cam maleh je nak g...oo lupe pulak..kaunternya split antara domestic & antarabangsa...mmg xde org...yg nmpak dlm sorng pelanggan @ xde langsung cos online filing..& kaunter khas bg nasihat madrid protocol...nak search?kena bg pasport kok org luar cam aku nak search...& bukan senang nak dapat permission...banyak maklumat paten..setiap minggu petugas search room tu akan dapat cd bagi maklumat permohonan trademark..dia search pun guna coding gak...kok dia suh aku coding, nak gak cuba kan...

planning ujung minggu ni en fairus nk bawak g..emmm da x ingatla..yg penting berjln2...& mkan kat restoren pakistan...smalam lapar betul...balik je bilik masak nasik & sardin..uu sedap nye...agaknya penat berjalan pun iye jugak...

aku x banyak cakap cos english is so asik nk cakap melayu je...penyudahnya lepas satu ayat aku diam...

tadi start split klass ngan burhan...belah petang blajar madrid protocol bg negara jepun...guna translator lg...penin nak dengar translator bercakap...kira separuh paham la kot...kok org tanya,izinkan hamba membaca nota sampai faham ye...

isnin depan ada greeting party ke welcome party dlm pukul 6 ptg..tapi da macam pukul 8 ke 9 malam...tempat training ni angin kuat...mufle khaty ni aku pakai lilit leher ngan muka2 sekali..uii sujuk betul...skang da dapat batuk ngan sakit tekak pulak...harap2 x demam la...

tadi balik skali ngan en fairus...nk tau camne beli tiket buy 10 free 1 tu..jimat 230 yen..then dia ajar jln yg dekat skit...elok gak lalu kat lorong2 ni kurang skit rasa angin...esok aku da x bole niat musafir, terpaksa lari2 jap nak smayag asar...dlm kul 2.30 asarnya..walaupun ada 4 participant bernama muhammad..aku ngan burhan je yg ade kat bilik smayag..yg len ...emmm..

alhamdulillah cos untungnya ada kawan2 seopis...org malaysia pun ramai kat sini...tp just say hai je...makan malam kat sini adalah 900 yen lebih kurang rm 35...? baik aku masak sdiri..bole jimat..bole blanje kat mende len...nasik segera pun ade gak jual..smalam burhan tu beli 3 bekas dlm 530 yen...lebih kurang rm 20++..ok la...panaskan kat mikrowave je...bawak lauk...nak beli mee tanpa pig bole..kos dlm 350 yen..dlm rm 12++ tapiiii...aku still x baper yakin...

smalam cal en somi...dapat la dengar sora moncet2 kesayangan tu...en somi balik lambat cos ade meeting...dengar amoi jerit2..dengar hero tomei berebut phone ngan en somi...moncet sayang tinggal 12 malam aje lagi ye...harap2 kite sume sihat2...en somi, aku da kurus sikit...ha ha ha...betul, suar ni masa pakai aritu da cam ketat tapi arini pakai ngan long jon masih selesa lagi...

kawan2...nanti bagtau kak ani kalau nak kami jemput aku nak bege mc d tau...yg len nnti fikir dulu...

Selasa, 11 Januari 2011

dari tokyo, jepun

perkara pertama adelah...sejuk beku....muka, badan da start kering....nasib baik en fairus ada kat sini..x dela tercarik2 tren nak ke tkc...dari narita airport ke tkc kena change tren..lebih kurang sejam lebih perjalanan..kawan2 nanti pesan kat kak ani kena pakai inner & muffle tau..aritu en fairus x pakai muffle da dapat demam...

matahari ade tapi sejuk tetap sejuk...awal2 lg en fairus kata kat sini mmg x de snow...ehh aku baru brangan nk bergambo landing atas nyer...hu hu walaupun suhu -5...

besok akan start kelas...hmmm kat sini susah nk communicate jugak...aku ni mmg x pndai...staff kat tkc ni pun same gak...banyak tulis2..bg peta tu tunjuk2 je lebih...

tadi dapat call en somi..hero tomei demam..ala anak ibu sorang ni...nape sayang?x smpai 24 jam ibu tinggalkan...aku da mula nk nanges ni...harap2 ok la moncet ni..kalau aku minta en somi cuti bawak balik mlaka bole ke? hu hu...

mmg bosan dok sorang2 ni...td aku tengok csi...bayangkan diaorg cakap jepung..heh heh..wat2 le paham...kat mesia lagi best utk org luar negara travel kan...da beli prepaid rege 2000yen lebih krang 75 henggit..bil tepon aku x penah cecah setinggi ni lg..tp dr aku roaming, baik beli yg ni je..mesinkad pun dlm tkc..tepon guna dlm bilik je..

gamba-gamba ni nantila...x bawak pulak wayer nak smbung2...

