Jumaat, 28 September 2012

nak dinding baru...

"kakak, conteng dekat buku aje..jgn conteng sofa.jangan conteng lantai.jangan conteng dinding. ibu x suka."
"okey"

ms masak nasik goreng tetiba terdetik..ehh senyap je...
-
taraaaa!!!
-
-
-

susah betul cakap ngan moncet ni..len kali jgn caya..klu pencil,pencil colour..bole ampun lg sbb x jelas..yg ini permanent pulak tu..adoiii...


ini lah pemilik hak ciptanya..hmm nk marah pun nk buat ape..skang ni hari2 pandang sbb sbelah tibi..bila la nk cat ke, nk tampal wall paper..kumpulla duit dulu...

Khamis, 27 September 2012

en somi demam teruk

dua sabtu lepas en somi demam..demam teruk jugak..asalnya ade sikit salah faham..biasala suami istrikan..pastu da baik da..pagi sabtu tu da start x sedap badan.. siap pakai baju lengan panjang ngan sluar trek..biasa baju rasmi en somi ni kt umah sluar pendek je..pas g umah nazim kwn en somi, singgah klinik..biasa aku yg paksa, kali ni cam sukarela lak..pastu g umah org kenduri kat depan umah..then start 6.30 ptg tu da baring ngan selimut..panas, sakit badan, sakit kepala..mintak along beli air coke ngan 100+..

along pun seriau tengok en somi..yelah..masa dia smpai dlm 8 lebih, en somi x buka mata, x cakap sepatah pun..aku ni pun da x gerak dah..asik lap badan en somi jgn bagi badan panas sangat..ms along nk balik tu siap pesan klu ada pape call dia..

badan en somi mmg panas..masa ni aku x pedulik dia kata sejuk aku lap jugak sbb x nak panas sangat..mcm2 la dia buat..pegang tangan, usap pipi aku ni..bercakap pun dah mcm2..nasib baik x tiggal wasiat..klu korang kat tempat aku, msti korang rasa apa yg aku rasa kan..then kul 11 lebih da mcm ok..alhamdulillah..aku pun tido ajelah..ngantuk, nasib baik moncet da tido awal..

pastu dlm kul 2 kut, en somi kejut..sejuk sangat..ms ni amoi tjaga & tgh tengok tv ngan en somi..aku ni klu tgh nyenyak tetiba kena bangun, mmg susah, kadang2 aku  xterbangun..tp bila da berkali2 en somi panggil, cakap sejuk..bangun jugakla..amoi yg pelik tengok en somi ni pun da tertido balik..

tapi kali ni mmg serius menakutkan aku..selimut+2 comfeter+bantal yg banyak menggunung..aku ajak g hospital.."x mau".."kenapa?".."takut..."err yg ni rahsia..he he..pastu hero lak bangun..muka da pelik sangat la tengok abah dia camtu..aku mmg x berganjak dok sbelah en somi..hero pelik jugak bila aku x layan langsung, asik layan abah dia je...x lama pastu dia tido balik..then dekat kul 5 baru en somi kata panas..aku pun tarik balik komfeter bagai tu & bukak kipas..sblm ni pakai kipas bawah hala kat moncet je..

masa ni mmg sangat2 bersyukur bila en somi da x sejuk, panas pun kurang, kepala x sakit, badan da kurang sakit..ms demam tu aku tanya apa yg en somi makan ms ari jumaat malam sebab dia keluar malam tu..katanya lapar,then dia makan ruti telur ngan sup..sup tu masin..sbenarnya aku ada tanya petang tu, nk makan x..katanya x nk mkn & kebetulan ada salah faham, aku mmg x sedia pape..itulah ikutkan sangat perasaan marah..dua2 marah, dua2 allah duga..bersyukur allah masih bagi peluang..

hari ahad, demam en somi datang lg..kali ni mil & sil dtg umah bawak air ubat..pelik la klinik kita ni..check org demam x pakai temperature..x check tekanan darah..rehat kul satu smpai 2.15..x bole kacau..2x mintak tolongla check jugak, baru la nk panggil..kitaorg bayar tau..mahal pulak tu..aku pulak yg suruh, dr tolong check tu, check ni..aku x pedulik, servis ni byr pakai duit tau, bukan byr pakai air liur..

en somi xde slera makan..bg mkn buah & mee goreng je..mlm baru nak makan nasik..kurus skit perut, x yah diet..mlm tu aku x larat nk berjaga..alhamdulillah en somi ok..adela demam tp sejuk2, sakit badan da xde..2 malam tido kat ruang tamu..aku yg suh tido bawah..kang tido dlm bilik payah nk monitor en somi..tp aku lak yg sakit badan tido atas karpet..xpela demi suami & anak2, sakit badan pun xpe..hari isnin tu ingat nk ot tp takkanla aku ni g kan..biasala org baru baik demam ni belum sihat betul lg..

bila sakit camni buat aku takut..takut kehilangan sbb kita x pernah bersedia kan..itulah sepanjang en somi demam aku dok sbelah, takut tetiba panas aku x sedar..hero ni jeles pulak..hari kedua abah dia demam, aku da x bole slalu dok sbelah abah dia..ikut sapa tah ni..


i luv u abang..without u, i cannot, i dont want to imagine..

pasni jgn ngengada nk makan sesuka ati kat luar tu..aku sure sup ari tu ade campur kambing..en somi ni klu makan kuah lauk kambing aje pun, mmg darah akan naik..

