Isnin, 11 Ogos 2014

cerita hari keluarga

 
 
di sebabkan pc ni x mcm pc terdahulu...baru reti nk bg gambar appear pas upload..umur da meningkat ni maleh nk pikir...kojo kan banyak..naik cuti ghayo backlog menimpo bertimpo-timpo..hi hi..
 
 
cerita hari keluarga myipo...pas berkeluarga ni ade skali je hari kluarga aku x dpt join..sbb amoi demam panas..
 
kali ni hari keluarga buat kat desa warter park..biasa la bila berangin tu ade bau2 an..hi hi...sbb da penah pegi..aku rasa ok je..x sempit x luas...sbb aku bukan bujang yg bole sesuka ati main..mandi manda ni..
 
 
selfie dlm keta...rambut otomen tu..jgn ngengade nk kacau anak teruna ni..nak mujuk kene peluk kuat2..kene cium..hai manje terlebih dah ni..taun depan nk sekolah tadika da..name aje kuat macam otomen @ kegilaan skang teenage mutant ninja turtles...ninja la sangat..
 

 
amoi, en tembam & en somi...da x sabar nk masuk tulam..

 
peace yooo...da basah main pistol air..budak ni lagi x sabar..nasib baik dengar cakap lagi...klu x tah da ke kolam ni..

 
kijenye isap jari...en somi pun kene pakai baju pink...konon kat umah sarung t shirt xde lengan kat luar..aku tengur nape pakai t shirt..kate nya malu nnti jiran Nampak..ehhh abes lengan tu dah sah sah Nampak..dahtu anak bini pun pakai pink baju cop yg same...apeya en somi ni..


nyenyak tido walaupun speaker kuat..kalu x kuat x bole ke...sbb yg nk dengar org yg main game je...hmmm
 
 
my emak..

 
kak echah ngan amoi yg baru turun gelongsor..asik jumpa kak echah je..bila cakap kak long mira..."sape tu?..kak echah ke?.."si amoi Tanya..dah kak long mira "bizi" manjang..asal dtg umah die kluar..mane nk ingat kan..

 
 
si hero yg gagah turun gelongsor sorang2...kemain senyum tu

 

 
amboi tunjuk skill Nampak..en somi pulak teruja nnti nk masukkan hero dlm kelas berenang..iyela bang..suka ati lah..jgn kelas nyanyi sudah..
 
 
sabtu aritu biasa aku Tanya amoi nk sarapan kat mamak ke nasi pedas...aku try Tanya hero pulak...
"nk makan kat otel..!!"...haish mamat sorang ni...sedap anak tekak je kan...mkn kat mamak ajelah...nyesal Tanya..
 

 

sentapppp

terasa nk meluahkan hati pulak arini..smalam g open house kawan en somi kat rawang...serba serbi ok je..cuma satu je la...jiran yg datang..

ms aku nk amek mknn aku biarkan en tembam merangkak kat lantai..dia pegi dekat somi jiran kawan en somi tu..then dia pun angkat..x tau anak sape..en somi menyapa "haa harriz duk dgn sape tu  ?"...aku pndang & jamah skit kue yg aku amek...then aku tetangkap perkataan bini die "mentedaghah"...aku pndang anak ngan laki dia xde pulak g amek mknan..zuppp..trase spt dia mengata aku & en somi..dan slowly aku acah en tembam & amek dia balik..

en tembam bukan buat ragam pun masa tu..stakat pegang x smpai 5 minit..dah tu bukan laki die masam muka..weiii hangat ni ati aku ni...muka cantik, baju cantik..tapi mulut nauzubillah...Alhamdulillah bukan jiran aku...syukur..

aku org Melaka..mmg org Melaka dah di cop dgn kata2 gurauan yg kasar..perkataan "mentedaghah" tu hanya arwah nenek & mak aje yg cakap..kakak aku & keturunan yg terkini da x keluar perkataan tu..kami sume tau hormat org tau..hish marah rasanya..sebab bukan makan beria2..just mkn mi sup & kue raya da di cop begitu...& rasanya pompuan tu x mkn pun, borak pun tah x nmpak pulak...masa dtg x salam..x kisahla..masa balik mcm teragak2 nk salam..padahal ko lalu dekat dgn aku...

Jumaat, 8 Ogos 2014

melayan en tembam yg demam dui bulan ramadhan

ni sume entry tertangguh..skali publish banyak2...
 
en tembam yg demam ms bulan pose..plus be bird merah sbb lmbat cuci berak..senang klu kat umah x pki drypers..kencing jugak la tp umah sdiri..Alhamdulillah be bird elok balik..
 
