Rabu, 23 Januari 2013

kenangan

lama rasanya x jenguk rumah..mmg klu lama x balik, aku akan rasa rindu sangat..dapat tengok aje pun xpe..iyelah membesar selama 18 tahun sblm ke itm..jerit pekik, ketawa, gaduh 3 beradik terakhir..yg kakak, abg sume kan da kije..tiggal la 3 bradik ni bersama arwah abah, mak dan arwah nenek...

rindu dgn kekalutan suasana..skang susah skit nk kumpulkan sume org...

aktiviti wajib ms zaman sekolah sblm arwah inah sakit adelah melepak di pangkin dan tangga arwah nenek..arwah nenek ni pembersih, hari2 bersapu je kawasan tapak jajahannya...jgn cuba nk buat sepah, bebel nnti smiggu baru ilang...pedih tinga ni...masa lepak tu, kadang2 bawak buku lagu..nyanyi2, mcm perasan jadik penyanyi..tp arwah inah x minat sangat nyanyi ni...dia minat main game..melukis skit2...pastu bila ade pelanggan dtg kedai, mula bertolak2..kaula pegi..kaula..kaula, td ake da pegi...last2 aku yg pegi...sbb ati aku ade lembut skit dr dia...then masam muka..gaduh x cakap stengah hari..pastu cakap la balik..mana tahan x cakap..nk borak ngan copit, x best..kecik lg...

bila ade duit skit..jom outing..he he...meronda la...tak ke masjid tanah, tampin...itu ajela pekan yg expert...masjid tanah lg best..mungkin lebih banyak kedai kut...beli la baju ke, sandal ke..asal ada barang..mkn harus kfc...tp kluar secara senyap2, mintak izin ms nk naik bas..ha ha..takut mak yg  garang..nnti klu cakap awal dia x bagi...abah? ok je...

besok genap 7 tahun arwah inah pergi..on my birthday...miss u sooo much inah...

amoi nk cuti,hero sakit mata, en somi @ mr mama


bangun2 da tanya en somi...abah arini sekolah ke? kite balik kg ke?..."sekolah" kata en somi

masih x puas hati...ibu arini sekolah ke?..."sekolah, besok baru cuti"..kataku

masih x puas hati...arini x sekolah la ibu..arini cuti..teacher kata cuti...

aku pun check la beg..betul ke cuti ni.."teacher x bagi apa2 pun kakak..arini sekolah, x cuti"

hmm penat nk bersoal jawab dgn anak2..pagi ni liat pulak nk mandi..da elok2 nk kluar, hero pulak mcm demam..mata bengkak, x bole bukak mata sbb banyak taik mata..pas basuh & lap, baru bole bukak mata..ingatkn sbb allergik telur masa makan smalam..da nk smpai opis, taska minta amek hero..hadoi, sakit mata ropernya...hasilnya, lewat 6 minit arini..hmm penat..tp malas nk fikir sangat...
bersyukur, en somi nk jaga...sanggup tuggu amoi balik sekolah, nk jaga skali..camne la gaya en somi bg ubat ni..biasa aku yg suapkn...

Jumaat, 18 Januari 2013

tq bang

in the house


masih terkial2..itule org nk pakai, aku pun nk gak..nk tepon org pun, x jumpa punat mana..ha ha..teruk btul la..tahun ni celcom amat bermurah hati..bg free kat staf..en somi pun bermurah hati bg kat aku..sayang banyak2, he he...sape x suke kan..

happy belated birthday -amoi




bernas x idea? dari beli kek yg biasa, beli kek kat secret recepe..6 jenis..tp no lilin la, no potong..


just amek gambar bersama kek...kabur la pulak...


sopannya anak dara ni..i nk cheece cake tau bang...he he..early request..

gunting rambut

gunting nya da lame..baru teringat nk update..


en somi yg agak seksi..pesyen rambut yg spesen ngan hero...


ensem?? ensem...he he..tapi en somi di kata kan "macam budak sekolah" eh apa salahnya..awet mude kan...

