Jumaat, 15 Jun 2012

al-fatihah untuk stone

sebelum ni aku pernah citer kawan en somi ni..start dr berkawan dan sakit..masa dia masuk hospital aritu, baru je aku tanya bila en somi nak melawat..nampak macam teruk pulak kali ni..ikutkan en somi nk lawat ari isnin sebab sabtu tu balik melaka, ade org kawen..then dpt tau dia masuk icu pulak..ari isnin tu, dpt pulak berita yg dia da meninggal..

termenung en somi..x sempat nk melawat pun masa dia admit hospital..mmg ramai yg da sedia maklum yg condition stone atau nama sebenar tajul ashikin ni da teruk..cuma x aspect yg hayatnya da x panjang..sepanjang en somi berkawan dgn dia, dan apa yg aku nampak..arwah hidupnya agak susah..bayang kan kadang2 da xde duit tu, sama ada makan twisties 30posen tu @ kebetulan en somi cal & tanya da makan ke belum..

klu search stone silent death dekat google, banyak gambarnya..pernah menempa zaman kegemilangan...tapi dulu2 x di dedahkan dengan hak copyright kan..

terfikir lama jugak aku bila pemergiannya bersendiri..tiada adik beradik di sisinya ketika itu..ibu bapa tlh tiada dan dia ni pun masih bujang...

terasa yg aku masih bertuah di anugerahkan keluarga sendiri, adik beradik & mak serta mak mertua..rasa sangat2 bersyukur hidup sederhana tapi bahagia..pahatkan dalam hati bahawa jgn bersifat tamak..pahatkan dalam hati sentiasa bersyukur dengan rezeki yg aku dapat setiap hari...dan pahatkan dalam hati yg bila2 masa aku ini akan kembali..

kenangan-demam

ari tu sms masuk...bagitau adik aku ni demam teruk x mo g klinik..dari bakal adik ipar..cheewah..pandai pulak ko pilih kakak mana yg nk bgtau ye..part2 paksa adik aku ni xdela susah sangat...tapi sebab xde depan mata pastu sendiri saja kat sana, tu yg buat aku risau...

sebab bakal adik ipar da bgtau jgn kata dia yg report, so ia adelah dirahsiakan walaupun dua kali adik aku ni tanya, mana aku tau...ko paham2 sdiri la dik oii...

ada dua sebab kenapa aku sedih terlebih emo...pertama, dia saja adik aku yg tiggal...sedih sangat...maknanya sayang ku utk adik di dunia ni hanya kpd dia..ok full stop..

yg kedua, masa tahun 2005, aku pernah demam teruk..masa tu keracunan makanan..petang rasa x sedap perut..malam pulak start sakit perut x sedap badan..masa ni nasib baik "teman tapi mesra" aka en somi ada di sisi..(amboi2..sweet sangat la kan)..call dia minta tolong anta klinik di sebabkan da dok umah sewa..malam pulak tu kan...then satu malam x tido..pagi muntah & cirit biritnya..mmg kosong la perut aku..tapi di sebabkan pagi tu ada interview utk jawatan tetap..aku gagahkan jugak..abes je interview, badan rasa start demam..amek mc..then balik umah..

masa ni terasa sedih ya amat..aku seorg..klu dok umah along dulu, ada gak tanya khabar..makan minum terjaga..menangis bila xade sesiapa yg nk jaga aku..masa sakit2 tu sedih pulak bila diri masih sendiri..belum berpunya..macam tu lah rasa org yg belum kahwin kan..xkan nk ngadu kat mak ngan arwah abah kat kg, buat diorg risau je...mmg kije aku tido je dr balik tghari sampai malam...roommate ada balik kejap masa tu..maklumla br lepas nikah, mestila cuti panjang..but yg paling rememberable adalah..en somi "teman tapi mesra" yg betul2 amek berat..slalu tanya da sihat ke? da makan ke? nk makan ape?...ok nnti saya anta..tanya kul 11mlm anta kul 2 pagi...adoiii nk aku gemuk ni..he he..but aku makan jugak la sebab org da susah payah menganta kan..tapi hikmahnya mungkin ini antara kenangan terindah aku dan en somi...

Khamis, 7 Jun 2012

x mo turun

minggu lepas pegi giant nk beli barang2 dapur...moncet2 ni nmpak la menan..so aku janji ngan en somi jumpa kat dalam coz nk kuar duit dulu..bila aku da start amek barang, dgn anggapan jap lg sampai..tapi tak smpai2..kt tangan da pegang botol kicap ngan bihun ni..aishh ni x bole jadik...bila call "ada kat depan lagi,raid x mo turun"..

ini le ropernya budak yg x mo turun dari skuter ni..sabar ajela..

rajukan di putrajaya

hari ahad aritu x tau nk g mana..en somi trus je g putrajaya..wahh santai sangat baju aku ni..dulu sebelum kawen, asal kluar umah je..wajib pakai jeans + baju lengan panjang @ dgn sweater..skang sempoi ajekan..

masa en somi amek gamba ni, katanya.."situasi berbeza dlm satu gamba"..ceria dan merajuk..hmm alahai..anak bujang aku ni, masa tu dia x mo benti jalan..en somi suh tuggu nk amek gambo..trus wat drama skit kat situ..merajuk..tapi kejap je..ajak jalan2 balik da ok..nanti aaid da besar, ibu tunjuk balik gamba ni tau..he he..