aku ni x tau pulak ubat gigi x bole bawak kat beg sandang..sedap je dia amek & buang..banyak lagi tau..naseb baik berus gigi x buang same...tadi baru beli sensodine yg x de sebutir pun tulisan selain jepung..corak je same...dlm 700 yen lebih..lebih kurang rm 25 kot...mahalkan..kat mesia sensodine yg paling mahal dlm 15 henggit je...da start jalan2 kat sekitar sini carik market..banyak jugak..seven e pun ade...yg best nyer kat sini pengangkutan utama adala tren & basikal..bayangkan ade seat kecik kat blakang tuk bw anak kecik..cantik2 pulak tu..kot amoi le, mesti takut nak naik...laju2 jugak bawak beskal ni...kat tkc ni ramai org msia yg kursus..banyak co yg base dari jepun anta kat sini..cam jj tu..tapi diaog da ada basic bhs jepun..bila la myipo nk adakan kursus bhs camni?..susah cos diaorg msti malas nk layan kalau kt tanya in bi..

arini aku baru pasan follower aku da bertambah...time kasih le kat follower baru aku ni...nanti aku tengok blog korang yer...ok..nanti sambung lg..harap2 amoi & hero tomei beserta en somi sihat walafiat kat sane...nanti ibu beli meinan ye..ala manje bucuk ibu...muah muah

Khamis, 6 Januari 2011

cacatan di kuala kubu..kem bina semangat...part 1

9 aribulan taun lepas..2010(hu hu makin tuo )...aku g kat sini le....dlm risau2 nak tinggal anak, tinggal jugak...datang tanpa prasaan suka...tapi sebab da sampai kat sini, kena carik part yg sronok...actually mmg sronok la...banyak aktiviti luar...meh aku citer melalui gambar...gambar ehsan dari urusetia...harap aku ni...xdo kojo nak ngusung kamera..



ini aktiviti pagi...senang diri, jaga sedia..dan baca ikrar...yg duduk berempat kat depan ni bukan semua ketua ye...penghulu cuma razi yg pakai suar merah ni...yg 2 org tengah ni x ingat ikrar...yg baju pink tokok tambah lagi ader la...heh heh...then aku yg ujung tu berlengan putih ye tawan2...roper2nya aku masih ingat ikrar...haaa...boleh menurun ilmu kat amoi & hero tomei nanti..



ni pas senaman...acara larian bebas...ponek tau da tuo2 ni nak berlari2 camni....


ni group aku...golok keramat...tah aper yg keramat agaknya..lantak le..nampak cam bintang tapak suleman kat bendera tuh? asalnya mmg tapak suleman tapi nak panggil bintang gak..he he



ini penceritaan asal usul nama golok keramat...bagi aje mik kat si mira tu...menjela2 la karutannya..x ingat aper lawak yg ini...



upacara masuk air...kono dondo tau...bak kata mazlinda, air kodok!...busuk wei...



si ajue...alah ayu tul...amat hati2 ye...xle kene pokok,tiang dua batang tu, turun kaki kena betul...kalau x masuk kolam kodok lagi...
yg ni patut yg awal tadi..adoi tengah panas ni en syam oii....paneh
upacara berendam tah yg ke baper kali...
ini aktiviti memanjat dinding...x bole pegang tiang..tapi kali ni x kena denda..penat ok asik denda je...


then ni pulak...ooo alahai berlumpur pulak...x pasan ina kat blakang...ok abes aktiviti tengahari sebelum g smyang jumaat....mandi lame kasik bersih-bersih...


ini yg petang pulak...org pertama yg turun....sora gigil..heh heh




ni le aku...x takut sangat...x setinggi sungkai , x perlu lompat & turun pegang camni, x baper gayat...pada aku le..



aktiviti berjalan malam...sebelum aktiviti bermula...wajah ceria....



kebetulan blakang razi...tengah bagi password..



ni kat atas bukit...masa ni gelap gelita...mira tengah belek epal yg telah di gigit oleh semua org...flash ni mmg kuat....kena tutup mata even bukan amek gambo aku yg belah sane...
pastu adalah acara berjalan sendirian...ooo gelap tul...sian kathy, terjatuh...mmg banyak lubang....kebetulan aku jalan ngan munirah...tapi setapak2 jalannnya...mmg setiap stesen ada org...tapi gelap okeh...muka dekat2 pun x nampak...kat sungkai dulu terang la jugak..tapi lalu sebelah kubur...ehh berani jugak aku masa tu...tanpa pandang kiri kanan le....
then sampai kat bawah, ingat da sampai kem...aku nak kencing x tahan ni...ropernya belum lagi...masa ni mmg lame...aku turun tu dlm kul 4...merasa la tdo atas tanah...nasib baik x de semut tapi agas banyak le hurung muka...sebab masa x de, yg last2 tu jalan ramai2...emmm x aci la...then berjalan balik kem kul 6...dapat tdo dlm dekat sejam kot...