Selasa, 2 Disember 2014

bekerja dari rumah

baru start hampir sebulan..setakat ini aku amat bersyukur...tiada lg balik lambat..tiada lagi ambil moncet malam2..tiada lg risau melampau bila hujan lebat..

sebelum ni mmg slalu sangat amek moncet mlm2..dgn berjalan kaki..klu en somi keje, aku terpaksa naik komuter & ambil teksi..teksi dekat kajang ni suka ambil penumpang penuh2 & anta pulak kawasan yg Nampak aje dekat2 tp ambil masa..biasanya aku yg paling last dia anta..elok2 smpai stesen kajang kul 6.20..naik teksi smpai umah 7.20..hooo stress.. tp itu aje yg ada..so hadap la..

aim aku adalah dpt lebih masa dgn moncet..sentiasa pahat dlm hati..I am working!..Alhamdulillah stat cukup & aku x stress sbb moncet tetap anta taska..cuma taun depan kene struggle skit..sbb hero ni da masuk tadika..

harapan aku..semuanya baik2 belaka..moga2 di permudahkan segala2nya..

semoga pengorbanan ini besar manisnya...

I luv my family

Isnin, 13 Oktober 2014

mudah mudahan kekal kita bersama

 
 
bersawang lagi nampaknya...
 
menguruskan 3 anak mmg kadangkala menguji..tp itulah bahagianya..kalau tiada siapa yg nk di urus pasti hidup rasa kosong...aku telah melaluinya sblm berjumpa en somi..hidup rasa tersangat kosong..walau ada keluarga dan arwah inah yang kurang sihat..tetap rasa kosong..
 
melihat kawan2 sepengajian, sepersekolahan, sepejabat..satu persatu ke alam perkahwinan &happy .. Alhamdulillah..segala ketentuan Allah..lambat atau cepat..soal jodoh, anak..ramai yg suka Tanya..semuanya rahsia Allah...tapi rasanya x pernah lagi org Tanya bila nak mati? kan..jawapannya tetap sama..semua rahsia Allah..yang penting kita harus berusaha .. usaha untuk masuk syurga...membawa semua ahli keluarga kita masuk syurga...
 
 
copy paste dari email tahun 2010
 
 
 
 

LALUAN MENUJU KE KUBUR

Bagaimana memudahkannya?

a. Jauhkan dari perbuatan mengumpat & mengeji
b. Hindarkan perasaan irihati (benci)
c. Jangan terpengaruh dengan harta dunia
d. Sucikan qadha' hajat dengan istibra (berdehem selepas buang
air kecil)

LALUAN UNTUK BERJUMPA IZRAIL

Bagaimana memudahkannya?

a. Bersihkan diri dengan bertaubat umpama berdosa setiap masa
b. Gembirakan hati orang Mu'min
c. Bayar semula qadha/ganti (solat & puasa) yang tertinggal
d. Kasih sepenuh hati kepada ALLAH Taala

LALUAN UNTUK BERTEMU MUNGKAR NANGKIR

Bagaimana memudahkannya?

a. Mengucap dua kalimah syahadat
b. Suka memberi sedekah
c. Berkata benar dan tidak berdusta
d. Bersihkan dan perbaiki hati


LALUAN UNTUK MEMBERATKAN TIMBANGAN

Bagaimana memudahkannya?

a. Belajar atau mengajar ilmu yang bermanafaat
b. Sucikan perkataan dan pakaian
c. Bersyukur dengan yang sedikit
d. Suka dan redha dengan yang didatangkan oleh ALLAH


LALUAN MEMANTAPKAN AMALAN

Bagaimana memudahkannya?

a. Jauhkan perkataan yang sia-sia
b. Pendekkan cita-cita dunia
c. Banyakkan puji-pujian kepada ALLAH
d. Banyakkan sedekah dan khairat


LALUAN MELALUI TITIAN SIRAT AL-MUSTAQIM

Bagaimana memudahkannya?

a. Kasihilah aulia ALLAH S.W.T
b. Berbaktilah kepada kedua ibubapa
c. Berpegang teguh dengan syariat dan hukum syara'
d. Bercakap perkataan yang baik sesama makhluk


LALUAN MENJAUHKAN DIRI DARI NERAKA

Bagaimana memudahkannya?