Rabu, 12 September 2012

himpunan gelagat moncet

aktiviti di kampung..tukang masak hensem???

entah nk masak ape lah tu..

hmm layan ajelah..malas nk bising..bersepah jgn cakap la..

tempat persembunyian..

muat2 pulak tu

amoi  1year ++

amoi 4 year ++

hero 2years

motor yg telah rusak..pandai suh si adik yg tulak..

aktiviti amoi hari ni



hari ni sangat senang bangun & mandi pagi..sbb pakai baju kurung..ada sambutan raya & hari kebangsaan kat little tots..hmm peace da ok tp apsal tah mata tu ke lain pulak.."abah, cantik x alisya?"...anak dara yg makin pandai melawa..x sabar2 nk sarung tudung ombak rindu tu..

Jumaat, 7 September 2012

merewang-rewang masa coti raya

raya ke empat kt sg jerneh..sudah boring sbb x kemana..en somi ajak keluar..ke bandar melaka..bole ramai org tp x sesak sangat..sbb da lapar & panas..jln2 kat menara taming sari ni..


laparnya ..tp hero nk main tor shar jap..layan la dulu..

tmpat makan penuh..masuk johny's kitchen..hero ni skang asik nk pegang hp je..bila amek gambar, camni ajela mukanya..x sporting betul..

yeah..good..makan sume nasik goreng..hero mkn je nasik yg ade seafood, trus merah2 mulut ..nasib baik x ketara..allergik mamat sorang ni..then ingat nk naik menara..tengok rege, trus malas..stakat naik tengok bandar melaka je..x yah la..baik aku labur kat lain..

amoi sibuk nk naik zirafah...kesian tengah panas & penat nk gerak mende alah tu..

naik for second time..amboi siap nk bawak balik tor shar..skang pantang jumpa, msti suh beli..yelah nanti kita beli.. x taula nnti tu bila masanya..nnti klu beli satu sah2 brebut..beli dua? pi mintak kat abah..he he

raya...tahun 2012

bznyer rs..kembali menanggung tugas bererti masa kije sangat pack..blog pun jadik bersawang kejap..bila en somi anta kat tren & aku pulak aktif ke sana sini..pukul 9 tu mata da start berat giler..ngantuk betul..harap2 dpt la aku kurus skit..he he..oklah rasanya nk citer pasal raya di saat di penghujung syawal ..wahh lamernya nk updatekan..entry basi pun basilah..

tahun ni aku jadik chipsmore..kejap sg jerneh..kejap bkt beruang..hari jumaat kat sg jerneh..mlm raya ngan pagi raya pertama kat bkt beruang..tghari raya pertama kat sg jerneh..petang balik bkt beruang..raya kedua petang balik sg jerneh..pastu hari khamis baru balik kajang..fuhh ulang alik je kan..mentang2 x jauh..


ni raya pertama nk balik sg jerneh..ramai kata amoi cumel ngan tudung ombak rindu ehh?..ms beli aku x tak tau pun nama tudung ni..nmpak comel so beli je..

(gambar en somi xde la pulak)

hero yg mencabar ketahanan kesabaran..dia x nak pakai baju melayu ni..ms pg raya, tgh doa selamat tu dia suh bukak baju & sluar..sbb xmo bising2, aku bukak kan aje..baru bole jln..yelah raya pertama pakai pampers je..bila nk balik sg jerneh, paksa pakai balik baju melayu ni..sudahnya x bole berjalan pulak..hadoi, lenguh mendukung budak ni..kebetulan ms smpai umah, umah kunci..join skali beraya ngan diorg kt umah pak sedara sume..belengas mendukung hero

then masa aku tengah lipat baju ni nk masuk dlm beg..dia kata "ibu..xnak pakai baju ni"..tunjuk baju melayu dia..hamboi hero, ko da pandai memilih ye..abes sape nk pakai ni..

raya tahun x semeriah sebelumnya..sebab tempat arwah abah xde pengganti utk pimpin takbir dari rumah ke rumah..ambik balik smpul duit yg aku sediakan utk mlm tu..ingatkan ade org datang..

mlm raya kat bukit beruang? sangat2 meriah dgn mercun..tenggelam suara takbir dr masjid..da jadik macam raya cina? raya cina pun x macam ni..tapi mercun tu sbenar sangat meriah kat umah yg ade polis..kat sg jerneh pun sbb umah yg ade polis jugak yg meriah tu..tiap2 tahun mcm tu..klu da pukul 11 ke 12 mlm tu bukannya nk stop..x peduli, x sensitif kat jiran sekitar..da nasib berjiran kan sedara polis...ehhh mcm entry emo lak..sori..

jual tart

hmm..berlatar belakangkan jalan/tren lrt bangsar..sape2 nk bole le tiggalkan jejak...tart nenas rm 24..tart epal,blueberry & strawberry (tiada dlm gambar)=rm 28..