saje nk bg amoi rasa camne prasaan gunting rambut di kedai...patutnya aku rakam..klakar betul muka dia..nk senyum tapi tahan dari nk senyum...malu tapi suke...rambut ciput, kena rm 13...bole la,

Selasa, 15 Januari 2013

piso-piso depan komuter kajang

hari sabtu yg padat..di mulakan dgn aktiviti beriadah di taman permainan..ade rasa lesu tp amoi nk sangat g taman, en somi pun ikut, kami 4 branak pun pegi naik keta..he he, bukan jalan kaki sbb  hajatnya nk basuh keta..

sarapan dan bershopping kejap di giant..balik umah basuh keta sdiri sebab carwash kat giant tengah reno..yg len cam penuh..berkilat keta, hasil cucian bersama..

kul 1 gerak ke majlis kawen opismate...amoi sibuk nk bawak balik baby..x dapat aku jumpa pengantin bila amoi tarik baju aku suh amek baby kecik tu..menangis sepanjang jln ke kereta...hadoi, sabar ajela..

smenjak ade anak 2 ni, prasaan malu tu da x sangat sbb anak menangis kat tempat awam adalah normal..so, let it be..jgn stress

balik umah cuci lantai porch pulak..penat..pas maghrib da terkulai..dekat kul 10, en somi tanya penat sangat ke..aku ingat dia nk jumpa kawan..aku kata ok je..tapi en somi ajak makan kat piso piso..eh! boleh aje..he he...


apsal la tutup mata pulak..xde flash pun...
fries kena order satu lg..berebut, bergaduh..itu standart..


ceria la sangat dapat makan kat luar...


en sominye bege bakar (ayam) biasa..


akunye lak..trase tamak gi tambah cheese..muak...mmg sedap..beza ngan bege bakar yg kat stesen ceras satu ketika dulu (da tutup)..dulu bege cam x cukup ingredient..yg ni mmg banjir sungguh..tapi mungkin simtom buatan org da start, aku rasa muak sangat..sblm tu en somi oder tauhu bakar..tapi da abes lupa nk snap..pedas, sakit tekak aku..

nmpak jus buah gelas besar sangat sedap..he he..

Khamis, 10 Januari 2013

kaki novel

satu ketika dulu aku ni kaki pembaca novel dan majalah..tp buku ilmiah x termasuk sbg hobi ye..
skang dah lebih setahun aku jadi pembaca novel tegar dlm tren..bole la masuk iklan tvkan sbb baca buku dlm tren..he he



ini gambo antara buku2 yg beli..buku ni biasa nya aku jumpa review yg best kat belog baru rasa nk beli la..tp kadang2 minat kat writer nya..mcm valentine ngan hikayat cph baca review kat belog..klu RAM nye buku aku mmg minat..tp yg suami yg ku benci tu beli sbb ms pilih buku ade la budak ipt kut kat sedap giler..aku pun tergodala...tp pd aku citernya xde kemincak..mendatar je..mula2 sedap la..pastu, alahai penat aku nk tuggu kemincak tp adela di selit antara bab yg terakhir..tp dari segi ayat, budak ni pandai mengarang ayat yg x terlalu formal, x jugak caca marba spt bhs pasar..so itu yg buat aku habeskan jugak...abes baca aku cop nama aku..tp klu ade tangan yg minjam buat rete tu tetap gak x guna aku mengecopnya kan..

ni buku library..sayang sekelip mata---alahai, nyesal pun ade..x best..aku baca langkau2 je..sbulan nak ngabeskan...skang tgh baca kau laksana bulan..not bad walaupun ayat sikit skima tapi sbb aina emir la aku baca..yg len x baca lagi...kalimah jiwa da baca, mira punya..biasa la pinjam kekadang x cakap pun, pinjam pun buat retakan...he he...nntilah aku pulang balik, buat semak je..klu best gile baru aku simpan..eh?

yg ni sbb aleya aneesa...not bad tp ade sikit boring..sbb watak terlalu tumpu ngan hero,heroin je


yg ni pun..kira ok la..ade part yg ok ..cuma klu x silap finishing x bape sangat..sbenarnya aku pun da lupe..lama sangat kan nk masuk kan dlm belog ni...

