Selasa, 30 Julai 2013

check-up 32 weeks

minggu lepas check-up ngan dr jamil...slamat x pose sehari sbb minum air gula..alhamdulillah gula ok..& biasalah, berat turun lg..stakat ni da lebih 2kg turunnya...

tapi lama jugak dr jamil pandang monitor scan tu...
-tali pusat kat muka bb..katanya ok
-air ketuban lebih skit...katanya ok
-baby da 1.8kg...
-baby da pusing ke bawah..katanya ok..mstile ok kan
bole bersalin normal..insyaallah..
jumpa balik dlm ms 3 minggu sbb 2 minggu pastu nk raya..
nnti dapat family room sbb bersalin kali ke-3 kat sini..
yg ni bole bawak moncet skali..mau tension en somi ni...


alhamdulillah hari ni ade berita baik..bole la spent utk akikah baby kecik ni...
semoga kehadiran baby kecik akan menambah kebahagiaan kluarga kecil ku...

Rabu, 17 Julai 2013

usaha keras untuk amoi

hari tu ade parent teacher meeting ...

hmmm sedih sangat hati ni bila amoi dpt no yg paling banyak...alahai anak ibu ni...

sblm peksa tu, amoi dpt teacher baru...bukan main lagi amoi cerita..teacher ni baik..dia pun da banyak kali sms aku utk bgtau kelas extra utk amoi ni & macam2 lagi la...nampak jugakla kesungguhan dia nk ajar budak2 kelasnya...

kami, as parent mungkin terlalai nk bg tambahan ilmu pada amoi...banyak kali terdetik dlm hati ni, kenapa teacher amoi x bg homework...padahal tahun sebelum ni banyak jugak homeworknya...pastu amoi asik citer yg ramai teacher ajar dia..tp x tertanya pulak aku...

dekat umah, amoi x banyak belajar...nak ajak blajar amat liat...last2 aku pun malas..en somi pun same la jugak...

masa jumpa teacher tu, baru la kami tau...yg kelas amoi ni ade problem...teachernya ade masalah skit...bila dia take over, latihan banyak x buat...mmg sangat tertiggal...aku x salahkan teacher tu..tapi aku ralat sangat dgn sekolah tu...every month kami bayar..dah la naik fee tahun ni...tp kenapa amek masa yg lame utk carik replacement?..dulu antara reason kenaikan adalah utk pemberian gaji yg berpatutan pada teacher..xde pemberitahuan langsung pd kami as parent...feel so sad...

lama jugak la aku berfikir...camna nak buat dgn amoi ni..teachernya kata amoi susah nk bg tumpuan...ya! itu masalahnya...pas raya nnti akan start tuition ngan teacher+clinic class every friday night...tp solution skang, aku & en somi bergilir2 jadik cikgu amoi ni...dgn aku, badan tu macam xde tulang..tergeliat sana sini..kejap2 haus..kejap2 nk kencing la...dgn en somi pulak, air mata meleleh2..badan tegak je...yela, asal x bole jawab je, kena marah...aku rasa umah sebelah2 ni da biasa dengar sora en somi ni...

so far, alhamdulillah...mula2 cam xde harapan..tp sebenarnya dia boleh...smalam ajar bm, lancar jugak la membaca...teachernya pun pelik...nape markah bm paling sikit, sains paling tiggi..bi, mate, agama-average...entahla, mungkin sains lebih interesting kut...

utk hero nanti, x taula nk anta sini lagi ke tak...yg penting sebenarnya bukan sekolahnya..tapi guru yg bertanggungjawab & berdedikasi utk train anak murid...alhamdulillah, banyak jugak aktiviti luar yg teacher ni buat..sblm ni, amoi x de citer aktiviti luar kelas...agaknya xde kut...

p/s ini adalah luahan dari pandangan aku sahaja....

check-up utk minggu ke 30

alhamdulillah..masih dapat berpuasa...tapi akan di tolak 1 hari sbb next week appointment kena minum air gula...hu hu...last weeknya check-up la, ingatkan sume ok...tup2 dr mimi kata bb terlebih berat...camno ni? pueh pikir...berat aku turun 800gm, baby bole naik 800gm+-dlm masa 4 minggu...berat dia da 1.7kg...hu hu..harap2 xde kencing manis la aku ni...

gambar dr web baby center...patutnya da pusingkan...tapi kepala si kecik ngan punggung masih kat atas...dr mimi siap pesan, jgn urut ye...dia mmg akan berpusing2 lg sbb ruang masih banyak...hmm, so yg part ni x nak la risau sangat...

next week jumpa dr jamil pulak...ok gak dpt ari kije..bole anta moncet kat school..klu ada same, si hero ni x dok diam...amoi da ok skit...sedikit info pasal zat besi...rupernya bila da sampai tahap ni, ibu kena ambil zat besi yg cukup, sebab bb akan serap dulu sblm badan ibu serap...antara simtomnya, penat & pucat...dr mimi ada tegur aku ni nampak pucat..tp hb ok...harap2 aku ok smpai ke akhirnya...penattttt...pas buka, mata cam x bole bukak da...smalam nk ajar amoi baca bm, lama sangat nk carik buku, aku pun da terlentok..pastu kemain lg marah kat aku sbb x dengar dia panggil..hamboii anak bertuah ni...