 
 
da bole main2 masa ni..

 
hmm besepah umah..main la sayang..klu asik terlepek risau pulak..budak yg senang mkn ubat..

 
sentiasa di sisi menemani en tembam..

 
ms nk g klinik..demam panas pulak..rupernya tonsilnye bengkak...agaknya dia minum air kotak ribena sejuk..ms berbuka dia pun sibuk nk makan sama..en somi pun bg aje..sudahnya mendapatla demam..aku pun mendapat la el..hmm nasib baik cuti banyak lg..taun depan kene kumpul balik cuti ni..

strategi ramadhan 2014

hari ini ramadhan yg ke 12..hari pertama ramadhan rasanya pahala tersangat kurang...sudahla mata asik terlelap...menjaga si amoi & hero memerlukan kesabaran maksimum...macam2 mende yg diaorg buat...yang paling brilliant ialah nak mandi dlm washing mashine yg di on kan...adusss..kene jugak la lepuk...nasib baik aku g check..nasib baik air baru masuk sikit...ini sume mesti idea si hero...

semenjak dapat en tembam, badan aku selalu kepenatan..mungkin kurang rehat..banyak jugak supplement yg aku mkn..tp dia cuma tambahkan sikit rs kuat je...bila masuk ramadhan..aku perlu extra kuat..kene bangun awal...asal nk kluar rumah aku stress...mcm2 nk kene buat..moncet pulak nk kene layan especially si hero...asal marah skit nk kene pujuk & mesti peluk..melayan itu ini..hasilnya bulan ni aku da 3x merah...ini yg buat aku paling stress...baru awal bulan...yg the rest lg..?..sakit kepala ku...

sudah smpai masa fikir strategi...masa pg ni x bole lalai...slalunya aku rs klu bangun awal ms tu awal lg...wake-up ani!!!...pagi x bole bersiap smbil lewa...malam xpela...

jadual start bangun pagi
sedia sahur
masak bubur en tembam
buat susu en tembam
basuh pinggan klu sempat
ikat smpah..mulut x henti pesan ngan en somi..jgn lupe buang smpah
***tips nk jadi org Berjaya-buang smpah setiap malam..
      tapi aku ni buang smpah pagi pulak...hmmm

sedia mkn amoi sebab dia x pose...pose stengah hari je
sedia baju sek..semua msti da siap iron sminggu
-stoking, spende, anak tudung...
-sedia buku ikut jadual
baju hero ngan en tembam msti siap sblm tido
bubur masak baru bole mandi-dgn rushing jugak
smayang subuh
blend bubur en tembam
pakai tudung
kejut amoi & hero
mandikan amoi
pujuk hero mandi
tukar drypers en tembam
dan ready to naik keta


en somi punya jadual
makan sahur
tengok bola sape menang
mandi
smayang
tolong kejut amoi
bersiap
bawa turun en tembam
buang smpah
start enjen
susun beg-beg
tutup suiz & kunci rumah


haaa...sape lg banyak kije ni..?hi hi...
Alhamdulillah sempat smpai opis...hopefully xde lmbat lg...

kurang stress sebab sume da settle bila tiba masa nk melayan moncet bertiga ni...
sebenarnya kekuatan ini bukan hanya bergantung pada suplemen..ia bergantung kpd yg maha esa...minta lah pada Dia...basahkan lidah dgn berzikir...

Alhamdulillah..rasanya ini ramadhan yang paling indah...

kursus btn ulu kenas perak

wahh lame btul punye kursus ni..bulan dua ni tau...abes sekolah smpai skang..asek la kursus btn...ingatkan da kompom kije da xde da btn ni..rupernye..hmm smpai pencenle gamaknyer...
 
sbbkan da ade pengalaman kursus ms hero kecik dulu, aku join kursus yg ini..ms ni en tembam baru 5 bulan..so mknan die cuma bfm aje...x perlu solid food..dia pun x kenal org sangat...& paling penting xde perkara penting pd ms ni..aku pun bg nama sbb nama x naik..
 
 
ni dlm dewan...kursus yg rilex..xde nk punctual sangat mcm yg sblm ni...aktiviti lasak cuma jungle tracking...xde stamina woii...tapi bole layan lg..Alhamdulillah..tp xdo line...jenuh carik line nk call..

 
selfie gitu...udara bersih sbb ade hutan & air sungai..

 
senyuman ibu-ibu anak kecik...x sabar nk balik..nk jumpa en tembam...ms ni en somi report moncet mmg tersangat baik kelakuannya..en somi amek cuti sbb nk jaga moncet waktu mlm sorang2..tp x sangka yg en somi x bg en tembam susu ms tengah mlm..tepuk2 suruh tido balik...alahai cian die..iyelah org x biasa jaga baby kecik..lain la kite ibu kan..
 
tapi bila aku smpai je...moncet da start da..prangai da tunjuk da...

 
kawasan nya memanjang ke belakang & bukit..fuhh penat berjalan..nk nyimpan susu bf..ini mungkin salah satu punca bfm aku merudum..pam bole pulak buat hal hal kat sini...stress btul..

 
kat kk..

 
pekene laksa sblm balik...x kene selera la pulak..dah tu takut2 nk mkn laksa..ms ni kan still bf kat en tembam..kang berangin pulak perut mamat tu...
 
apa-apa pun da lepas..lega rasanya..klu nama naik batch skang, en somi mesti stress menjaga en tembam..en tembam msti mkn nasi bubur blend...klu x dia akan meragam kelaparan ..biskut/nestum ni bole utk breakfast, mkn ptg je...
 
dgn prangai tmbahan die..da kenal org..asik nk dukung..asik nk panjat tangga..syukur da lepas kursusnya...