Selasa, 10 Disember 2013

Cuti bersama moncet

Wah lama da x menulis di sini..2 bln jaga bb kecik je..masuk bln sterusnya mjaga sume moncet skali..mula2 takut gak x tjaga..tp apapun da anak sdiri..yakin @ tak tetap kena jaga..tp hr2 transform jadi hulk la..kejap2 ijau..mana x geram..hero buli bb kecik..kakak buli hero..kakak buli bb kecik..hero buli kakak..haa fenin fenin..         Tinggal 13 hr aje nk masuk opis..ms pntg x smpai sbulan tu rase lamenya nk masuk opis..bila cuti tiggal bape hari mula la rasa kejap..ujung miggu ni nk kenduri cukur jambul dan akikah bb kecik..nk tukar nama bb kecik pd bb riz la..cam x sesuai sbb dia da lebih 6.5 kg..hr2 dukung x rs yg bb riz ni smangat..dr kata da overweight tp toksah risau sbb minum susu badan..susu da hmpir 1/3 space dlm peti ais..skang pun memetah cuma pg.skali perah dpt 5 ke 10 oz..alhamdulillah..kali ni smangat menyusukan bb riz kena tiggi..2 miggu pertama yg trase down sbb sakit..tp kuatkan jugak smangat..pastu dlm ms sbulan sakit tu dtg berulang2..bb riz ni klu melekat 1/2 jam blum tentu dia lepas..sabar sabar..alhamdulillah hasilnya,susu cukup utk bb riz yg makin gebu di bhgn peha..he he peha mmg gebu smpai drypers saiz s x muat..kena pakai saiz m masuk bulan kedua..        Kerenah2 anak pun da berubah..mungkin kehadiran bb riz ni buat aku dan en somi kurang layan diorg..itu yg makin menjadi2 perangainya.alamak ujan..

Isnin, 23 September 2013

Day 2 di kpmc

Masih di wad..menunggu approval dr aia..alhamdulillah da rs kuat skit..kaki ni da bole angkat..klu x aku banyak seret je..x taula bila nk ilang sakit tu..hopefully aku makin kuat sblm mil balik &en somi start kije minggu depan..bb ni asik tido je..tp bila tiggal jap nanges pulak..rs cam makin penuh da dada ni..cepat bangun bb,da kacau2 xmo gak bukak mata tu..semoga bb x banyak ragam..      Moncet ok pg ni,tp dengarnya sarapn megi..hmm okla jgn meragam cukupla,nnti abah tension..hu hu

Ahad, 22 September 2013

Cabaran bersalin kali ke-3

Alhamdulillah..aku slamat melahirkn putera yg paling smangat dgn penuh dugaan pd last minit...sakit yg kerap dgn tanda turun darah..turun darah start dlm kul 2 pg tp sikit sangat..ms mndi kul 11 da start banyak..still tuggu sbb takut jugak false alarm..nk smyg zuhur turun darah lg..cal sil kt kg nk g hosp da..tp letak moncet kt umah along dulu..mlm nnti mintak along anta balik umah sbb sil ngan mil da smpai..smpai kpmc bilik penuh pulak..duk la dlm labour room..tp bila check da 4 cm tp bb tiggi..kul 8.30 mlm mkn nasik goreng..pastu aku da rs nk berak..mintak nurse bukaksegala mende alah kt perut..tp diorg x bg,kena check dulu..skali da 8cm..mmg x rs sakit teruk sbb bb stil tiggi..abesla,punyela banyak buangan aku sbb contraction start kuat..nurse suh teran spy bb turun..mmg banyak guna tenaga..start teran dlm kul 9..kul 12 still x kluar sbb laluan bb membengkak..serius x larat da..aku mintak vakum..ingatkn kali ni senang tp x sangka komplikasi rumit..dr jamil cucuk bius & buat bukaan kt tmpat yg bengkak..then 2 nurse plus en somi tekan perut aku dgn kuat..ya allah sakitnya..rsnya hmpir 20 kali teran kut..tahla rs lama sangt de jamil nk tarik bb...akhirnya kluar bb da sedikit biru tanpa menangis..risau jugak sbb dr jamil x kata ape2..dulu ms hero lahir sakit trus hilang..kali ni sakitnya x hilang..ms jahit pun trase sakit..nk tau ape komplikasinyer?....     Kedudukan bb tinggi, laluan bb terhalang, berat bb 3.9 kg..adui terkejut dengar ni..bb kluar dgn kepala sebelah kanan..so bayangkn betapa sakitnya waktu tu..x dpt nk tido smpai pg cos kebas satu badan..pagi ni tgh tuggu bb kena check ngan dr kanak2..hopefully sihat la dia

Khamis, 19 September 2013

catatan pegnen 40 weeks

setiap detik dlm pemerhatian...sok genap la 40weeks si baby dlm perut ni...biasa aku akan awal 4 hari...kali ni lmbat skit...klu x jumpa dr kemain mengeras, sakit cam period pain...jumpa aje dr, behave sungguh..alahai anak ibu sorang ni, pandainya dia..still nk duduk kt dlm ni...

hr slasa trase spt mau branak da..hr rabu just nk check & mintak mc..ingatkn just jumpa dr je..tp dia buat test kat labour room..terpandang pulak kaki org yg mmg tuggu masa nk branak...ahh sudah! seriau jugak la..dengar sora mak budak tu..nasib baik jenis kuat, xde jerit2, nanges2 ni...then perut aku ni dia pasang ctg & apelg, proses biasa la nk check pintu rahim...hampa...x terbuka lagi jalannya..pas 10 mnt nurse tiggalkn aku ngan mende alah di perut ni, terdengar sora mak budak tu sora lega..tp bb nanges lmbat skit...then br nurse bukak ctg kt perut..en somi pulak yg sibuk2 tanya anak apa..g tengok bb skali..feeling excited kan..even bb org..3.4 kg..nenek mat saleh tu..mmg cute & chubby muka dia..ms cucuk x nanges langsung..kuat sungguh dia...smpat borak ngan nenek dia, speak malay tau..anak ke-2 klu x silap, 38weeks sbb darah tinggi..hmm bila la time aku ni..trase x sabar nk pegang,nk susukan bb..

td pulak mmg date utk check-up..nasib la xde nk seluk2 ni..dr just pegang perut & cari kepala si baby..katanya tinggi lg...berat da 3.6 kg..berat aku 2 minggu x naik..maknanya aku turun berat, si baby ni yg naik berat...soalan aku td..."klu saya still x bersalin sok camne dr?" "hmm kita bole tunggu 10hr..nnti dtg 23 ni"...dlm ati ..23?cam x smpai sminggu je..iyelah, ari isnin ni..tah2 kena induce..

klu ikutkan kali pegnen kali aku agak kuat...still bole masak, kemas umah, mengemop, basuh baju pakai tangan..brjalan2 membawak moncet ke taman permainan tanpa en somi..dulu jgn harap...ms amoi maybe first pegnen kut..itu x larat, ini x bole..mau brehat je..kluar je amoi, hamek ko..segala2nya x biasa..rehat x cukup..kadang2 ade rs stress...nasib baik amoi pun baik..just yg x larat tu x tido mlm..mmg ms tu utk sesuaikan diri trase sesuatu yg amat berat..tambah lg en somi yg x tau & x brani nk urus bb...amoi da pandai jln br dia bole bersih berak, mandi kan skali..ms amoi 3/4 bulan, aku sakit kepala sangat2..x tau kenapa..rupernya kawan en somi kata aku stress sbb asik bangun susukn bb..dia suh en somi pulak yg bangun klu anak nk susu..mmg btul..pastu sakit kepala aku pun hilang..

bila pegnen hero pulak..maybe gap x bape lame, trase berat & sakit kt bahagian ari2 & peha..seingat aku ms amoi pakai cloth diapers, aku pegnen dlm 5 bln kut...tengah pijak nk buang kencing kat cloth diaper tu..sakit betul rasanya..trus pakai diapers je..nk basuh pakai tangan pun x bole...kije umah, masak sume jarang aku buat..balik2 umah da melepet ngan amoi...amoi la suka dok atas aku..ms tu mana tau nk buat regangan kan..

hokehhh..mengeras da dia...wah..

en somi kata nnti mil akan dok kat sini jaga kejap..suka la en somi...kurang skit stress dia nnti...klu xde masalah, rsnya sminggu dua da ok..lgpun sblm ni pun aku jugak yg mjaga bebudak ms pntang...just masak je yg mak buat..yg len, start bangun, panaskan uncang utk mandian, panaskan batu tunku..amek batu tunku balut & tuam sdiri..sapu pilis kat perut & pakai barut sdiri..dgn harapan si kecik tido nyenyak..klu x, susukan kejap & sambung balik..mkn apa yg mak masak..then uruskan si kecik ngan amoi pd masa tu le..

kali ni, siang moncet anta taska...klu en somi da kije, tiggal le aku ngan bb kecik je...elokla, tenang skit jiwa..mlm ajela yg kecoh..maybe awal2 tu en somi kena beli mknn utk dia ngan moncet & terkocoh2 jugak nk anta tuisyen...banyak kali juga amoi skip tuisyen bila en somi ade kije..sayang jugak sbb kena bayarkan...

ingat nk cepatkan tarikh cuti bersalin..tp atas sebab2 tertentu, adalah lebih baik aku amek cuti rehat je..ada 15 hr lg..ok lah tu..kang asik amek mc, famous lak nama aku masuk mitin kan..adalah lebih baik x di kenali dr di kenali krn reason2 yg remeh camni..klu stat tinggi tp ade reason remeh..xde di pandangnye stat tu pun...hah..sekadar luahan golongan marhaen..

