Jumaat, 22 Julai 2011

pisau seramik & periuk?

 tetiba teringat kat negara matahari terbit ni...gambo ni dari kamera partner kat sana...
masa ni ada sambutan apatah kat asakusa..sini ada istana yg di larang amek gambo..kat sana even bangunan kerajaan pun x bole amek gambo..nnti polis yg jadik jaga bangunan tu akan tegur tapi x dela rampas kamera..tegur cara baik dlm bahasa jepun..he he..wat 2 paham ajela..
kat asakusa pada masa tu mmg ramai org..cuaca pulak antara yg tersejuk utk winter ni...buat org malaysia macam aku ni yg x penah rasa cuaca 4 musim mmg terkejut..terkejut badan & emosi..weh!mmg merundum emosi ni..badan x tahan sejuk, kepala sakit, kedai pulak jenis kedai terbuka..mana nk panaskan badan..pastu terpisah ngan ketua rombongan aka en fairus..then carik tren nk balik...waa cam nk nangis & pensan sebab terlalu lama kat kawasan terbuka yg sejuk gile walau baju 3 lapis...alhamdulillah x pensan la..

ini kat odaiba..panaskan..mmg panas skit...siap poluh2 ni..kat sini stakat nak amek gamba bole la..mende lain cam soping2 pun bole klu x sayang duit..he he..sori la nk soping sakan bukan kat sini..mahal..beg jenis cam sintetik kot yg cover handbag kot2 ujan tu kat sana dlm 500 yen l/b dlm rm 19..kat sini rm 10 da dpt kut...baik soping kat sini kan..

terdetik citer ni sebab dapat amagram amway bulan 7 ada promotion ni

kat akehabara aku dikenalkan dgn kedai ala2 maiden kat sini,namanya takea..kat sana memang biasanya jual barangan keluaran jepun..contohnya itulah pisau & pemotong buah seramik..mmg tajam..biasanya klu ofis mate ni pergi sana kebanyakan akan beli pisau ni..but pada aku agak mahal..yg kecik skali da hampir 2 ribu yen...tapi utk promotion bulan ni agak berbaloi sebab bila beli pressure cooker spt gamba kat bawah ni, akan dpt free mende2 kat atas tu...

time nk puasa & raya ni kalau nk beli mmg sesuai sangat..masak makanan spt daging ke, nasik impit ke hanya ambil masa sekejap je...sape2 yg minat bole la tinggalkan komen ye...bg yg nk bayar secara ansuran pun bole tp promosi bulan ni aje..

Isnin, 18 Julai 2011

masa berubah

lamanya x jalan2 sekitar melaka..yg tau pergi balik umah mak abah & mentua je...masa balik kg aritu singgah umah mentua jap pastu lalu jalan tepi laut...

ini pantai kelebang...ehh terkejut gile ok..pantai yg asal adalah kawasan pokok tu..tapi da tambak jadik sayup2 mata memandang..masa ni kat ujung pantai tu ada karnival jual apa tah..wahh jauh gile nk merasa air laut tu...mlaka ni asik nk menambak pantai je kijenya..dulu kat mp-mahkota parade...skang kat kelebang..pasni tah kat mana lagi la agaknya...aku ada bergamba kat sini dulu..tapi da campak kat mana tah..kenangan yg x mau di ingat..he he..

ini pulak pekan lubok china..sangat2 terang..dulu ada kedai koboi di kiri kanan jalan...tapi banyak yg dah di runtuhkan..lagipun semenjak kedai "babi"-eh ini mmg org panggil tau..bole jadi kedai borong jugakla..terletak kat tepi roundabout..murah skit dari kedai krisnan & kedai runcit yg lain..dia pindah aje kat kawasan umah kedai baru...sume ikut..lagipun klu ujan sehari stengah, kawasan ni akan banjir..paling best paras pinggang ke dada..

masa sekolah dulu, ini le tempat lepak paling best ngan kengkawan...tempat dating..opps..
mmg masa belajar adalah masa yg paling seronok dalam hidup..pernah aku selalu berdoa ingin kembali merasai perasaan masa belajar, hidup hu ha hu ha dgn kawan2..x banyak masalah negara yg kena fikirkan...tapi kita tetap semakin kedepan..semakin matang terutama semasa menangani perasaan sendiri..sbenarnya pagi ni aku rasa marah..marah yg di simpan dari minggu lepas..tapi sedikit demi sedikit aku tukarkan rasa marah pada rasa terkilan.."sampai hati kamu buat kami begini"-inilah rasa yg aku tukarkan kini...alhamdulillah..sebab bila marah aku x bole buat keje...

inilah penguat semangat..


pagi ni dua2 menangis..yg besar menangis sebab lambat dpt susu..yg kecik menangis x mau di tinggal..yg kecik ni manja sangat2 da ni...bagi adik baru tau..he he..

