Khamis, 4 Julai 2013

cacatan pregnen 29 weeks

lame da update blog..bila da lama x update, idea pun xde...

arini genap 29 weeks...ade 7-11 minggu lg masa yg ade..kali ni aku rasa kuat sikit utk memasak, mengemas, urus si moncet...mana taknya..da elok2 nk tido dlm bilik..ade org request

"ibu, nak kencing"
"ibu, nak pakai pampers"
"ibu, nak nenen dlm cawan"
"ibu, nak air sejuk"
"ibu, berak...-ha yg ni paling kena sabar...

segalanya nak ibu..bila suh mintak kat abah, x mau..nak ibu jugak...kadang2 smpai 4 ke 5 kali turun naik tangga sblm tido..mana tak sakit punggung ni...yg paling stress bila aku da nk tido terlelap ni, moncet melompat2 atas tilam..hadoii, menjerit2 aku..ade skali tu, ms bersihkan hero..si kakak melompat trus terhantuk kepala kat dinding...bila tanya, kata xde pape..kakak tahan...tahan apenya, bila aku x pujuk, menangis bersungguh pulak pastu..hiba sangat la bila ibu dia wat tak tau..bukan wat tak tau..dah aku panggil dia buat keras je..aku biarkan je la...bila da nanges, kenala pujuk...gosok2 kepala tu..nasib baik x muntah..

smalam ms masak nasik goreng..aku terdengar ade something dlm ladang lalang umah sebelah(ayat panas-ha ha)...takut la jugak.. hish, ape la pulak ni...tenung punya tenung..kucing ropernya..tp ade lg bunyi...oooo ade dua ekor miau comel...main sembunyi2 dlm ladang lalang yg da staun x di trim...tau le umah sewa..tp buat2 la kemas skit...risau betul kut ade mende merbahaya kan...

beria aku masak nasik goreng permintaan kakak ni..tp sbb rasa x sama mcam nasik goreng daging sup tu, dia x nak makan..haish, sabar ajela...hero yg makan banyak ngan en somi...en somi kata x mo makan..tup2 dia yg habiskan, hero x dpt tambah kali ketiga...rsnya, yg paling banyak makan skang ni adalah hero...kadang2 makan x kunyah abis dekat tangan da pegang kiri kanan nk sumbat lg...dulu slalu gak muntah balik..skang da ok skit, da pandai kut..geram la jugak, bila muntah balik..satu kije la pulak nak bersihkan...

hero skang pun da mula dia ajarkan pakai "ber bird"..maknanya x pakai pampers...hanya pakai masa tdo...ini mmg jasa baik taska..klu aku yg suruh? xde maunya...harap2 sebelum baby kecik kuar, hero da totally x kencing merata..jimat duit pampers..dulu konon kumpul cloth diapers banyak2 x nak beli drypers kononnya..bila pakai asik tembus je & pastu nk membasuh pun maleh..pakai la drypers tu 24 hours balik...

smalam buat pengeluaran bulanan kwsp...da x perlu isi borang rupenya..just bawak penyata bank & ic...wah senang bangat...rugi aku print & potostat segala dokumen mcm taun lepasnya...x smpai 15 minit da settle..aku kluarkan sbb memikirkan baby kecik yg bakal kluar ni...set bersalin x beli lg..barang2 ade yg tambah lg..tp skang baju infant pun susah nk jumpa spasang rm 10 ke 12 ni...banyak 16 ke atas..aku x suka beli new born nye baju..pakai nnti x smpai 2 bulan..prefer beli 6 bln ke atas...biar pakai lame skit..pueh ati..

nnti nk beli new born utk kuar spital je selai..& baju utk cukur jambul nnti...insyaallah nk buat ms raya haji...so, xde korban tp akikah 2 ekor kambing utk baby kecik ni...sila siap kan ongkosnya ye en somi...he he..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan