Khamis, 19 September 2013

catatan pegnen 40 weeks

setiap detik dlm pemerhatian...sok genap la 40weeks si baby dlm perut ni...biasa aku akan awal 4 hari...kali ni lmbat skit...klu x jumpa dr kemain mengeras, sakit cam period pain...jumpa aje dr, behave sungguh..alahai anak ibu sorang ni, pandainya dia..still nk duduk kt dlm ni...

hr slasa trase spt mau branak da..hr rabu just nk check & mintak mc..ingatkn just jumpa dr je..tp dia buat test kat labour room..terpandang pulak kaki org yg mmg tuggu masa nk branak...ahh sudah! seriau jugak la..dengar sora mak budak tu..nasib baik jenis kuat, xde jerit2, nanges2 ni...then perut aku ni dia pasang ctg & apelg, proses biasa la nk check pintu rahim...hampa...x terbuka lagi jalannya..pas 10 mnt nurse tiggalkn aku ngan mende alah di perut ni, terdengar sora mak budak tu sora lega..tp bb nanges lmbat skit...then br nurse bukak ctg kt perut..en somi pulak yg sibuk2 tanya anak apa..g tengok bb skali..feeling excited kan..even bb org..3.4 kg..nenek mat saleh tu..mmg cute & chubby muka dia..ms cucuk x nanges langsung..kuat sungguh dia...smpat borak ngan nenek dia, speak malay tau..anak ke-2 klu x silap, 38weeks sbb darah tinggi..hmm bila la time aku ni..trase x sabar nk pegang,nk susukan bb..

td pulak mmg date utk check-up..nasib la xde nk seluk2 ni..dr just pegang perut & cari kepala si baby..katanya tinggi lg...berat da 3.6 kg..berat aku 2 minggu x naik..maknanya aku turun berat, si baby ni yg naik berat...soalan aku td..."klu saya still x bersalin sok camne dr?" "hmm kita bole tunggu 10hr..nnti dtg 23 ni"...dlm ati ..23?cam x smpai sminggu je..iyelah, ari isnin ni..tah2 kena induce..

klu ikutkan kali pegnen kali aku agak kuat...still bole masak, kemas umah, mengemop, basuh baju pakai tangan..brjalan2 membawak moncet ke taman permainan tanpa en somi..dulu jgn harap...ms amoi maybe first pegnen kut..itu x larat, ini x bole..mau brehat je..kluar je amoi, hamek ko..segala2nya x biasa..rehat x cukup..kadang2 ade rs stress...nasib baik amoi pun baik..just yg x larat tu x tido mlm..mmg ms tu utk sesuaikan diri trase sesuatu yg amat berat..tambah lg en somi yg x tau & x brani nk urus bb...amoi da pandai jln br dia bole bersih berak, mandi kan skali..ms amoi 3/4 bulan, aku sakit kepala sangat2..x tau kenapa..rupernya kawan en somi kata aku stress sbb asik bangun susukn bb..dia suh en somi pulak yg bangun klu anak nk susu..mmg btul..pastu sakit kepala aku pun hilang..

bila pegnen hero pulak..maybe gap x bape lame, trase berat & sakit kt bahagian ari2 & peha..seingat aku ms amoi pakai cloth diapers, aku pegnen dlm 5 bln kut...tengah pijak nk buang kencing kat cloth diaper tu..sakit betul rasanya..trus pakai diapers je..nk basuh pakai tangan pun x bole...kije umah, masak sume jarang aku buat..balik2 umah da melepet ngan amoi...amoi la suka dok atas aku..ms tu mana tau nk buat regangan kan..

hokehhh..mengeras da dia...wah..

en somi kata nnti mil akan dok kat sini jaga kejap..suka la en somi...kurang skit stress dia nnti...klu xde masalah, rsnya sminggu dua da ok..lgpun sblm ni pun aku jugak yg mjaga bebudak ms pntang...just masak je yg mak buat..yg len, start bangun, panaskan uncang utk mandian, panaskan batu tunku..amek batu tunku balut & tuam sdiri..sapu pilis kat perut & pakai barut sdiri..dgn harapan si kecik tido nyenyak..klu x, susukan kejap & sambung balik..mkn apa yg mak masak..then uruskan si kecik ngan amoi pd masa tu le..

kali ni, siang moncet anta taska...klu en somi da kije, tiggal le aku ngan bb kecik je...elokla, tenang skit jiwa..mlm ajela yg kecoh..maybe awal2 tu en somi kena beli mknn utk dia ngan moncet & terkocoh2 jugak nk anta tuisyen...banyak kali juga amoi skip tuisyen bila en somi ade kije..sayang jugak sbb kena bayarkan...

ingat nk cepatkan tarikh cuti bersalin..tp atas sebab2 tertentu, adalah lebih baik aku amek cuti rehat je..ada 15 hr lg..ok lah tu..kang asik amek mc, famous lak nama aku masuk mitin kan..adalah lebih baik x di kenali dr di kenali krn reason2 yg remeh camni..klu stat tinggi tp ade reason remeh..xde di pandangnye stat tu pun...hah..sekadar luahan golongan marhaen..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan