Khamis, 24 Februari 2011

tokyo..mari bergambar

adoi...malsnya nak edit gambo ni...kalau nk ikut turutan, sila baca dari bawah..


bergambar di upacara penutup...huii da x sabar nak balik...smangat berkobar2 nak tinggalkan pusat training ni..hu hu



ni kat fujitsu...jauh jugak..japan paten office=jpo bg 440 yen utk tmbang...+ngan wipo nya tambang harian 460yen...kat malaysia kita bg kenderaan ngan drebar free of charge kan...



kat welcome party




kat welcome party gak...terbelit lidah aku nak speaking..



ni kelas utk tm yg pertama...hanya pertama je ada gambar...pas2 tu da xde begambo-gambo ni...

tokyo first day

lama da aku bertangguh nak upload pic kat sana...
ni la barang aku ngan partner..elok je satu troley kan...kat airport ni ramai org tua2 masih bekerja...nak tengok warga asing cam kat malaysia ni? kim salam je...

perjalanan ke tempat tido heh heh..tempat menginap ni kalau dari narita airport kena naik tren je...of cos nk jimat kan...amek 2 tren iaitu limited express (kensei line) sampai aoto & local tren (tobu isesaki line) pastu x ingat stesen ape turun tu tapi da dekat kawasan kita-senju...smpai skang penin tengok map tren...kok kat kl ni senang sebab satu tren utk satu landasan..kat sane satu landasan maybe 2 @5 kot trennya..


pemandangan dari bilik...smpai bilik tu makan skit2 & tido...penin ngan cuaca sejuk beku ni...

smalam yg hangat?

smalam balik lambat..cian moncet2 tu...balik umah, hero tomei mragam..hadoiii...sabar banyak2...utk buai je amek masa sejam...mrajuk kot..anak bujang yg kuat majuk...



selesai menidur & memasukkan makanan kedalam badan..heh heh makan le, lapar giler...aku pun baring & tertidur...en somi kejut & leh kata..."ayang ni nampak bulat la"...trus terbukak mata aku ..."ish apala abg ni!"...


bila la dapat nk dapat badan kurus tulus ni...x makan x de tenaga..
masa kat jepun...masa ni da turun sekilo...sminggu skilo..maknanya lebih 2kg aku turun...smpai je malaysia, abes 2kg yg turun tu...alamak da lapar la pulak..nak makan nasik lemak jap...heh heh

Isnin, 21 Februari 2011

my hero

hero tomei yg cumel...grrr geramnyer...harini genap staun seminggu...tapi masih takut nak melangkah...hero tomei yg manja...sayang muka masih merah dgn ruam...banyak krim da pakai tapi x mo ilang2 jugak



muka nakal seorg hero...



oppssss wat pe tuh??



sudah2 la tu...penat da abah jerit jgn buat...jgn buat..




ok abah...



hmmm...tengok x mo berdiri...nak merangkak balik...

tercipta untukku


Tercipta Untukku

Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku

Banyak kata
Yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu

maukan ketenangan

kenapa ye...? mulut ni...perangai ni...asik sakit kan ati org?..menci rasa cam ni...itu la..lama x bersihkan hati, jadik la camni...ya Allah ya Tuhanku...berilah aku ketenangan...jauhkanlah aku dari perbuatan yg tidak baik & berdosa...hindarkanlah kata2ku & perbuatanku ini dari terus menyakiti hati2 org yg ku sayang...amin...

buah hati ku...


















gambar masa following check up telinga amoi kat pantai mlaka...hero tomei x duduk diam..amoi pulak x bg budak lelaki main2 kat dlm ni...mane la blaja ni..dr pakar kata masih ade cecair kat dlm telinga dgn menggunakan teropong bukan kamera...errr korang caye x?...masa ni amoi x mo di masukkan kamera..so dr guna mende alah yg biasa kat klinik tu...
katanya...di advise masuk spital, operate skit nak masukkan tiub kat tinga amoi..tiub utk kuarkan cecair...& tiub tu kena 4 ke 5 bulan dok dlm tinga...kos dlm 3k...
persoalan aku ngan en somi...macam mana dr ni pasti sangat sebab cecair tu kat dlm tinga..yg nanah dulu da kuar dari dlm tinga, so boleh la nampak kan...ishh susahnya nk caye...
x pela...harap2 amoi ok...slama ni dia x nangis sebab sakit tinga...harap2 dapat recover...

