Khamis, 27 September 2012

en somi demam teruk

dua sabtu lepas en somi demam..demam teruk jugak..asalnya ade sikit salah faham..biasala suami istrikan..pastu da baik da..pagi sabtu tu da start x sedap badan.. siap pakai baju lengan panjang ngan sluar trek..biasa baju rasmi en somi ni kt umah sluar pendek je..pas g umah nazim kwn en somi, singgah klinik..biasa aku yg paksa, kali ni cam sukarela lak..pastu g umah org kenduri kat depan umah..then start 6.30 ptg tu da baring ngan selimut..panas, sakit badan, sakit kepala..mintak along beli air coke ngan 100+..

along pun seriau tengok en somi..yelah..masa dia smpai dlm 8 lebih, en somi x buka mata, x cakap sepatah pun..aku ni pun da x gerak dah..asik lap badan en somi jgn bagi badan panas sangat..ms along nk balik tu siap pesan klu ada pape call dia..

badan en somi mmg panas..masa ni aku x pedulik dia kata sejuk aku lap jugak sbb x nak panas sangat..mcm2 la dia buat..pegang tangan, usap pipi aku ni..bercakap pun dah mcm2..nasib baik x tiggal wasiat..klu korang kat tempat aku, msti korang rasa apa yg aku rasa kan..then kul 11 lebih da mcm ok..alhamdulillah..aku pun tido ajelah..ngantuk, nasib baik moncet da tido awal..

pastu dlm kul 2 kut, en somi kejut..sejuk sangat..ms ni amoi tjaga & tgh tengok tv ngan en somi..aku ni klu tgh nyenyak tetiba kena bangun, mmg susah, kadang2 aku  xterbangun..tp bila da berkali2 en somi panggil, cakap sejuk..bangun jugakla..amoi yg pelik tengok en somi ni pun da tertido balik..

tapi kali ni mmg serius menakutkan aku..selimut+2 comfeter+bantal yg banyak menggunung..aku ajak g hospital.."x mau".."kenapa?".."takut..."err yg ni rahsia..he he..pastu hero lak bangun..muka da pelik sangat la tengok abah dia camtu..aku mmg x berganjak dok sbelah en somi..hero pelik jugak bila aku x layan langsung, asik layan abah dia je...x lama pastu dia tido balik..then dekat kul 5 baru en somi kata panas..aku pun tarik balik komfeter bagai tu & bukak kipas..sblm ni pakai kipas bawah hala kat moncet je..

masa ni mmg sangat2 bersyukur bila en somi da x sejuk, panas pun kurang, kepala x sakit, badan da kurang sakit..ms demam tu aku tanya apa yg en somi makan ms ari jumaat malam sebab dia keluar malam tu..katanya lapar,then dia makan ruti telur ngan sup..sup tu masin..sbenarnya aku ada tanya petang tu, nk makan x..katanya x nk mkn & kebetulan ada salah faham, aku mmg x sedia pape..itulah ikutkan sangat perasaan marah..dua2 marah, dua2 allah duga..bersyukur allah masih bagi peluang..

hari ahad, demam en somi datang lg..kali ni mil & sil dtg umah bawak air ubat..pelik la klinik kita ni..check org demam x pakai temperature..x check tekanan darah..rehat kul satu smpai 2.15..x bole kacau..2x mintak tolongla check jugak, baru la nk panggil..kitaorg bayar tau..mahal pulak tu..aku pulak yg suruh, dr tolong check tu, check ni..aku x pedulik, servis ni byr pakai duit tau, bukan byr pakai air liur..

en somi xde slera makan..bg mkn buah & mee goreng je..mlm baru nak makan nasik..kurus skit perut, x yah diet..mlm tu aku x larat nk berjaga..alhamdulillah en somi ok..adela demam tp sejuk2, sakit badan da xde..2 malam tido kat ruang tamu..aku yg suh tido bawah..kang tido dlm bilik payah nk monitor en somi..tp aku lak yg sakit badan tido atas karpet..xpela demi suami & anak2, sakit badan pun xpe..hari isnin tu ingat nk ot tp takkanla aku ni g kan..biasala org baru baik demam ni belum sihat betul lg..

bila sakit camni buat aku takut..takut kehilangan sbb kita x pernah bersedia kan..itulah sepanjang en somi demam aku dok sbelah, takut tetiba panas aku x sedar..hero ni jeles pulak..hari kedua abah dia demam, aku da x bole slalu dok sbelah abah dia..ikut sapa tah ni..


i luv u abang..without u, i cannot, i dont want to imagine..

pasni jgn ngengada nk makan sesuka ati kat luar tu..aku sure sup ari tu ade campur kambing..en somi ni klu makan kuah lauk kambing aje pun, mmg darah akan naik..

2 ulasan:

  1. Hmmm klinik Kita yg kt saujana tu ke? Klu boleh elak..mmg kami elak g klinik tu..doktor yg lelaki sorang tu yong dgn kwn2 sini panggil doktor virus. Haha. Sbb asal bdk demam..dia akan kata..ni demam virus ni..( tanpa check anak tu pun)..huhuhu maleh dah nak pegi situ..

    BalasPadam
  2. ha ah la yong...da jadik trade mark utk dia...ni demam virus, nnti bole berjangkit..trus tulis ubat dan bole balik...sonang kan jadik doktor camni..

    BalasPadam