a. Banyakkan membaca al-Quran
b. Banyakkan menangis kerana bertaubat pada ALLAH dengan dosa-dosa yang lalu
c. Tinggalkan perkara yang maksiat
d. Jauhkan segala yang haram


LALUAN UNTUK MEMASUKI SYURGA

Bagaimana memudahkannya?

a. Membuat kebajikan seberapa banyak yang boleh
b. Kasihi orang yang soleh
c. Kerjakan segala suruh-suruhan ALLAH
d. Merendahkan diri di antara semua makhluk ALLAH


LALUAN BERJUMPA DENGAN Rasulullah S.A.W

Bagaimana memudahkannya?

a. Kasihilah Nabi ALLAH
b. Kasihilah Rasullullah S.A.W
c. Tuntutilah yang difardhukan oleh ALLAH
d. Banyakkan selawat ke atas Rasulullah S.A.W


LALUAN UNTUK BERTEMU ALLAH

Bagaimana memudahkannya?

a. Serahkan seluruh jiwa raga kepada ALLAH
b. Hindarkan diri dari menderhaka/syirik kepada ALLAH
c. Betulkan dan baikkan i'tiqad kepada ALLAH
d. Bencikan dan hindarkan segala yang diharamkan-Nya
 
 
 
jadikanlah kami ahli syurga  Mu ya Allah...
 

 
cinta hati ibu 
 
 
 
 
 
ibu sayang kamu..

 
hero-hero kesayangan
 
 

 
 
cinta ku dunia akhirat..semoga takkan terpisah..
 
 
-luv my family-

Isnin, 11 Ogos 2014

cerita hari keluarga

 
 
di sebabkan pc ni x mcm pc terdahulu...baru reti nk bg gambar appear pas upload..umur da meningkat ni maleh nk pikir...kojo kan banyak..naik cuti ghayo backlog menimpo bertimpo-timpo..hi hi..
 
 
cerita hari keluarga myipo...pas berkeluarga ni ade skali je hari kluarga aku x dpt join..sbb amoi demam panas..
 
kali ni hari keluarga buat kat desa warter park..biasa la bila berangin tu ade bau2 an..hi hi...sbb da penah pegi..aku rasa ok je..x sempit x luas...sbb aku bukan bujang yg bole sesuka ati main..mandi manda ni..
 
 
selfie dlm keta...rambut otomen tu..jgn ngengade nk kacau anak teruna ni..nak mujuk kene peluk kuat2..kene cium..hai manje terlebih dah ni..taun depan nk sekolah tadika da..name aje kuat macam otomen @ kegilaan skang teenage mutant ninja turtles...ninja la sangat..
 

 
amoi, en tembam & en somi...da x sabar nk masuk tulam..

 
peace yooo...da basah main pistol air..budak ni lagi x sabar..nasib baik dengar cakap lagi...klu x tah da ke kolam ni..

 
kijenye isap jari...en somi pun kene pakai baju pink...konon kat umah sarung t shirt xde lengan kat luar..aku tengur nape pakai t shirt..kate nya malu nnti jiran Nampak..ehhh abes lengan tu dah sah sah Nampak..dahtu anak bini pun pakai pink baju cop yg same...apeya en somi ni..


nyenyak tido walaupun speaker kuat..kalu x kuat x bole ke...sbb yg nk dengar org yg main game je...hmmm
 
 
my emak..

 
kak echah ngan amoi yg baru turun gelongsor..asik jumpa kak echah je..bila cakap kak long mira..."sape tu?..kak echah ke?.."si amoi Tanya..dah kak long mira "bizi" manjang..asal dtg umah die kluar..mane nk ingat kan..

 
 
si hero yg gagah turun gelongsor sorang2...kemain senyum tu

 

 
amboi tunjuk skill Nampak..en somi pulak teruja nnti nk masukkan hero dlm kelas berenang..iyela bang..suka ati lah..jgn kelas nyanyi sudah..
 
 
sabtu aritu biasa aku Tanya amoi nk sarapan kat mamak ke nasi pedas...aku try Tanya hero pulak...
"nk makan kat otel..!!"...haish mamat sorang ni...sedap anak tekak je kan...mkn kat mamak ajelah...nyesal Tanya..
 