da lama x baca norhayati ibrahim..buku hati seorg wanita mmg best..acik kut pinjam x pulang...tp novel dia pastu, watak pompuan sangat serupa..so, jadik boring...tp akan beli jugak buku yg terbaru ke nnti...RAM pun ok..thriller tp jgn harap ade cintan jiwang karat marat ni..rasanya Cinta sang Ratu je watak utama bercinta..tp kut ade yg len aku x pasti sbb lepas Tombiruo Terakhir aku da x ikut sangat buku dia..fauziah ashaari pun best..tapi x ikut sangat pun novel dia..ombak rindu yg aku beli 2002 sewaktu dok tanam anggur dulu pun org x pulangkan..nk beli baru rasa x de 'keantikan'..he he x koser aku..baik aku tengok muvi yg dah bape kali tayang kat citra tu...Duri pun pada aku sangat best tapi buat drama x bape best sebab pemilihan pelakon yg x kena...x feel betul..baik aku baca novel..aku beli yg terbaru ku kejar cinta kamu..yg ni bagi aku best..sila baca sdiri sbb aku da lupe nama watak tu..

karya aisya sofea pulak, aku x bape sangat sbb masa baca sehangat asmara ngan adam hawa, rasa nk campak je..sbb penceritaan perasaan dalaman buat aku bosan..tapi bila buat drama best giler pulak..agaknya pembinaan watak sedikit demi sedikit kut..malam ni last episod da..hmm rindu kat adam nnti..eh?marah en somi nnti..ha ha..tapi hero ngan amoi kena cari lagu len la nmpaknya sbb "demi cinta" nk abes...

last mungkin writer siti rosmizah...andai itu takdirnya acik da slamat menghilangkan..apsal la novel best je mesti acik adelah tangan terakhir? musykil betul..pastu aku baca 7 hari mencintaimu ngan takdir itu milik ku...wah bole mendatangkan mood marah ye..tapi malas nk ikut da sbb idea dia pun mcm sama je..

cerita hero, puchumbu dan review tanpa gambar

apsal xleh upload gambar secara normal..kena p tmpat len baru bole upload...en somi da remind arini maybe balik sdiri..hmm..malasnya nk naik teksi..charge rm 14 ..mahal betul..tp dari naik bas..?eh, mcm penah naik bas je bunyik..he he..kira2 12-13 taun yg lepas-kenapa ayat ni bunyik spt aku sudah tue?...okeh kesah sewaktu tiggal along di impian gemilang, bas xde lalu sebijik pun sbb saujana impian adalah taman terakhir...masa tu jln x sambung lg ke jenaris..prima pun x wujud lg...yg ade teksi..kut2 masa aku jln kaki tu ade teksi benti..ade 2 mende je aku fikir...wajah pemandu teksi tu cam bole caya ke tak dan rege yg di charge..kadang2 mahal..ingat aku x biasa ke rege ke depan sekolah saas, ke kajang, ke stesen komuter tu bape..

skang ni?hm berlambak bas tapi..yg penuh ngan pendatang..aku x penah g try naik bas sbb naik komuter (hero kata keretapi yg dia nampak-keretapi ibu...muahha ha, makcik kayo botul la)
malas aku nk sesat bahgat ni...baik naik teksi smpai taska...pastu jln kaki balik umah..hero x akan naik keta selain keta abah dia..klu naik jugak, melalak la sepanjang jalan...tapi x tau skang da bole ke belum..xpelah, diorang pun happy jln kaki ni, layankan aje...


rsnya umur 7 bulan..cumel...geram...cuba tengok prangai skang, klu sebut nama aku suh buat susu, x boleh org len yg buat...lg geram bila da abes minum susu, botol kosong tu nk jugak aku amek dari tangan dan letak kat meja...hamboi tiggi betul cekadak hero sorang ni..x taula nk buli aku ke nk manja2 dgn cara yg len..smalam nk cium2 da x mau dah..ego ke ape..beza ngan amoi..asik mintak suh gomol cam budak kecik...


satu citer
abah : cakap ngan ibu abah suruh potong jambu
amoi : ibu, abah suruh puchumbu...!!!!!

