Isnin, 30 Januari 2012

peraduan..ce teka..

cuba teka, apakah isinya..

jeng
jeng
jeng


taraaaaaa....


anak org ropernya..



macam2 prangai anak yg x dpt di jangka kan...
pastu sorok paper beg ni..nnti en somi marah..he he

Khamis, 26 Januari 2012

cerita di kampung

masa 22/1/2012, buat kenduri arwah...tiba2 rasa shahdu, hiba bila mak sedara iaitu adik2 abah peluk masa diaorg nk balik bila lepas masak..rasanya mmg genap 100 hari pemergian arwah masa tu...da berpuluh2 tahun melihat gelagat arwah abah, smpai ke hari ini aku masih terbayang2 kebiasaan aktiviti arwah...start dari bangun subuh sampai nk tidur...

alhamdulillah mak sekarang pun da kurang termenung..insyaallah mak duduk kampung smpai ujung minggu ni...sempena cuti budak sekolah ni..hmm ni yg susahnya aku nk catat mende2 sedih...x dpt kontrol air mata..

oklah cite yg happy skit...aku ada 18 anak buah...yg da sekolah & ipt ada 15 org..haaa ramai kan...cukup utk jadik org kuat kenduri...dari start potong sayur,bawang sampai la jadik penanggah & tukang cuci pinggan mangkuk..inile org harapan...aritu aku heran gak..apsal aku bole lepak2 tengok tv smpai 12 lebih pas kenduri? oohoo...anak buah da tolong settle kan ..klu dulu bila kenduri malam, mata aku tahan smpai kul 10 mlm je...penat sangat...skang aku bg arahan je...moncet pun da besar & berkawan dgn gumbira skali...elok la bg main smpai penat then tido x yah tepuk..aritu hero terus terlontok kat atas pangku aku..

moncet ni sbelum ni mmg kena jaga takut terlepas ke jln besar..masa kenduri arwah bulan 10 aritu, 2 moncet da kat tengah2 jln besar..Allah gerakkan hati abang aku tengok moncet & trus blari tarik ketepi jalan..lepas tu lori pun lalu...aku x mahu bayangkan klu sebaliknya..masa tu aku bersyukur sangat2 yg amanah yg Allah bg ni belum di tarik balik...bg amoi, ini adalah kali kedua..

tapi stakat 3 hari kat kampung ni, alhamdulillah moncet main kat kawasan umah je...en somi mmg slalu monitor..kali ni agak dengar kata jugak...

pastu balik ke umah mil...hmmm ok je sume tapikan...aku geram..en somi geram..sil pun ada skit geram kot..aku ingatkan bila besar makin ok...tapi..nk ngumpat la skit..anak buah en somi yg sorang ni mmg menguji kesabaran...mmg x bole lawan 18 org anak buah aku ni..klu anak buah aku..degil/melawan pelepap je aku bagi...tapi yg ni x bole la aku buat cenggitu..sabar..tapi mata aku ni bulat da pandang dia ni...skang aku rasa bukan nakal, macam something wrong je...amoi ada skali menangis kuat, x tau la apa dia buatnya kat amoi...pagi masa srapan, sil ada beli jajan..aku suh bukak lepas srapan..moncet2 ni ikut je..ok la nk makan nasik goreng yg aku masak..tapi yg itu pi suh bukak jugak jajan..penyudahnya moncet makan nasik goreng+jajan..hmmm sabar..

kegunaan tudung saji

apa guna tudung saji?
.
.
ha...ni le gunenya


beli tudung saji besar, muat 2 moncet ni..gamba ni taun lepas punye..baru nk upload kat sini..bagi aku, main lah asal jangan pecah je...

Jumaat, 20 Januari 2012

susu moncet

ini packaging susu sblm ni..smalam pihak taska pulang balik susu speket sebab ada 2 peket lg belum bukak..ehh ye ke? memandangkan amoi sudah ke sekolah dan lebih banyak makan..he he..minum susu pun jadik kurang..kat rumah pun mmg kurang jugak..kadang2 nk tido pun da x mo minum susu..yg kuat minum hanya hero ..disebabkan aku malas nk banyak bekas susu, speket susu yg da bukak tu aku bg dua moncet ni..kalau bg hero susu 3-6 tahun, minum mmg smpai licin..sedap kut dari 1-3 tahun tu...

perbualan anak dan abah di waktu maghrib
hero : abah yak!!
abah : g ketuk pintu bilik air, panggil ibu
hero : abah yak!
abah : meh sini, abah tengok dulu....mana ada yak..
hero : da iyang(hilang)-sambil tangan goyang2 tanda x ada dgn senyum simpul menggoda..


haa..lawaknya hero, kenakan abah ye..

p/s-maaf yong x le nk bukak entry ulasan ..tah apasal tah..amoi sekolah kat little tots..senang sebab satu kelas ngan anak owner taska..xde la risau klu amoi kena buli ke..he he