 

sentapppp

terasa nk meluahkan hati pulak arini..smalam g open house kawan en somi kat rawang...serba serbi ok je..cuma satu je la...jiran yg datang..

ms aku nk amek mknn aku biarkan en tembam merangkak kat lantai..dia pegi dekat somi jiran kawan en somi tu..then dia pun angkat..x tau anak sape..en somi menyapa "haa harriz duk dgn sape tu  ?"...aku pndang & jamah skit kue yg aku amek...then aku tetangkap perkataan bini die "mentedaghah"...aku pndang anak ngan laki dia xde pulak g amek mknan..zuppp..trase spt dia mengata aku & en somi..dan slowly aku acah en tembam & amek dia balik..

en tembam bukan buat ragam pun masa tu..stakat pegang x smpai 5 minit..dah tu bukan laki die masam muka..weiii hangat ni ati aku ni...muka cantik, baju cantik..tapi mulut nauzubillah...Alhamdulillah bukan jiran aku...syukur..

aku org Melaka..mmg org Melaka dah di cop dgn kata2 gurauan yg kasar..perkataan "mentedaghah" tu hanya arwah nenek & mak aje yg cakap..kakak aku & keturunan yg terkini da x keluar perkataan tu..kami sume tau hormat org tau..hish marah rasanya..sebab bukan makan beria2..just mkn mi sup & kue raya da di cop begitu...& rasanya pompuan tu x mkn pun, borak pun tah x nmpak pulak...masa dtg x salam..x kisahla..masa balik mcm teragak2 nk salam..padahal ko lalu dekat dgn aku...

Jumaat, 8 Ogos 2014

melayan en tembam yg demam dui bulan ramadhan

ni sume entry tertangguh..skali publish banyak2...
 
en tembam yg demam ms bulan pose..plus be bird merah sbb lmbat cuci berak..senang klu kat umah x pki drypers..kencing jugak la tp umah sdiri..Alhamdulillah be bird elok balik..
 
 
 
da bole main2 masa ni..

 
hmm besepah umah..main la sayang..klu asik terlepek risau pulak..budak yg senang mkn ubat..

 
sentiasa di sisi menemani en tembam..

 
ms nk g klinik..demam panas pulak..rupernya tonsilnye bengkak...agaknya dia minum air kotak ribena sejuk..ms berbuka dia pun sibuk nk makan sama..en somi pun bg aje..sudahnya mendapatla demam..aku pun mendapat la el..hmm nasib baik cuti banyak lg..taun depan kene kumpul balik cuti ni..

strategi ramadhan 2014

hari ini ramadhan yg ke 12..hari pertama ramadhan rasanya pahala tersangat kurang...sudahla mata asik terlelap...menjaga si amoi & hero memerlukan kesabaran maksimum...macam2 mende yg diaorg buat...yang paling brilliant ialah nak mandi dlm washing mashine yg di on kan...adusss..kene jugak la lepuk...nasib baik aku g check..nasib baik air baru masuk sikit...ini sume mesti idea si hero...

semenjak dapat en tembam, badan aku selalu kepenatan..mungkin kurang rehat..banyak jugak supplement yg aku mkn..tp dia cuma tambahkan sikit rs kuat je...bila masuk ramadhan..aku perlu extra kuat..kene bangun awal...asal nk kluar rumah aku stress...mcm2 nk kene buat..moncet pulak nk kene layan especially si hero...asal marah skit nk kene pujuk & mesti peluk..melayan itu ini..hasilnya bulan ni aku da 3x merah...ini yg buat aku paling stress...baru awal bulan...yg the rest lg..?..sakit kepala ku...

sudah smpai masa fikir strategi...masa pg ni x bole lalai...slalunya aku rs klu bangun awal ms tu awal lg...wake-up ani!!!...pagi x bole bersiap smbil lewa...malam xpela...

