Jumaat, 15 April 2011

sakit gg...moncet2 ku

smalam satu ari sakit gg yg kaw2 punyer...balik tu en somi beli ubat sakit gg..ngantuk jadinya..makan pil kalsium & tampal 2 koyok..he he amoi pelik tengok aku..tangn pulak asik nk merasa koyok aku..kalau lemah lembut x pe gak..cam kena tampa je rasa bila tiap kali dia usik part koyok tu..tanyale kat sape2..kalau sakit gigi pantang silap skit kan..
& pagi ni..alhamdulillah gg ok & bole la makan..& aku stil takut g klinik gg..ada yg syorkan klinik kat bangsar ni..nanti sure aku g..tapi x tau bile..he he...


ngeee...takotnya



gambar blurr tapi ni le hero tomeiku


smalam tengok en somi pimpin tangan amoi nk melintas jln..nampak amoi bukan bb gurl lagi..da besar anak cumel ibu ni...dah lama x listkan apa yg dia pandai buat..apa prangai baru...


amoi


-kat umah x pakai dryper/cd lg..pakai just masa tdo je..tapi kalau nk yak wajib pakai..nnti cam x leh yak..heh heh


-kat taska blaja abc, alif ba ta, lagu maher zain...yg part alhamdulillah je..tah lagu apa lg..aku cakap ngan en somi..lg 3 bulan baru kita tau biji butir apa yg dia nyanyi ni...pelat..aku rasa aku x pelat..ni msti en somi ni..ha ha


-pakai baju sdiri...tapi syaratnya baju dia pilih...kalau dok umah, hari2 pakai bj utk bjalan..mlm pun nk pakai suar jean paras lutut...emmm sabar ajela...


hero tomei


-bila kakak bukak suar nk kencing, dia pun sibuk nak bukak jugak..pantang ada org dlm toilet..nk mengekor sama...utak..utak = bukak..bukak(baju)


-tangan cepat..jgn dekat dgn apa2..kalau x tangan tu mencapai je kejenya...klu pakai dryper/cd kat sbelah kakak yg tdo..nescaya kakak akan nanges sbb rambut kena tarik..cian kakak..rmbut da le nipis...


-bila trsedar tdo & aku x de dlm bilik..dia ketuk pintu bilik cam nak roboh..tangan je kecik tapi kuat cam abah ni...


-part2 mengemas ni mmg turun temurun..jap2 kuar bekas2 plastik kat kc..jap2 kuar baju dr laci plastik tu...jap2 kua buku kat almari kecik..hmmm tlebih rajin dan aku da malas nk bebel...

Isnin, 11 April 2011

kuat emosi...kuat badan

hari minggu yg melepet..hu hu..aku bole kena diarea (betul x ejaan ni)..ala cirit birit senang citer...itula makan kat lua ini la risikonya...penat rasa...nak muntah x kua..nak yak pun x jugak...akhirnya stlh perut ni ribut2..kul 3.30 pg ahad baru g toilet..& strusnya..& strusnya...nasib baik aku sorang yg kena..tahan ajela...biasa kejap aje..tapi kejap2 tu smpai mlm gak la x sedap tu...bila badan & emosi x kuat..badan akan jadik makin lemah kan...datang pulak sakit gigi ni..bukan makan ape pun.. dulu aku sakit skit da mengeluh..da nak melepet-lepet...tido x larat nak bangun...cuba skang..baru aku nak lelap mata.."ibu, nak air.." "ibu nak kencing" ...bangun la den...baru landing da ada penunggu dok atas badan..bukan satu tapi dua...abesla..berat 25kg atas aku...soo kesimpulannya mcam ni sbenarnya...bila hidup kita terisi dgn keletah anak2 dan kluarga, bila kita sakit camni, kita x fikir sangat kan...emosi kita kuat kerana kebahagiaan...bila emosi kuat badan pun insyaallah kuat walau sbenarnya x sihat... teringat DD en somi dalam amway..arwah kak lela...dia amat tabah hadapi penyakit yg di hidapi...aku last jumpa masa TTS kat bangi kopitiam kat klang...masa tu dia blum sbulan lahirkan anak yg last..masa tu aku pegnen kan hero tomei..so humble..dia tau aku kurang minat bercakap pasal amway masa tu..so cerita dia lebih pada kisah2 dia..pasal bbsitter yg nak naikkan harga jaga anak..dapat rm 400 sbulan utk l/kurang 5 taun lepas...banyakkan...di sebabkan tamak..dia pedajal anak arwah..pakaikan baju balut ngan plastik jinjing merah utk ganti pampers...sebab arwah nekad x mo bayar lebih...mengamuk mak & ayah arwah...tapi arwah cool je...pastu trus anak2 arwah semua di jaga atuk nenek dia..crite yg paling aku ingat... arwah keep telling husband dia "i akan sihat, u jgn risau"...betapa kuat semangat utk lawan penyakit..betapa kuat dia usaha sembunyikan penyakit dari org lain...smata2 x mo org jatuh kesian kat dia...ajal maut di tangan Allah...bulan mac aritu dia di jemput Ilahi...dalam kul 6 pg..dia da mula bg hint kat husband dia...tapi husband dia x pasan...masa pg tu dia sapu air zam2 kat kepala then dia kata" bang kenapa gelap ni?"..husband dia angkat dan letak atas katil..dan dia pun pergi...senang sungguh kalau org redha ni kan...alhamdulillah semua di permudahkan baginya...harap2 aku jua tergolong dalam org yg redha..amin

Khamis, 7 April 2011

Bersama mu

smalam tengok x bersama mu...? mmg kesian sangat..mula-mula citer pasal bapak dia..bapak dia ada tumbuh biji2 kat muka dan badan...kesian kat dia sebab org pandang jijik..x mo salam..dlm bas x mo duduk even dekat2 pun x mo...trase dia..istri dia pun mestila trase kan...pastu baru citer part anak2...anak lelaki dia sakit...asalnya mmg ada cancer tulang..penyebabnya, ada budak langgar dia masa kat sekolah..budak tu lari2 then tertolak dia..dia kene bucu board(ikut cite en somi sebab aku tgh mamai)..tapi part yg paling x sangka, masa pengambaran ni, nyawanya di jemput Ilahi... pandangan aku, ia lebih baik sebab keadaannya mmg lemah & pastinya sakitkan...doktor pun x mampu nak buat ape...sedih sangat...bila tunjuk gambar arwah masa kecik...nampak cam anak2 kita je ...then teringat kat arwah inah...sebenar abah menangis jugak masa jenazah dia angkat ke kubur...en somi g nampak...dan aku baru tau...