Rabu, 30 November 2011

misi pulang ke rumah

smalam adalah pertamaaaaa kalinya aku balik sdiri naik transport awam smpai umah...

sbenarnya smenjak dpt title isteri..he he..klu naik bas pun hanya dr cm-sogo @pun company trip ke tmpat kursus...smalam en somi suh balik dulu dlm pukul 5.45 aku gerak..sbb kan da lama sangat x naik bas ni..aku main agak2 je..nasib baik dulu ada gak aku tanya kawan2 opis yg naik bas ke kajang..reason naik bas ialah save time & dpt seat..klu naik tren..korang pempaham ajela..dgn sesak, x dpt duduk..lum lg part berhimpit & tolak-tolakan..klu nasib x baik yg tolak tu bangsa gagak hitam..adusss..pernah nampak depan mata la..x brani aku naik..truss naik next train je..

mmg nasib smalam agak baik..smpai aje kat mydin jln silang bas pun dtg..trus beratur & amek seat sbelah pompuan..

ini mmg pengalaman ms between tahun 2003-akhir 2004 aku mmg naik bas city liner ke kajang masa dok umah along kat impian gemilang...naik bas henti2 ni sbb nak turun depan saas..peraturan pertama-dok sbelah pompuan..sebab klu x, lelaki indon gatal @ bangla busuk dok sbelah..huish mmg x tenang jiwa..x kan dpt lelap mata..prasaan takut @ menahan hidung dr bau yg "enak"...nk muntah rasanya
peraturan kedua-duduk seat bhgn depan.. peraturan ketiga-x kira guna beg ape sila peluk..& peraturan keempat-jgn makan apa2 klu org x kenal nk bg..ni nnti kena  turunkan ilmu kat anak2 pulak kan klu nak naik transport awam ni..

ehh balik pd cite smalam...smpai bandar kajang pukul 7..trus amek teksi..ni pun baca mcm2 ayat jugak..takut dpt pemandu teksi jahat...alhamdulillah smpai nurseri pukul 7.10..tambang rm 10..ingat nk bawak jln kaki je balik umah sebab moncet mesti x mau naik teksi tu..kebetulan cikdu nya nk balik umah jugak..dia pun anta smpai dpn umah..itupun hero ngamukk x mo naik..ms aku smpai kat nurseri tu hero kluar x mo masuk balik & x bagi aku masuk dlm nurseri..sabar ajela..amoi yg da mula cerdik yg tarik aku masuk tunggu cikdu kejap..

smpai umah tepon en somi...yeah aku telah berjaya smpai umah bersama moncet2..alhamdulillah..tapi penat lah..da lama x jln kaki..asik terperap kat opis je smenjak uo tutup..

td bila ber sms ngan along..di kenakan aku sedas "kesian wan..keta ada 2 bijik tp x mo amek lesen" heh heh..sabar..misi taun depan insyaallah amek lesen pas dpt kumpul duit..tp nk mmbawak tu mungkin amek masa..mcm along jugak kan kan..

Rabu, 9 November 2011

cebisan kenangan utk abah

sekejap lagi berakhirlah takbir raya untuk tahun ini...

selama ini..bila hari raya aidilfitri atau aidiladha..alunan takbir raya yg pertama kali hanya dari suara abah...dan telah menjadi rutin takbir rumah ke rumah pun abah adalah ketuanya..

begitu juga kutbah jumaat dan kutbah raya..semenjak abah menjadi bilal dan seterusnya imam, abah akan bergilir2 membaca kutbah..biasanya klu kutbah jumaat, hari khamis abah akan baca sekurang2nya sekali..seolah2 kami yg ada kat rumah telah di kutbahkan dulu sebelum org2 di masjid..

rutin abah bila hari raya
pagi2 sembahyang subuh berjemaah dgn mak
kejutkan anak bongsu kesayangan aka copit
bersiap2...baru nk carik butang baju...biasanya aku yg carik & pasangkan butang baju..
naik motor kriss nya..abah antara org terawal ke masjid
balik rumah..sesi bersalaman & bermaafan..
makan2 bersama keluarga
tukar baju utk ke kubur
berehat kat rumah

kalau raya korban..lepas makan adalah sesi penyembelihan...tapi tahun ni x ada sorang pun anak & menantu yg tolong melapah haiwan korban spt sebelum2 ni..terasa sangat2 kehilangan..walau rumah riuh dgn cucu2 abah ni tapi perasaan itu tetap ada...