jadual start bangun pagi
sedia sahur
masak bubur en tembam
buat susu en tembam
basuh pinggan klu sempat
ikat smpah..mulut x henti pesan ngan en somi..jgn lupe buang smpah
***tips nk jadi org Berjaya-buang smpah setiap malam..
      tapi aku ni buang smpah pagi pulak...hmmm

sedia mkn amoi sebab dia x pose...pose stengah hari je
sedia baju sek..semua msti da siap iron sminggu
-stoking, spende, anak tudung...
-sedia buku ikut jadual
baju hero ngan en tembam msti siap sblm tido
bubur masak baru bole mandi-dgn rushing jugak
smayang subuh
blend bubur en tembam
pakai tudung
kejut amoi & hero
mandikan amoi
pujuk hero mandi
tukar drypers en tembam
dan ready to naik keta


en somi punya jadual
makan sahur
tengok bola sape menang
mandi
smayang
tolong kejut amoi
bersiap
bawa turun en tembam
buang smpah
start enjen
susun beg-beg
tutup suiz & kunci rumah


haaa...sape lg banyak kije ni..?hi hi...
Alhamdulillah sempat smpai opis...hopefully xde lmbat lg...

kurang stress sebab sume da settle bila tiba masa nk melayan moncet bertiga ni...
sebenarnya kekuatan ini bukan hanya bergantung pada suplemen..ia bergantung kpd yg maha esa...minta lah pada Dia...basahkan lidah dgn berzikir...

Alhamdulillah..rasanya ini ramadhan yang paling indah...

kursus btn ulu kenas perak

wahh lame btul punye kursus ni..bulan dua ni tau...abes sekolah smpai skang..asek la kursus btn...ingatkan da kompom kije da xde da btn ni..rupernye..hmm smpai pencenle gamaknyer...
 
sbbkan da ade pengalaman kursus ms hero kecik dulu, aku join kursus yg ini..ms ni en tembam baru 5 bulan..so mknan die cuma bfm aje...x perlu solid food..dia pun x kenal org sangat...& paling penting xde perkara penting pd ms ni..aku pun bg nama sbb nama x naik..
 
 
ni dlm dewan...kursus yg rilex..xde nk punctual sangat mcm yg sblm ni...aktiviti lasak cuma jungle tracking...xde stamina woii...tapi bole layan lg..Alhamdulillah..tp xdo line...jenuh carik line nk call..

 
selfie gitu...udara bersih sbb ade hutan & air sungai..

 
senyuman ibu-ibu anak kecik...x sabar nk balik..nk jumpa en tembam...ms ni en somi report moncet mmg tersangat baik kelakuannya..en somi amek cuti sbb nk jaga moncet waktu mlm sorang2..tp x sangka yg en somi x bg en tembam susu ms tengah mlm..tepuk2 suruh tido balik...alahai cian die..iyelah org x biasa jaga baby kecik..lain la kite ibu kan..
 
tapi bila aku smpai je...moncet da start da..prangai da tunjuk da...

 
kawasan nya memanjang ke belakang & bukit..fuhh penat berjalan..nk nyimpan susu bf..ini mungkin salah satu punca bfm aku merudum..pam bole pulak buat hal hal kat sini...stress btul..

 
kat kk..

 
pekene laksa sblm balik...x kene selera la pulak..dah tu takut2 nk mkn laksa..ms ni kan still bf kat en tembam..kang berangin pulak perut mamat tu...
 
apa-apa pun da lepas..lega rasanya..klu nama naik batch skang, en somi mesti stress menjaga en tembam..en tembam msti mkn nasi bubur blend...klu x dia akan meragam kelaparan ..biskut/nestum ni bole utk breakfast, mkn ptg je...
 
dgn prangai tmbahan die..da kenal org..asik nk dukung..asik nk panjat tangga..syukur da lepas kursusnya...

Jumaat, 13 Jun 2014

gambo en tembam

 
gambo2 si en tembam dari usia 5 hari ke 2 bulan stengah..
 
 
pakai baju besau..apelah ibu ni...


 
mata mulat dier..
 
 

senyum jelir lidah..

 

 

                                              
                                                     pas nenen harus lena saje
 
 
 

 
 
akhirnya xde rmbut..x dpt nk botak licin..abah salah beli pisau cukur...pening pale nk mengguntingnya...putih gebu anak ibu ni...pas nenen jugak ni...

amoi, hero & en tembam

kakak sayang adik...adik x pndai lagi nk layan kakak..tp adik suka buli kakak..ha ha
 
 
sayang adik...tp kakak, adik nk bebas..
 

 
ha kan da kena...cian kakak...tp kakak suke...

 
abg pulak...buat donno.."ape aku kesah"

 
"ape pandang-pandang...jelingan muke Sirius..

 
main angry bird pakai tepon abah ye..patutla buat donno..

 
kepenatan melayan adik..
 