Jumaat, 13 Januari 2012

sedikit tazkirah

minggu lepas aku ada pegi tazkirah pasal perkahwinan..dlm perkahwinan atau apa2 yg namanya perhubungan sesama manusia ni, pasti kita pernah terasa antara satu sama lain..bila hati terasa atau kita di sakiti sama ada secara fizikal dan of cos mental mesti effect..masa ni "becareful what you wish"

bila kita adalah insan teraniaya..segala doa sama ada baik atau buruk, tiada hijab antara kita dan Allah..masa kita marah ni selalulah berwaspada...jangan berdoa semasa emosi x stabil..mahu kah kita Allah makbulkan doa yg x baik? ini ingatan untuk diri sendiri dan sesiapa yg membaca entry ni..selalunya aku berdoa agar org yg buat aku terasa merasai sama yg aku rasa ketika itu..tapi bila ia jadi kenyataan adakah aku gembira? pastinya tak..

dalam perkahwinan mmg banyak cabarannya..pastinya hati sering terluka dgn kata2 yg kurang enak..sama ada org yg tengah marah atau org terasa hati dgn kata2 pasangan..bawa2 lah bersabar...jangan berkata yg bukan2 dan jangan berdoa tanpa berfikir..

adakah selalu kita dlm situasi begini? insyaallah amat jarang..selalunya kita berada dlm keadaan gembira dan tenang kan..jika di timbang beratnya, pasti keadaan tenang dan gembira lebih berat dari keadaan gundah gulana itu..mahukah kita doa di makbulkan ketika suasana ketika amat bahagia?...

hanya untuk renungan bersama..

amoi ku..

hai...nama saya nur alisya..umur saya 4 tahun 1 bulan..tapi disebabkan saya lahir akhir tahun 2007, tahun ini ibu dan abah saya telah mendaftarkan saya ke tadika..nama tadika saya adalah Little Tots..gambar di atas adalah gambar saiz pasport yg di ambil oleh abah saya guna hp..gambar pertama x boleh sebab x penuh..kena ambil gambar yg kedua untuk gambar saiz pasport bagi kat cikgu Little Tots...cumel x? he he..

hari2 saya akan tanya baju seragam tu siapa yg punya? adakah saya @ saya juga?..saya tanya ibu berkali2 sampai ibu jadi geram..hari2 sebelum pergi school (nursery) saya akan cakap dekat ibu dan abah "tatak pegi sekolah, adik pegi school, sekolah x boleh"..

hari2 saya akan pakai kasut pink saya..hari2 saya tidur awal sebab mengantuk..hari2 saya bangun awal sebab da cukup tidur..hari2 abah da bole tengok tv dgn senang hati..hari2 adik bosan sebab saya da tidur..hari2 ibu senang hati sebab saya buat adik tidur awal..he he

dialog pagi ni
amoi : ibu! mana tutu?
aku : tutu? tutu tu apa?mainan ke?(dlm hati mainan smalam ke)..ada kat sana
amoi : ibu! mana tutu? x de pun...(sambil carik kat tempat yg aku tunjuk)
aduhai apa pulak ke mendenya tutu ni? pagi ni da le cam lambat sikit..ni nk kuar g kije..klu x dpat carik tutu ni mau melalak x mo g school karang...pastu dia pegang gambar mickey dari buku yg beli aritu..
aku : laa..alisya nak buku ni ke? (sambil tunjuk buku tu)
amoi : ha ah..(sambil amek & simpan dlm beg)

tutu is buku...aduhhh..alhamdulillah jumpa..

Khamis, 5 Januari 2012

tunai janji-mandi tulam

berjanji dgn amoi nak mandi tulam dari sebelum cuti sekolah..da nk abes coti baru la tertunai..pegi tbr aje..malas nk riki tmpat lain...dgn harga rm 200 dpt bilik ngadap tulam..yg paling best dpt check-in sblm kul 12..patutnya kul 3..tp di sebabkn x de org sewa sblm tu, kami pakcik yg jaga bilik tu bg je kunci..dpt la lepak2 sblm mandi tulam..

biliknya sama je perabotnya..

tapi ada la mende2 ni..kalau aku tau x yah bawak pinggan, sudu bagai..sume ada..

katil single + queen..ok sangat..kok katil 2 singgle je, mau en somi tido bawah..he he

pemandangan dari bilik

hmmm xde nye lepak tempat len..

muka x puas ati..kat luar tu panas sayang oii..jap g kita turun ye..

x ramai org...penat melayan hero..nk naik gelongsor tinggi je..amoi da bole biar sdiri2 main..

pas mandi+nenen..mana hero?

ni haaa..aku ajela dok celik mata..da biasa x tido petang agaknya..lagipun tempat asing, mata susah nk lelap..last2 kul 7 aku kejut sume..bosan tau..bilik ni xde channel astro pulak..esoknya mandi dlm sejam lebih aje..sejuk, agaknya belah pagi..then gerak balik kampung jumpa wan..

sebelum ni, amoi tanya "atok mana?"
aku " atok da x de"
entah sapa yg bagitau amoi "atok da mati"..aku terkejut..tolong jgn ajar anak aku macam ni..tiap kali amoi kata camtu..aku betulkan "atok da meninggal"..