Isnin, 11 April 2011

kuat emosi...kuat badan

hari minggu yg melepet..hu hu..aku bole kena diarea (betul x ejaan ni)..ala cirit birit senang citer...itula makan kat lua ini la risikonya...penat rasa...nak muntah x kua..nak yak pun x jugak...akhirnya stlh perut ni ribut2..kul 3.30 pg ahad baru g toilet..& strusnya..& strusnya...nasib baik aku sorang yg kena..tahan ajela...biasa kejap aje..tapi kejap2 tu smpai mlm gak la x sedap tu...bila badan & emosi x kuat..badan akan jadik makin lemah kan...datang pulak sakit gigi ni..bukan makan ape pun.. dulu aku sakit skit da mengeluh..da nak melepet-lepet...tido x larat nak bangun...cuba skang..baru aku nak lelap mata.."ibu, nak air.." "ibu nak kencing" ...bangun la den...baru landing da ada penunggu dok atas badan..bukan satu tapi dua...abesla..berat 25kg atas aku...soo kesimpulannya mcam ni sbenarnya...bila hidup kita terisi dgn keletah anak2 dan kluarga, bila kita sakit camni, kita x fikir sangat kan...emosi kita kuat kerana kebahagiaan...bila emosi kuat badan pun insyaallah kuat walau sbenarnya x sihat... teringat DD en somi dalam amway..arwah kak lela...dia amat tabah hadapi penyakit yg di hidapi...aku last jumpa masa TTS kat bangi kopitiam kat klang...masa tu dia blum sbulan lahirkan anak yg last..masa tu aku pegnen kan hero tomei..so humble..dia tau aku kurang minat bercakap pasal amway masa tu..so cerita dia lebih pada kisah2 dia..pasal bbsitter yg nak naikkan harga jaga anak..dapat rm 400 sbulan utk l/kurang 5 taun lepas...banyakkan...di sebabkan tamak..dia pedajal anak arwah..pakaikan baju balut ngan plastik jinjing merah utk ganti pampers...sebab arwah nekad x mo bayar lebih...mengamuk mak & ayah arwah...tapi arwah cool je...pastu trus anak2 arwah semua di jaga atuk nenek dia..crite yg paling aku ingat... arwah keep telling husband dia "i akan sihat, u jgn risau"...betapa kuat semangat utk lawan penyakit..betapa kuat dia usaha sembunyikan penyakit dari org lain...smata2 x mo org jatuh kesian kat dia...ajal maut di tangan Allah...bulan mac aritu dia di jemput Ilahi...dalam kul 6 pg..dia da mula bg hint kat husband dia...tapi husband dia x pasan...masa pg tu dia sapu air zam2 kat kepala then dia kata" bang kenapa gelap ni?"..husband dia angkat dan letak atas katil..dan dia pun pergi...senang sungguh kalau org redha ni kan...alhamdulillah semua di permudahkan baginya...harap2 aku jua tergolong dalam org yg redha..amin

5 ulasan:

  1. eh, kita pun tgh dilanda sakit gigi ni..adoi mood terus tak stabil klu sakit gigi tua2 ni..

    BalasPadam
  2. kira efek satu badan ni....mmg rasa nak ngamuk je kalau ada tangan tepuk pipi ni...

    BalasPadam
  3. sedeynya kak...betol la..insaf..
    ape2 pun kita kna redha..huhu..
    skg ni mcm banyak memberontak dan kurang sabar..
    pasni kena redha n kuatkan semangat..
    kawan akk tu skt ape?

    BalasPadam
  4. Al-Fatehah to Kak NorLela bt Abd Rahman....rest in peace to you,my great DD........

    BalasPadam
  5. adik atik-nak buat camnekan..karakter org pompuan mmg sukar di tafsirkan..sakitnya=pembunuh nombor satu wanita di malaysia

    en somi-walau patah tumbuh hilang berganti tapi arwah jugak yg terbaik

    BalasPadam