 
Nampak amoi sangat sayang adiknye yg sorang ni..banding dgn hero..hero jeles dgn adik..tapi ibu doakan amoi hero dan en tembam ni rapat & sentiasa bersama...sebab inilah permata tak ternilai ibu abah..

Selasa, 6 Mei 2014

persekolahan amoi

tahun 2014 ni..amoi da 7 tahun...maknanya tahun 1...sekolah kat kantan permai...riasaunya aku..bape hari x lelap tdo ni..boleh ke amoi nk survive??...bole ke...bole ke..?
 
 
masa orientasi...ingatkan x payah bawak beg...bawak la beg kuning free..dpt masa service keta..
risau betul nk lepaskab sorang2...da biasa kat tadika cikgu sentiasa temankan..amoi pun risau kena tinggal..

 
ini hari ke-3 sekolah...x dpt nk nyorok dia da Nampak..first day sek..hantar & teman smpai rehat..ajar macam mana nk beli kat kantin...duduk makan kat kantin...sentiasa alert apa cikgu suruh...pastu balik en somi tuggu & jemput..second day pun ajar lagi mende yg same tp start naik van abg zaim...kitaorg tuggu kat sekolah...ajar mana nk duduk..ajar kelas kat mana..ajar lg beli makanan..

 
hari ketiga sekolah, konon nk nyorok tp da Nampak pulak...mmg siap bawak air kotak ngan air masak..senang dia x payah beli air...risau betul masa nk lepaskan dia survive..yelah mak paknye kije..balik pun da dekat pukul 7..x sempat nk amek..masa kluar sekolah tu mmg keadaan sangat kecoh...pening aku..nk beli mknan kat kantin, aku yg pening...nk balik sek, aku yg pening..lama sangat da tinggalkan dunia sekolah ni..dah tueee...hmm sedar diri...
 
Alhamdulillah..sume pesan aku amoi ikut...aku rasa lebih 50 kali aku pesan..nanti da smpai sek duk kat ruang legar...rehat kakak beli makanan mkn kat kantin tau...bawak air sekali...abes rehat beratur kat ruang legar...balik nnti carik abg zaim..yg ni aku paling banyak pesan...yelah si zaim tu van dia penuh..aku rs lame2 mata dia bole juling carik anak2 penumpang van dia..he he..ramai kan..dah tu same je pulak tu..tudung putih, baju putih ...beg pink...majority budak pompuan pakai beg pink..



 
ini pulak sekolah agama amoi...cari yg dekat dgn umah...klu terlepas van zaim bole hantar kejap...hi hi..sek agama x ramai budak, so senang nk ajar..sehari tu cukup la nk ajar & tengok amoi...pastu pandai2 la bawak diri...

 
 ni balik sek agama..makan eskrim abes bajunye...penat ibu sental ni tau kakak...ni bg pesanan mandatory...jgn beli eskrim kat sekolah...beli ms x sekolah aje...sebab klu comot kene baju x payah sental mcm baju putih ni..
 





berguna sangat2 la mende alah ni...

masa sbelum pegnen en tembam, aku penah baca pasal stand mandi baby ni...so sebab pantang sdiri tu yg beli jugak..pas diskaun dpt la dlm rm 90...mmg x menyesal la beli...sangat2 la berguna & selesa bila pakai mende ni..x payah nak melutut ke nk menyangkung ke nk duduk ke..mcm dolu2..he he..
 
 
 
en tembam yg makin lasak ...capai sana sini...still bole pakai..tp rasanya bila en tembam da pndai berpaut, bole la start mandi dlm bilik air..
 
hari tu rsnya aku x buang lg air tab ni..amoi da pandai buang air dan angkat masuk bilik air..dia pulak perasan nk mandi tulam...hmm macam2 la..jgn buat aku naik angin sude..
 
 
rasa2 nya...pas en tembam x pakai aku nk let go ...hiii perancangan-cukup la 3....bole x en somi?...hi hi

 
wajah penyejuk hati...

Selasa, 22 April 2014

progress en tembam

Alhamdulillah...en tembam sudah pandai mengengsot ke depan dgn laju...penat ibu die kemas umah..takut mengutip & masuk mulut benda yg bukan2...
 