Isnin, 8 Julai 2013

mistik

balik kampung ari sabtu ptg..smapai dlm 8.30 mlm...entah kenapa ada rs x sedap sikit...lgpun semenjak ada anak ni, jarang balik malam...tp sbb xmo rushing sangat..tu yg terlajak smpai malam...umah kampung sbb selalu tiggal, ade rs seram skit..mana taknya, depan umah ni kubur lama..tempat pun semak jugak..umah sebelah2 pun umah tiggal...

ms tgh rengok tv, hero tunjuk kat dinding..."eh hantu!!"...2 kali pulak tu...aku tau yg bebudak ni biasanya x tipu..lgpun kat dinding tu xde ape perabot pun...en somi da marah2...aku pun bukak topik len..biar hero citer bende len pulak...keseraman tu trase jugak sepanjang malam...

rupernya, masa en somi tgh adjust keta, dia kata ada nampak something...aku pun ade tegur, pagar arwah nenek ngan jiran sbelah da runtuh...entahlah, mungkin mende tu dok sbelah2 yg x kena cahaya lampu keta...sebelum ni pun, dlm taun ni jugak la..aku da tertido dpn tv, en somi tgh tengok tv...tetiba ade sora kasar macam lelaki...bukan bercakap, tp x tau nk describe camne...aku yg tido ni bole terjaga dan terbangun..part yg best, en somi bole tegur pulak...hish...trus aku kata xde papela...jom masuk bilik..

aku bukan jenis terlalu percaya & perasan mende2 camni...sebabnya kite sepatutnya jgn takut..tp manusia ni asik di momok kan dgn antu..jadik la ramai penakut..rumah tu pun tiggal lama sangat...balik pun skejap2..mana la bende x singgah...itupun mak slalu mengaji..klu x mengaji x tau la camne...pasni x bole la nak balik malam2..takut pulak trauma kat budak2...

Khamis, 4 Julai 2013

cacatan pregnen 29 weeks

lame da update blog..bila da lama x update, idea pun xde...

arini genap 29 weeks...ade 7-11 minggu lg masa yg ade..kali ni aku rasa kuat sikit utk memasak, mengemas, urus si moncet...mana taknya..da elok2 nk tido dlm bilik..ade org request

"ibu, nak kencing"
"ibu, nak pakai pampers"
"ibu, nak nenen dlm cawan"
"ibu, nak air sejuk"
"ibu, berak...-ha yg ni paling kena sabar...

segalanya nak ibu..bila suh mintak kat abah, x mau..nak ibu jugak...kadang2 smpai 4 ke 5 kali turun naik tangga sblm tido..mana tak sakit punggung ni...yg paling stress bila aku da nk tido terlelap ni, moncet melompat2 atas tilam..hadoii, menjerit2 aku..ade skali tu, ms bersihkan hero..si kakak melompat trus terhantuk kepala kat dinding...bila tanya, kata xde pape..kakak tahan...tahan apenya, bila aku x pujuk, menangis bersungguh pulak pastu..hiba sangat la bila ibu dia wat tak tau..bukan wat tak tau..dah aku panggil dia buat keras je..aku biarkan je la...bila da nanges, kenala pujuk...gosok2 kepala tu..nasib baik x muntah..

smalam ms masak nasik goreng..aku terdengar ade something dlm ladang lalang umah sebelah(ayat panas-ha ha)...takut la jugak.. hish, ape la pulak ni...tenung punya tenung..kucing ropernya..tp ade lg bunyi...oooo ade dua ekor miau comel...main sembunyi2 dlm ladang lalang yg da staun x di trim...tau le umah sewa..tp buat2 la kemas skit...risau betul kut ade mende merbahaya kan...

beria aku masak nasik goreng permintaan kakak ni..tp sbb rasa x sama mcam nasik goreng daging sup tu, dia x nak makan..haish, sabar ajela...hero yg makan banyak ngan en somi...en somi kata x mo makan..tup2 dia yg habiskan, hero x dpt tambah kali ketiga...rsnya, yg paling banyak makan skang ni adalah hero...kadang2 makan x kunyah abis dekat tangan da pegang kiri kanan nk sumbat lg...dulu slalu gak muntah balik..skang da ok skit, da pandai kut..geram la jugak, bila muntah balik..satu kije la pulak nak bersihkan...

hero skang pun da mula dia ajarkan pakai "ber bird"..maknanya x pakai pampers...hanya pakai masa tdo...ini mmg jasa baik taska..klu aku yg suruh? xde maunya...harap2 sebelum baby kecik kuar, hero da totally x kencing merata..jimat duit pampers..dulu konon kumpul cloth diapers banyak2 x nak beli drypers kononnya..bila pakai asik tembus je & pastu nk membasuh pun maleh..pakai la drypers tu 24 hours balik...

smalam buat pengeluaran bulanan kwsp...da x perlu isi borang rupenya..just bawak penyata bank & ic...wah senang bangat...rugi aku print & potostat segala dokumen mcm taun lepasnya...x smpai 15 minit da settle..aku kluarkan sbb memikirkan baby kecik yg bakal kluar ni...set bersalin x beli lg..barang2 ade yg tambah lg..tp skang baju infant pun susah nk jumpa spasang rm 10 ke 12 ni...banyak 16 ke atas..aku x suka beli new born nye baju..pakai nnti x smpai 2 bulan..prefer beli 6 bln ke atas...biar pakai lame skit..pueh ati..

nnti nk beli new born utk kuar spital je selai..& baju utk cukur jambul nnti...insyaallah nk buat ms raya haji...so, xde korban tp akikah 2 ekor kambing utk baby kecik ni...sila siap kan ongkosnya ye en somi...he he..