Jumaat, 6 September 2013

entry di hari jumaat

smalam check-up utk 38 weeks....da engange..tp cuma rs mengeras yg kuat xde tanda apa2 lg...penungguan yg masih belum berakhir...tp get readyla...bb da 3.4 ni...harap2 kluarnya di permudahkan...elok jugak slalu buat senaman org pegnen...sakit blakang tu cuma kadang2...tp aku mmg x bole dok atas tikar/carpet lama2..klu x mmg susah nk bangun sbb sakit punggung...kena dok atas tilam @ sofa shj...berat pun da 70++ ni..lebih kurang berat ms pegnen amoi dulu...

smalam mc, ingatkan buat kije umah bole cepatkan due..tp mmg bb ni sayang sangat nak tinggalkan womb ibu ni...keras2 perut sehari smalam...pg ni ok pulak...kojo la nampak ee...

ayat hero ni kadang2 mmg klakar..da nmpak aku dok dlm umah ms dia balik smalam..bole lak tanya.."ibu! ibu da  balik ye?"..."ibu da pegi opis ye?"...aku hmm ajela..klu aku kata aku x kije...mau merajuk si hero ni...

semenjak amoi dpt teacher baru & pegi tuisyen 4 mlm tiap miggu, nampak amoi banyak mulut...asik nak borak aje...alhamdulillah nampak perubahan..harap2 amoi akan sentiasa dpt cikgu yg baik & positif sentiasa...cumanya aku penat nk layan bila lampu da tutup, mata da nk lelap..dia sibuk bercerita, tanya itu ini...klu x layan, dia kacau nk peluk2 sayang baby bagai...hmmm anak dara sorang ni..nk ajak abah borak dia x brani...

aritu aku baca entry taun 2011...tangan amoi berbalut tp serius aku x ingat langsung kenapa...bila tanya en somi, katanya tersepit pintu, aku yg buat...eh yeke?? cam x caya la pulak aku...sbb memori tu mmg x teringat langsung...

Isnin, 2 September 2013

rezeki...permata hati

this week dah nk 38 weeks...minggu lepas bukan main lg mengeras..tp 2,3 hari ni senyap pulak dia dlm perut ni...x nak kluar lg la tu...

ms check-up minggu lepas, first patient dr jamil kena d&c...sedih pulak rsnya...check trus daftar masuk wad utk d&c..Allah bagi rezeki kat tempat lain..insyaallah..

cerita pasal rezeki ni...tiap org berbeza rezeki yg di kurniakan..tp bila timbang tara..kita semuanya sama...bergantung pd org tu sama ada nk bersyukur & menikmati rezeki tu...jgnla klu kite x dpt sptmana org lain...kite asik salahkan takdir & org sekeliling kita..sabar & redha itulah jawapannya..Allah turunkan hujan tp endingnya ada pelangi...Allah x bg bonus tp dlm masa yg sama tubuh badan kite, ahli kluarga kita sihat...x guna duit banyak tp sakit...kan kan..

cuti ni penat sangat rsnya..apatak nya, berkemas x abes2..ari sabtu kemas bahagian atas..ari ahad kemas bhgn bawah...nasib moncet request nk mandi tulam kecik tu..xdela mulut ni bebel sangat...sbnrnya nak excercise bg cepat bersalin..tp lum ade tanda lg nampak gayanya...dr jamil da pesan klu sakit @ ada tanda cepat2 dtg..klu ikut rekod deliver sblm ni, 38 weeks da bersalin..eh, yeke?..rs cam biasa aku cepat 4 hari before tarikh due tu...entahla..yg kali ni rs lebih tenang...asal sakit mengeras je aku aware & relax...klu x teratur, itu bukan sakit nk deliver..malu la klu kelam kabut cam hero dulu..biarla di seluk sewaktu betul2 da terbuka...

mengandung, bersalin bukan sesuatu yg mudah...membesarkan anak adalah sesuatu yg paling mencabar...dlm pd kite membesarkan anak2, jgnla kite kata yg bukan2...anak2 ni kan rezeki kite, kebahagian kita...pedih hati seorg ibu bila perkataan x spatutnya di kata pd anak2..ingatla, kata2 ibu bapa tu 1 doa...sekarang mmg dia x faham..tp satu masa nnti bila da faham, anak pasti rasa tergores hatinya...aku pernah merasanya...itula kadang2 trase ada halangan antara aku & org tua...kesan paku tu masih ade di hati ku...& aku x mahu anak2 aku rs yg sama mcm aku...biarla marah macam mana pun..tp jgn sebut bukan2...

Selasa, 27 Ogos 2013

raya tahun 2013-kampung den

hari ni da 20 syawal, tp baru nk mengupload & bercerita pasal raya...biasala, ikut mood

kek yg aku beria2 nk buat tu mmg menguji kesabaran...akibat menderhaka kat resepi tu, skali bekas kena bakar dekat 3 jam...adusss, penat nya tunggu..dia kata letak susu segar 1/2 cawan...bila tengok likat je aku pi tambah dekat 3 cawan...nasib la..smpai kul 3 pg baru dapat 2 bekas..xdela besar sangat...ingat nk sambung ms pas sahur..tp apakan daya, sahur terlepas lg buat kali ke- 3...tp dpt jugak membako nya..

malas nk amek gambo cos sakit ati...ms first bako tu, bila nampak x jadik..spt lapisan atas je yg bau hangit, bawahnya cair spt x masak langsung...fikir sat, aku kacau balik dgn rs sakit ati...pastu masuk balik ikut masa ngan suhu yg aku suka...ehh masak pulak ye..

siap masuk dlm kotak..cadang nk bg sil..tp, mulut2 kat umah kg tu da banyak..tau2 diorg da potong kek ke-3...sedapppp katenya...kombang kuncup ati den...nnti den buek lg yo..he he..xde sempat nk idang utk raya pun...

ok..cite len lak..tahun ni adelah tahun pertama en somi standby kije..kesian betul..mlm raya kije hingga ke pagi...pagi raya tu smpai kg, trus tido jap...taun ni gak dia x gi smayang raya..alhamdulillah, aku x trase sangat..sbb moncet da pndai main sdiri & tau tdk ke jln besar..aku join kelab mak org & ketua anak dara aka mira...sembang aje..seronok sangat bila berkumpul semua org ni..kadang2 trase jugak kurangnya..mlm raya xde suara takbir arwah abah..pagi raya xde dengar sora abah mntak butang baju..ganti pulak ngan en somi yg mintak butang baju..

seingat aku 2 mlm aku tido ngan moncet tanpa en somi...



ini gelagat hero..org pakai baju mlayu, dia x mau..aku pun malas nk stress..pas en somi bangun & siap2, dia yg pakaikn baju ngan sampin hero ni...anak abah sungguh


ensemmm?


meriah dgn anak buah yg da besar2...yg kepala berbalut tu sbb eksiden..nasib baik xde pape..itula, x bgtau lg parent



tengah tunggu turn nk salam nk duit raya...amoi la rugi, tah buat prangai x mo salam pulak


ni yg malas nk pegang phone depan hero ni..macm  henpon ni dia punye..


hmm ini kije si hero le...amek gamba kaki abah pulah..


bermuka serius..


aksi si amoi yg manja


peluk bb kecik pulak..

haishh lupe betul nk bergamba ngan en somi...bape taun xde gamba raya sesama ni...

pastu beraya la kami ke rumah pak mak sedara..tengahari buta mkn dorian..kepanasan aku di buatnya..

hasil pemakanan semasa raya..berat naik 2.6 kg..bb kecik naik 700gram utk tempoh seminggu lebih..fuhhh

Selasa, 6 Ogos 2013

menjelang hari raya

haiii...x sabarnya nk balik kg esok...taska nk cuti raya + cuti sekolah..terpaksala amek coti lambat skit, pastu sambung coti sekolah minggu depan...

kali ni puasa rasa sangat x larat...da nk last2 ni makin rasa x larat...sabar lah, tiggal besok je...en somi pandang muka pagi2 sblm smayag subuh...kenape?....."x larat la..." buat muka kesian..." sabarla, ade sbulan je lagi"...hu hu...yelah  minggu ni da 34 weeks...harap2 37 nnti bersalin...mcm bole tau je bunyi nye...

kali ni aku x pose 2 hari..masa amoi pun 2 hari...hero pulak, last day pose x sahur, ponteng sehari..ok la...xde la berderet nk ganti pose kan...persiapan raya?hmmm biasa sangat...bebudak je yg meriah..aku ngan en somi pakai aje apa yg ade..malas nk carik bila perut sudah memboyot ni...lagipun lebih fikirkan baby kecik ni..nnti da lahir,bila pulak nk soping barang dia kan...

nnti nk beli set bersalin amway ajela..dpt point..lgpun da pernah guna...lagi nak tambah koleksi botol susu & plastik susu tu..apelagi ye...nk tambah baju kut...haiii harapnya jgnla aku lupe nk booking tukang urut...klu kt kg senang...sbenarnya senang sebab ade arwah abah...tukang urut, dia yg carik...nk akikah, kambing dia yg carik & pilih & sembelih/lapah...kami ni sume bagi duit je..nk kenduri..bagi duit, nnti dia belikan barang sikit2...

nk raye ni lgi trase...suara takbir abah hanya ada dlm kenangan...klu x, 2 ke 3 hari sebelum raya arwah abah da praktis takbir & khutbah raya...buluh lemang & kayu api da tersedia...pulut utk tapai da beli..ramainya org datang umah utk bayar zakat fitrah...tp rs nya ms raya terakhir tu arwah abah da x jadil amil..biarla imam muda yg buat..

kebelakangan ni..badan aku makin x kuat..cepat penat...agaknya kurang zat/vitamin kut...nk kata x makan, bb membesar mcm biasa..smalam pas mesen kacang bersama hero yg suka nk onn off butang tu..basuh pinggan..hadoiii sakitnya pinggang..da last2 tu aku siap membongkok-bongkok badan..en somi suh duduk je..mmg sakit..smpaikan stakat duduk, x ilang..nk baring pun kena atas tilam je..tp sbenarnya x nyenyak mana pun...kena pusing2 badan sbb salur darah terhimpit...hadoiii perut tgh mengeras..fuh fuh fuh...sakit pinggang skit...adekah tanda nk bersalin awal?? harap2 bersalin ms aku da ready..kali ni mmg slalu sangat mengeras...rasanya dulu, da nk 39 minggu baru kerap mengeras...bukan ape, baju bb kecik x basuh lagi...botol x basuh..senang kata, xde preparation lg..beli & simpan...ohh nnti nk beli tempat baju dia...x tau nk beli yg camne...nnti msti ade tukang kemasnya..

malm ni nak buat kek...2 bijik pulak tu...harap2 menjadik le...& harapan besarku, aku larat...baju x kemas lgi ni...nk berdoa lagi ni, harap en somi tolong kemaskan...tapi taun ni, en somi standby...sian aku...hu hu...klu x pegnen aku x la rasa berat..tapi klu en somi xde mmg nk patah 2 kaki ni rasanya...en somi pun da bg warning..jgn bagi main kat jalan besar...harap2 moncet ni dengar cakapla nnti...