Isnin, 4 Jun 2012

boleng

pernah dengar perkataan boleng?..mungkin masa kecik2 dulu org tua2 kat kampung ada la sebut..boleng ni x pakai baju..macam budak kat bawah ni..

entah kenapa skang ni susah betul nk suruh pakai baju..malam2 pun susah nk pujuk..

hmm..hensemla sangat..

klakar pulak muka hero ni..dia ni angin kus kus nya kuat sangat,,pantang aku dok melepak, mula berdengki dgn nanges guling2..tendang2 badan aku ni..klu mood aku baik, mai la dukung..time mood tak baik..mai la aku pok..hmm geram betul..

site yg dari jauh amat cantik

ini first time aku pegi site celcom yg ini..klu dari tol batu 11 cheras tu korang bole nampak bukit tinggi yg ada tempat simpanan air(otak tgh blurr-x tau ape namenya)..sbelahnya ada kubur cina..sempat la men snap gamba..
rasanya ada 2 org tgh memanjat..en somi ke? of coz..bukan..en somi da lama sangat x panjat site2 ni..yg panjat skang adalah kontraktor..kalau en somi panjat pun, rasanya smpat platfoam pertama je..he he..balik mesti kaki tangan gigil..nasib baik singgah sekejap je kat sini, x lama pastu kije pun abes..

ok..part nk turun pulak..ni gamba kolam ehh?

wow..serius curam tersangat ni..naik tak rasa, tapi turun ni nampak segala..

nampak penghadang cinonit tu?..pandai2 la bawak dengan cara berhemah ye..

alhamdulillah smpai kat bawah ngan selamat..rasanya selekoh fraser hill pun x ngeri..sebab kat sana banyak pokok..yg kat sini korang akan nampak rumah aje kat bawah tu..turun tu lalu kubur kristian pulak..hmm

sejak aku duduk umah along dan kije kat sini..pergi balik mmg nampak kawasan ni..aku rasa mmg cantik sangat..rasanya suatu hari nnti nk datang kat sini..alhamdulillah tercapai..tapi klu en somi ajak, x mo la naik lg..haish, ngeri betul..dari jauh mmg cantik..bila da datang, ropernya dekat ngan kubur..

tazkirah untuk diri sendiri


sejak kebelakangan ni, aku asik marah2 & tak sabar..bila godek2 email, jumpa email2 yg sesuai sangat dengan aku ni...

 
Siapa paling bahagia?

Di suatu petang…

Seorang petani yang kepenatan menguruskan sawahnya bergurau senda bersama isterinya dalam perjalanan pulang ke rumah. Tiba-tiba terlihat oleh mereka suatu pasangan suami isteri sedang bergelak ketawa di atas basikal tua. Kata petani pada isterinya,

“Maknya, tengok Pak Leman tu. Seronok diorang ada basikal tua boleh bawak diorang suami isteri jalan-jalan amik angin petang ye? Kalau kita ada juga kan bagus, hmm….”

Pak Leman penat mengayuh isterinya yang berat lebih 10 kg daripada dirinya sendiri. Orang-orang tua kata, isteri gemuk tanda bahagia dan suami pandai jaga. Jadi sebab itulah Pak Leman berbangga. Sedang Pak Leman mengayuh, tiba-tiba Pak Selamat berserta isteri yang membonceng motosikal melintas laju dari belakang mereka. Terselak kain isteri Pak Selamat dek kerana kelajuan motor Pak Selamat itu. Sambil marah di dalam hati, Pak Leman mengomel perlahan…


“Kalau ada motosikal macam mereka kan bagus. Takdela susah-susah nak kayuh basikal tua ni. Laju je nak sampai ke mana-mana. Penat pon tak penat. Hmm…”

Pak Selamat yang sedang memecut laju sambil dipeluk erat si isteri cuba mengelak lopak dan lubang-lubang di jalan yang berisi air lumpur akibat hujan lebat malam semalam. Tiba-tiba datang dari arah berlawanan, sebuah kereta Wira 1.5cc dipandu seorang lelaki segak, melanggar lopak di jalan sekaligus memercikkan kotoran lumpur ke badan Pak Selamat dan isteri. Pak Selamat lantas mengamuk.

“Mentang-mentangla naik kereta, tak kena hujan panas, main langgar je lubang-lubang air yang ada. Kalau aku ada kereta macam tu pasti aku dan isteri tak terkena percikan lumpur ni. Hmm….”

