Rabu, 22 Mei 2013

cuti-cuti ke impiana cherating


9/5/2013 aritu bercuti di cherating...plan yg lama gile dok dlm fikiran ni...budget mmg ade tp xla banyak sangat peruntukannya...cukup2 utk 4 branak...asik la bukak web impiana...cantik je rasanya...bila ada promotion tu trus tanya en somi & reserve bilik..target mmg sblm cuti sekolah..biasala, coti2 meleysia tu kan pack ngan org..servis pun kureng nnti....dan ini pun namanya janji ditepati..lama gile janji ngan moncet nk mandi kulam & tido otel ni..



di mulakan dgn gambar hero yg sikat belah tepi dan asyik mengpeace ni...rasanya kat r& r temerloh..amoi nk kencing..& aku pun sama jugak...dlm toilet asik panggil nama amoi..takut la jugak kan..

sampai kuantan dlm kul 3...tapi en somi sangat2 mengantuk...nk ilangkan ngantuk, singgah kat komplek teruntum jap...saje cuci mata..tp biasa2 aje...dlm 3.45 truskan perjalanan...amoi da bernyanyi2 kat tepi telinga.."bila nk smpai otel?"...

ikut jln jln teluk cempedak..sbb x sure simpang ke balok ikut tang mana...pastu bila da masuk kawasan kuari tu, rs sunyi nye...asik lori je...mana org kampung ni?..en somi pun risau..takut gak sesat...tp tengok peta, xde lak jalan lain pun...da ke depan lagi baru jumpa kampung...tapi itula..sunyi jugak, x banyak kenderaan...

singgah beli pampung jap..hero da tido..tido ms baru gerak tu kejap sangat..da nk sampai baru lelap pulak..kakak ajela yg bersukaria ngan abah pilih pampung ngan buble-buih sabun tu..

masa nk carik impiana tu, agak penin skit..signboard dia kat simpang kuari tu..jauh gile...nasib baik la aku da buat search..otel ape yg jumpa dulu...masalahnya legend pun aku x pasan...ropernya letaknya hampir dekat selekoh jln besar, baru nmpak signboard...fuhh lega...

smpai hampir pukul 5...en somi yg g daftar & byr..utk 2 mlm dpt rm 410...ok sangat lah kan...pastu hanya en somi dpt welcome drink...aishhh x aci betul..i nak jugak...hu hu...


smpai2 bilik trus bukak pintu ni..sume bilik ade balkoni & mengadap laut..mmg cantik & cam umah kampung pun ade...jln pas cafe nak ke bilik ade lantai papan...en somi mula da jln slow2..he he...en somi nye fobia...takut pijak papan, takut patah...teringat ms baru kawen dulu, g sunway lagoon...ingat nk rentas jambatan gantung...aku menonong da ke depan..en somi da tertiggal jauh, meniti satu persatu papan tu dgn penuh hati2...kensel hajat nk rentas jambatan gantung tu...


ni tah gaya apetah...


tv die tu ok la..ingat xde astro..skali ade pulak 616..hmm siang mlm msti oggy je..tapi ok gak..yg penting bebudak x la boring smpai mengamuk2 kan..


hero yg dok main tepon..


pemandangan dari balkoni...trus nmpak laut...nyaman sbb banyak pokok..tapi bunyik laut tu sayup2 je dengarnya...


yeah nnti sambung lagi...

Selasa, 7 Mei 2013

tammatkan cerita ini

akhirnya selesai jua pilihan raya...dah hampir staun asik dengar citer ni aje...tapi walaupun da selesai tapi citer tetap x sudah...aduhaiii...fenin pale mak buyung ni...seriously, aku bukan org yg sesuai utk politik...sebabnya aku x suka berfikir masalah donia yg ini..he he...

bernasib baik betul bila en somi bukan suka sangat citer pasal politik...kawan2 pun sama...adik beradik pun same...stakat sikit2 tu biasa la...tapi pun kami x memihak pada sesiapa...kami cuma sokong melayu & islam...x perlu sokong hanya satu parti melayu saje...itu yg jadik fanatik..cakap pung pang sana sini tapi you're still the same...tiap kali dengar citer2 penyokong fanatik ni, aku msti lari...baik aku layan moncet tengok kartun, lg senang ati...

teringat kat arwah abah...perkara biasa bg org lama utk citer politik ...asalkan bercerita, dgn sape pun bole...mula2 nk biasakan dengar citer arwah abah ni, mmg seksa la sbenarnya..umur aku pun masih muda remaja..klu citer gossip mmg konsentrate...klu citer agama, dengar jugakla...tp citer politik...hmm ..abah cite la, aku akan senyum sepanjang masa tapi mata tengok tb...he he...maknanya x lalu masuk dlm otak pun...macam angin sepoi2 je lalu sebelah telinga ni...