Selasa, 30 Julai 2013

check-up 32 weeks

minggu lepas check-up ngan dr jamil...slamat x pose sehari sbb minum air gula..alhamdulillah gula ok..& biasalah, berat turun lg..stakat ni da lebih 2kg turunnya...

tapi lama jugak dr jamil pandang monitor scan tu...
-tali pusat kat muka bb..katanya ok
-air ketuban lebih skit...katanya ok
-baby da 1.8kg...
-baby da pusing ke bawah..katanya ok..mstile ok kan
bole bersalin normal..insyaallah..
jumpa balik dlm ms 3 minggu sbb 2 minggu pastu nk raya..
nnti dapat family room sbb bersalin kali ke-3 kat sini..
yg ni bole bawak moncet skali..mau tension en somi ni...


alhamdulillah hari ni ade berita baik..bole la spent utk akikah baby kecik ni...
semoga kehadiran baby kecik akan menambah kebahagiaan kluarga kecil ku...

Rabu, 17 Julai 2013

usaha keras untuk amoi

hari tu ade parent teacher meeting ...

hmmm sedih sangat hati ni bila amoi dpt no yg paling banyak...alahai anak ibu ni...

sblm peksa tu, amoi dpt teacher baru...bukan main lagi amoi cerita..teacher ni baik..dia pun da banyak kali sms aku utk bgtau kelas extra utk amoi ni & macam2 lagi la...nampak jugakla kesungguhan dia nk ajar budak2 kelasnya...

kami, as parent mungkin terlalai nk bg tambahan ilmu pada amoi...banyak kali terdetik dlm hati ni, kenapa teacher amoi x bg homework...padahal tahun sebelum ni banyak jugak homeworknya...pastu amoi asik citer yg ramai teacher ajar dia..tp x tertanya pulak aku...

dekat umah, amoi x banyak belajar...nak ajak blajar amat liat...last2 aku pun malas..en somi pun same la jugak...

masa jumpa teacher tu, baru la kami tau...yg kelas amoi ni ade problem...teachernya ade masalah skit...bila dia take over, latihan banyak x buat...mmg sangat tertiggal...aku x salahkan teacher tu..tapi aku ralat sangat dgn sekolah tu...every month kami bayar..dah la naik fee tahun ni...tp kenapa amek masa yg lame utk carik replacement?..dulu antara reason kenaikan adalah utk pemberian gaji yg berpatutan pada teacher..xde pemberitahuan langsung pd kami as parent...feel so sad...

lama jugak la aku berfikir...camna nak buat dgn amoi ni..teachernya kata amoi susah nk bg tumpuan...ya! itu masalahnya...pas raya nnti akan start tuition ngan teacher+clinic class every friday night...tp solution skang, aku & en somi bergilir2 jadik cikgu amoi ni...dgn aku, badan tu macam xde tulang..tergeliat sana sini..kejap2 haus..kejap2 nk kencing la...dgn en somi pulak, air mata meleleh2..badan tegak je...yela, asal x bole jawab je, kena marah...aku rasa umah sebelah2 ni da biasa dengar sora en somi ni...

so far, alhamdulillah...mula2 cam xde harapan..tp sebenarnya dia boleh...smalam ajar bm, lancar jugak la membaca...teachernya pun pelik...nape markah bm paling sikit, sains paling tiggi..bi, mate, agama-average...entahla, mungkin sains lebih interesting kut...

utk hero nanti, x taula nk anta sini lagi ke tak...yg penting sebenarnya bukan sekolahnya..tapi guru yg bertanggungjawab & berdedikasi utk train anak murid...alhamdulillah, banyak jugak aktiviti luar yg teacher ni buat..sblm ni, amoi x de citer aktiviti luar kelas...agaknya xde kut...

p/s ini adalah luahan dari pandangan aku sahaja....

check-up utk minggu ke 30

alhamdulillah..masih dapat berpuasa...tapi akan di tolak 1 hari sbb next week appointment kena minum air gula...hu hu...last weeknya check-up la, ingatkan sume ok...tup2 dr mimi kata bb terlebih berat...camno ni? pueh pikir...berat aku turun 800gm, baby bole naik 800gm+-dlm masa 4 minggu...berat dia da 1.7kg...hu hu..harap2 xde kencing manis la aku ni...

gambar dr web baby center...patutnya da pusingkan...tapi kepala si kecik ngan punggung masih kat atas...dr mimi siap pesan, jgn urut ye...dia mmg akan berpusing2 lg sbb ruang masih banyak...hmm, so yg part ni x nak la risau sangat...

next week jumpa dr jamil pulak...ok gak dpt ari kije..bole anta moncet kat school..klu ada same, si hero ni x dok diam...amoi da ok skit...sedikit info pasal zat besi...rupernya bila da sampai tahap ni, ibu kena ambil zat besi yg cukup, sebab bb akan serap dulu sblm badan ibu serap...antara simtomnya, penat & pucat...dr mimi ada tegur aku ni nampak pucat..tp hb ok...harap2 aku ok smpai ke akhirnya...penattttt...pas buka, mata cam x bole bukak da...smalam nk ajar amoi baca bm, lama sangat nk carik buku, aku pun da terlentok..pastu kemain lg marah kat aku sbb x dengar dia panggil..hamboii anak bertuah ni...

Isnin, 8 Julai 2013

mistik

balik kampung ari sabtu ptg..smapai dlm 8.30 mlm...entah kenapa ada rs x sedap sikit...lgpun semenjak ada anak ni, jarang balik malam...tp sbb xmo rushing sangat..tu yg terlajak smpai malam...umah kampung sbb selalu tiggal, ade rs seram skit..mana taknya, depan umah ni kubur lama..tempat pun semak jugak..umah sebelah2 pun umah tiggal...

ms tgh rengok tv, hero tunjuk kat dinding..."eh hantu!!"...2 kali pulak tu...aku tau yg bebudak ni biasanya x tipu..lgpun kat dinding tu xde ape perabot pun...en somi da marah2...aku pun bukak topik len..biar hero citer bende len pulak...keseraman tu trase jugak sepanjang malam...

rupernya, masa en somi tgh adjust keta, dia kata ada nampak something...aku pun ade tegur, pagar arwah nenek ngan jiran sbelah da runtuh...entahlah, mungkin mende tu dok sbelah2 yg x kena cahaya lampu keta...sebelum ni pun, dlm taun ni jugak la..aku da tertido dpn tv, en somi tgh tengok tv...tetiba ade sora kasar macam lelaki...bukan bercakap, tp x tau nk describe camne...aku yg tido ni bole terjaga dan terbangun..part yg best, en somi bole tegur pulak...hish...trus aku kata xde papela...jom masuk bilik..

aku bukan jenis terlalu percaya & perasan mende2 camni...sebabnya kite sepatutnya jgn takut..tp manusia ni asik di momok kan dgn antu..jadik la ramai penakut..rumah tu pun tiggal lama sangat...balik pun skejap2..mana la bende x singgah...itupun mak slalu mengaji..klu x mengaji x tau la camne...pasni x bole la nak balik malam2..takut pulak trauma kat budak2...

Khamis, 4 Julai 2013

cacatan pregnen 29 weeks

lame da update blog..bila da lama x update, idea pun xde...

arini genap 29 weeks...ade 7-11 minggu lg masa yg ade..kali ni aku rasa kuat sikit utk memasak, mengemas, urus si moncet...mana taknya..da elok2 nk tido dlm bilik..ade org request

"ibu, nak kencing"
"ibu, nak pakai pampers"
"ibu, nak nenen dlm cawan"
"ibu, nak air sejuk"
"ibu, berak...-ha yg ni paling kena sabar...

segalanya nak ibu..bila suh mintak kat abah, x mau..nak ibu jugak...kadang2 smpai 4 ke 5 kali turun naik tangga sblm tido..mana tak sakit punggung ni...yg paling stress bila aku da nk tido terlelap ni, moncet melompat2 atas tilam..hadoii, menjerit2 aku..ade skali tu, ms bersihkan hero..si kakak melompat trus terhantuk kepala kat dinding...bila tanya, kata xde pape..kakak tahan...tahan apenya, bila aku x pujuk, menangis bersungguh pulak pastu..hiba sangat la bila ibu dia wat tak tau..bukan wat tak tau..dah aku panggil dia buat keras je..aku biarkan je la...bila da nanges, kenala pujuk...gosok2 kepala tu..nasib baik x muntah..

smalam ms masak nasik goreng..aku terdengar ade something dlm ladang lalang umah sebelah(ayat panas-ha ha)...takut la jugak.. hish, ape la pulak ni...tenung punya tenung..kucing ropernya..tp ade lg bunyi...oooo ade dua ekor miau comel...main sembunyi2 dlm ladang lalang yg da staun x di trim...tau le umah sewa..tp buat2 la kemas skit...risau betul kut ade mende merbahaya kan...

beria aku masak nasik goreng permintaan kakak ni..tp sbb rasa x sama mcam nasik goreng daging sup tu, dia x nak makan..haish, sabar ajela...hero yg makan banyak ngan en somi...en somi kata x mo makan..tup2 dia yg habiskan, hero x dpt tambah kali ketiga...rsnya, yg paling banyak makan skang ni adalah hero...kadang2 makan x kunyah abis dekat tangan da pegang kiri kanan nk sumbat lg...dulu slalu gak muntah balik..skang da ok skit, da pandai kut..geram la jugak, bila muntah balik..satu kije la pulak nak bersihkan...