hah..gelak besar aku ngan en somi...tapi skang da ok, bole sebut dgn betul...dan jgn nk ajuk2 puchumbu dgn dia sbb nnti dia marah..anak dara ni da besarkan..da tau rasa malu...

smalam trase nk makan kat luar..en somi bawak kat sbelah malee classic yg telah di banned oleh aku..tah ape la nama kedai open air tu..rasa not bad..masa makan tu rs menimbun pulak..banyak..aku nye nasik goreng paprik ayam kongsi ngan en somi..amoi nye nasik goreng cina telur mata tanpa sayur kongsi dgn hero (x kuasa aku nk asing sayur time perut kelaparan ni)..

tapi amoi x makan nasik tu sangat, nk makan telur je...so bayang kan hero, perut kecik tu makan nasik goreng yg banyak..takut tengoknya...aku suh en somi makan sama nasik goreng tu, kang kok muntah kan leceh...makannya pulak nmpak berselera sangat..nasib baik aku x oder air ais..just air suam..en somi kononnya x nak makan, tpi biasala man of the house kena overtake..bak kata peribahasa ms kat itm...MPAJ utk sape yg tolong abeskan makanan..

review utk kedai ni..ok, not bad, makan ok dan ade pilihan tapi gambar dan menu x update, ade menu utama yg xde..layanan ok, servis cepat & bersih..toilet bersih dan ade surau..aritu makan kat sate di prima, toiletnya kotor, geli pulak rasanya..trus suh amoi tahan kencing, baik membese di toilet umah...

Selasa, 8 Januari 2013

grrrmmm

pagi ni, ada eksiden..kesian mat motor yg jatuh bergesel dgn motor lain..tapi motor satu lg x tolong langsung..bayangkan benti motor depan sikit, berpaling ke belakang dan angkat2 tangan kata "kaula yg salah"(kononnya le)...x tolong langsung..pastu blah...wah mulia sangat perangai ni...even budak tu salah, beradab la sikit...tolong la apa2 yg patut..cakap dgn baik ngan budak tu...bagi dia cool..ini dahla jatuh kena hempap..angkat motor sdri..jadik bahan tontonan kat highway kat mines tu..mmg x guna la budak motor tuh...mungkin satu hari nanti ko akan jadik camni gak..masa tu fikirla sdiri..huish geram

sptmana grmmm smalam..suke kan klu kita nk tido tu ade bunyi-bunyian..suka kan klu anak2 kita terjaga dgn bunyi merdu tu..wah smpai x jadik tido dengar kemerduan tu..xpe la, mungkin satu hari nnti aku nk deco umah kul 12 mlm, korang x kesah kan...nnti rasanya nk tebuk gak lubang..nk letak frame..ok gak tu...fikir dan renungkan klu aku buat mende yg sama kat korang..pukul 12 mlm ye..

Isnin, 7 Januari 2013

citer..criter

alhamdulillah...rezeki akhir tahun dan awal tahun...duit bonus da spare sikit utk vacation anniversary yg ke 6 tahun...wah da 6 tahun kite bersama ye bang...alhamdulillah...harap2 menjadi spt yg di rancang...celcom pun ade saguhati buat staffnya...bole la buat blanja...mintak2 harap2 adela "barang" dari celcom tu..i nk tau bang...he he...

awal tahun yg bz giler...pening kira stat, carik kursus, penglibatan aktiviti...biasala mmg last2 baru compile tp x tau lak kena lg detail...aku klu bole x nk berharap sbb mcm tiada harapan je..

cite mende len la pulak...ari sabtu aritu en somi da kata nk kluar jln2 ke taman..he he ku tuntut janji mu..apa lg suh moncet kejut le...best sikit ade kawan nk borak..moncet da dok kat taman, mmg susah sikit nk ajak balik...nmpak ade kelas mengaji kat surau..rs cma nk masukkan amoi..tp bebudak klu xde kawan ni agak susah skit...x nmpak pulak budak baya2 dia kat situ...

skang ni pun, x taula ade kawan ke tak kat little tot tu...sbb da amek sesi pagi...harap2 ok ye amoi...