port arwah biasala, kedai kupi le kan...klu citer tgh hangat, lg lame la lepak ngan geng seangkatan...baik gak dia lepak kat sana...xdela dok umah bebel ngan aku "asik tengok tb yo kojo eee"..hee biasa la, ape yg best lagi nk buat...arwah abah akan baca surat khabar org punya kat kedai kupi tu...then baru bole start perbincangan...penat aku tuggu kat umah, kut2 beli surat khabar..hmm manjang kan x ado yo...

dlm fb pun, asikla politik gak...baik korang update korangnya anak ke, masak ape arini...best gak aku nk tengok...ni, asikla mensyaring citer politik yg x sudah...pastu blum kire tiupan khabar angin pasal rusuhan lg...please la jgn terlalu panik & pastu mempanik kan org len..."ko kena tuang minyak mlm ni jugak...nnti minyak naik"...eh...hmmm...tangki minyak klu isi penuh bole jimat smpai sbulan ke?...silap2 2 hari pastu ko kena tuang balik kan...hrga pasti akan naik..tp jgn cetuskan rasa panik smpai bekalan abes...itu yg menyebabkan hrga makin naik berganda2 nnti...baik korang praktik kan ilmu ekonomi ms sekolah dulu...

cukup2 lah entry pasal jari....da ngundi dah la...hmmmmm..agaknya next election, ape spr akan perkenalkan pulak?dahla...mari kite tammatkan cerita ini...

Jumaat, 3 Mei 2013

balik kampung jugak...

akhirnya balik jugak kampung...waahhhh ponek botul la....balik2 aje pegang penyapu..pegang vakum...pegang mop...slagi x mop, rasa macam habuk2 ni berterbangan...

smalam pun masak simple je..just ayam goreng, tempe goreng & bayam masak air...pastu anak bujang ni mmg rajin..hal2 kije umah ni mmg tersangat rajin..ms dok ruang tengah, dengar dia tarik kosi..ingat nk basuh tangan kat sinki..tp apsal xde bunyi air...aku pun ke dapur..."ya Allah"...stengah peruk sayur yg aku masak da masuk sinki...bertuah punya anak...masak la aku utk kali kedua...nasib baik senang..
hero ni rajin sugguh nk menolong...elok pulak geng ngan wan basuh lantai...pastu makan nasik lemak sesama wan..pastu jatuh terlentang atas lantai basah tu...hmmm

smalam start ptg, da mula rasa sakit kat bawah perut...kadang2 ianya biasa..tapi smalam cam luar biasa...takut terkena kencing kotor...pagi ni jumpa dr jap..alhamdulillah xde pape...katanya rahim aku ni nak mengembang..tapi aku rasa sbb kemas umah tu...tadi berjalan g subway kat bawah ni pun, perlahan je...sakit lg..dr kata klu nk bg ubat pun, pain killer..tp dia x bagi sbb aku pegnen..ok, it's good la kan..biasanya dr skang ramai yg sengal, p bagi gak ubat pain killer tu...da tau x de pape...mula la aku ni menibai makan apa saje...hope fully xde la penyakit yg siggah..

balik kg..lalu pekan lubok china..bus stand gajah putih da xde...pekan koboi pun da terang..dengarnya nk buat umah kedai..tambah banjir la nampaknya...dulu, ms sekolah menengah..tapak umah teres ngan umah kedai tu adalah bekas sawah...pastu ditambak, dengarnya nk buat kilang ruti..yg siap hanya jalan ngan lampu jalan je..kesannya..smpai skang klu ujan luar biasa, roundboard ngan umah kampung sebelah ke rembau sana akan naik air...banjir masuk tb tu biasa la...pernah masa aku peksa trial spm, banjir melanda...ramai yg amek kesempatan ponteng..xde masa cikgu nak check setiap pelajar tu umah dia kena banjir ke tak kan...hasilnya, paper pospone..

ni da cite len lak...ade org request friend ngan aku...shock jugak..aku pun da bgtau en somi..tapi insyaallah x kan add...lebih baik mengelak kan...yg sudah itu hanya kenangan...kenangan yg ingin aku lupakan...aku ada en somi yg menyintai dan menjaga aku macam menatang minyak yg penuh (sbb pegnen  he he)..ade spasang anak2 yg amat menceriakan hati..sedikit harta utk kehidupan seharian..sesungguhnya aku amat bersyukur...

mmg satu masa dulu aku amat sedih krn perbuatannya..kadang2 menangisi takdir hidup..pernah berdoa agar Allah membalas perbuatan itu...tapi takdir Allah amat indah...Allah kurniakan takdir yg lebih baik utk aku...yg paling best tu, mak mentua aku baik giler...muahha ha...