hero skang pun da mula dia ajarkan pakai "ber bird"..maknanya x pakai pampers...hanya pakai masa tdo...ini mmg jasa baik taska..klu aku yg suruh? xde maunya...harap2 sebelum baby kecik kuar, hero da totally x kencing merata..jimat duit pampers..dulu konon kumpul cloth diapers banyak2 x nak beli drypers kononnya..bila pakai asik tembus je & pastu nk membasuh pun maleh..pakai la drypers tu 24 hours balik...

smalam buat pengeluaran bulanan kwsp...da x perlu isi borang rupenya..just bawak penyata bank & ic...wah senang bangat...rugi aku print & potostat segala dokumen mcm taun lepasnya...x smpai 15 minit da settle..aku kluarkan sbb memikirkan baby kecik yg bakal kluar ni...set bersalin x beli lg..barang2 ade yg tambah lg..tp skang baju infant pun susah nk jumpa spasang rm 10 ke 12 ni...banyak 16 ke atas..aku x suka beli new born nye baju..pakai nnti x smpai 2 bulan..prefer beli 6 bln ke atas...biar pakai lame skit..pueh ati..

nnti nk beli new born utk kuar spital je selai..& baju utk cukur jambul nnti...insyaallah nk buat ms raya haji...so, xde korban tp akikah 2 ekor kambing utk baby kecik ni...sila siap kan ongkosnya ye en somi...he he..

Rabu, 19 Jun 2013

catatan pegnen 27 weeks

baby kecik dalam perut da 27 weeks....sudah makin kehilangan nikmat tido..tiap kali nk ubah posisi tido mesti terjaga...pagi smalam da kena krem kali pertama...nasib baik la en somi cepat2 bangun bila aku panggil..mmg sakit gile kali ni..tegang still terase smpai arini...sesungguhnya aku mmg kekurangan kalsium...minggu lepas p mkn sate daging..mendapat le sakit gigi..aku tahan aje, x nk cite sangat...hari2 telan pil kalsium..alhamdulillah gigi ok walaupun amek masa berhari2...

arini start pose utk ganti taun lepasnya...berdoa banyak2 spy aku x rasa lapar...penat, mengantuk xpe...alhamdulillah...tp ngantuk mmg tahap kronik la..kejap2 da trase spt di awang awangan...perut ni  pun asik mengeras je..pestime bb kecik pose skali...aku pernah terbaca yg bb dlm perut bole survive walaupun ibu x makan lebih 24 hour...slagi kite x rasa nk pitam tu, slagi tu bb ok,insyaallah...

minggu lepas balik umah mil sbb ada buat kenduri skit...mlmnya ms nak tido, biasa aku nk pusing badan ms da baring..kali ni tah camne, nk pusing dgn gaya spt merangkak...wow, tetiba spt urat tertarik antara peha ngan perut...punya le sakit...nk urut sure x jumpa yg sakit tu..sepanjang mlm tdo x gerak..klu nk gerak je urat tu sakit..nasib baik la bole tido terlentang lg..

ms raya ni mmg aku kena pantau makan ni..sbb nya time raya da 34 weeks..antara time bb senang menaikkan berat...skang bb da 800gm++..rs cam smangat jugak ni..hopefully dpt bersalin normal spt abangnya...

di sebabkan kali ni aku pantang di umah sdiri...banyak la reminder utk en somi...nnti abg masak sayur air aje ye...ikan bilis ngan bawang ngan halia syg masak siap2 sblm bersalin...he he..itupun muka da berkerut2...rsnya en somi akan jadik org paling sibuk..harap2 en somi dan anak2 sihat ms aku berpantang...

Rabu, 22 Mei 2013

cuti-cuti ke impiana cherating


9/5/2013 aritu bercuti di cherating...plan yg lama gile dok dlm fikiran ni...budget mmg ade tp xla banyak sangat peruntukannya...cukup2 utk 4 branak...asik la bukak web impiana...cantik je rasanya...bila ada promotion tu trus tanya en somi & reserve bilik..target mmg sblm cuti sekolah..biasala, coti2 meleysia tu kan pack ngan org..servis pun kureng nnti....dan ini pun namanya janji ditepati..lama gile janji ngan moncet nk mandi kulam & tido otel ni..



di mulakan dgn gambar hero yg sikat belah tepi dan asyik mengpeace ni...rasanya kat r& r temerloh..amoi nk kencing..& aku pun sama jugak...dlm toilet asik panggil nama amoi..takut la jugak kan..

sampai kuantan dlm kul 3...tapi en somi sangat2 mengantuk...nk ilangkan ngantuk, singgah kat komplek teruntum jap...saje cuci mata..tp biasa2 aje...dlm 3.45 truskan perjalanan...amoi da bernyanyi2 kat tepi telinga.."bila nk smpai otel?"...

ikut jln jln teluk cempedak..sbb x sure simpang ke balok ikut tang mana...pastu bila da masuk kawasan kuari tu, rs sunyi nye...asik lori je...mana org kampung ni?..en somi pun risau..takut gak sesat...tp tengok peta, xde lak jalan lain pun...da ke depan lagi baru jumpa kampung...tapi itula..sunyi jugak, x banyak kenderaan...

singgah beli pampung jap..hero da tido..tido ms baru gerak tu kejap sangat..da nk sampai baru lelap pulak..kakak ajela yg bersukaria ngan abah pilih pampung ngan buble-buih sabun tu..

masa nk carik impiana tu, agak penin skit..signboard dia kat simpang kuari tu..jauh gile...nasib baik la aku da buat search..otel ape yg jumpa dulu...masalahnya legend pun aku x pasan...ropernya letaknya hampir dekat selekoh jln besar, baru nmpak signboard...fuhh lega...

smpai hampir pukul 5...en somi yg g daftar & byr..utk 2 mlm dpt rm 410...ok sangat lah kan...pastu hanya en somi dpt welcome drink...aishhh x aci betul..i nak jugak...hu hu...


smpai2 bilik trus bukak pintu ni..sume bilik ade balkoni & mengadap laut..mmg cantik & cam umah kampung pun ade...jln pas cafe nak ke bilik ade lantai papan...en somi mula da jln slow2..he he...en somi nye fobia...takut pijak papan, takut patah...teringat ms baru kawen dulu, g sunway lagoon...ingat nk rentas jambatan gantung...aku menonong da ke depan..en somi da tertiggal jauh, meniti satu persatu papan tu dgn penuh hati2...kensel hajat nk rentas jambatan gantung tu...


ni tah gaya apetah...


tv die tu ok la..ingat xde astro..skali ade pulak 616..hmm siang mlm msti oggy je..tapi ok gak..yg penting bebudak x la boring smpai mengamuk2 kan..


hero yg dok main tepon..


pemandangan dari balkoni...trus nmpak laut...nyaman sbb banyak pokok..tapi bunyik laut tu sayup2 je dengarnya...


yeah nnti sambung lagi...

Selasa, 7 Mei 2013

tammatkan cerita ini

akhirnya selesai jua pilihan raya...dah hampir staun asik dengar citer ni aje...tapi walaupun da selesai tapi citer tetap x sudah...aduhaiii...fenin pale mak buyung ni...seriously, aku bukan org yg sesuai utk politik...sebabnya aku x suka berfikir masalah donia yg ini..he he...

bernasib baik betul bila en somi bukan suka sangat citer pasal politik...kawan2 pun sama...adik beradik pun same...stakat sikit2 tu biasa la...tapi pun kami x memihak pada sesiapa...kami cuma sokong melayu & islam...x perlu sokong hanya satu parti melayu saje...itu yg jadik fanatik..cakap pung pang sana sini tapi you're still the same...tiap kali dengar citer2 penyokong fanatik ni, aku msti lari...baik aku layan moncet tengok kartun, lg senang ati...

teringat kat arwah abah...perkara biasa bg org lama utk citer politik ...asalkan bercerita, dgn sape pun bole...mula2 nk biasakan dengar citer arwah abah ni, mmg seksa la sbenarnya..umur aku pun masih muda remaja..klu citer gossip mmg konsentrate...klu citer agama, dengar jugakla...tp citer politik...hmm ..abah cite la, aku akan senyum sepanjang masa tapi mata tengok tb...he he...maknanya x lalu masuk dlm otak pun...macam angin sepoi2 je lalu sebelah telinga ni...

port arwah biasala, kedai kupi le kan...klu citer tgh hangat, lg lame la lepak ngan geng seangkatan...baik gak dia lepak kat sana...xdela dok umah bebel ngan aku "asik tengok tb yo kojo eee"..hee biasa la, ape yg best lagi nk buat...arwah abah akan baca surat khabar org punya kat kedai kupi tu...then baru bole start perbincangan...penat aku tuggu kat umah, kut2 beli surat khabar..hmm manjang kan x ado yo...

dlm fb pun, asikla politik gak...baik korang update korangnya anak ke, masak ape arini...best gak aku nk tengok...ni, asikla mensyaring citer politik yg x sudah...pastu blum kire tiupan khabar angin pasal rusuhan lg...please la jgn terlalu panik & pastu mempanik kan org len..."ko kena tuang minyak mlm ni jugak...nnti minyak naik"...eh...hmmm...tangki minyak klu isi penuh bole jimat smpai sbulan ke?...silap2 2 hari pastu ko kena tuang balik kan...hrga pasti akan naik..tp jgn cetuskan rasa panik smpai bekalan abes...itu yg menyebabkan hrga makin naik berganda2 nnti...baik korang praktik kan ilmu ekonomi ms sekolah dulu...

cukup2 lah entry pasal jari....da ngundi dah la...hmmmmm..agaknya next election, ape spr akan perkenalkan pulak?dahla...mari kite tammatkan cerita ini...