Saiful yang memandu sendirian sekadar memandang cermin pandang belakang untuk menghilangkan rasa bersalahnya. Fikirannya melayang sehinggalah dia memandu keretanya melewati kawasan sawah milik petani tadi. Kelihatan petani itu sedang berlari-lari anak dikejar isterinya. Mungkin dimarahi setelah minta kahwin lagi satu gamaknya. Entah kenapa, tiba-tiba Saiful merasa sedih…

“Kalaulah aku sudah berkahwin, pasti hidupku lebih ceria dan gembira seperti mereka…”

Merenung mencari kekurangan...



PERSOALAN DARI CERITA DI ATAS :


SIAPAKAH YANG PALING BERUNTUNG DAN BERBAHAGIA???

Petani cemburukan Pak Leman berbasikal.

Pak Leman cemburukan Pak Selamat menaiki motor.

Pak Selamat marah, inginkan kereta.

Saiful sedih, inginkan isteri.

Hidup takkan beruntung dan berbahagia, jika anutan dan idola kita adalah keberuntungan dan kebahagiaan orang lain. Hidup akan sentiasa resah dan gelisah.

Sentiasa marah-marah dan berkeluh kesah.

“Kenapa aku begini tapi orang lain begitu?”

“Kenapa asyik aku yang lemah, orang lain tak pernah lemah?

“Kenapa asyik aku yang kalah, orang lain tak pernah kalah?”

“Kenapa aku sering malang, tapi orang lain sering bahagia?”


MERASA TAK CUKUP --> SEDIH --> STRESS!



Berbalik pada cerita di atas, tiada yang lebih malang, tiada yang paling bahagia.

SYUKUR DAN SABAR.

Surah Al-Baqarah 2:45

Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’

Surah Luqman 31:12

Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmah kebijaksanaan kepada Luqman, yaitu: “Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.”

Tanpa Syukur kita gelisah.

Tanpa Sabar kita marah-marah.

Manusia insan tamak. Tamakkan dunia, inginkan segala-galanya. Sedangkan lupa hakikat manusia, hanya menumpang di alam yang fana. Meminta dan sering meminta, tanpa sabar dan syukur pada Yang Esa.

Semua manusia dikawal minda,

Minda yang sihat berlandaskan agama.

Dari kacamata agama, kita memandang dunia!!!

Ya Allah...jadikanlah aku hamba yang sentiasa bersyukur dan sabar menghadapi kehidupan..

Sabtu, 2 Jun 2012

Penat...

Lame da rasanya x bercuti...penat kije...rasa cam nk coti panjang dan jalan2 je...tapi coti bukan banyak mane..duit? Huhu...klu bole simpan dulu...dlm tempoh 4 bulan ni,aku kena berjimat skit..takut betul budget lari...nasib baik sepanjang taun ni ade buat ot...dpt byr yuran amoi..duit yuran yg en somi da simpan dulu bole buat back up... Macam ni lah hidup berkeluarga..nk kena rancang betul2...bukan bole suka2 ati blanja...klu x cukup bulan tu,baru la korek saving...sedar x sedar, blanja hidup kat malaysia ni makin meningkat..x ade yg turun pun...di sebabkan speaker ni direct kat sini, otak aku ni x dpt nk fikir sangat...

Sehari di booth di tesco semenyih

Hari yg panas dan membahang...arini jaga booth kat tesco semenyih pulak..alone..nasib baik ada en dreber..tapi ade kejap2 je...jadik tukang transit ipad ni...nk gerak pun susah skit...malas nk bawak ipad..xpelah ada 3jam lebih aje lg...tapi disebabkan rasa cam nk demam, tu yg rasa x bape best.. Start smalam da kemas skit umah ngan sidai baju...my mil nk dtg arini...pagi2 da kemas umah,basuh pinggan sume..larat ke tak aku masak ni agaknya..cadangnya diorg nk ke umah bil kat setia wangsa..lg skali aku ulang..laratke aku nk kesana?.. Nasib la dpt tempat kat sebelah kawasan pentas ni..ramai org lalu lalang...dgn bunyi speaker lg...dgn hentakan kaki budak2...sebab dasarnya papan..berguyang2 jadinya..ehh bestla tulis blog guna ipad..en somi bole bg adiah tak??..hehe.. Skang ni persembahan sorang budak pompuan,oku..tengah nyanyi..tadi ade la sathiya ngan baju super spontannya..banyak gak aktiviti...dari tadi ada cabutan bertuah,kuiz..sape2 nk datang bole la..esok baru perasmian..nasib baik jaga arini..perasmian mesti lg ramai org.. Tadi nasib baik jugak en somi datng smpai ke booth..kipasnya tiggi sangat, x terasa..en somi pinjam kipas en haizal kat taman pelangi semenyih kat blakang ni...ok, da abes persembahan nyayian budak td...skang penyampaian hadiah pertandingan mewarna pulak...huhu..trase lama nye masa berlalu.. Alamak hari sudah mendung...klu ujan mmg tempias sangat2 ni..