smalam penat buat kije umah..stress ngan moncet..ingat bila da besar ni lg senang..tp, xdenya..lg stress tu adela...amoi klu abah xde, sangat2 berani membuli hero..hero pulak, mcm bukan hero..skit2 lembik badan..nanges2 suh aku tolong dia...bukan dia nk lawan balik..penat aku layan..bila da x sabar tu, tangan ni laju je..ha kan da kena...tp nanges lg kuat adela, bukan nk benti...sabar la wahai hati...he he, ape pun kluar dari perut aku jugak kan..

smalam kemas barang kat kabinet tv...tengok gambar kursus tahun 2004...wah kurus banget aku ini...x bole pulak nk upload gambar sewaktu mude...eh tapi skang lum la tue kan..hu hu...

berita hari ni

pagi ni dlm paper ade citer mat sabu sokong penggunaan perkataan Allah oleh pihak kristian..sblm ni aku ade baca pendapat blogger kereta mayat..meh aku paste kan...spt di bawah

Tanya sama abang keretamayat part 32


------------------------------------------------

DAP menyatakan pendirian bahawa Penganut Agama Kristian di Negara ini tidak sewajarnya disekat dari menggunakan kalimah Allah sebagai rujukan kitab Bible edisi Bahasa Melayu. Abang kereta mayat setuju tak?



Hamka said:



Aku nak tanya dua soalan sahaja kepada orang islam yang setuju bab ini...

1) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DI UKIR PADA SALIB?



2) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DITULIS PADA KERETA ATAU GEREJA ORANG KAFIR DENGAN TULISAN; ALLAH BAPA KEPADA JESUS?



Maka bila aku tanya balik soalan ni kepada orang islam yang setuju, mereka tak setuju pulak, kata mereka, kita bagi guna dalam gereja sahaja...



Kawan, orang ‘kapir’ ni sama jugak macam penagih dadah, jika mereka melilau sekeliling rumah kita cari besi, dan kita biarkan sahaja, lama lama mereka akan masuk cari besi bawah rumah, (pun kita biarkan)dan satu hari jika tuan rumah takde, terus jer mereka lompat masuk dalam rumah... habis semua harta korang kena kebas..



Jadi dari awal lagi, jangan bagi ‘orang “kafir” cari besi’ sekitar rumah korang..,

Faham tak?

Aku tak setuju, dan Aku memang peliklah dengan orang islam yang setuju, sebab.., cuba korang fikir balik, dah beratus tahun orang kristian guna nama ‘god’ dalam urusan ugama mereka, alih alih kat Malaysia, mereka ‘menjatuhkan maruah’ mereka nak guna nama tuhan orang islam dalam urusan mereka, tak malu ke?

Atau mereka dah buat kajian betapa dengan keputusan ini akan menguntungkan mereka, jika tak untung dah tentu tak mintak..., dan kita orang islam selama ni tak bagi lagi mana mana ugama guna nama Allah, tapi bila kristian Malaysia mintak, kita selamba bagi? Nak pancing undi ke?

Aku ingat lagi dalam kitab apabila Nabi solat berkiblatkan baitulMuqadis, lalu paderi dan ahli kitab hina Nabi, dengan ungkapan. “Alang alang dah sembah Baitulmuqaddis, masuklah terus ugama kami”

Lalu turun wahyu yang memerintahkan kiblat orang islam di tukarkan kepada Baitullah di Mekkah.., habis cerita..

Jadi, kamu wahai orang kristian, nak mintak guna nama Allah?

Alang alang guna nama Allah, masuklah terus ugama kami, senang.., kan?

Adohai..