Jumaat, 3 Mei 2013

balik kampung jugak...

akhirnya balik jugak kampung...waahhhh ponek botul la....balik2 aje pegang penyapu..pegang vakum...pegang mop...slagi x mop, rasa macam habuk2 ni berterbangan...

smalam pun masak simple je..just ayam goreng, tempe goreng & bayam masak air...pastu anak bujang ni mmg rajin..hal2 kije umah ni mmg tersangat rajin..ms dok ruang tengah, dengar dia tarik kosi..ingat nk basuh tangan kat sinki..tp apsal xde bunyi air...aku pun ke dapur..."ya Allah"...stengah peruk sayur yg aku masak da masuk sinki...bertuah punya anak...masak la aku utk kali kedua...nasib baik senang..
hero ni rajin sugguh nk menolong...elok pulak geng ngan wan basuh lantai...pastu makan nasik lemak sesama wan..pastu jatuh terlentang atas lantai basah tu...hmmm

smalam start ptg, da mula rasa sakit kat bawah perut...kadang2 ianya biasa..tapi smalam cam luar biasa...takut terkena kencing kotor...pagi ni jumpa dr jap..alhamdulillah xde pape...katanya rahim aku ni nak mengembang..tapi aku rasa sbb kemas umah tu...tadi berjalan g subway kat bawah ni pun, perlahan je...sakit lg..dr kata klu nk bg ubat pun, pain killer..tp dia x bagi sbb aku pegnen..ok, it's good la kan..biasanya dr skang ramai yg sengal, p bagi gak ubat pain killer tu...da tau x de pape...mula la aku ni menibai makan apa saje...hope fully xde la penyakit yg siggah..

balik kg..lalu pekan lubok china..bus stand gajah putih da xde...pekan koboi pun da terang..dengarnya nk buat umah kedai..tambah banjir la nampaknya...dulu, ms sekolah menengah..tapak umah teres ngan umah kedai tu adalah bekas sawah...pastu ditambak, dengarnya nk buat kilang ruti..yg siap hanya jalan ngan lampu jalan je..kesannya..smpai skang klu ujan luar biasa, roundboard ngan umah kampung sebelah ke rembau sana akan naik air...banjir masuk tb tu biasa la...pernah masa aku peksa trial spm, banjir melanda...ramai yg amek kesempatan ponteng..xde masa cikgu nak check setiap pelajar tu umah dia kena banjir ke tak kan...hasilnya, paper pospone..

ni da cite len lak...ade org request friend ngan aku...shock jugak..aku pun da bgtau en somi..tapi insyaallah x kan add...lebih baik mengelak kan...yg sudah itu hanya kenangan...kenangan yg ingin aku lupakan...aku ada en somi yg menyintai dan menjaga aku macam menatang minyak yg penuh (sbb pegnen  he he)..ade spasang anak2 yg amat menceriakan hati..sedikit harta utk kehidupan seharian..sesungguhnya aku amat bersyukur...

mmg satu masa dulu aku amat sedih krn perbuatannya..kadang2 menangisi takdir hidup..pernah berdoa agar Allah membalas perbuatan itu...tapi takdir Allah amat indah...Allah kurniakan takdir yg lebih baik utk aku...yg paling best tu, mak mentua aku baik giler...muahha ha...

Rabu, 24 April 2013

cerita moncet


da lama x update wajah terkini moncet..suka gambar ni..nampak cumel je...he he..puji anak sdiri.. ms ni baru bangun tido..tapi da sibuk nk kluarkan stroller..nk main baby2..mentang2 en somi masih kat atas..berani la mintak kat aku ni..harap2 sempat la baby kecik ni merasa  naik stroller ni...tapi masa sblm ni pun x guna sangat sbb leceh, stroller ni agak besar nk masuk dlm keta..mmg berdukung ajela moncet tu..tu yg manja nk berdukung je..pagi ni kejut amoi suh mandi..tapi request aku dukung...hamboi..nak suh ibu ni branak cepat ke...dengar sora en somi, mula la menangis bagai..takut..hari2 ngadap keletah yg sama..blum sekolah rendah lagi ni..



tolong abaikan keberselerakan yg kat blakang ni...mak buyung ni x larat nk kemas..kemasnya cuma awal pagi sblm moncet bangun...bangun je, camtu lah jadiknya..nak marah tapi klu marah lg stress.. lantak la..


aku : raid sayang baby kecik tak?
raid : he hmm(smbil angguk)
aku : nnti raid jaga baby ye
raid : he hmm(angguk)
aku : nanti raid jadi abg tau..abang raid
raid : x mau..nak jadik baby
aku : raid kena la jadi abg..nnti kita ada baby kecik
raid : x mau..x mau baby..raid nk jadik baby

anak bujang melajuk suda...

Selasa, 23 April 2013

criter campur2

minggu ni da 18 miggu stengah..lebih kurang macam nilah perkembangannya...da banyak bergerak jugak..aritu scan nampak da ..tegak  tu..hmmm bertambah lagi pahlawan..

simtom skang ni..sakit kepala ngan batuk..batuk tu penyakit biasa..tapi sakit kepala ni agak heran..datang dan pergi ..start ari sabtu..ingatkan sbb panas, mungkin jugak panas sbb kelopak mata rasa panas...tidur nk ber econ je..klu x sakit kepala x ilang...smalam terjumpa dlm majalah pa & ma kenapa org pegnen sakit kepala...sebab salur darah yg ke otak agak sempit...klu berterusan kena jumpa dokter..harap2 x berterusan..hari ni pun rs da kurang skit..klu x asik la menangkup depan pc..mmg nk ilangkan kena tidur secara kepala dekat peha---hmmm mustahil la kan...tapi hampir2 dgn peha bole la...

smalam hero ni nk tido sbelah aku..campak bantal trus landing kat perut...haiii nasib baik la sipi je..aku pulak da mamai nk tido...nasib baik x terhimpit baby dlm perut....

si amoi ni pulak..ms aku nk goreng naget..bukan main lg peluk aku ni..."sayang ibu, sayang baby"...hmm yelah..cuba tanya waktu nk kejut pagi...asikla kata"x nak kawan ibu"...hamboi sabar ajelah... susah betul nak bangun pagi...padahal kul 10 biasa aku da ajak masuk bilik...

satu lagi nk kongsi prangai diorg.. masa nk balik ni, sibuk betul jerit babai kat kawan2 ngan cikgu dia..yg x boleh blah tu ayat hero "keta abah besar"..hm alahai...malu pak mak nya...ni bukan keta kite..keta company ni..

skang ni terasa rindu kat umah kampung...mau balik tapi klu aku je balik ngan mak, mau penat mengemas umah..sah2 banyak habuk...umah sdiri pun x larat nk kemas...

Isnin, 8 April 2013

banned lagu

nyanyi....

"andai ku bercinta lagi satu hari nanti..."

ha! nk bercinta dgn sapa lagi?

wah terpelanjat aku.......en somi da tegur....

lagu ni da kena banned la gamaknya

Khamis, 4 April 2013

cebisan pengalaman kijeku

kenapa ye org malaysia yg muda2 ni macam kurang pendidikan moral?...perut yg buncit ni diorg bole pandang pastu wat x tau...mula la aku doa macam2...mohon aku di tambah perasaan sabar aje...penat tau...

pagi ni terdetik nak citer pengalaman kje yg ciput ni..

first kije aku dulu, masa aku still blaja kat itm mlaka...ms cuti sem ade kerjasama ngan badan ape tah, da x ingat...bayaran kira hari...kijenya kira kenderaan & banci ..tanya dari mana nk kemana...hari pertama, sunburn..pastu dok pulak tempat yg banyak anjing lepak...sedap2 je dok kat lantai kedai then ada brother tu tegur..anjing slalu tido kat situ..alah sudah, nk dok mana ni?..nasib baik kedai kereta terpakai kat sebelah bagi tumpang berteduh...sakit kulit muka aku masa tu...balik pulak dlm bas kena bdiri..tmpat da penuh...pastu kena marah ngan drebar bas sbb aku main lintas je...nasib x kena langgar...da keta tu x nk brek...ha ha mmg hangin betul la

yg paling aku ingat, org len lepak x wat kije...aku yg berpanas kira keta ni yg kena marah kat supervisor..nyampah betul..budget ensem je lebih..trus aku blacklist..x nak dah tegur..

pastu aku join utk survey kesedaran it...yg ni lokasi kat melaka ngan johor..best gak..merasa la pusing2 kat jb ngan mersing...nk carik umah org asli...dapat satu kawasan tu...berlari2 cari org nk interview, berkobar2 smangat..skali masa da tengah2 interview..lecturer panggil...jom balik...eh, apsal?...da jauh skit br bgtau..itu org susah bukan org asli...laaa...padam balik ye jawapan kat borang survey tu..

dpt gak g kampung org asli tuh..tapi scary...masuk je van kitaorg dlm kampung tu...diaorg lari masuk kebun klapa sawit macam kena serang..ada yg masuk umah kunci pintu tingkap segala...eh..kenapa?...yg layan tu hanya ketua kampung je..ketua kampung cuba suh diaorg kua umah..bunyi macam org bergaduh yg kat dlm umah tu...menjerit2 dlm bahasa dia..mungkin x mau kluar..pada masa itu diaorg still x bercampur dgn org luar lagi...aku yg dok kat jalan lak sangat was2...banyak nye anjing.padahal nampak surau kat depan...tapi bila tengok balik surau tu, ia macam x di gunakan...sbb semak dan x berjaga..balik la kami tanpa dapat interview org asli...

merasala masuk utm skudai...naik bot ke pulau besar...tido otel budget yg kat bawah ade restoran cina...klu skang suh aku tido otel camtu...xdenya...dulu bole la...seronok jugak..bila ingat balik pengalaman tu...

itulah ciput je pengalaman tu..pengalaman kije yg ade sumenya kat sini...

first aku dapat cal utk surat aku kluarkan...dia condem aku sbb xde ref..x tau nk jawab..yelah takut2 je bunyik..padahal ref tu dari dia...ref opis adalah no permohonan...cuba skang tanya kat aku soklan yg sama...mmmg berdas2 aku jawab balik dgn tutup mata tahan geram..