Khamis, 10 Februari 2011

citer moncet2

raya cina taun
2006-bertunang
2007-kawen
2008-cukur jambul amoi
2009-err luper
2010-beranak..heh heh
2011-just balik kg jer...manja2kan perut je...hu hu



ni gambo kat kg aritu...x mo masuk buai pulak si hero ni...amat tersiksa bila mana badanku penat, mataku suda ngantuk tapi....hero tomei masih mau main...suh tido dia mengamuk pulak...mentang2 la ramai org, nk layan pun ramai...si alif umur staun 1/2, badan je kecik ni...depan aku dia peluk hero tomei dari blakang & campak ke tepi...ya Allah, anak aku!...eeewah budak kocik ni....getap bibir ni cos geram...kok anak aku da selepuk da..nasib ko anak buah yg x baper rapat ngan aku...sabar sabar...tp hero tomei x nangis pun...hero kan!



ni amoi pulak...asik nak ayam..pedas lagi dia makan..comel kan..haha



ala2 manja gitu..




oppss gambar x mesra camera..



haaaa amek...bukak mulut baik punyer..heh heh...makan sampai 2x..penat nak nyapu nasik yg jatuh kat lantai tu...badan da sedap...tapi aku yg x sedap nak dukung ni..

Selasa, 8 Februari 2011

ingatan pada diri ku

pagi ni dengar kat radio...hentikan beri alasan...

kita manusia ni ada prasaan ego...utk tutup kesalahan kita..macam2 alasan kita bg..."ini bukan salah kita!"...

tapi cuba kita fikir positif...kalau pun bukan salah kita, tapi kalau kita slalu mengalah, kita x rugi ape...perbalahan x jadi berlarutan..minda tak bercelaru...kerja dalam keadaan tenang...betul x?..

tapi ingat, mengalah bukan bererti kita kalah...sebenarnya kita menang..menang dlm menangani emosi kurang stabil...sabar itu kekuatan kita...tenang itu ganjarannya...maaf, entri ni utk peringatan aku...x tuju sape2 tau...

satu lagi nak share mengenai anak2...anak2 amanah Allah pada kita..kalau anak kuat menjerit maknanya mungkin nak perhatian dari kita...tangani dgn sabar & tenang...jgn balas jerit dgn jerit...(kengkadang aku jerit gak..huhu)

cuba cakap dgn perlahan...lihat matanya dgn kasih sayang...luangkan masa utk bermain & bergurau...luahkan kata2 yg baik2 shj..kata2 ibu kan doa...

amoi skang berperangai begini...kadang2 stress jugak...tapi sayang aku pada amoi lebih skit dr hero tomei...amoi mahu perhatian...mungkin sudah faham erti perhatian...dulu x mo tido sbelah aku sebab space kecik..skang elok pulak tdo dekat2...seronok layan borak...mulutnya?x lame lagi mungkin bole kata "kecoh betul"...hero tomei pun kecoh jugak...elok la adik bradik...


gambar amoi ni tau
sedar x sedar, taun depan amoi nak masuk tadika...cepat rasanya masa berlalu...harap2 sbulan dua ni amoi pakai pampers waktu tdo je...anak ibu, da besarla...ibu sayang baby tau...

Isnin, 7 Februari 2011

amoi montok pap abah..hah hah

en somi telah mem "nyah" kan angin dari badannya...

aku : baby! abah tut cuk...

amoi dgn bersungguh2 berlari dari hall ke dapur & memukul en somi sambil melompat...bayangkan spt ahli stunt..

amoi : ape ya abah...pap ..pap..

2x kena pok..en somi x puas ati..ha ha

aritu makan sea food kat kuala linggi, persatuan nelayan...wahhh ramai..untungnya kami sampai dlm 7.30 mlm masih banyak tempat kosong..ramai yg oder ikang besau2...pilih, timbang & nak masak ape...kami oder skit je tapi sejam nak tunggu...bila sampai sumo ee sojuk..emm ...en somi kata ni nk jadik cam malee classic ke?..opppss kang kene saman juta..juta..juta pulak aku ni...lauk okey tapi nak masak tu lame giler laa...en somi kata lain kali makan kat alai ajela...tapi en somi yg rekemen kan tempat ni...katanya okey..10 taun lepasnye ok..sabar ajela..

smalam aku meniarap...alahai amoi montok dok blakang aku sambil henjut2..nak patah pinggang den ni..datang pulak hero tomei yg skit masa lagi jadik montok (emm bantai le)..13 kg + 9 kg...mau patah ni...en somi sudah mintak lagi 2...errrr kalau ade rezeki, insyaallah..yg dua ni pun sakit badan, tido asik kena tendang..