SEKIAN

mmg betul rasanya pendapat ni...sepatutnya kita ni bersatu padu, walaupun lain parti   citer len pulak..   aku masih ingat ms darjah 6, adalah seorg cikgu ni, dah arwah pun...hari2 menceritakan melayu begitu, melayu begini...dlm fikiran budak 12 tahun, aku sering tertanya2...kenapa cikgu ini kata mcm ni...adakah betul melayu ni teruk @ kami yg dlm kelas tahun 6 tu teruk sangat?...smpai skang masih ade yg berkata mcm2 pd bangsa sdiri...kenapa kita asik memandang keburukan bangsa sdiri?...   manusia ni kan sume prangai lebih kurang..x kirala bangsa apa...setiap org ada kelebihan ada kekurangan...cthnya klu ada majlis kahwin, kematian...kita bangsa melayu dan islam saling tolong menolong bg duit, barang keperluan...supaya kita x terbeban sangat..bangsa len x sure ade ke tak tapi ia dah sangat sinonim dan kita x payah nk di paksa2 utk bagi sume tu..kan kan...

Jumaat, 4 Januari 2013

ragam 2013

sudah masuk tahun 2013...semenjak umur sudah menjangkau 3 pangkat ni, aku x ingat da brape exactly umur aku nih...ermm macam muda lagi..ha ha mude ko...bak kata en somi, dah tua..tp ku balas..abg lg tue..he he

arini amoi start sekolah...minggu ni miggu motivasi tinggi bagi dia..x sabar nk sekolah balik sbb org len da sekolah..harap2 amoi dpt menambah yakin kan diri utk bergaul mesra ngan kawan2 dan teacher baru..tp stress gak aku as parent bila every year asik la teacher incharge yg aku link tu benti..susah tau nk mintak no phone teacher len..dah le tepon yg di publish di website x bole cal..adeke patut..haish..grrrr...nasib la labu, yuran da byr utk 1 year trus kan...

di sebabkan aku & en somi bukan jenis bila ade masalah tukar tmpat taska/sekolah anak2..leceh & menganggu emosi anak..kita kan klu kije nk tenang, balik umah pun maunya nk tenang tp amat mustahillah klu part tenang di umah tu...but at least, kita x terganggu dgn anak yg emosi x ngam ngan bende baru..kite  ni, mak bapak yg akan terganggu siang malam pulak..itulah, kok ade masalah, aku sabarrrrrr aje..walaupun kadang2 x masuk akal betul..tp sabarrrrrr..dgn grrrrrr skali...asalkan moncet ni xde kecederaan luar dlm cukup...

smalam tengah tengok cite "duri" kat prima, masa anak dia yg isap dadah tu nk tarik mak dia turun tangga..aku cakap ngan hero.."tengok, dia pukul mak dia..nanti Allah marah"

"ha ah"

"ni, tengok ibu..jangan pukul ibu, tendang ibu ( sambil tunjuk diri sendiri)..berdosa, nanti Allah marah"

"ha ah...nanti cikgu marah"...ehh ..penat aku ajar, cikgu dapat nama...itulah anta anak kat taska kan..korang tanya la mana2 anak yg di hantar ke taska, x kira la taska kat mana..lagu apa paling lancar...muara hati aka demi cinta...aku x bole nyanyi, jadik back-up singer je..penyanyi utama da ada kan...

petang aritu pas balik keje, aku dok pikir apa yg sesuai di letak kat depan pintu..tetiba en somi citer kucing telah berak di umah sbelah..spontan aku gelak..wah, kena marah ngan en somi..eh alamak, actually aku bukan gelak spt padan muka..tp aku membayangkan kucing tu pandai pilih tmpat yg paling cantik berseri pulak...tp bila part kucing ni, owner tu patut jgn biar kucing kluar umah, jiran2 ni yg stress..sbb aku kena lg best, berak atas tilam en somi..nasib baiknya adela reason nk buang tilam tu..semak..he he...kang aku buang tanpa sebab, en somi persoal kenapa aku buang barang antik dia..ehh, jgn marah ekkk..

aritu jugak amoi sibuk kata nk mandi laut...smalam dlm citer duri adela tunjuk scene laut...hmm da nmpak jelas laut tu roper ape, trus x mau langsung mandi laut, nk mandi kulam jer...hero je sibuk usik kakak..dia nk mandi laut, kakak tiggal...lg la sora kakak macam nk meraung da bunyik nye...hai, penat nk layan sorang, nk pujuk yg sorang lg..en somi?..pegang psp je...hmmm sabarrrr....