Rabu, 27 Mac 2013

tendangan dlm perut

hero sudah pandai cium kat mana aku suruh..sblm ni klu suruh cium dia yg hulur dahi je...smalam suruh cium pipi aku ni..kiri kanan kiri kanan...tetiba duk...dlm perut sudah tendang kuat....ait! marah ke apa ni...

utk pegnen kali ke-3 ni, baby kenit ni bole berpusing dgn sukarianya...ruang yg besar & perut ni mmg da besar pun...tp still bole pakai baju kurung...x rs mengah2 sbb kain x ketat lagi.. he he..

22/3 lepas da g check-up utk kali pertama...malas nk fikir, aku pilih kpmc sbb rekod dekat situ...pilih dr mimi..biasa la dr ni, nk gak refer ngan dr jamil...aku kata mau dr mimi jugak smpai beranak ..katanya ok..tp tetap rujuk dr jamil suh scan kut nnti...ok lah...harap2 dpt dr pompuan dan kali ni di permudahkan kelahirannya...

bawak pulak hero...masuk bilik dr, sana sini di usiknya...adoi, budak ni...last2 dr mintak kluar, bole main kat luar...sempatla en somi tengok baby kenit ni...ms tu 14 miggu da berpusing2 pun...alhamdulillah...tengok aktifnya die ni...bila kite ni da makin banyak ilmu pasal pegnen, mula la prasaan takut tu bertambah...aku slalu baca blog kehamilan dr zubaidi tu...ade entry pasal bermacam2 masalah kehamilan...berdoa sajalah, aku dan baby kenit ni sihat...

perlukah kena kerap update percintaan di fb

perlukah kita me war2kan setiap masa...oh i in love....
letak dekat fb, setiap stengah ke satu jam, re-update...

i love u
u are mine
semoga di murahkan rezeki kite berdua
indahnya kahwen bak kata ustaz kazim elyas

alahai sudah2 la update tu...muak ko tau..apa maksud update kat fb setiap jam macam ni kalau x nama nya menunjuk...hangin pulak aku...bila org tue bercinta dgn budak2..tapi peliknya budak tu xde pun update macam die ni...cukuplah sms,mms,pm,email skype & lain2 asalkan ianya antara ko berdua je...

tiap kali baca entry dia aku rasa nak muntah...last2 aku bg nasihat kat fb secara am..rs mcm trase kut..adela 2ke 3 hari senyap..pastu mula da balik ..aritu update pasal beli barang kawen...bagusla..mmg aku doa ko kawen cepat...& aku doa ko bahagia & no more update mual2 tu...

masa bercinta mmg segalanya indahkan...bukannya apa, mamat ni da 3x bercinta yg serius..yg x serius tu x koser aku nk tau...kali pertama macam jadik...sume sedara da kenal..tp x bape friendly...ingatkan jadik le...ms aku dan en somi masih teman tp mesra...then break...oklah muda lagikan...pastu 2 taun lepas, siap merisik ke johor ms raya pose...x lame pastu break...eh? pasal ape, x tau le...yg ni kali ke-3...harap2 jadik dan kekal...ye, spupu ku...

updatelah di fb secara berpada2..klu x jadik ko jugak yg malu...qada' dan qadar urusan Allah..bukannya klu ko da cinta giler, ianya jadik milik ko...

Khamis, 21 Mac 2013

Bawak hero g soping

First time entry guna tepon ni...kocik la,x bape selesa pulak rsnya.tp best ms type ni..arini & besok coti.. Lama betul rsnya x coti..asik kije je..penat tp puas sbb ianya settle & next unit bole proceed..jap g nk sogo..soping .. Bestnya.. Tp banyak utk moncetnya baju je..en somi nk bawak hero pulak..aku da warning siap2 ... Abg jaga tau.. Nasib la, nampak toys nnti pandai2 la..ok ready to go..

Khamis, 28 Februari 2013

birthday boy


happy birthday en somi..semoga panjang umur dan murah rezeki...semoga cinta kita kekal dunia akhirat...semoga keluarga kecil kita tetap utuh bersama...

adiah? hmm agaknya bg yg dlm perut ni jadi adiah bole x?...he he...9 bulan tau simpan ..

Rabu, 20 Februari 2013

edisi seram en somi


moncet berdua ni makin susah nk tido awal...abes kusyen di punggah ke lantai & main lompat2 atas kusyen tu...aku ni pas iron baju trus zzz je..xde nk masak2 mlm da...en somi kata nk diet, lg la sonang ati den ni...tp kesian gak, mlm2 carik gak mende nk makan..mengalami gejala perut ade lagu keroncong rock..he he...

smalam pas teman en somi ke semenyih, smpai umah da dekat kul 11..moncet masih memancak lg...en somi bukak cite karak..konon utk suruh amoi tido...intro tu mmg da tengok dulu..mmg seram..aku suh tukar tp x mo...nk tengok intro je..yela..tengokla..

dekat kul 2pg, hero batuk2..aku sapu vicks..tengok kencing da tembus pulak...suh la en somi amekkan sluar kat bawah..pagi ni ms otw ke opis dia pun citer la...ms nk turun amek sluar tu tetiba teringat citer karak...sume lampu di bukaknya..plus on radio skali...muah ha ha..kan da kene gelak ngan aku..aku da kata tengok citer len x mo...konon nk takutkan amoi, ...kui kui....

Isnin, 18 Februari 2013

9 weeks and the 1/2

alhamdulillah...now da 9 1/2 weeks ..apa nk paggil ye? dulu bigger dot...hmm kena tuggu ilham dtg ....

smenjak dok tanggung tugas kengkawan yg cuti bersalin, perasaan nk mengandung lagi tu telah kembali...tapi mungkin tiada pengesahan dari en somi, Allah x izinkan...sehingga keluar ayat dari en somi..."ni da bole tambah lagi ni"...sbulan lepas tu, period pun x dtg2...anak da dua tapi rs excited tu lebih dari anak pertama..baru lewat 4 ari da buat test..he he...tapi kabur pulak...check 3, 4 kali jugak la..ngandung ke tak ni?...tapi aku yakin ade...sbb klu x de, jalur ke-2 langsung x kluar...

utk sahkan lg, minggu ke-6 check kat klinik kita...mmg dua line...amoi mungkin da faham ada baby dlm perut ni..ade pulak dlm majalah pa&ma yg aku baca, ade gambar step by step ceaser...aku pun cite la, dia lahir dulu mcm yg dlm gambar tu...muka cam x caya je...muka blur..mungkin takut tengok perut yg kena belah, berdarah2...banyak kali jugak la dia suh cite camne kakak kluar dari perut ibu..tapi part hero, di sebabkan normal..xde lah gambarnya..censored la...

hero ni bila tanya..nk adik baru x? ...iye je katanya..tp sok2 da kluar x tau la camne...manja sangat...smalam pukul 10.30 minta gorengkan keropok sbb matanya ternampak bungkusan keropok tu...dia ni da mkn banyak..lemang, mihun goreng..susu lagi...takut pulak muntah..perutnya kecik aje..terpaksa jugak gorengkan..sbb dia ni klu kata nak, nak jugak...makan keropok sambil dok ngan abah kat bilik atas...tertidur sambil mkn keropok..nasib baik x tercekik..

ok, sambung balik pasal pregnancy tadi...kali ni nye mual & pening agak teruk jugak...penat toksah citer...pas maghrib tu mmg time tido aku je...klu tetiba rasa lapar, kena mkn something...smalam aku just masak sambal sardin..tp mungkin da lewat skit makan, gigil giler...satu badan rasanya...da x sempat tuggu en somi utk makan sama..lepas makan pulak..rasa mual...ni yg kadang2 malas nk mkn..tp selera tu tahap tiggi jugak...x mkn terliur..da makn pulak, layan ajela perasaan tu...

masih belum carik klinik yg sesuai nk buat check-up..ms hero dulu buat kt kpmc...ngan dr mimi..tapi masuk bulan ke-6 dia pas kat dr jamil sbb ms amoi dulu ceaser..terus terang, dr jamil mmg pakar & kijenya cepat...tapi part bercakap & beramah mesra tu, sangat2 kurang...ms pregnan amoi, dr aida sangat2 friendly..kite rasa cam kawan2, seronok nk tanya macam, nk tau macam2..tapi bila ngan dr jamil ni, sebaliknya pulak...rs cam x best lak...harap2 adela panel kat annur @ azzahra...hope dpt dr pompuan yg ok...

Isnin, 4 Februari 2013

deria rasa-

petikan dari blog drzubaidi

"rasa loya dan muntah di sebabkan oleh peningkatan hormon hCG yang di keluarkan oleh uri (placenta). Keadaan ini biasanya akan berlaku pada usia kehamilan di antara 5 hingga 18 minggu. Kebanyakan wanita akan mengalaminya, cuma tahap rasa loya dan muntah itu berlainan pada setiap individu"

...lambatnya minggu ke 18....

"inilah ujian yang di tempuhi oleh wanita yang hamil. Sudah tentu banyak ganjaran yang di perolehi dan banyak dosa yang terampun dengan bersabar ketika hamil."

terase terubat sikit dengan kata2 dari dr zubaidi ni.....sabar...