Khamis, 14 Julai 2011

jiran mil

en somi demam da dua hari..hu hu..biasa la, org lelaki klu sakit bukan cam pompuan kan..

nk cite..hmm tp mungkin lebih pada ngumpat kut..he he..okla nk cite perihal jiran mil ni...impression aku cam ok tapi bila dengar dari mulut en somi jadik la sebaliknya...mil aku adalah ibu tunggal yg kematian suami...bila da kata ibu tunggal ni kan, mesti ada org yg dengki, yg suka buli, yg suka2 ati pijak pale org kan..hish geram+++nyampah pun ada la sbenarnya...

perihal mil
hidup senang sebab anak cuma tiga + cucu 4..sume kije yg insyaallah menjamin hidup..sume ada harta hasil titik peluh sdiri...x de apa yg nk di risaukan..

perihal jiran
hidup mungkin kurang sikit...anak lelaki ramai tp kije utama macam kije part time..duduk masih di rumah mak bapak...yg bole harap cuma 2 org anak pompuan, sorang da kawen yg sominya muda 10 taun & entah kije entah tidak..aku pernah beraya ke rumah salah sorang anak lelaki nya yg ada 4 ke 5 org anak...keadaan rumahnya macam...entah la..

dan skang bandingkan kenapa dia suka sakitkan ati mil aku ni..jawapannya..dia x redha dengan apa yg dia dapat...tapikan kat mana2 pun ibu tunggal kerap di jadikan mangsa utk dipijak2..sesungguhnya aku harap org yg suka pijak2 ni dapat pembalasan yang setimpal...

Isnin, 11 Julai 2011

kalau da adik beradik

tajuk utama tu le isiknya cite nye...kalau da satu acuan kan...same je prangainya..
ni amoi masa kat umah sewa dulu..

ini pulak hero...bakul yg sama..muat aje...yg sepah2 tu, buat faham2 ajela..aku kemas je mula ada tangan yg menokok tambah pada kekemasan aku tu...

bukan nk main mainan sdiri..pinggan mangkuk aku jugak yg dia nk main...nasib baik banyak melamin + plastik..tp smalam en somi terpijak botol plastik free gift air yogurt..pecah..yelah berat ehem2xkan  (hik2 jgn marah en somi) & sah2 hero yg punya salah sebab campak botol tu kat depan pintu...cian hero..

tengok dari atas...ada ruang lagi..

cian kat amoi...asek amek gambo hero je...aritu g jumpa doktor...kata doktor pada amoi"abang bg adik duduk ye, dr nk check adik"..."dia kakak"aku kata sambil senyum...cian amoi..sluar, slipper da bunga2..masih ramai yg anggap dia boy...sbb utama adalah rambut...xpe taun depan mesti rambut da lebat.. 

sape yg kena buli?

bila anak da lebih sorang...layanan kena adil & saksama..penat aku layan moncet2 ni..x layan majuk pulak..tengok en somi yg tengah sonang lenang main ps.."tu g kat abah, dok atas abah"...idea dengki...he he...amoi da amek port bagus...bila hero nk naik kat situ dia pun tolak la...mana nk bagi...so hero amek solution spt di bawah...(maaf gambo agak seksi)
takat tarik rambut tu biasa...

kira en somi trus game over sbb anak bujang membuat konsentrasi terganggu..he he..
baru dua da haru...klu tambah satu lagi, tah dok mana pulak port dia..

Khamis, 7 Julai 2011

da lama x survey harga rumah...bila call owner yg nak jual umah baris depan yg sama patern cam aku ni, rm 300k! &da di jual..haa?patut la bila umah baru launch rege makin naik tp kecik skit sizenya...yg terbaru, sri kaseh yg paling murah 20 70 pun da rm 318k...alhamdulillah umah da slamat beli pun dgn hrga yg aku & en somi puas hati sangat..itulah org tua2 slalu pesan..berjimat & belajar menyimpan...

hari sabtu...dulu2 (he he da x ingat sabtu bila) masa launch sri kaseh, en somi nk ke kuantan utk program amway..sblm tu bawak hero naik cik anje(avanza)..amoi x mo ikut sbb nak tengok kartun..balik tu dpt belon sebijik...yg isik gas helium kan...ingatan sains da mula ilang..he he..amoi sibuk nk pegang...tgh sibuk2 en somi nk berangkat, belon terlepas & trus ke langit..cian amoi..nanges nmpak sedih sangat..hmm nnti kita beli lain ye...terpaksa pujuk nk suh masuk..ni kang kepala asik mendongak tengok belon kat langit..


muka sedih..terpaksa rasuah bg mamee pagi2..

muka ni sblm dapat mamee..monyok je...


ni lokasi lain pulak..ni bukan umah den.tapi akak den..muka x puas hati 2 bradik ni kena main kat dlm kawasan umah..semua spupu main kat jalan depan umah..kalau amoi aku x bape kisah klu nk main ngan diaorg tapi hero? adoii bole kurus aku.asal pagar terbukak je berlari nk kuar..bukit tu curam jugak..

hero yg x dok diam..enterframe ngan atok skali...

aku duduk jadik tukang jaga moncet...masa ni en somi ada mitin kat prima ngan geng amway..


rumput karpet ngan pokok klape tu baru tanam..adik bradik yg lain ada kat blakang tgh barbeku..besh gak bila berkumpul..cam jadik tempat rasmi pulak bila abah ngan mak datang mesti berkumpul kat umah along..emm umah sbelah ada kolam ikan jadik tempat santai..hrga? mungkin sama hrga kalau aku tarik bhgn blakang umah...

Isnin, 4 Julai 2011

tolong komen

baru tau blog aku ni org x dapat nk komen..tolon2 isikan komen..just nak tau org len bole komen ke x..