Jumaat, 30 September 2011

dugaan buat kami

penat jua memujuk hati agar sentiasa redha..tapi inilah sifat manusia..selalunya rasa kuat..tapi bila datang lemah..airmata ni x mahu berhenti...

sabarlah wahai hati
Allah memberi dugaan hanya kepada orang yang mampu menempuhinya..dugaan hanya kepada orang yg terpilih..dugaan hanya kepada orang yang di sayangi..

Ya Allah berilah kami semua kekuatan, kesabaran, keredhaan dan kesihatan yang sebaiknya..semoga dugaan ini dapat kami semua tempuhi..

Selasa, 13 September 2011

smalam dan hari ini

hari ahad tu tercapai la hasrat nan satu tu....
.
.
.
.
tara....

hero den imej baru..lebih macho...sbenarnya aku pun cam x kenal pulak..sayang jugak kat rambut..tp mengenangkan dia punya rimas & peluh tu...potong ajela..budak2 charge rm 5..pesyen macam abah je..mesti rasa ringan je pale tu...dpt pujian dari tukang gunting rambut...inila budak paling senang nk potong rambut..ho ho kocik2 ada gak org puji hero tomei ni..
gambo pepagi nk kije..apsal muka aku sembab pulak?

smalam bertugas kat intan jaga booth..sbenarnya booth ni lori...merasa la aku dok dlm lori..ok tp mcm x bape berkesan..sbb org kena nak lori ni..aku rasa ramai yg takut nk naik lori ni kot..kat sini la mrase guna ipad..nk beli?aku xde la, xde keperluan..kuat makan bateri..kejap2 kena charge..

haaa yg ini pagi tadi...mau pensan ni..putra problem...hadoii..menghagau aku carik bas..nk naik teksi, susah nk dapt..nasib baik tmpat yg aku jalan tu mmg ada bas nk g bangsar..ok kengkawan, klu nak naik bas dr bas stand kelang ke uoa bangsar sila tunggu di sbelah putra CM..naik bas rapid kl..di nasihatkan guna t&go...mmg sonang baiii..dan aku pun masuk kul 9...fuhh ponek den..

sabtu yg padat

hari sabtu nye jadual cuma g open house umah en sukri ngan dato' zulhasnan..tapi peginya cuma umah sukri je..ok je umah dia..simple..umah aku?menan je da bape bakul...pastu plan bebas..g pertama jap..pastu aku nk ke toilet, en somi bawak smpai taman tasek perdana...da smpai sini harus aku kejutkan amoi yg tgh tdo tu...x ramai pun..tp menannya banyak basah..

part yg paling amo suka..org len x leh main ye..nnti minah ni jerit2..

tah pandang apela..aku suh pandang hp tu..

pun tah pandang part yg mane...

hero yg lepas bebas

amboi mentang2 xdo keto...penat ibu lari2 ni..tapi badan x gak kurus kan..he he

hero ngan abah cukkk...sbenarnya ada lg gambo tp amoi p delete..da dpt delete dia bole kata"yess"..nasib baik aku sedar..hish suka godek2 hp macam abah la..

pastu en somi g mlawat stone (kumpulan silent death)..sakit kemungkinan strok..klu nk tengok muka dia, korang google la..malas nk tepek kat sini..

pastu balik...nk g makan mlm dulu..lapar la pulak..mkn kat bt 9..dkt ngan maktab kot..pdrm tu..mkn simple je..rege? mahal!!!servis sedikit lambat, nyamuk banyak..dekat sangat dgn jalan besar...blacklist le pasni..baik aku g bangi(sbelah soho) lagi puas ati..kat sane pun mmg sedap, slesa & berpatutan regenya...

Jumaat, 9 September 2011

layan moncet

banyak blog citer pasal beraya..aku nk cite gak tapi gambar x upload lagi..kena tunggu mood en somi transfer ke thumbdrive...agaknya time raya haji baru aku dapat cite kot..hu hu..
ni pic dr hp yg asik suh delete gambar bila amek gambar...haiii penin aku ngan hp ni..hp lama gamba 500++pun ok lg..tp aku sayang hp nih..takut en somi mintak balik..he he


masa ni pagi ari isnin nk balik sungai joneh..elok sedondon kan

hero nye muka..telakar la..

tah hape la moncet2 ni...

pastu dok sg joneh smpai raya ke-3..lg haru balik sana..aku da bole rilek skit..x payah nk mengelek anak sana sini...amoi da pndai bawak diri..just hero je kadang2 nk dukung..bila nk ilang manje tah ni..
masuk raya ke-4 kat bkt bruang, moncet da busan..ibu dia pun busan gak..jom kita pi cuci mata..

kat jj mlaka..besau da amoi ni.. 

muka hero telakar kan..apsal tah asal amek gambo cam terkejut je...

eh..pas raya nape aku lain...?he he..bila nk dayot ni? (sukukata abah den)

laju nihhh..tor shar...trase hero pun da besar...20 mnt rm 3...aku amek 20mnt je...abes 20 mnt tu, bercinta nk bawak kluar ini moncet2..jom balik ye, nnti kita datang lg..mungkin 6 bln lg..he he