Rabu, 23 Januari 2013

kenangan

lama rasanya x jenguk rumah..mmg klu lama x balik, aku akan rasa rindu sangat..dapat tengok aje pun xpe..iyelah membesar selama 18 tahun sblm ke itm..jerit pekik, ketawa, gaduh 3 beradik terakhir..yg kakak, abg sume kan da kije..tiggal la 3 bradik ni bersama arwah abah, mak dan arwah nenek...

rindu dgn kekalutan suasana..skang susah skit nk kumpulkan sume org...

aktiviti wajib ms zaman sekolah sblm arwah inah sakit adelah melepak di pangkin dan tangga arwah nenek..arwah nenek ni pembersih, hari2 bersapu je kawasan tapak jajahannya...jgn cuba nk buat sepah, bebel nnti smiggu baru ilang...pedih tinga ni...masa lepak tu, kadang2 bawak buku lagu..nyanyi2, mcm perasan jadik penyanyi..tp arwah inah x minat sangat nyanyi ni...dia minat main game..melukis skit2...pastu bila ade pelanggan dtg kedai, mula bertolak2..kaula pegi..kaula..kaula, td ake da pegi...last2 aku yg pegi...sbb ati aku ade lembut skit dr dia...then masam muka..gaduh x cakap stengah hari..pastu cakap la balik..mana tahan x cakap..nk borak ngan copit, x best..kecik lg...

bila ade duit skit..jom outing..he he...meronda la...tak ke masjid tanah, tampin...itu ajela pekan yg expert...masjid tanah lg best..mungkin lebih banyak kedai kut...beli la baju ke, sandal ke..asal ada barang..mkn harus kfc...tp kluar secara senyap2, mintak izin ms nk naik bas..ha ha..takut mak yg  garang..nnti klu cakap awal dia x bagi...abah? ok je...

besok genap 7 tahun arwah inah pergi..on my birthday...miss u sooo much inah...

amoi nk cuti,hero sakit mata, en somi @ mr mama


bangun2 da tanya en somi...abah arini sekolah ke? kite balik kg ke?..."sekolah" kata en somi

masih x puas hati...ibu arini sekolah ke?..."sekolah, besok baru cuti"..kataku

masih x puas hati...arini x sekolah la ibu..arini cuti..teacher kata cuti...

aku pun check la beg..betul ke cuti ni.."teacher x bagi apa2 pun kakak..arini sekolah, x cuti"

hmm penat nk bersoal jawab dgn anak2..pagi ni liat pulak nk mandi..da elok2 nk kluar, hero pulak mcm demam..mata bengkak, x bole bukak mata sbb banyak taik mata..pas basuh & lap, baru bole bukak mata..ingatkn sbb allergik telur masa makan smalam..da nk smpai opis, taska minta amek hero..hadoi, sakit mata ropernya...hasilnya, lewat 6 minit arini..hmm penat..tp malas nk fikir sangat...
bersyukur, en somi nk jaga...sanggup tuggu amoi balik sekolah, nk jaga skali..camne la gaya en somi bg ubat ni..biasa aku yg suapkn...

Jumaat, 18 Januari 2013

tq bang

in the house


masih terkial2..itule org nk pakai, aku pun nk gak..nk tepon org pun, x jumpa punat mana..ha ha..teruk btul la..tahun ni celcom amat bermurah hati..bg free kat staf..en somi pun bermurah hati bg kat aku..sayang banyak2, he he...sape x suke kan..

happy belated birthday -amoi




bernas x idea? dari beli kek yg biasa, beli kek kat secret recepe..6 jenis..tp no lilin la, no potong..


just amek gambar bersama kek...kabur la pulak...


sopannya anak dara ni..i nk cheece cake tau bang...he he..early request..

gunting rambut

gunting nya da lame..baru teringat nk update..


en somi yg agak seksi..pesyen rambut yg spesen ngan hero...


ensem?? ensem...he he..tapi en somi di kata kan "macam budak sekolah" eh apa salahnya..awet mude kan...

saje nk bg amoi rasa camne prasaan gunting rambut di kedai...patutnya aku rakam..klakar betul muka dia..nk senyum tapi tahan dari nk senyum...malu tapi suke...rambut ciput, kena rm 13...bole la,

Selasa, 15 Januari 2013

piso-piso depan komuter kajang

hari sabtu yg padat..di mulakan dgn aktiviti beriadah di taman permainan..ade rasa lesu tp amoi nk sangat g taman, en somi pun ikut, kami 4 branak pun pegi naik keta..he he, bukan jalan kaki sbb  hajatnya nk basuh keta..

sarapan dan bershopping kejap di giant..balik umah basuh keta sdiri sebab carwash kat giant tengah reno..yg len cam penuh..berkilat keta, hasil cucian bersama..

kul 1 gerak ke majlis kawen opismate...amoi sibuk nk bawak balik baby..x dapat aku jumpa pengantin bila amoi tarik baju aku suh amek baby kecik tu..menangis sepanjang jln ke kereta...hadoi, sabar ajela..

smenjak ade anak 2 ni, prasaan malu tu da x sangat sbb anak menangis kat tempat awam adalah normal..so, let it be..jgn stress

balik umah cuci lantai porch pulak..penat..pas maghrib da terkulai..dekat kul 10, en somi tanya penat sangat ke..aku ingat dia nk jumpa kawan..aku kata ok je..tapi en somi ajak makan kat piso piso..eh! boleh aje..he he...


apsal la tutup mata pulak..xde flash pun...
fries kena order satu lg..berebut, bergaduh..itu standart..


ceria la sangat dapat makan kat luar...


en sominye bege bakar (ayam) biasa..


akunye lak..trase tamak gi tambah cheese..muak...mmg sedap..beza ngan bege bakar yg kat stesen ceras satu ketika dulu (da tutup)..dulu bege cam x cukup ingredient..yg ni mmg banjir sungguh..tapi mungkin simtom buatan org da start, aku rasa muak sangat..sblm tu en somi oder tauhu bakar..tapi da abes lupa nk snap..pedas, sakit tekak aku..

nmpak jus buah gelas besar sangat sedap..he he..

Khamis, 10 Januari 2013

kaki novel

satu ketika dulu aku ni kaki pembaca novel dan majalah..tp buku ilmiah x termasuk sbg hobi ye..
skang dah lebih setahun aku jadi pembaca novel tegar dlm tren..bole la masuk iklan tvkan sbb baca buku dlm tren..he he



ini gambo antara buku2 yg beli..buku ni biasa nya aku jumpa review yg best kat belog baru rasa nk beli la..tp kadang2 minat kat writer nya..mcm valentine ngan hikayat cph baca review kat belog..klu RAM nye buku aku mmg minat..tp yg suami yg ku benci tu beli sbb ms pilih buku ade la budak ipt kut kat sedap giler..aku pun tergodala...tp pd aku citernya xde kemincak..mendatar je..mula2 sedap la..pastu, alahai penat aku nk tuggu kemincak tp adela di selit antara bab yg terakhir..tp dari segi ayat, budak ni pandai mengarang ayat yg x terlalu formal, x jugak caca marba spt bhs pasar..so itu yg buat aku habeskan jugak...abes baca aku cop nama aku..tp klu ade tangan yg minjam buat rete tu tetap gak x guna aku mengecopnya kan..

ni buku library..sayang sekelip mata---alahai, nyesal pun ade..x best..aku baca langkau2 je..sbulan nak ngabeskan...skang tgh baca kau laksana bulan..not bad walaupun ayat sikit skima tapi sbb aina emir la aku baca..yg len x baca lagi...kalimah jiwa da baca, mira punya..biasa la pinjam kekadang x cakap pun, pinjam pun buat retakan...he he...nntilah aku pulang balik, buat semak je..klu best gile baru aku simpan..eh?

yg ni sbb aleya aneesa...not bad tp ade sikit boring..sbb watak terlalu tumpu ngan hero,heroin je


yg ni pun..kira ok la..ade part yg ok ..cuma klu x silap finishing x bape sangat..sbenarnya aku pun da lupe..lama sangat kan nk masuk kan dlm belog ni...

da lama x baca norhayati ibrahim..buku hati seorg wanita mmg best..acik kut pinjam x pulang...tp novel dia pastu, watak pompuan sangat serupa..so, jadik boring...tp akan beli jugak buku yg terbaru ke nnti...RAM pun ok..thriller tp jgn harap ade cintan jiwang karat marat ni..rasanya Cinta sang Ratu je watak utama bercinta..tp kut ade yg len aku x pasti sbb lepas Tombiruo Terakhir aku da x ikut sangat buku dia..fauziah ashaari pun best..tapi x ikut sangat pun novel dia..ombak rindu yg aku beli 2002 sewaktu dok tanam anggur dulu pun org x pulangkan..nk beli baru rasa x de 'keantikan'..he he x koser aku..baik aku tengok muvi yg dah bape kali tayang kat citra tu...Duri pun pada aku sangat best tapi buat drama x bape best sebab pemilihan pelakon yg x kena...x feel betul..baik aku baca novel..aku beli yg terbaru ku kejar cinta kamu..yg ni bagi aku best..sila baca sdiri sbb aku da lupe nama watak tu..

karya aisya sofea pulak, aku x bape sangat sbb masa baca sehangat asmara ngan adam hawa, rasa nk campak je..sbb penceritaan perasaan dalaman buat aku bosan..tapi bila buat drama best giler pulak..agaknya pembinaan watak sedikit demi sedikit kut..malam ni last episod da..hmm rindu kat adam nnti..eh?marah en somi nnti..ha ha..tapi hero ngan amoi kena cari lagu len la nmpaknya sbb "demi cinta" nk abes...

last mungkin writer siti rosmizah...andai itu takdirnya acik da slamat menghilangkan..apsal la novel best je mesti acik adelah tangan terakhir? musykil betul..pastu aku baca 7 hari mencintaimu ngan takdir itu milik ku...wah bole mendatangkan mood marah ye..tapi malas nk ikut da sbb idea dia pun mcm sama je..

cerita hero, puchumbu dan review tanpa gambar

apsal xleh upload gambar secara normal..kena p tmpat len baru bole upload...en somi da remind arini maybe balik sdiri..hmm..malasnya nk naik teksi..charge rm 14 ..mahal betul..tp dari naik bas..?eh, mcm penah naik bas je bunyik..he he..kira2 12-13 taun yg lepas-kenapa ayat ni bunyik spt aku sudah tue?...okeh kesah sewaktu tiggal along di impian gemilang, bas xde lalu sebijik pun sbb saujana impian adalah taman terakhir...masa tu jln x sambung lg ke jenaris..prima pun x wujud lg...yg ade teksi..kut2 masa aku jln kaki tu ade teksi benti..ade 2 mende je aku fikir...wajah pemandu teksi tu cam bole caya ke tak dan rege yg di charge..kadang2 mahal..ingat aku x biasa ke rege ke depan sekolah saas, ke kajang, ke stesen komuter tu bape..