 
 
first time membawa diri hingga ke buaiannya..check buai ok tak lagi...insya Allah da 3 bradik..da 7 taun buai ni..

 
ni pulak check stor...dinding ok tak..test..test...ketuk guna botol nenen..klu botol nenen rosak, siap la ko en tembam..botol tu dpt kat Tesco je tau..klu rosak, mau ibu abah el smata2 nk beli botol en tembam je kang...hi hi..bersungguh2 sampai terkepak2 kaki tuh...

 
ok ibu stor ok..botol nenen pun ok...
pasni pandai ape pulak..duduk dulu ke?...merangkak dulu ke?...@ tumbuh gigi?...xde gigi pun ibu da seksa, apatah lagi da ade gigi..mau bercerai susu ni...

Khamis, 3 April 2014

gold coast morib kali ke tiga..

cuti sekolah...janji harus di tepati...

 
ke sini untuk kali ke-3...mula2 singgah sini..si hero besar nk yak..tp rupernye kencing je...da makin cantik & ramai org..banyak gerai...first time pegi dulu, x de org..takut jugak nak lama2..kali ni meriah..tp mungkin cuti sekolah..toilet kene bayau ye...30 posen..monyet banyak...hati2 bawak makann...die kejar tau...en somi bawak air pun sibuk nk jugak..kene sergah baru dia takut..

 
Alhamdulillah dapat check-in awal...kul 1 lebih...maybe aku da 3 kali ke sini @ beli through web site die ke...emm x sure..coz org kiri kanan ms check-in guna groupon & agoda, kena check-in kul 3..
 
bestnye en tembam ni..ini tilam aku yg punyer...heh heh..katil mmg akan cantum Nye..senang en tembam golek2..



berselfie ngan en tembam

 
 
ini pula kerja dua bradik ni...smpai2 mau berendam..that's why la aku pilih kat sini...at least x tensi nk layan soklan bila nk mandi tulam...hmm brendamla sampai kecut kat dalam ni..en somi masa ni amek barang kat keta..maklomla rakyat da bertambah..harus barang pun banyak jugak..
 
da bosan kat dlm ni..baru dok Tanya bile nk turun..tuggula en somi bangun dari tido...dreber penat..dlm kul 5 lebih br turun..beli tiket utk moncet berdua ni..kena la 40.00..beli kampung 2 bijik..(pelampung)
 

 
panas..cian en tembam ni.. 



 
hero besar yg teramat excited...
 
 
snap pun kena banyak kali..ramai org..biasala cuti sekolah..hero besar tu x bole lalai jaga dia...trlepas skali kat gelongsor biru dewasa...amoi x sempat nk kejar dia da turun gelongsor...nasib baik turun reramai..xdela laju sangat..
 
aku ngan en tembam kejap aje kat tulam ni..beli ruti ngan kopok kat kedai die..rege mmg die up -up..tp still affordable..no choice kan..
 
naik atas bg en tembam mkn..mndi kan kat sinki bulat yg ngam2 utk dia..sukeee ni..then bg menan smentara mak die lak mndi...then bg nenen & zzzzz..Alhamdulillah x mragam..ngantuk aku menunggu anak dara ngan anak bujang ni...bunyik wisel baru tau nk naik..
 
sambung lg berendam kat jakuzi..hasilnya, hero besar tertido smbil kunyah kopok...x dapek nk mkn2 kat luar..en somi ajak amoi teman pegi beli kat luar...da banyak kedai makan kat sekitar ni...masak pun mmg sedap..x smpai rm 20 pun..lagi pueh ati dr mkn kat hotel ni..byr smpai rm 50 utk extra moncet..
 
 


 
di awal pagi...serupe kan..hmm srapan pun kat luar..rm 14 je...
 
 
 
 
 
kampong yg di bawa tidur ..xabes2 game apetu yg surfer-surfer tuh..
 
 
en tembam yg telah di bawa berendam..dr tulam besar ke tulam kecik...meh mandi ngan ibu...berdua giteww
 
 
 
 
pas brendam..tido..tuggu lagi moncet ngan abah moncet..11.45 br naik..mandi kat jakuzi lagikk...en somi ingat check out kul 3...buleh bang oii..tp kena surchange le..berdesup2 la en somi bersih badan..
 
dptla kitaorg check out kul 12.30..xdek surcharge..Alhamdulillah...