Rabu, 2 Februari 2011

smalam & perkembangan moncet

perbualan smalam

en somi : b!motor besar
amoi : motor sha
en somi : cakap ngan ibu, beli la moto besar
amoi : ibu beli moto sha
aku aka ibu : kat umah kan da ade
amoi :kat umah ade moto sha
en somi : kira x bole beli la ni
aku :ha ha

itu...motor pakcik razimi ade kat umah...heh heh..

waktu amoi tengok kartun..x layan org panggil

aku : b...b..
amoi wat donno
aku : b..cantiknya suar baby ni...tengok!
amoi trus datang tengok suar dia...amboi anak dara sorang ni...

smalam perangat fries...hero tomei beria2 nak amek tp fries tu keras cam kopok da..camne nk bg..tp punyer la mengamuk..itu la da biasa bg fries kat dia..

perkembangan amoi
-jeles ngan hero tomei..kalau hero tomei kat sit driver, dia pun sibuk nak dok situ..kalau dukung hero tomei, dia pun nak sama...penat ibu tau
-smalam x dapat tido cos xde kain napkin...5 pg aku turun amek..& turun balik cos nak susu pulak..sabar ajela
-sudah tinggi & montok..huhu..montok ekk
-x kasar main ngan adik...tp adik x kan dapat mainan yg dia pegang...pegangan 100%
-x mo en somi bersihkan lepas yak...ibu lagik..
-sudah pandai kalau lalu kat taman waktu hujan, x bole main...hujan..sblm ni bunyinye"bujan"

perkembangan hero tomei
-pas aku tinggalkan kat 3 minggu ni, manja kemain ngan abah ye
-dah pndai hulur tangan kalau abah da pakai baju & pegang kunci..
-da pandai rampas barang dari kakak tapi kakak guna kuasa veto smbil jerit kuat2
-nak lalu by pass? atas org lain terutama kakak, dgn slambe lalu smbil meniarap..
-kakak! ko dengki ngan aku ye....sambil tangan tarik rambut nipis amoi..amoi pun jerit kuat2 tapi x pukul adik pun..hmmm nasib baik
-kalau aku kat bilk blakang, dia akan merangkak trus ke bilik air...amboi2..amek kesempatan ni
-kalau gate kat tangga terbukak..dia akan merangkak naik...uii risau aku..
-makan?bole tahan jugak...hasil jagaan nenek, nampak naik badannya...
-skang da bole panggil "abu,ibu" dgn sora sayu..carik aku yg dlm bilik air...x consentrate jadinyer
-da pandai main ball...kalau amoi x dengki baru hero tomei bole main..
-da pandai meniti ikut dinding...
-nak tido dlm buai, pastu meniarap sambil kuar kepala then nak trus kuar dari buai..adoi...sabar lagik nampaknya..
-yg paling best--menggigit org ngan 2 batang gigi bhgn bawah je..sakit gak tp x taula kalau gigi atas da tumbuh, saperla slalu jadik mangsa dia....

rasa cam banyak jugak perkembangannya..tp ini je yg aku ingat...pagi ni moncet tido berdua atas tilam queen..aku & en somi, masing2 kat tilam single...rasa sejuk ati bila tangan moncet ni seolah2 berpegang tangan smbil tido...harap2 moncet2 ku membesar dgn sihat dan saling sayang menyayangi...

untuk mu adik

arwah berulang kali kata sempat x aku jumpa bakal anak buah aku?..iaitu anak2 aku...masa ni aku masih belum jumpa mr right...aku akan balas "ape ko cakap ni?"..tapi dlm hati tetap takut..keadaan selepas kluar hospital mmg lain sangat2..kalau sebelum ni dia spt aku sihat & cergas tapi berubah kpd sebaliknya...

start sakit april 2002...beranjak dari tahun ke tahun keadaan tetap x berubah...pertama kali aku jumpa en somi adalah di hospital hukm...siap berselisih lagi buat dek sebab x kenal kan..arwah nak citer ngan along tapi aku x bagi..& dia lupa...ingatannya yg ade cume yg lama2...yg baru2 rasanya xkan ingat...

ingat x arwah pengetua?dia pun ade datang melawat...tapi dia pergi sblm arwah pergi...

org yg paling excited masa kuarga en somi datang merisik adela dia ngan arwah nenek...walaupun aku xde masa tu, aku dapat rasa...di waktu tarikh pertunangan da tetap...arwah pergi jua, sminggu sblm bertunang iaitu pukul 12 malam tarikhnya 24/01/2006 iaitu birthday aku...

ada yg aku sangat sesalkan ketika itu...aku demam & x dapat tunggu dia di wad...seolah tergiang di telinga..."ani! jangan tinggalkan aku...pada masa itu aku pedulikan...aku katakan " kau akan ok!"...

dalam pukul 1 pagi along call sampaikan berita ni...& sampai skang aku amat2 fobia org call waktu2 begini...cukupla rasanya cerita ini...aku rasa masa ni dapat tahan airmata utk menaip kisah ni...setelah 5 tahun berlalu, tapi airmata kadang2 sama spt aku menatap wajahnya utk kali terakhir...

akibat epilepsi yg teruk, urat sarafnya makin teruk...ada jugak yg kata saka...doktor pulak x dapat kesan penyakit sebenar...kesimpulannya, kami x fikir langsung...cuma redha dan berdoa dia di tempatkan org mukmin...

buat kawan2 arwah, aku add korang kat fb sebab x mau korang lupa dekat arwah...bagi dia, persahabatan amat berharga...