skang ni?hm berlambak bas tapi..yg penuh ngan pendatang..aku x penah g try naik bas sbb naik komuter (hero kata keretapi yg dia nampak-keretapi ibu...muahha ha, makcik kayo botul la)
malas aku nk sesat bahgat ni...baik naik teksi smpai taska...pastu jln kaki balik umah..hero x akan naik keta selain keta abah dia..klu naik jugak, melalak la sepanjang jalan...tapi x tau skang da bole ke belum..xpelah, diorang pun happy jln kaki ni, layankan aje...


rsnya umur 7 bulan..cumel...geram...cuba tengok prangai skang, klu sebut nama aku suh buat susu, x boleh org len yg buat...lg geram bila da abes minum susu, botol kosong tu nk jugak aku amek dari tangan dan letak kat meja...hamboi tiggi betul cekadak hero sorang ni..x taula nk buli aku ke nk manja2 dgn cara yg len..smalam nk cium2 da x mau dah..ego ke ape..beza ngan amoi..asik mintak suh gomol cam budak kecik...


satu citer
abah : cakap ngan ibu abah suruh potong jambu
amoi : ibu, abah suruh puchumbu...!!!!!

hah..gelak besar aku ngan en somi...tapi skang da ok, bole sebut dgn betul...dan jgn nk ajuk2 puchumbu dgn dia sbb nnti dia marah..anak dara ni da besarkan..da tau rasa malu...

smalam trase nk makan kat luar..en somi bawak kat sbelah malee classic yg telah di banned oleh aku..tah ape la nama kedai open air tu..rasa not bad..masa makan tu rs menimbun pulak..banyak..aku nye nasik goreng paprik ayam kongsi ngan en somi..amoi nye nasik goreng cina telur mata tanpa sayur kongsi dgn hero (x kuasa aku nk asing sayur time perut kelaparan ni)..

tapi amoi x makan nasik tu sangat, nk makan telur je...so bayang kan hero, perut kecik tu makan nasik goreng yg banyak..takut tengoknya...aku suh en somi makan sama nasik goreng tu, kang kok muntah kan leceh...makannya pulak nmpak berselera sangat..nasib baik aku x oder air ais..just air suam..en somi kononnya x nak makan, tpi biasala man of the house kena overtake..bak kata peribahasa ms kat itm...MPAJ utk sape yg tolong abeskan makanan..

review utk kedai ni..ok, not bad, makan ok dan ade pilihan tapi gambar dan menu x update, ade menu utama yg xde..layanan ok, servis cepat & bersih..toilet bersih dan ade surau..aritu makan kat sate di prima, toiletnya kotor, geli pulak rasanya..trus suh amoi tahan kencing, baik membese di toilet umah...

Selasa, 8 Januari 2013

grrrmmm

pagi ni, ada eksiden..kesian mat motor yg jatuh bergesel dgn motor lain..tapi motor satu lg x tolong langsung..bayangkan benti motor depan sikit, berpaling ke belakang dan angkat2 tangan kata "kaula yg salah"(kononnya le)...x tolong langsung..pastu blah...wah mulia sangat perangai ni...even budak tu salah, beradab la sikit...tolong la apa2 yg patut..cakap dgn baik ngan budak tu...bagi dia cool..ini dahla jatuh kena hempap..angkat motor sdri..jadik bahan tontonan kat highway kat mines tu..mmg x guna la budak motor tuh...mungkin satu hari nanti ko akan jadik camni gak..masa tu fikirla sdiri..huish geram

sptmana grmmm smalam..suke kan klu kita nk tido tu ade bunyi-bunyian..suka kan klu anak2 kita terjaga dgn bunyi merdu tu..wah smpai x jadik tido dengar kemerduan tu..xpe la, mungkin satu hari nnti aku nk deco umah kul 12 mlm, korang x kesah kan...nnti rasanya nk tebuk gak lubang..nk letak frame..ok gak tu...fikir dan renungkan klu aku buat mende yg sama kat korang..pukul 12 mlm ye..

Isnin, 7 Januari 2013

citer..criter

alhamdulillah...rezeki akhir tahun dan awal tahun...duit bonus da spare sikit utk vacation anniversary yg ke 6 tahun...wah da 6 tahun kite bersama ye bang...alhamdulillah...harap2 menjadi spt yg di rancang...celcom pun ade saguhati buat staffnya...bole la buat blanja...mintak2 harap2 adela "barang" dari celcom tu..i nk tau bang...he he...

awal tahun yg bz giler...pening kira stat, carik kursus, penglibatan aktiviti...biasala mmg last2 baru compile tp x tau lak kena lg detail...aku klu bole x nk berharap sbb mcm tiada harapan je..

cite mende len la pulak...ari sabtu aritu en somi da kata nk kluar jln2 ke taman..he he ku tuntut janji mu..apa lg suh moncet kejut le...best sikit ade kawan nk borak..moncet da dok kat taman, mmg susah sikit nk ajak balik...nmpak ade kelas mengaji kat surau..rs cma nk masukkan amoi..tp bebudak klu xde kawan ni agak susah skit...x nmpak pulak budak baya2 dia kat situ...

skang ni pun, x taula ade kawan ke tak kat little tot tu...sbb da amek sesi pagi...harap2 ok ye amoi...

smalam penat buat kije umah..stress ngan moncet..ingat bila da besar ni lg senang..tp, xdenya..lg stress tu adela...amoi klu abah xde, sangat2 berani membuli hero..hero pulak, mcm bukan hero..skit2 lembik badan..nanges2 suh aku tolong dia...bukan dia nk lawan balik..penat aku layan..bila da x sabar tu, tangan ni laju je..ha kan da kena...tp nanges lg kuat adela, bukan nk benti...sabar la wahai hati...he he, ape pun kluar dari perut aku jugak kan..

smalam kemas barang kat kabinet tv...tengok gambar kursus tahun 2004...wah kurus banget aku ini...x bole pulak nk upload gambar sewaktu mude...eh tapi skang lum la tue kan..hu hu...

berita hari ni

pagi ni dlm paper ade citer mat sabu sokong penggunaan perkataan Allah oleh pihak kristian..sblm ni aku ade baca pendapat blogger kereta mayat..meh aku paste kan...spt di bawah

Tanya sama abang keretamayat part 32


------------------------------------------------

DAP menyatakan pendirian bahawa Penganut Agama Kristian di Negara ini tidak sewajarnya disekat dari menggunakan kalimah Allah sebagai rujukan kitab Bible edisi Bahasa Melayu. Abang kereta mayat setuju tak?



Hamka said:



Aku nak tanya dua soalan sahaja kepada orang islam yang setuju bab ini...

1) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DI UKIR PADA SALIB?



2) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DITULIS PADA KERETA ATAU GEREJA ORANG KAFIR DENGAN TULISAN; ALLAH BAPA KEPADA JESUS?



Maka bila aku tanya balik soalan ni kepada orang islam yang setuju, mereka tak setuju pulak, kata mereka, kita bagi guna dalam gereja sahaja...



Kawan, orang ‘kapir’ ni sama jugak macam penagih dadah, jika mereka melilau sekeliling rumah kita cari besi, dan kita biarkan sahaja, lama lama mereka akan masuk cari besi bawah rumah, (pun kita biarkan)dan satu hari jika tuan rumah takde, terus jer mereka lompat masuk dalam rumah... habis semua harta korang kena kebas..



Jadi dari awal lagi, jangan bagi ‘orang “kafir” cari besi’ sekitar rumah korang..,

Faham tak?

Aku tak setuju, dan Aku memang peliklah dengan orang islam yang setuju, sebab.., cuba korang fikir balik, dah beratus tahun orang kristian guna nama ‘god’ dalam urusan ugama mereka, alih alih kat Malaysia, mereka ‘menjatuhkan maruah’ mereka nak guna nama tuhan orang islam dalam urusan mereka, tak malu ke?

Atau mereka dah buat kajian betapa dengan keputusan ini akan menguntungkan mereka, jika tak untung dah tentu tak mintak..., dan kita orang islam selama ni tak bagi lagi mana mana ugama guna nama Allah, tapi bila kristian Malaysia mintak, kita selamba bagi? Nak pancing undi ke?

Aku ingat lagi dalam kitab apabila Nabi solat berkiblatkan baitulMuqadis, lalu paderi dan ahli kitab hina Nabi, dengan ungkapan. “Alang alang dah sembah Baitulmuqaddis, masuklah terus ugama kami”

Lalu turun wahyu yang memerintahkan kiblat orang islam di tukarkan kepada Baitullah di Mekkah.., habis cerita..

Jadi, kamu wahai orang kristian, nak mintak guna nama Allah?

Alang alang guna nama Allah, masuklah terus ugama kami, senang.., kan?

Adohai..

SEKIAN

mmg betul rasanya pendapat ni...sepatutnya kita ni bersatu padu, walaupun lain parti   citer len pulak..   aku masih ingat ms darjah 6, adalah seorg cikgu ni, dah arwah pun...hari2 menceritakan melayu begitu, melayu begini...dlm fikiran budak 12 tahun, aku sering tertanya2...kenapa cikgu ini kata mcm ni...adakah betul melayu ni teruk @ kami yg dlm kelas tahun 6 tu teruk sangat?...smpai skang masih ade yg berkata mcm2 pd bangsa sdiri...kenapa kita asik memandang keburukan bangsa sdiri?...   manusia ni kan sume prangai lebih kurang..x kirala bangsa apa...setiap org ada kelebihan ada kekurangan...cthnya klu ada majlis kahwin, kematian...kita bangsa melayu dan islam saling tolong menolong bg duit, barang keperluan...supaya kita x terbeban sangat..bangsa len x sure ade ke tak tapi ia dah sangat sinonim dan kita x payah nk di paksa2 utk bagi sume tu..kan kan...