Jumaat, 4 November 2011

tidur...zzz

bilakah saat tidur yg paling mengasyikkan??? he he..mungkin antara umurnya adalah spt di bawah
.
.


best sangat kan...masa kecil..tidur mmg lena..
masa sekolah, balik sekolah adalah tidur yg paling lena..
masa belajar, hari yg paling best tido adalah jumaat pas makan..he he..masa ni le start lemak2 degil terkumpul..
bila kije..dok umah bujang..balik ot penat adalah tidur yg amat di nantikan

skarang..aku da x ingat bila tidur aku yg paling lena..
bila kawen & pegnen..tido mmg x nyenyak
bila amoi lahir...totally berubah jadual
hingga skang..hero mau susu pukul 4 pagi..turun buat susu..bila da bagi, tengok 3 ke 4 minit, aku pun tutup mata..baru je dtg mimpi..."bu...bu.."..moncet2 ni mana ada tone rendah..sume high pitch je...hilang mimpi..nampak hero bagi botol kosong..."ok..da tido balik"..x de koser le aku nk melayan..

hopefully malam ni jadik le brownies cheese aku..utk bawak balik ke kampung halaman..he he..chaiyo chaiyo...

sungai tekali

teringat kat gambo ni, taun lepasnya..masa ni dua moncet ni asik la x sihat..penat asik el & klinik..ambil cuti & pusing2 carik ketenangan..he he..betulkan..kita sbg parent mental kena kuat, tapi ada masanya tiba jugak yg x kuat..

ini namanya sungai tekali..masuk kena byr..amoi takut nk main air..nanges2 x mo turun

hu hu...nanges..hu hu

yg hero..hmmm adele 3 ke 4 kali pakai stroller ni..hadiah dari mak longnya masa amoi dulu..pasal tu le warna pink..

tmpat ni klau hari biasa sangat2 la sunyi..& klu utk mandi ok utk budak sebab air nya singkat je..tapi scary sebab sunyi..hi hi..paham2 ajela..alhamdulillah anak2 ok skit lepas tu..kalau asik x sihat, moh la bawak ke tempat2 yg berudara segar..

Rabu, 2 November 2011

perpisahan sementara

hari ini rupenya genap 4 minggu pemergian abah...

x sabar nak balik kampung raya haji ni..semuanya akan berkumpul..tapi tetap terasa kehilangan..minggu lepas balik kampung..nasib baik moncet2 yg bermulut riuh ni ada, klu x, sunyi..tambah2 tv kena sambar petir...wayar bumi kat umah ni da x elok agaknya..masa arwah abah ada dia da upah org tapi mungkin buat x cermat kot...tapi da bgtau si copit..harap2 dptla org yg betul2 bole betulkan..masuk kali ni da 3x tv kena sambar petir...rugi duit beli tv je..en somi dgn smangat kerajinan, tlh sanggup balik amek tv antik aku tu yg besar dlm 14 inci je letak kat kampung..smata2 umah x nampak terlalu sunyi..

belum ada kekuatan nk citer kisah sedih ni...bila terpndang atau teringat mak..pun sedih..

gambar ni masa disember 2007..masa pregnant amoi..

en somi cite, mil dulu smpai jadi gagap bila fil pergi...sebab tiba2 hilang teman gaduhnya.. harap2 mak sihat dan kuat ingatannya..suatu masa nanti semuanya akan bersama kembali..