Isnin, 5 September 2011

bagi tambing makan


sblm berjalan beraya..harus amek gambo..bila pulak aku mengambik nya..tapi bila nampak kegagahan tangan yg mensnap tu..sah2 bukan den

mlm sebelum balik sungai joneh..aku anyam ketupat kat umah mil..dpt le 4 ke 5 ketul sblm hero mragam nk tido..amoi tanya.."ibu, apa ni bu?"..en somi menyampuk "kambing"..aku pulak kata " nk bg kambing makan"..ok la senyap..dia tanya lagi "ibu, ni apa bu?"..aku pun kata "ni ketupat"..dia kata "eh butan lah..ni nk bg tambing makan!!!!!"...ah sudah..ini sume en somi punya pasal. padahal rakan subahat..bila aku cite ngan kakak2 aku tu, sume bantai gelak..haa ajar lagi, nnti kat umah owng kang amoi tu tegur..ni nk bg tambing makan!!..tahun depan sure-sure aku ajar amoi.."ini ketupat, org yg makan tau"

jangan sombong

smalam berkampung di saujana impian...masak lemak tempoyak, masak lemak cili api telur itik ngan lala goreng..hmmm syedapp nye...bila da ramai2 ni biasala, gossip2

cerita satu
ateh ngan sominya g beli barang & sedang beratur nk bayar di kaunter..situasinya, adele makcik ni lame gile kat kaunter yg di jaga seorg warga bangla...isunye?..nak beli beras 5 kg yg bukan beras basmati ke..beras wangi ke..atau beras perang ke...cuma beras biasa yg mungkin cap jati, rambutan @ beras suka hati...he he

mula2 makcik tu amek beras A..kat kaunter tu pot pet x puas hati hapa tah..dia suh bangla tu amek beras B pulak...beras B terlebih rm .10 sen dari beras A...nk tanya macam2 kat bangla mana le nk tau jawapan bila soklannya..kenapa beras B mahal seposen dari beras A?..korang tau kenapa mahal seposen? pegi le tanya owang yg kuarkan beras tu kan...bangla ni penatla tunggu seposen dari makcik kerek ni...ateh aku ni pun pelik..lama gile nk membayau ni...pastu makcik ni tolak beras B yang mahal seposen tu dgn cara menepis..aku rasa klu nk mencampak x trangkat kut beras tu, amek pulak beras A yg murah seposen...angkuh sesangat...

ateh pun cakap kat somi dia.."laa seposen pun berkira"...dengarla pulak si makcik ni...mula da pot pet bagai...siap tunggu ateh membayar ni smata2 nk bagitau...

"kita kalau nk jenama tu, kita kena pertahankan..awak x kenal siapa saya..saya ada duit ribu2 tau..saya bole bayar...ahh fed up! bak resit saya!"

ehhhh...baru ateh pasan ropernya makcik ni bercakap dgn dia...
bila aku tanya ada bling2 penuh tangan ngan leher ke?..xde pun...just pakai selendang mcm golongan sederhana jer...alahai makcik...stakat sepusen pun ko nk berkira tapi berlagak duit berkepuk...tanya lagi ni..apa lg makcik tu beli...ade le kerang yg x sampai 20 bijik kut...terfikir jugak aku...kerang 20 bijik dapat masak ape ye?...he he

cerita 2
satu ketika masa tanam anggur, ade owang kampung yg pangkat pak sedara (tp aku panggil kau aku je) offer kije..ye la dengar bisnes juta2 kan..abah yg mintak tolong carikkan kije...aku x pasti atas sebab hormatkan abah @ mmg niat nk tolong bg aku kije..klu x silap sekitar ampang opisnya..masa tu somi ateh siap amek coti sebab nk tolong aku g interview..smpai sana stlh penat cari opis, ropernya pose tu x ada..bila call dia bg alasan dia ada kat umah org meninggal, x dpt nk dtg..klu betul ada jawatan tu pasti aku da di interview..staff @ mungkin owner company tu terpinga2 tengok aku ngan bil aku ni...malu toksah nk kata...bil cal si owang kampung tu..bg ayat street to the point..& nasihat kat aku jgn layan lagi owng ni..serius aku malu..balik umah acik, bukak pintu umah & x terjawap soklan acik lg..aku nangis lari masuk bilik..petang tu jugak aku balik kg..bgtau abah..abah marah jugak tp masih bersabar..then masa arwah inah kat icu dulu dia ada dtg mlawat..masa tu aku mmg x bole tengok muka dia..entah mungkin masa tu aku ada doa kut biar dia terima balasan..

tup2 smalam abang citer dia da cerai ngan bini kedua ni yg kije kontraktor..yg berduit tu..mungkin owner company yg xde pose jawatan kosong tu..da tiada la citer bisnes juta2..da tiada kete merc..da tiada duit berkepuk cam makcik kat atas tu..terdetik jugak perkataan "padan muka"..tp x baik kan..pandai2 la carik harta sendiri..
ehh...emo pulak aku..tapi aku masih ingat macam mana prasaan aku masa tu..

pengajarannya..jgn kedekut, jgn sombong, jgn berlagak ngan reta owang len...always peace ngan org lain..hokey..